Yazı İçeriği

Yaban Mersini Faydaları

Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

Yaban Mersini Nedir?

Yaban mersini; fundagiller familyasından, odunsu yapıya sahip bir bitkidir. Ilıman iklimi seven yaban mersini kırmızıdan mor renge kadar dolgun ve etli meyvelere sahiptir. Tatlı ekşi bir tadı vardır. Meyveleri temmuz-eylül ayları arasında toplanır. Islah edilmiş yaban mersinlerinin tohumları ile yetiştirilen bitkilerin meyvesi ıslah edilmemiş yaban mersini meyvesinden daha lezzetli olur. Çay üzümü, çoban üzümü, ayı üzümü gibi isimlerle de anılır. 

Ilıman, nemli ve yüksek yerleri seven bu bitki ülkemizde ağırlıklı olarak Karadeniz Bölgesi’nde yetişir. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Samsun ve Sinop’un yüksek kesimlerinde yaban mersini kendiliğinden yetişmektedir. Asitli topraklarda kolaylıkla büyüyen yaban mersininin Karadeniz Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişmesinin nedenlerinden biri de bölgenin topraklarının asit oranının yüksek olmasıdır.


Yaban Mersini Faydaları

Yaban mersini, lif, C vitamini, B6 vitamini, folat içerikleriyle öne çıkar. Vitamin ve mineraller bir araya geldiğinde yaban mersini faydaları saymakla bitmez. Küçücük bu meyve, büyük bir fayda deposudur. Tansiyonu dengelemek, kalp hastalıklarından korumak, hafızayı güçlendirmek, hızlı iyileşmeyi sağlamak yaban mersinin faydalarından bazılardır. Yaban mersini faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Hafızayı iyileştirir,
  • Kanseri önlemeye yardımcı olur,
  • Kan şekerini dengeler,
  • Kalp sağlığına iyi gelir,
  • Tansiyonun dengelenmesine katkıda bulunur,
  • Bağışıklığı güçlendirir,
  • Sindirim sistemine iyi gelir,
  • Göz sağlığına iyi gelir,
  • Kemik sağlığına iyi gelir,
  • Cilt sağlığına iyi gelir.

Yaban Mersini Hafızayı İyileştirir

Yaban mersini ve diğer koyu renkli çilek gibi meyveler, tıpkı yeşil yapraklı sebzeler gibi anti-inflamatuvar ve antioksidan etkileri oldukça güçlü besinlerdir. Antioksidanlar beynin yaşlanmasına ve nörodejeneratif hastalıklara zemin hazırlayan oksidatif strese karşı savaş açarlar. Özellikle yaban mersininin içindeki antioksidanların beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebileceği gösterilmiştir. Araştırmalara göre yaban mersini tüketen yaşlı kadınlarda bilişsel düşüş daha yavaş olmaktadır. Yaban mersini aynı zamanda hafızayı iyileştirmeye ve kısa süreli hafıza kaybını geciktirmeye de yardımcıdır. Mevsiminde taze yenmesi önerilen yaban mersini ve koyu renkli çilek gibi meyvelerin hafızanıza etkisini tüm yıla yayabilmek için bu lezzetli meyveyi dondurulmuş ya da kurutulmuş olarak da tüketebilirsiniz.

Kanseri Önlemeye Yardımcı Olur

Yaban mersininin içinde bulunan C vitamini, A vitamini ve diğer bitkisel besinler, hücreleri kansere bağlı serbest radikallerin zararlarına karşı korumaya yardımcı olur. Araştırmalara göre yaban mersinindeki antioksidanlar vücuttaki iltihabı azaltabilir. Yaban mersininde bulunan folat, DNA sentezi ve onarımında etkilidir. İçeriğindeki folat sayesinde yaban mersini, antioksidan etki göstererek kanser hücrelerinin oluşumunu önleyebilir. Ancak nötropenide olan onkoloji hastalarının takiplerini gerçekleştiren hekimlerinden onay alarak tüketmelerinde fayda olduğunu hatırlatmak isteriz.

Kan Şekerini Dengeler

Bir fincan yaban mersininde yaklaşık olarak 3,6 gram lif bulunur. Araştırmalar, yüksek lifli besinler tüketen tip 1 diyabet hastalarının kan şekerinin düşük olduğunu ortaya koyuyor. Lifli besin tüketen tip 2 diyabet hastalarında ise kan şekeri ve insülin düzeyleri iyileşebiliyor. Özellikle diyabetli bireyler meyve tüketimleri esnasında süt, yoğurt, kefir veya çiğ kuruyemiş gibi bir yardımcı kaynakla tükettikleri taktirde daha kaliteli bir şeker regülasyonu sağlayacaklardır.

Yaban Mersini Kalp Sağlığını Korur

Yaban mersinin içinde bulunan lif, potasyum, folat, C vitamini, B6 vitamini kalp sağlığını destekler. Yaban mersininin kolesterol içermemesi de kalp sağlığı açısından önemlidir. Özellikle yaban mersininin liften zengin yapısı kandaki kötü kolesterol miktarını azaltmaya ve dolayısı ile kalp hastalığı riskini düşürmeye yardımcı olur. B6 vitamini ve folat, kalp sorunlarına yol açabilen yüksek homosistein düzeylerinin düşürülmesini sağlar.

