Yazı İçeriği

Prematüre bebeklerde kasık fıtığı riski daha yüksek

Bebeklerde kasık fıtığı yaygın

Kasık fıtığı belirtileri

Kasık fıtığı erken doğan bebeklerde daha sık görülür

Boğulmuş fıtık durumu zorlaştırır

Kasık fıtığı tedavisi

Prematüre bebeklerde kasık fıtığı riski daha yüksek

Kasık fıtığı zamanında doğan her 100 çocuktan 3’ünde görülürken erken doğum ve düşük doğum riski olan çocuklarda daha sık görülür. Kasık fıtığının tespit edildiği andan sonra en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir çünkü tedavinin gecikmesi halinde başka sorunlar ortaya çıkabilir. Tedavinin geç kalınması durumunda ortaya çıkabilecek riskli durumlar nedeniyle tanı konulduğunda bebek bir günlük bile olsa ameliyat yapılması gerekir.


Bebeklerde kasık fıtığı yaygın

İstatistikler, çocuk cerrahisi kliniklerinde bir yıl içinde yapılan ameliyatların yüzde 30-50’sini kasık fıtıklarının oluşturduğunu gösteriyor. Zamanında tedavi edilmemesi ve bağırsak tıkanması ya da boğulmuş fıtık oluşması halinde ise çocuğun testisinin, yumurtalığının veya bir miktar bağırsağın kaybıyla sonuçlanabilecek daha tehlikeli tablo ortaya çıkabilir. Bu nedenle ailelerin de çok dikkatli olmaları gerekir. Çocuklarda kasık fıtığı cerrahi yöntemle tedavi edilir. Bu ameliyatın da tanı ortaya konar konmaz en kısa zamanda yapılması gerekir.

Kasık fıtığı belirtileri

Ailesel yatkınlık gösteren sorun daha anne karnındayken başlar. Processus vaginalins denilen yapının kapanmamasına bağlı olarak ortaya çıkar ve kesenin içine organların girmesiyle birlikte de belirtiler görülür. Fıtık muayenesi sırasında ya da çocuğun ağlaması, gülmesi, öksürmesi ve ıkınması halinde kasık bölgesinde belirgin şişlik oluşması sorunun en önemli göstergesini oluşturur. Aileler de genellikle alt değiştirme sırasında kasıkta şişlik ya da çıkıntıyı fark eder.

Kasık fıtığı erken doğan bebeklerde daha sık görülür

İstatistikler, normal süresinde doğan her 100 çocuktan 1-3’ünde kasık fıtığının ortaya çıktığını gösteriyor. Erkek çocuklarda da kızlara göre daha sık rastlanır. Ancak erken doğan ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bu oran yüzde 30’lara kadar yükselebilir. Sağ ya da sol kasıkta tek başına ya da her iki kasıkta birden de ortaya çıkabilir. Sağ tarafta sola nazaran daha sık görülür. Çocuklar sırt üstü yattıkları sırada fıtık kesesi küçülüp kayboluyormuş gibi görünse de aslında sorun var olmaya devam eder. Hiçbir şekilde kendiliğinden iyileşmez.

Boğulmuş fıtık durumu zorlaştırır

Karın içi organların bu boşluk içinde sıkışmasıyla sonuçlanan ve çok daha tehlikeli olan boğulmuş fıtık tablosunda ise bebeğin karnında şişlik ve ağrıya kusma da eşlik edebilir. Bu durumda acil müdahale edilmesi gerekir çünkü pankreas dışında tüm organlar fıtık kesesi içinde sıkışabilir. Kısa zamanda müdahale edilmezse o organ boğulur. Beslenmesi bozulduğu için kısa süre içende organ tahribatıyla sonuçlanabilir. Bu durumda basit bir fıtık ameliyatı çok daha zor ve karmaşık bir noktaya gelebilir.

Kasık fıtığı tedavisi

Bebekte ilk belirtilerin görülmesinin ardından vakit kaybedilmeden hekime başvurulması gerekir. Kasık fıtığının kesin tanısı muayeneyle konulur. Kasık kanallarının iki yaşına kadar kapanabileceğine dair yanlış bir kanı bulunur. Bu durum da zaman kaybına ve dolayısıyla son derece tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Özellikle erken doğan bebeklerde bu risk daha yükselir. Bu nedenle tanı konulmasının ardından mümkünse en kısa sürede ameliyat edilmesi gerekir. Kasık fıtığı ameliyatları bebeklerde sıklıkla yapılan bir işlem, dolayısıyla aileler tedirgin olmamalı. Özellikle de acil durumlar oluşmadan yapılırsa çok daha kolay gerçekleştirilir. Çocuklar, operasyondan iki saat sonra beslenmeye başlayabilir ve aynı gün taburcu edilebilir.