Yazı İçeriği

1 Günde Adet Söktürücü

Adet Söktürücü İlaç

Adet Söktürücü Bitkiler ve Çaylar

Adet Söktürücü Besinler 

Adet Söktürücü Doğal Yöntemler

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet Gecikmesi Sorununuz Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Adet Düzensizliği

Adet Söktürücü Hakkında Sık Sorulan Sorular

Adet Söktürücü Nedir?

Adet söktürücü ilaç; gecikmiş adet döngüsüne karşı adetin başlaması için kullanılan, içeriğinde ciddi ölçüde progesteron bulunan, iğne veya tablet şeklinde formları olan ilaçlardır. İçeriğinde ciddi miktarda progesteron bulunduğu için sürekli alınması sakıncalıdır. Regl dönemi geciktiğinde hemen adet söktürücü ilaçlar bir kaçış olarak görülmemelidir. Çünkü adet gecikmesine sebep olan farklı faktörler vardır.

Adet söktürmek için ayrıca adet söktürmeye destek olabilecek bitki çayları da kullanılır. Adet söktürücü çaylar; adaçayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve maydanoz çayıdır.

Adet söktürücü besinler ise ananas, zencefil, keten tohumu ve maydanozdur. 

Geciken adette ilk akla gelmesi gereken gebeliktir ve gebelik testi yaptırmadan bazı adet söktürücüleri kullanmak gebelik durumunda son derece riskli olabilir. Adet dönemi gelmeden de regl kanaması yaşamak için adet söktürücü ilaçlara yönelme olur. Ama bu sağlıklı bir yöntem değildir. Gecikmiş adet sizi tedirgin edebilir ama adet söktürücü ilaçlar kaçış noktanız olmamalıdır.


1 Günde Adet Söktürücü

Yaygın olarak bilinen aksine 1 günde adet söktürücü diye bir ilaç ya da yöntem yoktur. Adet sürecini ve döngüsünü hormon dengeleri ve fizyolojik süreçler yönetir. Düzenli egzersiz, sıcak banyo ve bazı bitkisel çaylar vücudun rahatlamasına ve kan akışının artmasına yardımcı olabilir fakat adetin hemen başlamasını sağlamazlar. Bu nedenle 1 günde adet söktüren bir ilaç ya da bitki çayı gibi herhangi bir yöntem yoktur. Öte yandan hiçbir çözümü garanti adet söktürücü olarak düşünmemelisiniz.

Adet Söktürücü İlaç

Adet kanamasını geciktirmek gibi hızlandırmak da mümkündür. İşte adet söktürücü ilaç, geciken veya daha erken adet sürecinin başlatılması için kullanılır. Kadınların regl kanaması, progesteron ve östrojen seviyesinin düşmesiyle gerçekleşir. Adet sökücü ilaçlar bu adet döngüsünde etkilidir. Adet söktürücü ilaçlardaki progesteron kandaki progesteronun yükselmesini sağlar. İlaç bırakıldığında ise progesteron düşer ve adet kanaması gelişir. Yani hormonal ilaçlarla adet döngüsü, kimyasal olarak yönetilir ve rahim astarının atılması için uyarı verir. Adet sökücü ilaç sonrası bazı değişimler yaşanabilir. Bu değişimler şunlardır:

  • Kanamanın hızı,
  • Gün olarak kanama süresinin uzaması,
  • Normal döngünüzün düzeni.

Adet Söktürücü Bitkiler ve Çaylar

Bazı besinlerin adetin sökülmesinde rolü olabilir. Bilimsel kanıtları yetersiz olsa da beslenmenizde bazı adet söktürücü çaylara ve yiyeceklere yer verebilirsiniz.

Adet söktürmeye destek olabilecek bitkisel çaylar arasında adaçayı, papatya çayı, civanperçemi çayı ve maydanoz çayı bulunur.

Adaçayı

Adaçayı, anti-inflamatuar özellikleri öne çıkan bir çaydır. Adaçayı tüketimi hormonal dengesizlikleri düzenleyebilir. Öte yandan Adaçayı, bitkisel östrojen olarak kabul edilip bitkilerden elde edilen ve vücutta kadınlık hormonu östrojeni taklit eden fitoöstrojenleri içerir. Dolayısıyla çok sık tüketilmesi tavsiye edilmez.

Papatya Çayı

Papatya çayı anti-inflamatuar ve kas gevşetici özellikleri nedeniyle, adet öncesi rahatsızlığı hafifletebilir ve dolaylı olarak hormonal dengesizliklerle bağlantılı sıkıntıları azaltarak adetin düzenlenmesine yardımcı olabilir.

