Yazı İçeriği

Süt dişleri ne zaman dökülür?

Süt dişleri çürürse…

Süt dişleri neden çıkar çıkmaz çürür?

Biberon çürüğünden korunmak için ne yapmak gerekir?

Süt dişleri kaç tanedir?

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı yetişkin olana kadar iki döneme ayrılıyor. Süt dişlerinin çıktığı ve dökülmesinden sonraki dönemde de çocuklarda ağız ve diş sağlığı konusunda titiz olmak önemli. Süt dişleri, çocuklar 6-8 aylıkken sürmeye başlıyor ve 2,5-3 yaşında toplamda 20 adet (alt çenede 10, üst çenede 10) olacak şekilde sürmeleri tamamlanıyor. İşte süt dişleri hakkında bilinmesi gerekenler…


Süt dişleri ne zaman dökülür?

Süt dişleri yaklaşık 12 yaşa kadar kalıyor ve çocuğun hem ağız hem de genel sağlığında önemli rol oynuyor. 6 yaşından itibaren çocuk, karışık dişlenme dönemine geçiyor. 6 yaşında birinci büyük azı, 7-8 yaşında kesici dişler, 9-11 yaşları arasında küçük azılar ve köpek dişleri, 12 yaşında ise ikinci büyük azı dişleri sürüyor.

Süt dişleri çürürse…

Organik madde içeren süt dişleri normal dişlere oranla daha çabuk çürüyor. Pek çok çocuk çürüğü anlayamayabiliyor ancak çürüğün ilerlemesiyle soğuk yiyecekler ve tatlı yediklerinde tepki veriyor. Yemek yerken daha çok hissedilen ağrının sebebi ise artıkların diş sinirlerine basınç yapmasıdır.

Süt dişleri neden çıkar çıkmaz çürür?

Çocuklarda bazen süt dişleri sürer sürmez üzerinde kahverengi lekeler oluşabiliyor ya da bu dişler kırılıp dökülüyor. Aslında oluşan bu lekeler diş çürükleridir ve süt dişleri de çürük nedeniyle kırılıyor. Bu kadar erken bir dönemde çürük oluşmasının nedeni ‘biberon çürüğü’ adı verilen çürüklerdir. Biberon çürüğü anne sütü ve inek sütünde bulunan doğal şekerden kaynaklanıyor. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek, anneden ya da biberondan emerse, süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturuyor.

Biberon çürüğünden korunmak için ne yapmak gerekir?

  • Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin.
  • Biberondaki süte şeker, bal pekmez, bisküvi gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.
  • Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin veya mümkünse dişlerini fırçalayın.
  • Süt dişlerinin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ya da gazlı bez ile dişlerini silerek temizleyin.