Yazı İçeriği

Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol Krem ve Serumların Cilt İçin Faydaları

Retinol Krem ve Serum Nasıl Kullanılır?

Retinol Kullanımı Detayları ve İpuçları

Retinol Kullanımı: Ne İle Kullanılır?

Retinol Kullanımı: Ne İle Kullanılmaz?

Retinol Ne Zaman ve Nasıl Kullanılmalı?

Retinol ve Cilt İçin Faydaları

Sıkça Sorulan Sorular

Retinol Nedir?

Retinol, cilt bakımında yaygın olarak kullanılan, ağırlıklı olarak cilt kremlerine ve cilt serumlarına eklenmiş halde kullanıma sunulan bir A vitamini formudur.

Peki retinol ne işe yarar? Cilt bakımı ile ilişkili olarak kullanılan retinol birçok cilt sorununa karşı iyi gelebilir. Genel kullanım amacı yaşlanma ile ilgili cildin olumsuz görünümünü azaltmak, cildin sivilcelerden temizlenmesine katkıda bulunmaktır. Retinol cilt yüzeyine sürülerek kullanılır.  

Retinolün; retinol kremi, retinol losyonu , retinol jeli, retinol serumu ve retinol merhemi gibi farklı formları vardır. Bunların dışında bazı kozmetik ürünlerin içerisinde de retinol bulunur. Yoğun retinol içeren ürünleri kullanmadan önce mutlaka bir cilt sağlığı uzmanına danışmanız önerilir.

Retinol krem ve serumların cilt İçin faydaları arasında sivilcelere ve sivilce izlerine iyi gelmesi, koyu lekeleri azaltması, büyük gözenekleri kapatması, sedef hastalığına cit döküntülerini azltması, cilt çatlaklarının belirginliğini azaltması ve kırışıklıklara iyi gelmesi bulunur.

 Retinol krem ve serum nasıl kullanılır sorusunun yanıtını ve retinolle ilgili tüm sorularınızın yanıtlarını, yazımızın ilerleyen bölümlerinde okuyabilirsiniz.


Retinol Ne İşe Yarar?

Retinol nedir sorusunun yanıtını verdikten sonra gelelim retinol ne işe yarar sorusunun yanıtına… Retinol kremi, retinol losyonu ve diğer formlar cilt hücreleri üretimine katkıda bulunur. Kapalı cilt gözeneklerinin açılmasına yardımcı olur.

Retinol ayrıca cildinizdeki ölü cilt hücrelerinin giderilmesini destekleyerek kolajen üretim miktarını arttırır. Böylece ciltte zamanla veya farklı etkenlerle oluşan ince çizgiler, kırışıklıklar azalır ve cildiniz daha taze ve daha dolgun bir hale gelir.

Retinol Krem ve Serumların Cilt İçin Faydaları

Retinol içeren kremler ve serumlar ciltteki yaşlanma etkilerini azaltır ve sivilcelerin giderilmesine yardımcı olur. Retinol kullanımı akne, akne izleri, ciltteki koyu lekeler, büyük cilt gözenekleri,  kaposi sarkomu lezyonları, melazma sedef hastalığı, çatlak izleri, cilt kırışıklıkları için faydalıdır.

Retinol kullanımının cilt için faydalarını şöyle detaylandırabiliriz:

Sivilce İçin Retinol Faydaları

Sivilce ya da diğer adıyla akne sık görülen bir cilt sorunu olarak öne çıkar. Cilt gözeneklerinin ölü hücreler ve yağlarla tıkanması başta sivilce olmak üzere pek çok soruna neden olur. Retinol kullanımı cilt gözeneklerinin tıkanmasını gidererek sivilcelerin geçmesini sağlar. Retinol kullanımının başlangıcında, ilk birkaç ay boyunca sivilce oluşumu devam edebilir ve hatta cildinizdeki sorunlarda artış yaşanabilir. İlk aşamadaki sorunlar nedeniyle kullanımının kesilmemesi halinde retinol sivilcelere iyi gelecektir.

Sivilce İzleri İçin Retinol Faydaları

Sivilce izleri sıklıkla ciltte oluşan yaralanma ya da iltihap sorunu nedeniyle ortaya çıkar. Zamanla sivilce geçmeye başlarken sivilcenin yerinde pembe veya koyu renkte lekeler oluşabilir. İzlerin oluşmaması için sivilceleri patlatmamanız gerekir. Retinol kullanımı hem oluşmuş olan sivilcelere hem de yine sivilce nedeniyle ortaya çıkan şişlik ve iltihap seviyesinin düşmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda daha fazla sivilce oluşumunu da engeller.
Topikal retinol tedavisi, çöküntü ya da kabarık izlerinde etkili olmayabilir.