Civanperçemi Çayı

Civanperçemi çayı genellikle adet düzensizliklerinin giderilmesinde kullanılır. Bu yönü ile civanperçemi çayı kan dolaşımını artırarak pelvik bölgede rahatlama sağlayabilir ve dolaylı olarak adetin başlamasına destek olabilir.

Maydanoz Çayı

Maydanoz çayı vücutta su tutulumunu azaltıcı etki gösterir. Hormonal dengeleri destekleyerek adet sürecini kolaylaştırabilir.

Adet Söktürücü Besinler 

Adet söktürücü olarak bilinen besinler arasında ananas, zencefil, keten tohumu ve maydanoz bulunur. 

Ananas

Ananasın içerisinde bromelain bulunur. Bromelain kas gevşetici ve anti-inflamatuar etkiler göstererek adet söktürmeye yardımcı olabilir. 

Zencefil

Zencefilin yapısında doğal olarak bulunan bazı bileşenler anti-inflamatuar özellikleri ve kan dolaşımını teşvik ederek adet döngüsünün düzene girmesine yardımcı olabilir. 

Zerdeçal

Henüz araştırmalar yetersiz olmasına rağmen zerdeçal, doğal adet söktürücü olarak görülür. Çorbalarınıza, salatalarınıza zerdeçal ekleyebilirsiniz.

Keten tohumu

Keten tohumunun yapısında doğal olarak bulunan lignan, hormonal dengesizlikleri düzenlemeye destek olabilir. Lignan, östrojen seviyelerini dengeleyerek adetin düzenlenmesine yardımcı olur.

Maydanoz

Ödem attırıcı yapısı ile bilinen maydanoz, vücutta su tutulumunu azaltabilir ve hormonal dengeleri destekleyerek adet sürecini düzenlemeye yardımcı olabilir. Maydanozun yapısında ciddi miktarda C vitamini vardır. Maydanozdaki bir diğer önemli bileşen ise apioldür. Apiol, mesane, bağırsak ve uterusta kasılmayı sağlar. Uterusta yaşanan kasılması ise adetin başlamasını tetikleyebilir. Maydanozun kendisinin yenmesinin haricinde maydanoz adet söktürücü çay olarak da tüketilebilir. Ancak böbrek sorunu olanlar maydanoz çayından uzak durmalıdır. Maydanoz çayı hamileler için de sakıncalıdır. Emzirme döneminde olan anneler için de maydanoz çayı tüketimi önerilmez.

Adet Söktürücü Doğal Yöntemler

Adet gecikmesini engellemenin en doğal yolu ise buna neden olan sağlık sorunlarınızı çözmeniz ve adet olmanızı kolaylaştıracak tedbirler almanızdır. Doğal adet söktürücü yöntemleri şöyle sıralayabiliriz…

  • Gevşeme Teknikleri: Stres, adet gecikmesinin sık görülen nedenlerinden biridir. Stres yaşanılan dönemlerde insan bedeni kortizol ve adrenalin üretir. Kortizol ve adrenalin üretimi ise adet sürecinin sağlıklı işlemesini sağlayan östrojen ve progesteron üretilmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunlar, düzenli bir adet döngüsünü sürdürmek için gerekli olan östrojen ve progesteron hormonlarının üretimini engelleyebilir. Stresle başa çıkabilmenin etkili yöntemlerinden biri gevşeme egzersizleri yapmak ve stres yaratan etkenlerden uzaklaşmanızı sağlayacak uğraşlar bulmaktır. Bu uğraşlar arasında arkadaşlarla, akrabalarla buluşmak, sohbet etmek, hobi edinmek ve yoga gibi etkinlikler yer alabilir.
  • Sıcak Bir Banyo Yapın: Sıcak bir banyo yapmak hem ruhunuzun hem de kaslarınızın gevşemesine yardımcı olarak adet görmenize destek olabilir. Sıcak su aynı zamanda adet döneminizdeki ağrıları azaltıp gerginliği üzerinizden almaya yardımcı olabilir.
  • Cinsel Birleşme: Cinsel birliktelik bir yandan stresi azaltırken diğer yandan da adeti tetikleyen bir etki yaratır. Düzenli cinsel hayat hormonların da düzenlenmesine katkıda bulunacağı için adet döngünüzün düzelmesine katkıda bulunur.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesi nedenleri: Stres, aşırı zayıflık, obezite, polikistik over sendromu, süt hormonu yüksekliği, doğum kontrol hapları, diyabet ve çölyak hastalıkları, erken menopoz ve tiroit sorunları adet gecikmesine neden olur.

