Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
iSR’obot Mona Lisa, prostat biyopsisinde MR ve ultrason görüntülerini aynı ekranda birleştiren, hekim kontrollü robotik bir sistemdir. Şüpheli alanların üç boyutlu olarak işaretlenmesine ve biyopsi iğnesinin uygun açıyla yönlendirilmesine yardımcı olur. İşlem perine bölgesinden yapılır, iğneyi hekim ilerletir ve alınan örnekler kesin tanı için patolojiye gönderilir. Örneklerin konumları işlem raporuna kaydedilir.
İçindekiler

iSR’obot Mona Lisa Nedir?

Prostat biyopsisi için geliştirilen iSR’obot Mona Lisa, örnek alınacak bölgelerin planlanmasına yardımcı olan bir görüntüleme ve yönlendirme sistemidir. Multiparametrik MR görüntülerini işlem sırasında alınan ultrason görüntüleriyle eşleştirir. Böylece MR’da görülen şüpheli odak, canlı ultrason üzerinde izlenebilir.

Üç boyutlu planlama, prostatın 3D görüntüleme ve navigasyon sistemi ile haritalanmasına dayanır. Ürolog örnek alınacak noktaları belirledikten sonra robotik kol, iğne kılavuzunu uygun açı ve derinliğe getirir.

Robotik olarak adlandırılsa da sistem biyopsiyi kendi başına yapmaz ve kanser tanısı koymaz. Planı hekim onaylar, iğneyi hekim ilerletir ve kesin tanı patoloji incelemesiyle konur.

iSR’obot Mona Lisa Nasıl Çalışır?

İşlemden önce multiparametrik MR görüntüleri sisteme aktarılır. Ardından prostatın ultrason görüntüleri alınır ve iki görüntü kümesi aynı üç boyutlu model üzerinde birleştirilir. İşlemin temel adımları şöyledir:

  • MR görüntüleri hazırlanır: Prostatın sınırları ve şüpheli bölgeler MR üzerinde işaretlenir.
  • Ultrason taraması yapılır: Motorlu kol üzerindeki transrektal ultrason probu, prostatın üç boyutlu modelini oluşturmak için görüntü alır.
  • Görüntüler eşleştirilir: Yazılım, MR’da görülen şüpheli alanları canlı ultrason görüntüsüyle birleştirir.
  • Örnekleme planlanır: Ürolog 'hedefe yönelik' ve gerekli görülen sistematik örnekleme noktalarını kontrol eder, gerektiğinde planı değiştirir.
  • İğne kılavuzu konumlandırılır: Robotik kol kılavuzu belirlenen açı ve derinliğe getirir, doku örneğini hekim alır.
  • Örneklerin yeri kaydedilir: Alınan parçaların prostat içindeki konumu üç boyutlu harita üzerinde saklanır.

Prostatın konumu işlem sırasında değişirse hekim ultrason görüntüsüyle modeli yeniden eşleştirebilir. Böylece planlanan hedef, güncel anatomik konuma göre tekrar kontrol edilir.

iSR’obot Mona Lisa, prostat MR füzyon biyopsi uygulamalarında kullanılabilen sistemlerden biridir. Hedefli örneklere sistematik örneklerin eklenip eklenmeyeceğine hastanın klinik durumuna göre karar verilir.

Biyopsinin genel aşamaları için prostat biyopsisi içeriği incelenebilir.

iSR’obot Mona Lisa Hangi Durumlarda Kullanılabilir?

Sistem her hastaya rutin olarak uygulanmaz. Biyopsi kararı verilirken PSA değeri, muayene bulguları, MR sonucu, aile öyküsü ve daha önce yapılan biyopsiler birlikte değerlendirilir. Sistem şu durumlarda gündeme gelebilir:

  • MR’da şüpheli bir alan görülmesi: Biyopsi gereken odaktan hedefli örnek alınması planlanabilir.
  • Önceki biyopsiye rağmen şüphenin sürmesi: PSA, muayene veya MR bulguları şüpheli kalıyorsa tekrar biyopsi değerlendirilebilir.
  • Aktif izlem yapılması: Düşük riskli prostat kanserinde daha önce örneklenen bölgenin yeniden kontrol edilmesi gerekebilir.
  • Prostatın ön bölümünde odak bulunması: Ulaşılması daha güç anterior bölgeler için transperineal yol tercih edilebilir.