Koyu Lekeler İçin Retinol Faydaları

Ciltte oluşan koyu lekelerin ardında güneş ışınlarının yarattığı hasar bulunabilir. Bu lekeler yüz bölgesinde, ellerinizde, boynunuzda veya kollarınızda açık - koyu kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkabilir. Bu lekelere güneş lekesi, yaşlılık lekesi ve karaciğer lekesi olarak da adlandırılır. Topikal olarak retinol kullanımı bu lekelerinize de iyi gelebilir. Yine de koyu lekeler sizi rahatsız ediyorsa bir cilt sağlığı uzmanına gitmeniz önerilir.

Büyük Gözenekler İçin Retinol Faydaları

Hepimizin teninde vücut tüylerinin ve yağların dışarı atılmasına olanak sağlayan gözenek adı verilen açıklıklar vardır. Bu gözenekler zamanla ölü hücreler ya da yağ ile tıkanabilir ve bu durum gözeneklerin büyümesine neden olabilir. Topikal retinoller, cilt hücrelerinin artmasını sağlayarak gözenek tıkanmasını önlemeye çalışır. Retinoller ayrıca bu gözeneklerin tedavi edilmesini destekler.

Kaposi Sarkomu Lezyonlarında Retinol Faydaları

Kaposi sarkomu, bağışıklığı yeterli olmayan kişilerde ortaya çıkan ve nadir görülen bir kanser türüdür. Bu tip bir sağlık sorunu olanlarda, açıktan koyuya, farklı tonlarda ve farklı renklerde lekeler oluşabilir. Lekelerin tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarda retinoid bulunabilir ve bu lekelerin daha da fazlasının oluşmasını engelleyebilir.

Melazmada Retinol Faydaları

Melazma, sık görülen bir cilt sorunudur ve güneşe açık cilt bölgelerinde leke oluşmasına yol açabilir. Melanin miktarı ışık, ısı ve bazı hormonların seviyeleri nedeniyle artabilir. Bu da ciltte kahverengi, mavi ve gri, çile benzeyen lekeler oluşmasına yol açabilir. Malezma gebelik dönemlerinde sık görülür. Hamile olan veya olmayan tüm kadınların malezma lekeleri için retinoid kullanmadan önce hekime danışmaları gerekir.

Sedef Hastalığında Retinol Faydaları

Sedef, yeni cilt hücrelerinin çok hızlı büyümesine sebep olur ve iltihaplı bir yapıdadır. Sedef nedeniyle pembe, kırmızı renkli döküntüler oluşur. Retinol kullanımı cilt hücrelerinin çok hızlı büyümesini engeller, iltihap seviyesini düşürür ve döküntülü görüntünün düzelmesini sağlar. Doktorunuz retinolün yanında topikal steroidler kullanmanızı isteyebilir.

Çatlak İzlerinde Retinol Faydaları

Cilt çatlakları farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Fazla kilo ve kilo ile ilgili hızlı değişiklikler nedeniyle cildiniz esner ve çatlaklar oluşabilir. Retinol kremleri çatlakların daha az görünmesini sağlayabilir.

Kırışıklıklar İçin Retinol

Yaşlanma nedeniyle ciltte kırışıklıklar oluşur. Bunun nedeni cilt hücrelerinizin azalması ve yeterli nem oranında olmamasıdır. Retinol kullanımı yaşlılık kırışıklıklarının azaltılmasına katkıda bulunur.

Retinol Krem ve Serum Nasıl Kullanılır?

Retinol içerek krem ve serumları kullanmadan önce mutlaka teninizin küçük bir bölgesinde kısıtlı bir deneme yapmalısınız. Birkaç günlük bu küçük denemenin ardından cildinizde herhangi bir reaksiyon görülmüyorsa uygulamaya devam edebilirsiniz. Ciltte kaşıntı veya kızarma oluyorsa retinol kullanımını bırakmalısınız. Retinolü geceleri kullanmanız önerilir çünkü retinol kullanımı cildinizi güneş ışıklarına karşı hassas hale getirir.

  • Cildinizi yıpratmayacak bir şekilde temizleyin ve kurulayın. Temizleme işlemi sırasında ovma ve sert hareketler yapmayın.
  • Retinol içeren ürünü, leblebi tanesi kadar bir miktarda, gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza bulaşmayacak şekilde yüzünüzün her yerine sürün. Gözeneklerinizi tıkamayacak bir yüz nemlendiricisi seçerek uygulamayı bitirin.
  • Tedavinin ilk birkaç haftalık döneminde retinolü bir gün aralıklarla kullanın.

