Yazı İçeriği

Civan Perçemi Faydaları

Civan Perçemi Çayı

Civan Perçemi Kadın Hastalıklarına Faydaları

Civan Perçemi Nasıl Kullanılır?

Civan Perçemi Nasıl Saklanır?

Kimler Civan Perçemi Tüketmemelidir?

Civan Perçeminin Zararları

Civan Perçemi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Civan Perçemi Nedir?

Civan perçemi (Achillea millefolium), Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa'da yetişen çiçekli, çok yıllık bitkidir. Laboratuvar çalışmalarında civan perçeminin aktif bileşenlerinin; antibiyotik, antioksidan, antiproliferatif (hücre büyümesini yavaşlatıcı) ve daha birçok şekilde işlev gördüğü gösterilmiştir. Bu özellikler civan perçemini çoklu sklerozdan kansere kadar birçok sağlık sorunu için ilgi çekici bir bitki yapmaktadır.

Adet dönemi ağrılarını hafifletmesi, adet düzeninin korunmasına katkıda bulunması, hormonal ldalgalanmaları dengelemesi, huzursuz bağırsak sendromu yakınmalarını azaltması civan perçeminin faydalarıdır.

Civan perçemi çayı; Yaklaşık bir çay kaşığı kurutulmuş civan perçemi yaprağı bir fincan kaynar suda -5-10 dakika demlenerek yapılır.


Civan Perçemi Faydaları

Yara iyileşmesine yardımcı olması, cilt iltihabını gidermesi, adet dönemi ağrılarını hafifletmesi, huzursuz bağırsak sendromu yakınmalarını azaltması, bakteriyel enfeksiyonlara ve solunum yolu virüslerine karşı mücadele etmesi, Tip 2 diyabette kan şekerinin düzenlenmesine katkıda bulunması civan perçeminin faydalarıdır.

Yara İyileşmesine Katkıda Bulunur

Civan perçemi yaprakları veya yapraklarından yapılan su, uzun yıllardır iyileşmeye yardımcı olmak için doğrudan yaralara uygulanmıştır. 
Civan perçemi ayrıca emzirme nedeniyle çatlak meme uçları üzerindeki etkileri açısından da incelenmiştir ve iyi geldi geldiği gözlenmiştir.

Cilt İltihabına İyi Gelir

Civan perçemi cilde uygulandığında antiinflamatuar ve antioksidan görevi gördüğü düşünülmektedir. Gönüllüler üzerinde yapılan kontrollü bir çalışma, civan perçeminin tahriş olmuş cildin onarılmasına yardımcı olduğunu gösterdi.

Adet Dönemi Ağrılarına İyi Gelir

Yapılan bir araştırmaya göre civan perçemi çayı, adet ağrısı yaşayan kişilerin ağrılarını azaltmaktadır. Araştırmaya 91 öğrenci katılmıştır ve hepsi ergendir. Dolayısıyla etkiler diğer yaş grupları için farklılık gösterebilir.  

Multipl Skleroz Ataklarının Sıklığını Azaltabilir

Bir başka araştırmada multipl sklerozlu kişilere bir yıl boyunca günde 250 miligram veya 500 mg civan perçemi verildi. Bu çalışma; civan perçeminin mutipl skleroz hastalarının akut ataklarının yıllık nüksetmelerini azalttığını ortaya koydu. Düzenli tedavilerinin yanı sıra civan perçemi alan multipl sklerozlu kişiler, bilişsel testlerde iyileşme gösterdi.

Huzursuz Bağırsak Sendromu Spazmlarına İyi Gelir

Civan perçemi bazen antispazmodik etkisi nedeniyle irritabl bağırsak sendromunun (IBS) için de kullanılır. Civan perçemi bağırsaklardaki kas spazmlarını azaltabilir ve mide kramplarını hafifletebilir.

Civan Perçemi Çayı

Civan perçemi çayı tarifi:

  • Civan perçemi çayı, bitkinin kurutulmuş yapraklarından yapılır. Yaklaşık bir çay kaşığı kurutulmuş civan perçemi yaprağı bir fincan kaynar suya eklenir.
  • Karışım, 5-10 dakika demlenmeye bırakılır.
  • Süzüldükten sonra günde 2-3 kez içilebilir. Civan perçemi çayı özellikle sindirim sorunları ve adet öncesi gerginlik için faydalıdır.

