Yazı İçeriği

1. Bayrama sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın

2. ‘Bayram baklavası’ deyip yemeyin

3. İkram edilen her çayı içmeyin

4. Akşamları atıştırmayı kesin

5. Öğünü baklava ve börekle geçiştirmeyin

Ramazan Bayramı için sağlıklı beslenme önerileri

Sahur, iftar derken 1 aylık oruç süreci biter. Değişen beslenme şeklinizi eski düzenine koymanın zamanı geldi. Ramazan’da uzun süren açlık ve susuzluk yaşanır. Bu da metabolizmanızın yavaşlamasına ve yağ artışına neden olabilir. Ramazan’da azalan öğün sayısı ve sıvı tüketimi ile birlikte kişilerde sağlık sorunları görülebilir. Eski beslenme düzenine geçişte Ramazan Bayramı da bir başlangıç kabul edilebilir. Zira orucun son bulduğu bayramın ilk günleri beslenme düzeninde yapılan hatalar size sağlık sorunu olarak geri dönebilir. Ramazan Bayramı’nda beslenme düzeninde yapılan 5 hata…


1. Bayrama sağlıklı bir kahvaltıyla başlayın

Ramazan boyunca öğün sayısı azaldığı için özellikle bayram kahvaltıları atlanabilir veya börek, kızartma gibi ağır yiyeceklerin bulunduğu sofralar hazırlanabilir. Halbuki uzun süredir yavaşlayan metabolizmanızı canlandıracağınız öğün; sağlıklı bir kahvaltıdır. Kahvaltınızda peynir, zeytin, tam tahıllı ekmekler, yumurta ve söğüş sebzelerin bulunduğu sağlıklı ve keyifli bir bayram sabahına başlayabilirsiniz.

2. ‘Bayram baklavası’ deyip yemeyin

Ramazan Bayramı’nda yapılan hatalardan biri de fazla miktarda baklava gibi ağır şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerleme tüketmek. Glisemik indeksi yüksek olan bu besinler kan şekerinizde ani yükselmelere ve sonrasında hızlı bir düşüşe neden olur. Kan şekeri ile ilgili dengesizlikler yaşayan, kalp hastalıkları riski olan bireyler sağlık sorunu yaşayabilir. Ramazan’da yavaşlayan metabolizmanızı düşünürseniz bayramda çokça şekerli gıda tüketiminiz size kilo olarak geri dönecektir.

3. İkram edilen her çayı içmeyin

Çay ve kahvenin içerdiği kafeinin fazla tüketimi vücudunuzda diüretik etki yapar. Bu da daha fazla sıvı kaybetmeniz anlamına gelir. Çay ve kahvenin gün içinde çarpıntı gibi rahatsızlık hissi verdiğini unutmayın. Ayrıca bayram ziyaretlerinde ikram edilen çay ve kahveye eklediğiniz şekerle tatlı tüketiminizin devam etmiş olur. Bayramda 2-3 fincan çay ve kahveyi geçmemeye özen gösterin. Şekersiz içmeniz yararınıza olur.

4. Akşamları atıştırmayı kesin

Ramazan boyunca akşam ve geç saatlerde yemeye alışılır. Ramazan sonrası da bu alışkanlıkların devam etmesi, kilo artışına ve sindirim problemlerine neden olur. Yatmadan 2-3 saat önce yemeyi kesin.

5. Öğünü baklava ve börekle geçiştirmeyin

Ramazan’da öğün sayısının azalması ve akşam saatlerinde besin tüketiminin daha fazla olması nedeniyle bayramda öğün atlanır. Yapılan hatalardan biri de bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlıları ve börekleri öğün olarak kabul etmek. Ancak böyle beslenmek daha hızlı acıkmaya, fazla kalori ve şeker alımına neden olur. Bununla birlikte sindirim problemleri de görülebilir. Bayram kilolarına da davetiye çıkarır. Ziyaretlerinizi yapmadan önce ana öğün zamanınız geldiyse hafif bir yemek, Ramazan Bayramı ikramlarında daha kontrollü olmanıza da yardımcı olur.