Retinol Kullanımı Detayları ve İpuçları

• Retinol kullanımının ilk zamanlarında retinol miktarı düşük ürünleri haftada birkaç kez kullanın.

• Cildinizin tepkilerine göre, olumsuz bir sorun yaşamıyorsanız önerilen miktara kadar kademeli olarak çıkın.

• Retinolü gece kullanın. Böylece hem güneş ışığı görme süresini azaltır hem de cildin gece yenilenmesi nedeniyle etkiyi arttırırsınız.

• Retinolü cildinize sürdükten sonra hafif bir nemlendirici kullanın.

• Sabah kalktığınızda güneşe çıkacaksanız etkili bir güneş kremi kullanın.

• Retinol kullanımı cildinizde tahrişe yol açabilir. Bu nedenle kullanım miktarınızı kademeli olarak arttırın.

• İlk başta cildinizde kızarma, kaşıntı veya yanma gibi olumsuz etkiler görülebilir ancak bunlar cildiniz retinole alıştıkça azalır.

Retinol Kullanımı: Ne İle Kullanılır?

Retinol kullanımı sırasında nemlendirici ve hafif antioksidanların kullanımı etkinin artmasına katkıda bulunur. Hiyalüronik asit ve seramid içeren başka cilt ürünleri, retinolün yol açabileceği cilt kuruluğunu ve tahrip-tahrişi hafifletmeye destek olur. Peptidlerle birlikte kullanıldığında, retinol cildin yenilenmesini ve elastikiyetini artırırken, peptidler cildin sıkılaşmasına ve kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur. Bu şekilde retinolün cilt üzerindeki etkisini arttırarak olumsuz tesirlerini en az seviyede yaşarsınız.

Retinol Kullanımı: Ne İle Kullanılmaz?

Retinol, sık kullanılan bir cilt bakım bileşenidir. Retinol kullanırken başka şeylerin kullanımı bu bileşenin etkisini düşürebilir ya da derinizde tahriş oluşmasına yol açabilir. Retinol kullanırken asit bazlı alfa hidroksi (AHA) veya beta hidroksi (BHA), kullanılmamalıdır. Beraberinde C vitamini kullanımı da çok dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Bu saydığımız unsurların birlikte kullanılması tende kuruluğa, tahrişe yol açabilir. Benzoyl peroksit içeren cilt bakım ürünleri de retinol ile beraber kullanıldığında retinolün etkinliğinin seviyesini düşürebilir. Bu tip ürünleri kullanmak durumundaysanız birini sabah saatlerinde diğerini akşam saatlerinde uygulayabilirsiniz.

Retinol Ne Zaman ve Nasıl Kullanılmalı?

Retinolü başlangıç aşamasında cildiniz alışana kadar günaşırı kullanmalısınız. Retinolün en doğru kullanım zamanı gün batımından sonra kullanmaktır. Retinol güneş ışığının etkisi ile ayrışabilir ve cildinizi güneşin zararlı ışınlarına karşı daha hassas hale getirebilir. Retinol kullanımı sonrasında teninizdeki güneşe hassasiyet seviyesi daha da artacaktır. Bu yüzden retinol içeren cilt bakım ürünleri kullandığınızda bu ürünlerle beraber güneş koruyucu ürünleri kullanmayı ihmal etmemelisiniz ve elinizden geldiğince güneşe çıkmamalısınız. Retinol ile beraber nemlendirici kullanmalısınız. Nemlendirici kullanımı kuruluk veya tahrişi önlemeye yardımcı olur Hassas bir cildiniz varsa ve alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa doktorunuza danışarak başka çözümlere yönelebilirsiniz. Retinolü cildinizi temizledikten sonra iyice kurulayarak uygulamalısınız.

Retinol ve Cilt İçin Faydaları

Retinolün cilt için önde gelen faydaları arasında iyi cilt temizleyici olması ve yaşlanma karşıtı etkiler göstermesi vardır. Retinol kullanarak cildinizin kalınlığını ve elastikiyetini arttırabilir, melanin üretimini ve iltihabı azalatabilirsiniz. Böylece cilt gözeneklerin de tıkanmasının önüne geçebilirsiniz.

Retinolün cilt için faydaları arasında şunlar bulunur:

  • İyi bir cilt temizleyicidir
  • Sivilceye iyi gelir,
  • Akne izlerine karşı faydalıdır,
  • Koyu lekelere iyi gelir
  • Büyük gözenekler için faydalıdır,
  • Kaposi sarkomu lezyonlarında kullanılabilir,
  • Melazmada olumlu etkiler gösterebilir,
  • Sedef hasarının giderilmesine iyi gelir,
  • Çatlak izlerini azaltır,
  • Kırışıklıklar için faydalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Retinol Cildi Soyar mı?