Civan Perçemi Kadın Hastalıklarına Faydaları

Civan perçemi, kadın sağlığı ve hastalıkları üzerinde çeşitli olumlu etkilere sahip olabilir. İşte civan perçeminin kadın hastalıklarına yönelik bazı potansiyel faydaları:

Adet düzensizliklerini gidermeye yardımcı olması, adet sancılarını hafifletmesi, adet döneminde yaşanan baş ağrılarını sinirliliği azaltması, sıvcak basması gibi menopozetkilerini azaltması civan perçeminin kadın hastalıklarına faydalarıdır.

Adet Düzensizliklerini Gidermeye Yardımcı Olur

Civan perçemi, hormonal dengesizliklerden kaynaklanan adet düzensizliklerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Bu bitki, östrojen hormonunu dengeleyici etkisiyle bilinir. Bu da adet döngüsünün daha düzenli hale gelmesine katkıda bulunabilir.

Adet Sancılarını Azaltır

Anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, civan perçemi adet sancılarını hafifletebilir. Aynı zamanda antispazmodik (kas gevşetici) etkisiyle, adet dönemi kramp ve ağrılarını azaltabilir.

Premenstrüel Sendrom (PMS) Belirtilerini Hafifletir

Civan perçemi, PMS belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, sinirlilik, yorgunluk ve duygu dalgalanmaları gibi semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu bitkinin rahatlatıcı etkisi, genel olarak kadınların bu dönemde hissettiği rahatsızlıkları azaltabilir.

Sıcak Basması Gibi Menopoz Etkilerini Hafifletir

Civan perçemi; menopoz sürecinde yaşanan sıcak basmaları, terleme ve diğer hormonal değişikliklerle ilgili belirtiler üzerinde yatıştırıcı bir etkisi olabilir. Civan perçemi, hormonal dalgalanmaları dengelemeye yardımcı olarak bu dönemdeki rahatsız edici semptomları hafifletebilir.

Rahim Sağlığını Destekler

Civan perçemini; rahim duvarlarını güçlendirebilir ve rahim sağlığını iyileştirebilir. Özellikle doğum sonrası dönemde faydalı olabilir.

Civan Perçemi Nasıl Kullanılır?

Civan perçemi; Çay, losyon, merhem, banyo katkısı ve esansiyel yağ olarak kullanılır. 

Çay Olarak Kullanımı

  • Civan perçemi çayı, bitkinin kurutulmuş yapraklarından yapılır. Yaklaşık bir çay kaşığı kurutulmuş civan perçemi yaprağı bir fincan kaynar suya eklenir.
  • Karışım, 5-10 dakika demlenmeye bırakılır.
  • Süzüldükten sonra günde 2-3 kez içilebilir. Bu çay, özellikle sindirim sorunları ve adet öncesi gerginlik için faydalıdır.

Losyon veya Merhem Olarak Kullanımı

  • Civan perçemi, cilt problemleri ve yaralar için losyon veya merhem formunda kullanılabilir.
  • Bitkinin çiçekleri ve yaprakları kaynatılarak elde edilen su, cilt üzerinde antiseptik olarak kullanılabilir.

Banyo Katkısı Olarak Kullanımı

  • Rahatlatıcı bir etki için, kurutulmuş civan perçemi yaprakları sıcak banyo suyuna eklenebilir.
  • Bu, özellikle kas ağrıları ve rahatsız edici adet dönemleri için faydalı olabilir.

Esanisyel Yağ Olarak Kullanımı

  • Civan perçemi esansiyel yağı, aromaterapi uygulamalarında kullanılabilir. Bu yağ, difüzörde kullanılarak solunabilir veya taşıyıcı yağlarla seyreltilip cilde sürülebilir.
  • Anti-inflamatuar ve rahatlatıcı özellikleri nedeniyle, baş ağrısı ve migren tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilir.

Civan Perçemi Nasıl Saklanır?

Tüketmeye hazır halde satın alınan civan perçemi ürünlerinin çoğu oda sıcaklığında güvenli bir şekilde saklanabilir. Saklama ve son kullanma tarihleriyle ilgili olarak mutlaka pakette yazan talimatlara uymalısınız. 

Uzun süre boyunca sakladığınız civan perçeminin aroması geçmeye başladığında daha az etkili olabileceği için atılması önerilir.

Kimler Civan Perçemi Tüketmemelidir?

