Yazı İçeriği

Papatya Çayının Faydaları

Kanser Nedenli Ağız Yaralarına İyi Gelebilir

Papatya Çayı Kan Şekerini Düşürebilir

Osteoporoza İyi Gelebilir

Rahat Uyumaya Destek Olabilir

Papatya Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Papatya Çayı Yan Etkileri

Papatya Nasıl Kurutulur?

Papatya Çayı Nasıl Yapılır?

Papatya çayı nasıl Yapılır? Papatya çayı yaparken 1 bardak taze kaynatılmış içme suyu içine 1 tatlı kaşığı papatya çiçeği koyun. Bardağın ağzını kapatarak 5-10 dakika demlenmeye bırakın. Günde 3-4 defa yemeklerden sonra içebilirsiniz. Etkisini yitirmemesi için kaynatmadan hazırlayın. Gargara olarak kullanımında ise, bir fincanın içine 2-3 çay kaşığı papatya çiçeği ve yarım bardak taze kaynatılmış su ekleyin. 5-10 dakika demlendikten sonra ılıtıp gargara olarak kullanabilirsiniz.

Sarı gövdesi ve beyaz yaprakları ile doğadaki en güzel çiçeklerden biri olan papatya, aynı zamanda sağlık üzerinde de birçok olumlu etkiye sahiptir. Ancak papatyanın toplanma ve kurutulma şartlarının bu olumlu etkiler üzerinde önemli bir yeri bulunur.


Papatya Çayının Faydaları

Gelelim papatya çayı neye iyi gelir sorusunun yanıtlarına…

  • Papatya çayı, mide-bağırsak sistemi spazmları, gaz, hazımsızlık, şişkinlik sıkıntılarında etkilidir.
  • İltihap giderici, alerji oluşumunu önleyici, mikropların gelişimini engelleyici ve yara iyileştirici etkiye sahiptir. 
  • Papatya çayı cildin temizlenmesi, sivilce oluşumunun önlenmesi ve şişkinliğin giderilmesi gibi durumlarda etkindir. 
  • İrritabl bağırsak sendromu, kramplar, hazımsızlık, gaz ishal ve kolik semptomlarını azaltabilir. 
  • Papatya çayı adet döneminde krampları hafifletmeye yardımcı olabilir. 
  • Emziren anne ve bebekleri için de yararlıdır. Taze hazırlanan çayın ılıtılarak bebeğe verilmesi gaz çıkarmasına yardımcı olur. Ayrıca papatya bitki çayı
  • hafif yatıştırıcı etkisi ile de bebeğin rahat uyumasını sağlar. Emziren annenin papatya çayı içmesi de bu olumlu etkiyi artırır ancak miktar günde iki.
  • Bebeklerde kullanımı öncesi doktorunuza danışmanız gerekir. 
  • Farenjit, bademcik iltihabı, larenjit, ağız ve boğaz mukozası iltihaplarında gargara olarak kullanılması şikayetleri hafifletir.

Kanser Nedenli Ağız Yaralarına İyi Gelebilir

Bazı araştırmalara göre papatya çayının kanser üzerinde de olumlu etkileri vardır. Kimi araştırmalar papatya çayının kanser hücrelerini hedeflediğini öne sürmektedir. Ancak bu konuda net bir bilgi yoktur çünkü çalışmaların çok büyük bölümü hayvanlar üzerinde yapılmıştır. Öte yandan papatya çayı ile gargara yapılması kanserin neden olduğu ağız yararlarını rahatlatabilir. 

Papatya Çayı Kan Şekerini Düşürebilir

2008 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre düzenli olarak papatya çayı tüketimi, kan şekerinin düşmesini sağlayabilir. Bu sayede papatya çayı, yüksek kan şekerinin neden olduğu diğer sağlık sorunlarının da önünün kesilmesine katkıda bulunabilir. Ancak papatya çayının bu özelliği ilaç kullanımının yerine geçmez.

Osteoporoza İyi Gelebilir

Papatya çayının osteoporoz yani kemik erimesi konusunda da olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Kemik erimesi sıklıkla menopoz süreci sonrasında kadınlarda görülür. Papatya çayının kemik yoğunluğunu artırdığı da öngörülmekle beraber bu etkilerin kesinleşmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Rahat Uyumaya Destek Olabilir

Hafif yatıştırıcı ve kas gevşetici etkisi nedeniyle rahat uyumayı sağlar. Araştırmacılar papatya çayının sakinleştirici ilaçlara benzer bir etki göstererek kişinin endişelerini gidermeye katkıda bulunduğunu ve uykuya dalmayı kolaylaştırarak uyku kalitesini artırdığını öne sürmektedir.

Papatya Çayı Ne Zaman İçilmeli?

Papatya çayını ne zaman içeceğiniz size kalmıştır. Bu noktada belirleyici olan papatya çayının etkileri ile sizin ihtiyaçlarınıza uygun bir zamanlama yapmanızdır. Örneğin yatmadan 30 dakika önce içilen papatya çayı kişiyi rahatlatarak uykuya dalmasını kolaylaştırabilir ve uyku kalitesini artırabilir. Kan şekeri sorunu yaşıyorsanız papatya çayını yemekleriniz sırasında tüketebilirsiniz. Sindirim sisteminizle ilgili sorunları azaltmak içinse yemek yedikten sonra papatya çayınızı keyifle yudumlayabilirsiniz.

Papatya Çayı Yan Etkileri

Papatya çayının zararları arasında öne çıkan madde alerji ve düşük riskleridir. Her bitki çayında olduğu gibi düzenli olarak papatya çayı tüketmeye başlamadan önce doktorunuzla görüşmelisiniz. Bitki çayları kullandığınız bazı ilaçlarla etkileşime girerek sağlığınıza zarar verebilir ya da mevcut bir rahatsızlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Papatya çayında bulunan glisin kramplara iyi gelirken kasları gevşettiği için rahmi de gevşeterek düşük doğuma neden olabilir. 

Polen alerjisi olanlar papatya çayından etkilenerek alerjik reaksiyon yaşayabilir. Tıpkı bal örneğinde olduğu gibi bebeklerin de papatya çayı içmesi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle polen alerjisi olanlarda ve bebeklerde papatya çayı tüketimine başlanmadan önce mutlaka doktora danışılması gerekir.

Papatya Nasıl Kurutulur?

Mayıs-haziran aylarında çiçek açan papatya, öğlen saatlerinde sapsız olarak toplanır ve gölgede kurutulur. Papatyanın faydası bitkinin toplanması ve kurutulma şartlarına göre değişiklik gösterir. Yanlış uygulamalar bitkilerin etkinliklerinin azalmasına yol açabilir. Örneğin papatya çiçeği, toplanmasının üzerinden 1 yıl geçtiyse kullanılmasının herhangi bir faydası bulunmaz.