Yazı İçeriği

1. Ramazan’a kahvaltı ile başlayın

2. Ramazan ayı boyunca bağırsaklarınızı düşünün

3. Sahurdan en az yarım saat önce ilaç alın

4. Az yemeye alışın

5. Ağrı kesiciler ülseri tetikler

6. Sahurda ne yemeli?

7. Sahura kalmak için erken yatın

8. Kendinizi böyle susuzluğa alıştırmayın

Ramazan’a hazırlayan 8 öneri

Metabolizmanızı Ramazan’a hazırlamak amacıyla beslenme alışkanlıklarınız ve uyku düzeninizle ilgili birkaç gün önceden bazı değişikler yapmalısınız. Ramazan’dan en çok etkilenen mide ve sindirim sisteminiz için sağlıklı tercihlerde bulunun. Ramazan başlamadan yapacağınız birkaç değişiklikle Ramazan’ı sağlıklı karşılamanın yolları…


1. Ramazan’a kahvaltı ile başlayın

Kahvaltı gün boyu kişiyi zinde tutan en önemli öğün. Kahvaltı yapmama alışkanlığınız varsa mutlaka oruç öncesi şimdiden kahvaltı yapmaya kendinizi alıştırın. Kahvaltınızı düzenli yapıyorsanız her zamankinden daha erken saatte yapmaya başlayın.

2. Ramazan ayı boyunca bağırsaklarınızı düşünün

Ramazan öncesi yağlı, şekerli ve tuzlu besinleri azaltın. Lif içeriği yüksek sebze ve meyve tüketin. Böylece sindirim sisteminiz rahatlayacak ve uzun açlık sürecine daha kolay uyum sağlayacaksınız. Meyvelerdeki şeker oranının da yüksek olduğunu hatırlayın ve günde bir iki porsiyon ile sınırlandırın.

3. Sahurdan en az yarım saat önce ilaç alın

Kişi acıktığında midesinde asit salgısı ve sindirim sisteminin hareketliliği azalır. Uzun süreli açlık aktif mide ülseri, onikiparmak bağırsağı ülseri ve gastriti olan kişilerde yakınmaların artmasına neden olabilir. Midenizde ülser veya başka bir rahatsızlık varsa mutlaka doktora danışın. Sürekli asit baskılayıcı mide ilacı kullananlar reflü ilaçlarını sahurdan 30-60 dakika önce almalı.

4. Az yemeye alışın

Oruca sayılı günler kala özellikle öğle yemeklerinde porsiyonları küçültün, salata gibi hafif yiyecekleri tercih edin, ara öğünleri azaltın. Böylece uzun süren açlığa vücudunuzun daha kolay adapte olmasını sağlarsınız.

5. Ağrı kesiciler ülseri tetikler

Ağrı kesici ilaçların kullanımı midede tahriş ya da ülser oluşumunu kolaylaştırır. Bu nedenle bilinçsiz ağrı kesici kullanmamak, ağrının nedenini ortaya çıkarmak için doktora gitmek gerekir. Oruç tutacak kişilerin de şimdiden bilinçsiz ilaç kullanımına son vermesi şart.

6. Sahurda ne yemeli?

Birçok kişi sahura kalkmadan oruç tutabileceğini düşünür. Oysa sahura kalkmadan tutulan oruç açlık süresini daha da artıracağından gün içerisinde mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Mutlaka sahura kalkmayı alışkanlık edinin. Sahurda yumurta, peynir, süt ve yoğurt gibi protein içeriği yüksek besinlerin alınması tok kalmanıza yardım eder. Ayrıca ceviz ve badem gibi kaliteli yağ içeren besinler de sahur sofralarınızda yer almalı.

7. Sahura kalmak için erken yatın

Ramazan; iftar ve sahur saatleri nedeniyle oruç tutanların biyolojik saatinin değiştiği bir dönem. Ramazan öncesi normal uyku saatinizden 1-2 saat önce uyumanız, bu süreçte sahura kalkmanızı kolaylaştırır ve gün içerisinde uykusuzluğa bağlı halsiz ve yorgun hissetmenizi önler.

8. Kendinizi böyle susuzluğa alıştırmayın

Birçok kişi için Ramazan’da en büyük sorun açlıktan çok susuzluktur. Üstelik yaz aylarında terleme ve idrar yolu ile su atılımı artar. Ramazan ayı öncesi su tüketmeyerek susuzluğa alışılacağının düşünülmesi oldukça yanlış. Günde en az 8-10 bardak su tüketin, su kaybını artıran kafeinli içeceklerin tüketimini sınırlandırın.