Civanperçemi aşağıdaki durumlarla olumsuz bir etkileşime sahip olabilir. Bu nedenle bu tarz ilaçları kullananların civan perçemi tüketmeye başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmaları önerilir.

  • Kan İnceltici ilaçlar: Antiinflamatuarlar, antikoagülanlar ve antitrombosit ilaçlar kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Civan perçemi tüketimi kanama riskini artırabilir.
  • Mide Asidini Azaltan İlaçlar: Civan perçemi mide asidi üretimini artırabileceğinden, mide asidini azaltmak için kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir.
  • Sakinleştirici İlaç Kullananlar: Sakinleştirici kullanılan kişilerin civan perçemi tüketmesi halinde aşırı uyuşukluk yaşanabilir.
  • Hamileler ve Emziren Kadınlar: Civan perçeminin hamilelik veya emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilmez. Civan perçeminin thujone adı verilen bir etken maddesi düşük yapma riskini artırabilir. Şimdiye kadar emzirme sırasında civan perçemi kullanımının riski hakkında yeterli bilgi yoktur. Bu nedenle bebeğiniz sütten kesilene kadar civan perçemi tüketmekten kaçınmak en güvenli yoldur. 
  • Bebekler ve Çocuklar: Çocuklarda güvenlilik veya etkililik konusunda çalışma bulunmaması nedeniyle civan perçemi tüketilmesi önerilmez.
  • Bazı Bitkilere Karşı Alerjisi Olanlar: Asteraceae - Compositae familyasından bitkilere alerjiniz varsa civan perçemine alerjiniz olabilir. Bu nedenle krizantem, papatya, kadife çiçeği ve yakup otu alerjiniz varsa civan perçemi tüketmemelisiniz.

Civan Perçeminin Zararları

Civanperçemi doğal bir ürün olarak kabul edilse de doğal maddelerin bile yan etkileri ve ilaç etkileşimleri olabileceğini unutmayın. Bu ürünleri farmasötik ilaçlar gibi düşünün. 

Yaygın Yan Etkiler

Civan perçemi genellikle tıbbi olarak güvenli olarak kabul edilir, ancak olası yan etkiler şunları içerebilir: 

  • Civan perçemi topikal olarak kullanıldığında cilt tahrişine, kontakt dermatite veya deri döküntüsüne neden olabilir.  
  • Civan perçemi  idrar söktürücü etkiye sahiptir. Bu nedenle sık idrara çıkmaya neden olabilir.

Ciddi Yan Etkiler

  • Bir hafta boyunca günde 5 bardak civan perçemi çayı tüketen bir kadın; bulanık görme, ağız kuruluğu, yorgunluk ve kalp çarpıntısı sorunu yaşamıştır.
  • Bu semptomlar antikolinerjik duruma işaret etmektedir. Bu durum ciddi vakalarda halüsinasyonlara, nöbetlere veya komaya neden olabilir.

Civan Perçemi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Civan Perçemi Ne İşe Yarar? 

Civan perçemi; yara iyileşmesine yardımcı olur, cilt iltihabını giderir, adet dönemi ağrılarını hafifletir, huzursuz bağırsak sendromu yakınmalarını azaltır.

Civan Perçeminin Cilt Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Civan perçemi cilt dokusunu yenileyen özelliktedir. Bu özelliği ile civan perçemi cildi nemlendirir, kırışıklıkların giderilmesine katkıda bulunur, cilt yüzeyindeki küçük gözeneklerin küçülmesine sağlar, küçük kesik ve yaraların iyileşmesine katkıda bulunur. Cilt enfeksiyonlarına iyi gelir.

Civan Perçemi Ne Miktarda Tüketilmelidir?

Civancperçemi için belirlenmiş bir standart doz yoktur, ancak insanlar üzerinde yapılan bir çalışmada, 500 mg'a kadar günlük dozun bir yıla kadar bir sorun yaratmadığı ortaya konmuştur.

Çok Fazla Civan Perçemi Tüketirsem Ne Olur?

Çok fazla civan perçemi tüketmenin etkilerini ortaya koymak için yeterli araştırma yoktur. Çok fazla civan perçemi tükettiğinizi düşünüyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşün.

Civan Perçemi Nerelerde Yetişir?

Civan perçemi Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika gibi kuzey yarımküre sınırlarında bulunan ılıman iklime sahip yerlerde yetişir. Türkiye’de ise Doğu Anadolu ve Karadeniz'de yaygın olarak yetişir.