Yazı İçeriği

Sporcu hastalığı: Ön çapraz bağ yaralanması

Diz protezleri eklemleri rahatlatır

Sporda karşılaşılan eklem sorunları

Eklem içi yaralanmalar genellikle genç, aktif ve spor yapan kişilerde görülür. Spora olan ilginin artmasıyla birlikte yaşanan bu tip sorunların görülme oranı da artar. Az bir oran da olsa ileri yaştaki kişilerde oluşan kas güçsüzlüğü nedeniyle de eklem sorunları ortaya çıkabilir. Yaralanmaları azaltmak için eklemleri çevreleyen kas gruplarını güçlendirmek gerekir. Günde 30 dakika yürüyerek, yüzerek ya da farklı sporlar yaparak kas grupları güçlendirilebilir. Bu sayede de eklem yaralanması riski en aza indirilmiş olur.


Sporcu hastalığı: Ön çapraz bağ yaralanması

Vücudumuzda eklemleri sabitleyen yapılar mevcuttur. Diz eklemindeki bu yapılardan biri de ön çapraz bağlardır. Bu bağların yokluğu, diz ekleminin sağlamlığını ortadan kaldırır. Ani hareketlerde ya da dönüşlerde, bu bağlar olmadığı için kaval kemiği öne doğru kayar. Ön çapraz bağ yaralanmasına sporcu hastalığı da denilebilir. Profesyonel oyuncuların yanı sıra, amatör olarak spor yapan kişilerde de görülebilen ön çapraz bağ yaralanmasına nadiren de olsa, bağın aşınmasına bağlı olarak ileri yaşlarda da rastlanabilir. Bağ koptuğu zaman şiddetli bir ağrı meydana gelir. İlerleyen saatlerde, diz eklemindeki kanamaya bağlı olarak ortaya çıkan şişlik ve ağrıdaki artış, hareket kısıtlamasına da yol açar. Tanı, klinik muayene ile konur ve MR görüntülemesi ile kesinleşir. Kendi başına iyileşme kapasitesine sahip olmayan bir doku olan ön çapraz bağlar kopunca, kişinin yaşına göre tedavide cerrahi müdahaleye gidilir.

Diz protezleri eklemleri rahatlatır

Dizdeki eklemlerin yapısı bozulunca, sporda hareket sırasında sürtünmeler ve anormal etkileşimler meydana gelir. Eklem kıkırdak yüzeyinde kayıp oluştuğundan, eklemin yıpranmadan önceki hareket açıklığı sıfır derece ile 130 derece arasındadır. Ancak eklem yıprandığı zaman, kişilerin yaşamdaki aktiviteleri zorlaştırır. Yıpranan eklemin fonksiyonunu yerine koymak için dize protez takılır. Protez malzemeleri, metal, seramik, polietilen, alüminyumdan olabilir. Günümüzdeki protezlerin dayanıklılığı yüksek, hareket açıklığı fazla ve uzun süre yıpranmaya dayanıklıdır.