Adet gecikmesi ya da adet düzensizliği yaşıyorsanız ve hamile olmadığınızı düşünüyorsanız yaşadığınız bu durumun olası sebepleri şöyle sıralanabilir…

Stres

Stresli dönemlerden geçmek ya da sürekli yüksek bir stres seviyesiyle yaşamak sağlığımıza ciddi zararlar verebilir. Stres, hormon değişikliklerinizi etkilemenin yanı sıra adet döngünüzün uzamasına daneden olabilir. Bunun nedeni ise stresin, beynimizin adet döngüsünü de düzenleyen bölgesi olan hipotalamusu etkilemesidir. Stres nedeniyle fazla yemeye meyilliyseniz bu durum kilo almanıza neden olur. Fazla kilolu olmak da adet gecikmesinin nedenlerinden biridir. Stres bazı kişilerde iştahsızlığa neden olarak kilo kaybına yol açabilir. Düşük kilolu olmak da adet gecikmesinin nedenleri arasında yer alır. Stres kaynaklı bir adet gecikmesini çözmenin yolu doğal olarak stresi azaltmaktan geçer. Stresinizi azaltmak için egzersiz yapabilir, yürüyüşe çıkabilir, meditasyonu ve diğer rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz.

Aşırı Zayıflık

Aşırı zayıflık pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Bunlar arasında adet döngüsünün uzaması da bulunur. Anoreksiya nevroza ya da blumia gibi ciddi sağlık sorunları adet gecikmesine neden olabilirken olması gereken normal kilonuzun yüzde 10 altında olmanız bile adet döngünüzü uzatabilir. Zayıflık nedeniyle adet döngünüzün uzadığını düşünüyorsanız boyunuzun ve yaşınızın gerektirdiği kilolara çıkmanız sorununuzu çözebilir.

Obezite

Zayıflığın adet gecikmesine neden olması gibi aşırı kilo da aynı etkiye yol açabilir. Obezite kaynaklı adet gecikmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan destek alarak sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu yaşayan kişilerin yumurtlama fizyolojisinin farklılaşmasına yol açarak hiç adet görememenize ya da adet gecikmesi yaşamanıza neden olabilir. Polikistik over sendromuna ilişkin tedavinizin ardından normal adet döngünüze kavuşabilirsiniz.

Süt Hormonu Yüksekliği

Prolaktin hormonunun yükselmesi ile FSH ve GnRH hormon üretimi baskılanır. Bunun sonucunda yumurta üretimi kesilir ve gebe kalamama, adet düzensizliği gibi problemler ortaya çıkabilir.

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol yöntemi olarak hap kullanımını tercih ediyorsanız adet döngünüzde değişimler görülebilir. Hapı bırakmanıza karşın 6 ay boyunca adetinizde gecikmeler yaşayabilirsiniz. Zamanla döngünüz normal düzenine oturur.

Diyabet ve Çölyak Hastalıkları

Bazı kronik rahatsızlıklar adet gecikmesine neden olabilir. Çölyak ve diyabet hastalıkları adet gecikmesine neden olabilir.

Erken Menopoz

Menopoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaşları arasındadır. 40 yaşından önce adetten kesilme ise erken menopozdur. Erken menopoz dönemine girilmesi halinde önce adetin gecikmesi başlar. Bir süre sonra da adet görülmez.

Tiroit

Hipertroidi ve hipotiroidi nedeniyle hormon dengelerinin değişikliğe uğraması adet gecikmesine neden olabilir. Değerlerinizin dengelenmesi sonrasında adet gecikmesi de ortadan kalkacaktır.

Adet gecikmelerini yukarıda sayılan sebeplerle yaşamanız halinde hem sorunun kaynağına hem de soruna ilişkin gerekli tedaviler uygulanır. Adet söktürücü hap kullanmak kesin bir tedavi şekli değildir.

Adet Gecikmesi Sorununuz Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Yıl içerisinde adet gecikmesi yaşanan ayların sayısı 3'ü geçiyorsa bu durum kişide daha farklı sağlık problemlerinin bulunduğuna işaret edebilir. Bu yüzden adet gecikmesi, yılda 3 veya daha fazla kez yaşanıyorsa ciddiye alınmalı ve adet gecikmesinin altında yatan faktörleri tespit etmek için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir. 

