Yazı İçeriği

Erken dönem kasık fıtığı: Sporcu fıtığı

Sporcu fıtığı hangi sporcularda daha çok görülür?

Sporcu fıtığının nedenleri

Sporcu fıtığının belirtileri

Sporcu fıtığı nasıl teşhis edilir?

Sporcu fıtığı tedavisi

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası

Sporcu fıtığı kasık fıtığının başlangıcı

Spor yapan yetişkinlerin yüzde 10-15’inde kronik kasık ağrısı görülür. Sporcu fıtığı da kronik kasık ağrısına neden olan patolojilerden bir tanesidir. Osteitis pubis, adduktor ve rektus kası tendinopatileri de kronik kasık ağrısının en önemli sebepleridir. Pelvis stabilitesinin bozulmasına bağlı olarak özellikle hızlı koşu, koşarken hızlı dönüş ve vurma hareketlerinin olduğu sporlarda kasık harabiyeti gelişir. Bunların yüzde 10’unda dinlenme, ağrı kesiciler, fizyoterapi gibi yaklaşımlara rağmen ağrı geçmez ve 1 aydan sonra kronik hale gelebilir.


Erken dönem kasık fıtığı: Sporcu fıtığı

Sporcu fıtığının atletik pubalji, Gilmore kasığı, pubik inguinal ağrı sendromu gibi adları bulunur. Ancak en çok kullanılan isim ‘sporcu fıtığı’dır. Sporcu fıtığı, erken dönem kasık fıtığı olarak kabul edilebilir. Kasık kanalının arka duvarı yüzde 80-90 hastada zayıftır.

Sporcu fıtığı hangi sporcularda daha çok görülür?

Kronik kasık ağrısı, amatör veya profesyonel spor yapan erişkinlerde daha sık görülür. Ağrılı kasık sıklıkla koşarken dönme ve vurma hareketleri içeren sporları yapan ve uyluğun proksimal kaslarını veya alt karın kaslarını spesifik veya aşırı kullanan sporlarda görülür. Futbol, rugby, Avusturalya futbolu, kriket, kayak, uzun mesafe veya engelli koşucuları ve buz hokeyi sporcularında sıklıkla karşılaşılır. Basketbol, tenis, bisiklet ve yüzme gibi sporlarda ise daha nadir görülür.

Sporcu fıtığının nedenleri

Sporcu fıtığı, kronik kasık ağrısı şikayetiyle kendini gösteren patolojilerden açık bir şekilde ayırt edilemez. Risk faktörleri fonksiyonel ve yapısal pelvis stabilite bozukluğuna neden olabilir. Risk faktörleri şunlardır:

  • Pelvis çevresindeki kas dengesinin bozulması
  • Kalça hareket kabiliyetinin azalması
  • Bacak uzunluğundaki belirgin farklılık
  • Daha önce yaşanmış karın ve kasık zorlanması

Sporcu fıtığının belirtileri

Kronik kasık ağrısı farklı rahatsızlıklarda da görülebildiğinden sporcu fıtığı açık bir şekilde ayırt edilemez. Hastaların yüzde 90’ı erkektir. Egzersizle bağlantılı kasık ağrısı en belirgin semptomdur. Bu ağrı; testis, perine, suprapubik bölge ve uyluk iç yüzüne yayılabilir. Başlangıçta bu ağrı genellikle sinsidir, ancak bazen ani ve yırtılma şeklinde başlayabilir. Ani hızlanma, dönme, bükülme, kesme, vurma, doğrularak kalkma, öksürme ve hapşırma ile sıklıkla artar. Ağrı egzersiz sonrası 1-2 gün sürer. Ertesi gün kasıkta sertlik hissi ve yataktan kalkmada zorlanma olur. Belli bir süre dinlenme ile gerileyen ağrı, sporla birlikte hemen ve tüm gücüyle yeniden başlar ve kaldığı yerden devam eder.

Sporcu fıtığı nasıl teşhis edilir?

Kişinin hikayesinin öğrenilmesi, fizik muayene ve sonrasında yapılan dinamik kasık ultrasonu ve dinamik pelvik MR ile sporcu fıtığı tanısı konulur. Tanı kronik kasık ağrısına neden olan diğer sebepler ekarte edilerek değil, tam tersine spesifik tanısı konarak yapılır ve tecrübe gerektiren bir patolojidir.

Sporcu fıtığı tedavisi

Sporcu fıtığı, konservatif tedavi ile düzelmediğinde açık ve laparoskopik (kapalı) kasık fıtığı ameliyatı ile tedavi edilir. Son yıllarda minimal invazif yöntem olan laparoskopik kasık fıtığı onarımları daha çok tercih edilir. Fıtık ameliyatı başarı oranı yüzde 95-97 oranındadır.

Kasık fıtığı ameliyatı sonrası

Kişi ameliyatın ertesi günü taburcu edilir ve 3-4 gün sonra kontrole gelir. Sportif aktivitelerine ameliyat sonrası 2-3’üncü haftada hafif olarak başlar. 6’ncı haftadan sonra ise normal ağır spor aktivitelerine geri dönebilir.