Yazı İçeriği

1. Acıkınca su için

2. D vitamini eksikliği kilo aldırır

3. Tatlı yerine sağlıklı ara öğünleri tercih edin

4. Gece açlığınızı bastırmanın yolu

5. Hareketi azaltmayın

6. Kısa kış günlerinde öğün atlamayın

7. Kalın giysilerle kilolarınızı kapatacağınızı düşünmeyin

Kış kilolarının 7 nedeni

Kışın kilo almak hemen herkesin ortak sorunu. Soğuk havalarda kilo almamızın en önemli nedeni hiç kuşkusuz, vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyması, bunun sonucunda beynimizin "acıktım" sinyali vermesi. Ancak kışın alınan kiloların başka sorumluları da var elbette. Örneğin; güneş ışınlarından daha az yararlanmamız nedeniyle gelişen D vitamini eksikliği. Soğuk havalarda kilo almamızın 7 önemli nedeni ve çözüm yolları...


1. Acıkınca su için

Kışın kilo almamızın en önemli nedeni, kış aylarında havaların soğumasıyla beraber vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için yemek yeme ihtiyacının artması. Üşüdükçe enerjiye olan gereksinim artar, vücut da artan enerji ihtiyacını besinlerden karşılamaya çalışır. Bunun sonucunda beyin acıkma sinyali verir. Fazla yemek yemenin önüne geçebilmek için her acıktığınızda su içebilirsiniz. Su midede hacim kaplayarak tokluk hissi yaratır.

2. D vitamini eksikliği kilo aldırır

Güneş ışınlarından az yararlanma sonucu gelişen D vitamini eksikliği kilo alımını tetikler. Normal koşullarda insan vücudunda bulunan D vitamininin yüzde 90-95’i güneş ışınlarının etkisiyle deride sentez edilir. Kış günlerinde 25 dakika, sıcak yaz günlerinde 15-20 dakika, güneş kremi sürmeden güneşe çıkmak gerekir. Yağda çözünen D vitaminini en iyi içeren gıdalar ise; balık, balık yağı, karaciğer, peynir, yumurta sarısı ve süt ve süt ürünleridir.

3. Tatlı yerine sağlıklı ara öğünleri tercih edin

Kış mevsiminde güneş ışınlarının azalması bizi mutsuzluğa iter, özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde depresyonu tetikleyebilir. Biz de kendimizi daha iyi hissedebilmenin çözümünü genellikle tatlı ve hamurlu gıdalarda buluruz, özellikle de akşam saatlerinde. Metabolizma hızının düştüğü akşam saatlerinde yediklerimiz vücutta depolandığı için de kilo artışı kaçınılmaz hale gelir. Düşük kalorili sağlıklı ara öğünleri tercih etmek bu durumda en iyi çözüm. Yatmadan 2 saat önce tüketeceğiniz meyve, süt ürünleri ile birlikte kan şekerinizi dengeler.

4. Gece açlığınızı bastırmanın yolu

Akşam saatlerinde fazla yenen yemek, kan şekerinin düşmesine, bunun sonucunda da gece acıkmanıza yol açabilir. Gece açlığınızı bastırmak için yağlı ve kalorili besinler yerine 1 avuç sade beyaz veya sarı leblebiyi tercih edebilirsiniz.

5. Hareketi azaltmayın

Soğuk havalarda; egzersiz yapma isteğinin sıcak ortamlarda zaman geçirme ve atıştırmaya dönüşmesi, önemli bir sorun halini alır. Hareketsizlik nedeniyle harcadığımızdan daha fazla enerji alımı nedeniyle kilo alırız. Kış mevsiminde kilonuzu korumanız için haftada en az 2-3 gün, 30-45’er dakika egzersiz yapmaya özen gösterin.

6. Kısa kış günlerinde öğün atlamayın

Kış aylarında günlerin kısa olması, yeme düzenini bozarak öğün atlamanıza sebep olur. Bunun sonucunda da karbonhidrat tüketme isteği artar. Kilo almamak için pirinç pilavı, erişte, makarna, börek, hamur işleri gibi rafine karbonhidratlar yerine; bulgur pilavı ve kuru baklagiller gibi düşük glisemik indeksli besinleri tercih etmenizde fayda var.

7. Kalın giysilerle kilolarınızı kapatacağınızı düşünmeyin

Havaların soğumasıyla birlikte giysilerin kalınlaşması, kilolarımızı örtmek için oldukça iyi bir etken. Buna bağlı olarak da yeme kontrolümüzü kaybedebilir, giysilerin koruyucu özelliğine sığınabiliriz. Unutmayın en değerli giysiniz vücudunuz, sağlıklı beslenerek ona iyi bakın.