Menopoz dönemine girmemiş sağlıklı bir kadın genellikle 28 günde bir adet olur. Adet döngüsünün 21-35 gün arasında değişmesi sağlıklı olarak kabul edilir. Bu döngünün dışında yaşanan sapmalar (minimum 7 gün) adet gecikmesi olarak adlandırılır ve bir şeylerin ters gittiğinin işareti olabilir. Adet gecikmesi doğal bir durum olmasa da her yıl birkaç kez olmak üzere her kadının başına gelebilecek bir olaydır ve çok endişe etmemek gerekir. Adet olmaya yeni başladıysanız ya da menopoz sürecinin etkilerinin başladığı ilk dönemlerde adet düzensizlikleri görülmesi de normaldir.

Adet Düzensizliği

Polikistik over sendromu, tiroid bozuklukları gibi hormonal dengesizlikler, aşırı stres, aşırı kilo kaybı veya kazancı, ve düzensiz beslenme, doğum kontrol hapları veya diğer hormonal kontraseptifler, endometriozis, uterin fibroidler gibi üreme sağlığı sorunları, ilk adet döneminde olmak ve menopoz dönemleri adet düzensizliğine neden olur. 

Adet düzeniniz bozulduysa; altta sağlık sorunlarının teşhisinin konulması ve tedavisinin yapılması için bir kadın hastalıkları ve doğum doktorundan randevu almalısınız.

Adet Söktürücü Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hemen Adet Olmak İçin Ne yapılmalı?

Hemen adet olmak için kullanabileceğiniz bir yöntem yoktur. Hızlı bir şekilde adet olmanız gerekiyorsa doktor önerisi ile adet söktürücü hap alabilir ya da adet söktürücü iğne olabilirsiniz.

1 Günde Adet Söktürücü İlaç Var mı?

1 günde adet söktürücü ilaç ya da herhangi başka bir yöntem yoktur. Öte yandan doktorunuzun da onayıyla adet söktürücü ilaç ve iğnelerden faydalanabilirsiniz. Bu yöntemler de 1 günde adet söktürmez.

Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?

Adet gecikmesine adaçayı, papatya çayı, civanperçemi çayı, maydanoz gibi bitki çayları ve ananas, zencefil, keten tohumu, maydanoz gibi besinlerin tüketilmesi iyi gelir. 

Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet olma sürecini hızlandırmak için stresten uzak durun, egzersiz ve yoga yapın, sıcak bir banyo yapın. Ayrıca cinsel ilişkiye girmek de adet zamanınız yaklaştıysa süreci hızlandırabilir.

Adeti Ne Söktürür?

Adet söktürmeye yardımcı olmak için adaçayı, papatya çayı, civanperçemi çayı, maydanoz gibi bitki çayları içebilirsiniz. Ananas, zencefil, keten tohumu, maydanoz gibi besinlerin yenmesi de adet söktürmeye yardımcı olur.

Doğal Adet Geciktiriciler Nelerdir?

Meditasyon ve yoga gibi rahatlama teknikleri, yoğun fiziksel aktivite yapmak, yüksek lifli gıdalar tüketmek adeti doğal yollarla geciktirebilir.

Erken Adet Neden Olur?

Erken adetin nedenleri arasında genellikle hormonal dengesizlikler, stres, aşırı egzersiz yapmak, kilo değişiklikleri, tiroid sorunları ve polikistik over sendromu bulunur.

Adet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?

Düzenli egzersiz, sağlıklı ve dengeli beslenme, stres yönetimi, yeterli uyku ve doktor kararıyla uygulanan hormonal tedaviler adet düzensizliğine iyi gelir.

Adet Olmadan Doğum Kontrol Hapına Başlanır mı?

Adet olmadan da doğum kontrol hapı kullanımına başlanabilir ancak hapın etkinliği ve ne zaman başlamanız gerektiğini mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 

Adet Olmak İçin Ne Yapabilirim?

Adetin başlamasını teşvik etmek için egzersiz ve sıcak banyo yapabilir, rahatlama tekniklerinden faydalanabilir ve adaçayı, papatya çayı, civanperçemi çayı, maydanoz gibi bitki çayları içebilirsiniz.

Adet Söktürücü Hareketler Nelerdir?

Hafif egzersizler, esneme hareketleri, pelvis egzersizleri, yoga hareketleri adet söktürmeye yardımcı olan hareketlerdir. Yürüyüş yapmak da adet sürecinin hızlanmasını destekler.

Adet Söktürücü Ne Zaman Etki Eder?

Adet söktürücü ilaç belirli bir kural çerçevesinde kullanılır ve etki eder. İlaç bırakıldıktan sonra genellikle 3-7 gün içinde adet görülür. Bu rakamın kişiden kişiye göre değiştiği unutulmamalıdır. Çünkü her kadının adet döngüsü de aynı değildir.