Yazı İçeriği

Turuncu Güç: Bal Kabağı

Düşük Kalorili Sebze: Ispanak

Sigara Bağımlısıysanız Bolca Brokoli Tüketin

Diyetinizde Pırasaya Yer Verin

Kokusunu Boşverin

‘Öksürüğüm Geçmiyor’ Diyorsanız…

Salatalarınızı Narla Zenginleştirin

Sadece C Değil, A Vitamini de İçerir

Tatlı Niyetine Cennet Hurması

Omega 3’ü Cevizden Alın

Sonbaharda Bağışıklığı Güçlendiren Sebze ve Meyveler

Sonbaharda grip ve soğuk algınlığı pek çoğumuzu yataklara düşürür. Bir elimizde bitki çayı, bir elimizde mendille iyileşmeyi umut ederiz. Peki ama bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı direnebileceğimizi biliyor musunuz? Sonbaharda virüslere karşı vücut direncinin artması sağlanarak hastalıklara karşı önlem alabilirsiniz. Bağışıklığınızı sonbaharın lezzetli sebze ve meyveleriyle yükseltebilirsiniz. Sonbaharda hastalıklara karşı kalkan olacak sebze ve meyveler...


Turuncu Güç: Bal Kabağı

Sonbaharın şifalı besini bal kabağı, kendisine turuncu rengi veren ve güçlü bir antioksidan olan beta karoteni yüksek miktarda içerir. Antioksidan vitaminlerden C vitamini yönünden de zengin olan bal kabağı bu özellikleri ile bağışıklık sistemini güçlendirir, göz sağlığını korur ve kansere karşı vücudu savunur. Bal kabağı yüksek lif içeriğiyle kötü kolesterolü düşürürken, bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı olur. Antioksidan kapasitesi çok yüksek olan bu şifalı sebze, aynı zamanda erken yaşlanmayı önler.

Düşük Kalorili Sebze: Ispanak

C ve E vitamininden zengin olan ıspanak; lutein, zeaksantin, beta karoten ve glutatyon gibi bileşikleri içeren bir antioksidan deposu. Kalp ve damar hastalıklarından kabızlığa, kanserden diyabete birçok hastalığa iyi gelen, hem su oranı yüksek hem de düşük kalorili bir sebze. Ispanak pürin bazından zengin olduğu için ürik asit yüksekliği olanlar veya gut hastaları kontrollü tüketmeli.

Sigara Bağımlısıysanız Bolca Brokoli Tüketin

Süper besinler listesinin başlarında yer alan brokolinin içeriğindeki yüksek miktarda C vitamini, karotenoid, sülforafan, kuersetin ve indol-3 carbinolle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Sigara kullanan kişilerin artan C vitamini ihtiyacını karşılamada oldukça başarılı olabilen brokoli düşük kalorili olması nedeniyle rahatlıkla tüketilebilir. Tıpkı ıspanak gibi “pürin” bazından zengin olduğu için gut hastaları tüketim miktarı konusunda çok dikkatli olmalı.

Diyetinizde Pırasaya Yer Verin

A ve C vitamininden zengin olan pırasa, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici birçok bileşik içeriyor. Pırasa düşük kalorili bir sebze olduğu için zayıflama diyeti yapan kişiler için de sağlıklı bir alternatiftir.

Kokusunu Boşverin

Yüksek lifli yapısıyla tok kalmaya yardımcı olan kereviz, idrar söktürücü etkisiyle ödem şikayetlerini azaltır, kabızlığı önler. Bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, kansere karşı koruyucu olan etkisini “apigenin ve luteolin” adlı flavonoidlerle sağlayan kereviz, potasyum içeriğiyle yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Kerevizi zeytinyağlı yemek şeklinde, salatasını yaparak ya da meyve ve yeşil sebzelerle birlikte blenderdan geçirerek smoothie gibi tüketebilirsiniz.

‘Öksürüğüm Geçmiyor’ Diyorsanız…

Güçlü antioksidan kapasiteye sahip olan turp, idrar söktürücü etkisiyle toksin atımını sağlar, soğuk algınlığına karşı korur ve öksürüğün azalmasına yardımcı olur. Salatalarda ya da dilimler şeklinde atıştırmalık olarak ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilir. Üstelik düşük kalorili ve uzun süre tokluk sağlar.

Salatalarınızı Narla Zenginleştirin

Antioksidan kapasitesini kırmızı rengiyle kanıtlayan nar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirirken, idrar söktürücü etkisiyle de vücuttan toksinlerin atımını kolaylaştırır. Meyve olarak yenilebileceği gibi aroma vermek için salatalara da nar ekleyebilirsiniz.

Sadece C Değil, A Vitamini de İçerir

Turunçgiller deyince kuşkusuz akla bağışıklık sisteminin bilinen koruyucusu C vitamini gelir ancak turunçgillerin vitamin içeriği sadece C vitamini ile sınırlı değil. Diğer bir antioksidan vitamin olan A vitamininin ön maddesini (beta karoten) de içerir ve bu çifte vitamin sayesinde hem vücut direncini artırır hem de soğuk algınlığına karşı korur. Mandalina ve portakal gibi turunçgilleri suyunu sıkmak yerine meyve şeklinde tüketmek, kilo ve kan şekerinin kontrolünü sağlamada yardımcı.

Tatlı Niyetine Cennet Hurması

Cennet hurması beta karoten ve C vitamini içeriğiyle kanserden koruyucu, bağışıklık sistemini kuvvetlendirici güçlü bir antioksidan deposu. Yüksek lif içeriğiyle kötü kolesterolü düşürür, kan basıncının kontrolüne yardımcı olarak kalp-damar hastalıklarından korur. Tatlı isteğini bastırmada da oldukça başarılı olan 1 orta boy Trabzon hurması (cennet hurması) 2 porsiyon meyveye denk gelir. Diyette tatlı niyetine yarım cennet hurması üzerine 2-3 adet kırılmış ceviz ekleyip tarçın serperek muhteşem bir tatlı elde edebilirsiniz. Sonbaharın bu lezzetli meyvesini yoğurt ve yulafla beraber kahvaltıda bir alternatif olarak tüketebilirsiniz.

Omega 3’ü Cevizden Alın

Sonbahar taze cevizin mevsimi. Ceviz, hem omega 3 hem de E vitamini içerdiği için çift etki ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Sonbahar aylarında bol bol tüketilmesi gereken taze ceviz, balık yemeyen kişiler ve vejetaryenler için iyi bir omega 3 ve protein kaynağı. 100 gramı 654 kalori olduğu için kilo vermek veya korumak amacında olanlar günde 3-4 adet cevizi geçmemeli.