Yazı İçeriği

Kahvaltının faydaları

En iyi kahvaltı...

Öğle yemeğinden sonra uyku mu bastırıyor?

Akşama dikkat!

Kahvaltı tabağınız dengeli olmalı

Özellikle iş hayatındaysanız öğle yemeklerini sabırsızlıkla beklersiniz. Çünkü öğle yemeği, çok acıkanlar için bir ziyafete ve herkes için bir saatlik molaya işarettir. Akşam da genellikle aileyle birlikte yenilen yemek özeldir. Peki ya kahvaltı? Kahvaltı, çoğumuz için poğaça, simit ve çayla geçiştirilen bir öğün olabiliyor. Yani ‘gerçek bir kahvaltı’ olmaktan çok uzak olan bu tip bir beslenmeyle sağlıklı bir kahvaltının size vereceği enerjiyi de alamazsınız. Özellikle akşam yemeğinin 19.00-20.00’da yenildiği düşünüldüğünde 11-12 saat boş kalan midenize vereceğiniz ilk öğün dengeli ve sağlıklı olmalı. Sindirilip kana karışan besin öğelerinin düzeyinin düştüğü, bedenin açlık durumunda olduğu sabah saatlerinde hiçbir şey yemeden evden çıktıysak, bizi pek de verimli bir iş günü beklemiyor demektir. En sık beslenme hatalarından kahvaltıyı atlama hatasına siz de düşmeyin ve aç karnına işe başlamanın bütün gün verimi düşüreceğini unutmayın.


Kahvaltının faydaları

Verimli olabilmek, bir işe dikkatimizi ne kadar verebildiğimizle ilgili. Dikkat ise, beynin düzenli işlemesiyle sağlanabilir. Beynin ihtiyacı olan enerji kandaki kan şekeri denilen glikozdan sağlanır. Glikoz düzeyi düşük olduğunda beyin yeterli enerjiyi sağlayamaz. Bunun sonucunda da kolayca dikkat dağılır. Dikkatin dağılması, insanın kendini belirli noktaya yoğunlaştıramaması nedeniyle yaptığı işte hata oranını artırır. Öte yandan yapılan bazı araştırmalar, kahvaltı etmeden okula giden çocukların saat 10:00’dan sonra dikkatlerini toplayamadıklarını gösterir. Ayrıca fabrika ve benzeri iş yerlerinde kazalar da en çok saat 11:00-12:00 arasında görülür. Bu nedenle kahvaltı, okulda ve işte başarı ve verimliliğin temel koşullarından biri.

En iyi kahvaltı...

Kimileri sadece kahve içtiklerinde ya da çay-simit tükettiklerinde kahvaltı yaptıklarını düşünür. Oysa kahvaltı, yeterli ve dengeli olduğunda işlevini yerine getirir. Temel öğün olan sabah kahvaltısında sağlıklı beslenme rehberindeki 4 temel besin grubu da bulundurulmalı. Buna göre; süt grubundan bir dilim peynir, et grubundan 1 adet yumurta, sebze-meyve grubundan mevsimine göre domates, salatalık, biber, marul, maydanoz, havuç, portakal, mandalina, greyfurt, 5 adet zeytin veya 2 tüm ceviz yanında da 1-3 dilim tam buğday ekmeği tüketebilirsiniz.

Öğle yemeğinden sonra uyku mu bastırıyor?

Yeterince ve doğru yapılmayan kahvaltı, erken acıkmaya ve kişinin “Saat 12:00 olsa da yemeğe gitsek” demesine neden olur. Doğal olarak bu kişiler öğle yemeğinde gereğinden çok yemek yer. Yapılan bilimsel araştırmalar, öğle öğününde tatlının da bulunduğu ağır bir yemekten sonraki 2-3 saat süresince kanda şeker düzeyinin yükseldiğini, bunun da kişiyi dinlenmeye yönelttiğine işaret eder. Özellikle dikkat gerektiren problem çözme gibi işlerde hata yapma oranı artar. Kişi genelde ağır yemekten sonra uykulu bir durum gösterir.

Akşama dikkat!

Akşam saatlerinde vaktimiz genellikle dinlenmeyle geçer. Sonrasında da günün yaklaşık 8 saatini uykuda geçiririz. Akşam ve gece fiziksel aktivitenin yavaşlaması sonucu sindirilip kanda emilen besin öğeleri kolayca yağa dönüşür. Bu da kilo riskini artırır. Bu nedenle yemeği akşam 8’den sonra yemeyin ve gece bir şeyler tüketmeden bir daha düşünün.