Yazı İçeriği

Tablet ve telefona dikkat!

Çocuklardaki obezite diyabet riski oluşturur

Obezitede yanlış diyet, doğru tedavi...

‘Büyüdükçe fazla kilosunu atar’ düşüncesi çocukları obeziteye sürükleyebilir!

Şekerli, yağlı ve enerjisi yüksek yiyecekler minikler için cazip gelebilir. Bakkala, markete girince rengarenk ambalajlı yiyeceklere karşı koyamazlar. Ancak bu tür beslenme alışkanlıkları obezite için büyük bir etken oluşturur. Çocuklarda giderek artan obezite sorunu, endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2-18 yaş arasındaki çocukların yüzde 32’si ya fazla kilolu ya da obezite sınırında. Vitamin ve mineraller açısından zengin beslenme alışkanlıklarından uzak olmak, hareketsiz yaşam sürmek obezitenin en büyük nedenlerinden. Özellikle sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel düzeyi yüksek ailelerde, ebeveynlerdeki ve çocuklardaki kilo sorunları paralellik gösterir. Çocukların bilinçli gıda seçimi yapma yetkinliğine ulaşıncaya dek yaşadıkları kilo fazlalığı sorunun temelinde yatar. Anne ve babanın beslenme alışkanlıkları çocuklardaki obezitenin temelini oluşturur. Çocuklarda obezite ile ilgili önemli uyarılar…


Tablet ve telefona dikkat!

Durağan hayat, bilgisayar, tablet, cep telefonu, TV gibi teknolojinin masa başı dayatmaları gibi yaşam alışkanlıkları da çocuklarda obeziteye zemin hazırlar. Telefonla sipariş imkanları, fast-food zincirleri, hazır ve rafine gıdalara kolay ulaşma olanakları sağlıklı beslenmeyi engeller. Bunun yanı sıra, bitmeyen sınav maratonları, yeşil alanların yani oyun olanaklarının azalması, yüksek katlı binalarda yaşama, güvenlik kaygıları gibi çevresel faktörlere bağlı çocukların hareket imkanlarının sınırlanması da artan kilo grafiklerinin en önemli sorumluları arasında yer alır. Ayrıca, gebelikte alınan fazla kilo, bebeğin çok düşük veya fazla doğum kilosu ile doğması, annenin sigara içmesi de çocukluk çağı obezitesi için risk faktörü olarak kabul edilir.

Çocuklardaki obezite diyabet riski oluşturur

Çocukluk çağındaki obezite, yetişkinlik hastalıkları olarak bilinen tip 2 diyabet, hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıkların erken yaşlarda görülmesi açısından da risk oluşturur. Aynı zamanda kız çocuklarında polikistik over sendromuna da neden olabilir. Bu sorunların önüne geçilebilmesi için çocuklarda mutlaka düzenli ağırlık, boy ve vücut kitle indeksi takibi yapmak çok önemli. Ancak, ailelerdeki “Büyüdükçe fazla kilosunu atar” şeklindeki görüş sebebiyle çocukların tanı ve tedavileri gecikir. Kilo fazlalığı olduğu düşünülen veya hekim tarafından bu durum tespit edilen her çocuğun mutlaka çocuk endokrin-metabolizma uzmanı tarafından değerlendirilmesi, acil sorunların saptanarak tedavi ve yaşam biçimi değiştirme programlarının yapılması gerekir.

Obezitede yanlış diyet, doğru tedavi...

Obezitede yanlış yaklaşımlar veya çocuk endokrin-metabolizma uzmanı tarafından önerilmeyen diyetler çocukların gelişmesini olumsuz yönde etkiler. Obezite tedavisi için uygulanan bu tür diyetler, çocukların boy uzamasının durmasına, vitamin ve mineral eksikliklerine neden olabilir.