Yazı İçeriği

1. Genital enfeksiyonlar

2. Diş eti hastalıkları

3. Gebelikte diyabet hastalığı

4. Gebelik zehirlenmesi

5. Rahimde doğumsal anomaliler

Erken doğum neden olur?

Çoğu zaman hiçbir nedeni olmadan gerçekleşebilen erken doğuma kimi zaman da gripten diş eti rahatsızlıklarına dek bazı hastalıklar neden olabilir. Erken doğuma neden yaygın 5 neden şöyle sıralanabilir:


1. Genital enfeksiyonlar

Genital enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonlarında salınan maddeler, amniyon zarında direnci azaltarak erken doğumu başlatabilir. Gebelikte anne adaylarının genital enfeksiyon ve idrar yolu enfeksiyonu belirtileri olarak genital akıntı ve idrar yaparken yanma şikayetleri büyük önem taşır. Gerekli kültürlerin alınarak sebebe yönelik enfeksiyonların tedavi edilmesi erken doğumu önlemekte etkili.

2. Diş eti hastalıkları

Diş eti hastalıkları erken doğum yönünden potansiyel risk oluşturabilir. Diş eti hastalıklarındaki bakteriyel organizmaların ve iltihapla salınan maddelerin kan yoluyla bebeğin amniyon sıvısına (amniyon mayisi) ve zarlarına yayılımının erken doğuma sebep olabileceği savunulur. Ayrıca bebeğin ve annenin bağışıklık sisteminin diş eti hastalıklarına verdiği cevabın da erken doğumu başlatabileceği düşünülür. Gebeliğin başlangıcında diş eti hastalıklarının erken tanısı ve tedavisi riski azaltabilir.

3. Gebelikte diyabet hastalığı

Gebelikte diyabet (şeker hastalığı) varlığında risk yüzde 20’lere kadar yükselebilir. Şeker seviyeleri kontrol edilmeyen diyabet vakalarında amniyon mayisi miktarında artış ile rahmin fazla miktarda gerilmesi ve enfeksiyona eğilimin artması erken doğumda etkili olabilir. Gebelikte diyabetin tespit edilmesi, diyet ve endokrinoloji bölümlerinin de desteğinin alınması yararlı. Gebelerin, diyet ve egzersizle, gerekirse insülin tedavisi ile şeker seviyelerinin kontrol edilmesinde bilinçli davranmaları diyabete bağlı riskleri ve erken doğumu önleyebilir.

4. Gebelik zehirlenmesi

Halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen ‘preeklampsi’, gebelikte ortaya çıkan yüksek tansiyon, idrarda protein kaybı, vücutta el ve ayaklarda belirgin ödem ile seyredebilir. Preeklampside plasentanın erken ayrılmasına bağlı kanamalar erken doğuma yol açabilir. Yüksek tansiyonun anne ve bebeğin hayatını tehdit etmesi durumunda preeklampsi vakalarında erken doğum gerekebilir. Preeklampsi riski yüksek olan gebelerin yakından takip edilmesi önemli. Hastaların, diyet ve egzersizin yanı sıra, gereken ilaç tedavileri ile tansiyon takipleri preeklampsiye bağlı erken doğumları önlemede faydalı.

5. Rahimde doğumsal anomaliler

Rahimde doğumsal anomaliler ya da sonradan oluşan ve gebelik sırasında hormonların etkisiyle büyümeye meyilli olan miyomların varlığında erken doğum riski artabilir. Doğumsal anomalilerin ve miyomların rahim ağzında erken açılma ve rahim içerisindeki hacmi azaltarak erken doğum sancılarını başlatabilir. Gebelik öncesi bu hastalıkların teşhis edilmesi takipte önemlidir. Hastalarda ideal kiloya dikkat edilmesi, çalışma koşullarının ağır olmaması ve sigara kullanılmamasının yanı sıra kasık ağrısı, genital akıntıda artış, idrar yaparken yanma gibi erken doğuma yol açabilecek öncü belirtiler olursa hemen doktora başvurulması hayati önemdedir.