Bir araştırmaya göre yaban mersininde bulunan antosiyaninin düzenli tüketimi, genç ve orta yaşlı kadınlarda kalp krizi riskini yüzde 32 oranında azaltabiliyor. Haftada en az üç porsiyon yaban mersini tüketen kadınların bu çalışmada en iyi sonuçları elde ettiğinin de altını çizelim.

Tansiyonun Dengelenmesine Yardımcı Olur

Düzenli olarak yaban mersini tüketimi kan basıncının da dengelenmesine yardımcı olur. Araştırmalara göre yüksek tansiyon tüm dünya çapındaki can kayıplarının yaygın nedenlerinden biridir.

Sindirim Sistemini Düzenler

Öte yandan yaban mersininin içeriğindeki yoğun lif yapısı sindirim sistemini rahatlatır. Lif sayesinde kabızlık sorununun yaşanmasına engel olur. Bütün bu nedenlerden dolayı yaban mersini sindirim dostu bir besin olarak tanımlanır.

Yaban Mersini Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Yaban mersini kuvvetli bağışıklık sistemine kavuşmak açısından da etkin bir besindir. Yaban mersininde bulunan antosiyanin gibi antioksidanlar, B kompleks, C, E ve A vitaminleri; bakır, selenyum, çinko ve demir gibi mineraller bağışıklık sistemini önemli ölçüde destekler ve enfeksiyonların önüne geçilmesine katkıda bulunur. Bağışıklık sisteminiz güçlüyse, bakteri ve virüslerin neden olduğu hastalıklara yakalanma riskiniz de azalır ve daha sağlıklı olursunuz.

Göz Sağlığına İyi Gelir

Düzenli olarak tüketilmesi halinde yaban mersinin göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Bunun temelinde ise yine yaban mersinin yapısında bulunan yoğun antioksidan miktarı yatar. Yakın ve uzak görme bozuklukları, katarakt gibi rahatsızlıklara yakalanma riskini azaltan bu yemiş, göz kuruluğu ve enfeksiyona da iyi gelir. Yaban mersini; karotenoidler, flavonoidler ve C, E, A vitaminleri, antioksidanlar, selenyum, çinko ve fosfor gibi içerikler açısından zengin bir bitkidir ve bu içeriklerin göz sağlığı üzerinde olumlu etkileri vardır. Yaban mersini, göz hastalıkları arasında yarattığı hasarın gücü nedeniyle öne çıkan glokom rahatsızlığı için de olumlu katkılar sağlar.

Göz tansiyonunda yüksek seyreden göz içi basıncı nedeniyle retina hücreleri yeterli miktarda beslenemediği için zarar görerek ölebilir. Yaban mersini bu konuda da göz sağlığına katkıda bulunur. Tavukkarası olarak da bilinen gece körlüğünden korunmak için de düzenli yaban mersini tüketmek olumlu etki sağlar.

Cilt Sağlığına İyi Gelir

C vitamini, cildimizdeki kolajen üretimine destek olarak cilt sağlığımıza katkıda bulunur. Günde bir kahve fincanı kadar yaban mersini tüketerek aldığınız C vitamini sayesinde cilt sağlığınıza destek olabilirsiniz. C vitamini ayrıca kolajenin cilt dokusunu toparlama özeliğini daha da güçlendirir. Yaban mersinine mavi rengini veren antosiyaninler ise düzenli olarak yaban mersini tüketilmesi halinde ciltteki kolajen hasarını durdurmaya yardımcı olur. Bu sayede cildiniz daha pürüzsüz ve sağlıklı bir hale gelir.

Yaban mersininin yapısında bulunan antioksidanlar da cilt sağlığına olumlu katkılarda bulunur. Serbest radikaller cildinize zarar vererek kırışıklıklarınızın artmasına neden olurken, antioksidanlar bu serbest radikallerin elektron yapılarını düzenleyerek verdikleri zararın miktarını azaltır.

Kemik Sağlığınıza Katkıda Bulunur

Yaban mersininde bulunan K vitamini, magnezyum, fosfor, manganez, demir ve çinko kemik sağlığı açısından çok önemli yapı taşlarıdır. Kemiğin doğal yapısında da bulunan bu yapı taşlarından yaban mersini tüketerek faydalanmak, kemiklerimizin güçlenmesine ve uzun yıllar sağlıklı şekilde görev yapmasına katkıda bulunur.

Yaban Mersini Nasıl Tüketilir?

Yaban mersinini mevsiminde normal meyveler gibi taze haldeyken yiyebilirsiniz. Tüketim esnasında tüm meyvelerde önerdiğimiz gibi yoğurt, süt, kefir veya kuruyemiş gibi bir yardımcı ile tüketildiğinde kan şekeriniz üzerinde yapacağı değişikliği daha ılımlı bir hale getirebilirsiniz. Yaban mersininden reçel ve marmelat yaparak kahvaltılarınızda lezzet ve sağlıkla tüketebilirsiniz. Kurutarak ya da dondurarak tüketim süresini tüm yıla yayabilirsiniz. Kurutulmuş yaban mersinini diğer kurutulmuş meyvelere benzer şekilde tüketebilirsiniz. Mesela yaban mersini kurusunu fındık, fıstık gibi yağlı tohumlarla karıştırarak yiyebilirsiniz. Kurutulmuş yaban mersinlerini tüketmenin bir diğer yolu da çayını demlemektir. Sıcak yaz aylarında ise kompostosunu yapıp soğuk halde içerek hem sağlığınıza katkıda bulunabilir hem de serinleyebilirsiniz.