Yazı İçeriği

Vitamin nedir?

Çocuğunuz normal büyüyor mu?

Vücutta depolanıyorlar

Fazla A vitamini karaciğeri vuruyor

D vitamini toksik etki yaratıyor

E vitamini bağışıklığı etkiliyor

K vitamininin fazlası kansızlık yapıyor

Fazla vitaminin zararları

Anne babalar kışın çocuklarının hastalığa yakalanmasından endişe duyuyorlar. Bazen bir uzmana başvurmadan kendilerince tedbir almaya çalışıyorlar. Bunun için de genellikle vitamin takviyesini tercih ediyorlar. Peki bir uzmana başvurmadan çocuğunuza vitamin takviyesi yapmanız ne kadar doğru? Vitaminler yüksek dozda alındığında toksik etki yaratarak, başta kalp, böbrek ile kan damarlarında kireçlenme gibi birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.


Vitamin nedir?

Vitaminler, vücutta büyüme, gelişme, enerji kullanımı ile yeni hücre ve dokuların yapımı için gereklidir. Vitaminler özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklarda yaşamsal öneme sahiptir. Çocuklarda büyümenin hızlı olduğu 0-2 yaş, 5 yaş ve adolesan dönemde (10 yaştan itibaren) vitamin ile mineral ihtiyacı artıyor. Bir de bu ihtiyaç, üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğü kış mevsiminde artıyor!

Çocuğunuz normal büyüyor mu?

Normal büyüyen ve sağlıklı beslenen çocuklarda vitamin takviyesine ihtiyaç duyulmaz. Maalesef pek çok ebeveyn, çocuğun yeterli beslenip beslenmemesine ve gelişim durumuna bakmaksızın vitamin takviyesi yapıyor. Ancak yüksek dozda vitamin kalp, böbrek, mide gibi yumuşak dokularda kireçlenmeden böbrek taşlarına, karaciğer ve dalağın büyümesinden cildin kuruyup çatlamasına kadar pek çok önemli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu yüzden çocuklara hekime danışmadan asla vitamin takviye edilmemesi gerekiyor.

Vücutta depolanıyorlar

Vitaminler “suda eriyen vitaminler” ile “yağda eriyen vitaminler” olmak üzere iki gruba ayrılıyor. B ve C vitaminleri suda eriyen; A, D, E ve K vitaminleri de yağda eriyen vitaminler grubunda yer alıyor. Suda eriyen B ile C vitaminleri fazla alındıklarında idrar yolu ile vücuttan atıldıkları için genellikle sorun oluşturmuyor. Bunun aksine yağda eriyen vitaminler vücutta depolandıkları için toksik etki oluşturarak yarar yerine zarar verebiliyorlar. Çocuklarda özellikle yağda çözünen A, D, E ve K vitaminlerinin aşırı depolanması sonucunda gelişen sağlık problemlerini şöyle sıralıyor:

Fazla A vitamini karaciğeri vuruyor

A vitamini çocuklarda doku farklılaşması ve çoğalması (çocuklarda büyüme döneminde), görme, üreme, bağışıklık sistemi ve epitel hücrelerin bütünlüğü ile akciğer olgunlaşmasına yardımcı olmasıyla önem taşıyor. Eksikliğinde mental ve fiziksel gelişim etkileniyor, cilt kuruyor, kabuklanıyor, iştahta azalma, kansızlık ile enfeksiyonlara eğilim artıyor. Ancak yağda eriyen vitamin olduğu için gelişigüzel takviye edildiğinde yarar yerine zarar veriyor. Dokularda birikerek aşırı iştahsızlık, yavaş büyüme, cildin kuruyup çatlaması ve sararması, karaciğer ve dalağın büyümesi, uzun kemiklerde ağrı, artmış kafa içi basıncı ile kellik gibi önemli sorunlar vücutta yüksek doz A vitamininin oluşturduğu nedenler arasında yer alıyor.

D vitamini toksik etki yaratıyor

D vitamini, kalsiyumun vücutta emilmesine katkı sağlıyor. Çocuklarda kemikler ve dişlerin güçlenmesinde önemli rol oynuyor. Bunların yanı sıra bağışıklık ve sinir sistemini de destekliyor. D vitamini, yağda eriyen ve depolanan bir vitamin olduğu için, günlük gereksinimin üzerinde alındığında vücutta birikip toksik etki yaratıyor. Bunun sonucunda da çocukta ishal, kilo kaybı, sık idrara çıkma, böbrek taşı gece idrar yapma, kalp, böbrek, kan damarları, bronş ile mide gibi yumuşak dokularda kalsiyum birikimine bağlı kireçlenme gibi ciddi sağlık sorunları gelişebiliyor.

E vitamini bağışıklığı etkiliyor

Çok güçlü bir antioksidan olan E vitamini çocuklarda vasküler endoteli (damarların iç tabakasını oluşturan hücreler), nöronal ve diğer hücre zarlarını serbest radikal hasarından koruyor. Yüksek doz E vitamini bağışıklık sistemi hastalıklarının ilerlemesini neden oluyor.

K vitamininin fazlası kansızlık yapıyor

K vitaminin çocuklarda pıhtılaşama faktörleri üzerinde düzenleyici etkisi var. Yüksek dozda alımında kansızlık ve sarılık gibi sorunlara yol açsa da oral alımında toksik etki görülmüyor.