Her MR bulgusu biyopsi yapılacağı anlamına gelmez. Eğer görüntüleme ve diğer klinik bulgular düşük risk gösteriyorsa ürolog takip veya ek değerlendirme önerebilir.

Örneğin MR’da tek bir şüpheli odak görülmesi, yalnızca o bölgeden örnek alınacağı anlamına gelmez. Ürolog klinik riske göre hedef çevresinden veya prostatın diğer bölgelerinden de örnek alabilir.

Alınan dokular patoloji laboratuvarında incelenir. Kanser saptanırsa sonuçlar, hastalığın evresi ve tedavi seçenekleri gerektiğinde prostat kanserinde multidisipliner yaklaşım kapsamında ele alınabilir.

Sistemin Temel Özellikleri

  • MR ve ultrason füzyonu: İki farklı görüntüleme yöntemini aynı üç boyutlu prostat modeli üzerinde bir araya getirir.
  • Transperineal erişim: Biyopsi iğnesi rektum duvarından değil, perine cildinden ilerletilir.
  • İki giriş noktası: Her prostat lobuna ortak bir noktadan farklı açılarla ulaşılmasını destekler.
  • Hekim kontrolü: Örnekleme noktaları ürolog tarafından değiştirilebilir ve iğneyi hekim uygular.
  • Konum kaydı: Alınan örneklerin yeri kaydedilerek sonraki değerlendirmelerde karşılaştırılabilir.

Transperineal yol, iğne rektum duvarından geçmediği için enfeksiyon riskinin azaltılmasına katkı sağlayabilir. Bununla birlikte kanama, enfeksiyon, idrar yapma güçlüğü ve anesteziye bağlı riskler tamamen ortadan kalkmaz.

İşlem Öncesi ve Sonrası

İşlem öncesinde kullanılan ilaçlar, kanama riski, alerjiler, enfeksiyon belirtileri ve anestezi gereksinimi değerlendirilir. Kan sulandırıcı ilaçlar hekim önerisi olmadan bırakılmamalıdır.

MR görüntülerinin biyopsi planlamasına uygun olması gerekir. Görüntü kalitesi yetersizse incelemenin tekrarlanması istenebilir. 3 Tesla MR dahil kullanılacak görüntüleme yöntemi, radyoloji ve üroloji ekiplerinin değerlendirmesiyle belirlenir.

Biyopsiden sonra idrarda veya menide kan, perine bölgesinde hassasiyet ve geçici idrar yapma güçlüğü görülebilir. Belirtilerin süresi alınan örnek sayısına, anesteziye ve kişinin genel durumuna göre değişir.

Ateş, titreme, giderek artan ağrı, yoğun kanama veya idrar yapamama gelişirse sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hekimin ilaç, dinlenme ve günlük aktivitelere dönüşle ilgili önerilerine uyulması önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

iSR’obot Mona Lisa biyopsiyi kendi başına yapar mı?

Hayır. Robotik kol yalnızca iğne kılavuzunu hekim tarafından belirlenen hedefe getirir. Biyopsi planını ürolog onaylar ve doku örneğini hekim alır.

İşlem için prostat MR gerekir mi?

MR ile hedefli füzyon yapılacaksa uygun prostat MR görüntülerine ihtiyaç duyulur. MR olmadan izlenecek yol veya sistematik biyopsi gereksinimi, hastanın risklerine göre ürolog tarafından belirlenir.

Kaç parça biyopsi alınır?

Sabit bir sayı yoktur. Örnek sayısı şüpheli alanların sayısına, prostat hacmine, önceki biyopsilere ve hedefli örneklemeye sistematik örneklerin eklenip eklenmemesine göre değişir.

İşlem ağrılı mıdır?

Ağrı, uygulanan anesteziye ve kişinin hassasiyetine göre değişebilir. Lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi seçenekleri hastanın durumuna ve merkezin uygulamasına göre değerlendirilir.

Füzyon biyopsi sonucuyla kesin tanı konur mu?

Kesin tanı, alınan dokuların patolog tarafından incelenmesiyle konur. MR, ultrason ve robotik yönlendirme şüpheli bölgeden uygun örnek alınmasına yardımcı olur.

İşlemden sonra ne zaman günlük yaşama dönülür?

