Yazı İçeriği

Brokolinin Faydaları

Brokoli Suyunun Faydaları

Brokolinin Besin Değeri Nedir?

Minik bir ağaç görünümde olan brokoli, pek çok kişinin piştiğinde yaydığı koku nedeniyle uzak durmasına neden olur. Lahana, Brüksel lahanası ve karnabahar gibi Brassica oleracea bitki ailesinden gelen brokoli, bolca vitamin, mineral, lif ve antioksidan içerir. Kışın sofraları garnitür, salata ve çorba gibi şekillerde süsleyen brokolinin pek çok faydası bulunur.

Çiğ ya da pişmiş fark etmeksizin brokoli pek çok besin değerini birden barındıran bir sebze. Vitamin, mineral, lif ve biyoaktif bileşenleri içeren brokolinin yaklaşık 100 gramında şunlar bulunur:

  • 6 gr karbonhidrat
  • 2,6 gr protein
  • 0,3 gr yağ
  • 2,4 gr lif
  • Yüzde 135 C vitamini
  • Yüzde 11 A vitamini
  • Yüzde 116 K vitamini
  • Yüzde 14 B9 vitamini (folat)
  • Yüzde 8 potasyum
  • Yüzde 6 fosfor
  • Yüzde 3 selenyum

C vitamini, bağışıklık sisteminin en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerden biri. Brokolide bolca bulunan C vitamini, hastalıkların önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar. Enfeksiyonların önlenmesinde günlük 100-200 mg C vitamini alınması gerektiği kabul edilir. C vitamini denince akla portakal ve çilek gelse de brokolide bu vitamin daha çok bulunur. Yaklaşık 80 gram brokoli ile günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 84’ü sağlanmış olur. Pişirme yöntemleri besin değerlerini öldürebilir. Kızartma, besinin C vitaminin azalmasına neden olurken buharda pişirme en sağlıklı pişirme yöntemi olarak görülür.


Brokolinin Faydaları

Şekliyle ağaca benzeyen brokoli görüntüsü nedeniyle sağlıklı bir gıda izlenimi verir. Kardiyovasküler sağlıktan göz sağlığına, bağışıklık korumadan kansere karşı etkisine kadar brokolinin faydaları saymakla bitmez. Diyet listelerinin vazgeçilmezi sayılan bu yeşil sebze, lif bakımından güçlü olmasıyla bağırsakları destekler ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltabilir. İndol-3-karbional adlı bileşik östrojeni seviyelerini düzenleyerek hormon dengeleyici özelliği ile dikkat çeker. Turpgiller ailesinden olan minik ağaç brokoli, antioksidan gücüyle sağlıklı besinler arasında sayılır. Vitamin ve mineral zengini brokolinin keskin tadı sülfür bileşiğinden gelir. Ancak biyoaktif bileşiklerin sağlığa sayısız faydası olduğu unutulmamalıdır. Brokolinin faydaları detaylı şöyle sıralanabilir:

Antioksidan Kalkanı

İçerdiği antioksidanlar ile hücre hasarını engellemeye yardımcı olan brokoli, inflamasyonu önleyerek tüm vücudu koruma altına alır. Glukorafanin adlı madde sindirim sırasında güçlü bir antioksidan olan sülforafana dönüşür. Araştırmalara göre, sülforafanın kan şekerini düşürmeden kolesterolü dengelemeye, hücresel tahribatın azalmasından kronik hastalıkların gelişmesini önlemeye kadar pek faydası bulunur. Lutein ve zeaksantin antioksidanlarıyla da göz sağlığınızı korumaya yardımcıdır.

İnflamasyonu Önlemede Etkili

Brokoli, kaempferol flavonoid sayesinde vücuttaki tüm inflamasyonu azaltmada önemlidir. Tütün kullanan bağımlılar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, brokoli yiyenlerde belirgin oranda inflamasyonda azalma görülmüştür.

Kansere Karşı Koruyucu

Kanseri önlemede mucize bir besin yok. Ama sebze ve meyvelerin kanserden korunmada destek olduğu kabul edilir. Biyoaktif bileşenleri içeren brokoli, pek çok turpgil ailesinden gelen sebzeler gibi kronik hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Çeşitli araştırmalar, brokolinin meme, prostat, mide, kolarektal, böbrek ve mesane kanserlerini önlemede ve tedavisi sırasında destek olduğunu belirtmiştir.

Kan Şekerini Düzenler

Özellikle diyabeti olanların tüketmesi önemli olan brokoli, kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. İyi bir lif kaynağı olan bu besin, bu sayede kan şekerinin düşmesine ve diyabetin kontrol altına alınmasına destek olur.

Kalp Sağlığını Korur

Kötü kolesterol olan LDL ve trigliserid oranları kalp hastalıklarında önemli rol oynar. Araştırmalar, brokoli tüketenler kişilerde LDL kolesterolün düşerken, iyi kolesterol HDL’nin yükseldiğini ve trigliserid oranının düştüğünü belirtiyor. İçerdiği antioksidanlarla da kalp krizi riskini düşürmede yardımcıdır. Lif zengini olan bu besin, bu sayede de kalp hastalıkları riskini indirmede etkili olabilir.