Dönüş süresi anesteziye, alınan örnek sayısına ve kişinin genel durumuna bağlıdır. Hekim dinlenme, egzersiz, cinsel aktivite ve ilaç kullanımıyla ilgili kişiye özel bilgi verir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 3 Ağustos 2026 Pazartesi Yayımlanma Tarihi: 3 Ağustos 2026 Pazartesi
Bu içeriği ortalama 5 dakikada okuyabilirsiniz.

Tıbbi Birimler

Hastaneler

Sıralama Türü:

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ HAKKINDA AYDINLATMA METNİ

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. ile EK-1’de listelenen hâkim ve bağlı şirketleri (her biri ayrı ayrı “Şirket”, hepsi birlikte “Şirketler” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, elde edilen genel nitelikli ve/veya özel nitelikli kişisel verileriniz (sağlık verileri dâhil ancak bununla sınırlı olmamak üzere) (“Kişisel Veri”), aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunumu Hakkında Yönetmelik, Özel Hastaneler Yönetmeliği, Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

I. Kişisel Veri’lerin Elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel Veri’leriniz sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Şirket’in faaliyet konularına uygun düşecek şekilde sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik (internet sitesi, mobil uygulamalarımız, çağrı merkezi gibi) kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Kişisel Veri’leriniz, Şirket tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın, faaliyet konusuna uygun olduğu ölçüde, bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Elde edilen her türlü Kişisel Veri, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen Kişisel Veri işleme şartları uyarınca; aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

Uzaktan sağlık hizmeti almanız halinde bu kapsamda elektronik ortam (internet sitemiz ve/veya mobil uygulamamız) aracılığıyla elde edilen Kişisel Veri’leriniz, yukarıda belirtilen Kişisel Veri işleme amaçlarına ek olarak aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Veri’leriniz, tarafımıza ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

II. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel Veri’ileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla ilgili Şirket tarafından,  (i) özel sigorta şirketleri, (ii) T.C. Sağlık Bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, T.C. İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, (iii) yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz ve avukatlar, (iv) vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, (v) düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve resmi merciler, (vi) sağlık hizmetlerimizi geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve EK-1’de yer alan Şirketlerle paylaşılabilecektir ve (vii) sosyal medya hesaplarımız veya ilgili mesaj uygulamaları üzerinden mesaj paylaşımı yapmanız veya internet sitelerimiz üzerinden canlı destek almanız halinde paylaşacağınız bilgileriniz ve beyan ettiklerinizle sınırlı olarak Kişisel Veri’leriniz ilgili sosyal medya hesabının veya mesaj uygulamasının sahibi yurtiçinde ya da yurtdışında mukim diğer veri sorumlusu gerçek ve/veya tüzel kişiler tarafından işlenebilecektir.

III. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel Veri’leriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Şirket’in faaliyet konusuna dâhil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Şirket’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişisel verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

IV. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kişisel Veri’lerinizin korunmasına yönelik haklarınız Kanun’un 11. maddesi ve ilgili mevzuatlar uyarınca aşağıda belirtilen haklara sahipsiniz:

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

V. Veri Güvenliği

Şirketler, Kişisel Veri’lerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

VI. Şikâyet ve İletişim

Kişisel Veri’leriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/images/Ac%C4%B1badem_Veri_Sahibi_Basvuru_Formu.pdf internet adresindeki “Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Tic. A.Ş. Veri Sahibi Başvuru Formu” nu doldurarak;

i. Atatürk Mahallesi, Feza Sokak, No:3 İç Kapı No:8 K:12 Ataşehir, İstanbuladresine kargo ile ıslak imzanızı taşıyan bir dilekçe ile “Kurumsal Sekretarya” departmanı dikkatine Zarfına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Kapsamında Bilgi Talebi” yazarak,

ii. Noter kanalıyla,

iii. [email protected] adresine güvenli elektronik ya da mobil imzalı olarak, kayıtlı elektronik posta adresi veya sistemimizde kayıtlı elektronik e-posta adresiniz aracılığıyla,

iv. Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş.’ne hitaben yazdığınız dosyayı güvenli e-imza ile imzalayarak [email protected] adresine e-posta’nın konu kısmına “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Bilgi Talebi” yazarak veya

v. Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun belirleyeceği diğer yöntemlerle iletebilirsiniz.

EK-1: Şirket’lerin listesi;

 

YUKARI
İçindekiler