Sindirim Sistemini Güçlendirir

Zengin lif ve antioksidan içeriği, brokolinin sindirim sistemi sağlığında da faydalı bir besin olmasını sağlar. Sindirim sisteminin güçlenmesini destekleyerek kalın bağırsaktaki inflamasyonun azalmasında etkilidir. Tuvalete çıkmaya da yardımcı olan bu yeşil besin, bağırsaklarda iyi bakterilerin üremesi için iyi bir zemin hazırlar.

Beyin ve Sinir Sistemini Destekler

Araştırmalar, koyu yeşil sebzelerin beyin ve sinir sistemi sağlığını korumada önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bir araştırmaya göre, brokolideki kaempferol flavonoidi sayesinde beyin hasarı oranı ve sinir doku iltihabı riski düşürülmüştür. Yine sülforafanın da beyin fonksiyonlarını desteklediği belirtilir.

Yaşlanma Karşıtı

Yaşlanmayı durdurmak imkansız ama yaşlanma etkilerini aza indirmek mümkün olabilir. Sülforafanın, yaşlanmayı yavaşlatmada etkili olduğu bilinir.

Ağız ve Diş Sağlığının da Destekçisi

Vitamin ve mineral deposu brokoli, ağız ve diş sağlığının korunmasında destekçidir. C vitamini ve kalsiyum zengini besin, bu sayede dişeti hastalıkları riskini de düşürür. Kaempferol flavonoidi, ileri derecede dişeti hastalıkları ve iltihabından korunmada kalkan olur. Sülforafanın da ağız kanserlerini riskini düşürdüğü araştırmalarda belirtilmiştir. Bazı araştırmalar, çiğ olarak bu besin tüketiminin plakları yok ettiği ve dişlerin daha beyaz görünmesinde yardımcı olduğunu belirtmiştir.

Güçlü Kemikler İçin…

Brokoli, iyi K vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. Güçlü ve sağlıklı kemikler için bu vitamin ve mineral hayati önem taşır. Yine brokolideki A ve C vitaminleri, fosfor ve çinko sağlıklı kemiklerin vazgeçilmezidir. Sülforafanın osteoartriti önlemede yardımcı olduğu belirtilir.

Güneşin Zararlı Işınlarına Karşı Kalkan

Brokolide de bulunan biyoaktif bileşenler, güneşin zararlı ışınlarından (UV) koruyarak cilt kanseri riskini düşürmede etkili olabilir. Bir araştırmaya göre, brokoli tüketenlerin cilt kanseri tedavisinde tümörlerin büyümesini önlemede olumlu etki gösterdiği belirtilmiştir.

Brokoli Suyunun Faydaları

Brokoli suyu da brokolinin kendisi kadar faydalıdır. Brokolinin kendisini yemeyi tercih etmeyen kişiler brokolinin suyundan faydalanabilir. Yeşil yapraklı sebzeler gibi brokoliyi haşlamadan smoothie olarak tüketmek önemli. Brokoli suyu içmenin en önemli faydalarından biri hücre yenilemesi ve karaciğer sağlığını iyileştirmesidir. 

  • İçeriğindeki demir sayesinde vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırabilen brokoli, oksijen sağlayan ve atardamarlarda kan taşıyan hemoglobin seviyesini artırabilir. Brokoli suyu kanda oksijen taşınmasına yardımcı olabilen proteinleri içerir. 
  • Brokoli suyu zengin folat ve B9 vitamini ile de karaciğeri enfeksiyon ve hastalık risklerine karşı korumaya yardımcı olurken bağışıklığı güçlendirir. 
  • Brokoli suyu ile alacağınız B12 vitamini ve riboflavin ile kansere karşı bir kalkan oluşturabilirsiniz. 
  • Brokoli suyu vücudunuzdaki morluklar, yaralar ve kesiklerin iyileşmesine de hızlandırabilir.
  • Kalsiyum bakımından zenginden olan brokoli suyu kemik sağlığının gelişmesi ve kemik kırıklarına karşı iyi bir tedbir olabilir. Vegan beslenenler ve laktoz intoleransı olan kişiler de brokoli suyunu kalsiyum desteği için rahatlıkla tüketebilirler.
  • Brokoli suyundaki manganez içeriği ile kandaki antioksidan seviyesi artar. Karbohidratların ve proteinlerin işlenmesine destek olabilir. Hücresel yapıları enzimler oluşturup hasarlardan koruyabilir. Hücresel metabolizmayı iyileştirebilir.
  • Brokoli suyu da brokolinin kendisi gibi göz sağlığını ve görmeyi iyileştirebilir. Zeaksantin ve luteindeki karotenoidler ile görme yeteneğini korunurken tahriş edici maddelerin zararlı etkileri azaltılabilir. Brokoli suyu sayesinde göz enfeksiyonlarından ve yine güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak mümkün olabilir.