Evet, retinol, cildin üst tabakasını soyar ve bu sayede hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cilt dokusunun daha iyi bir hale gelmesini destekler. Retinol kullanımı sırasında ölü cilt hücrelerinin atılmasını süratlenir ve daha sağlıklı cilt hücreleri oluşur. Retinolün ciltte soyulmalara neden olması, hassas ciltli kişilerde başlangıçta kızarıklık, kuruluk ve pullanma şeklinde dökülme gibi yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden hassas ciltli kişiler yan etkileri en az seviyeye indirmek için kademeli olarak miktarı arttırmalı, başlangıç aşamasında düşük retinol içeren ürünler kullanmalıdır.

Retinol Haftada kaç kez Kullanılır?

Retinol kullanımı kişi üzerindeki etkilere bağlıdır. Yeni başlayanlar için haftada 1-2 kez kullanılması doğru bir yöntemdir. Cilt retinole alıştıkça bu sıklık haftada 3-4 kereye kadar çıkartılabilir.

Retinol Göz Altına Sürülür mü?

Retinol, gözaltı bölgesine dikkatli bir şekilde ve düşük miktarda sürülmesi gerekir. Retinol içeren ürünlerin kullanımı sırasında göze doğrudan temas etmesinden kaçınılmalıdır.

Retinol Lekelere İyi Gelir mi?

Retinol lekelere iyi gelir ve cilt tonunu oturtmaya ve hiperpigmentasyonu azaltmaya destek olur. Retinolün cilt yenilenmesini teşvik eden özellikleri sayesinde lekelerin görünümünü ilerleyen aşamalarda azalabilir ve retinol kullanımı cilde daha parlak bir görünüm sağlar.

Hamilelik Sırasında Topikal Retinol Kullanılabilir mi?

Retinoidler hamilelik sırasında kullanıldığında doğum kusurlarına sebep olabilir. Bu nedenle hamile kadınların cilt sorunlarını tedavi etmek doktorlar başka çözüm yollarını tercih eder. Hamile kalmayı planlıyor ve retinol içeren ürünler kullanıyorsanız bu konuyu doktorunuzla görüşmelisiniz.

Emziriken Topikal Retinol Kullanılır mı?

Topikal retinoid cilde uygulandığından çok az bir kısmı kan dolaşım sistemi tarafından emilir. Yine de emzirirken topikal olsa bile Retinol kullanmak istiyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doktor onayıyla kullanırken bu ürünleri göğüs bölgenizde kullanmayın ve bebeğinizin cildine bulaşmamasına özen gösterin.

Retinolün Yan Etkileri Nelerdir?

Topikal retinol kullanımı ile oluşan yan etkiler sıklıkla geçici bir süreliğine yaşanır ve kendiliğinden geçer. Retinol yan etkileri arasında şunlar bulunur:

  • Kuru, tahriş olmuş cilt,
  • Kaşıntı veya yanma hissi,
  • Kızarıklık, soyulma, 
  • Ciltte pullanma.

Retinolün Yan Etkilerine Ne İyi Gelir?

  • Cilt bakımı düzeninizi değiştirerek, kullanım miktarını ve sıklığı azaltarak, oluşan kızarıklık ve tahriş ile mücadele edebilirsiniz.
  • Ayrıca bir seferde yalnızca bir retinol ürünü kullanmak, her gün yerine günaşırı retinol kullanmak,
  • Yüzünüzü yıkadıktan ve kuruladıktan yarım saat sonra retinol içeren ürünü uygulamak,
  • Güneş yanığı, hasarlı cilt veya tahriş sorununuz varsa retinol kullanmayı bırakmak,
  • Güneş ışınlarından korunmak için etkili bir güneş kremi kullanmak,
  • Güneş altında güneşten etkilenmenizi engelleyecek giysiler giyinmek ve şapka takmak,
  • Retinol kullanımının ardından nemlendirici kullanmak retinolün yan etkilerini azaltır.

Retinol Ne Zaman Etkisini Gösterir?

Retinol kullanımı hücrelerinizle etkileşimi hemen başlatır fakat retinol kullanımının olumlu etkilerini hemen görmek, cildinizin görünümünde iyileşme görmeniz birkaç haftayı bulur. Hatta retinolü yeni kullanmaya başladığınızda cildinizin durumu daha da kötü görünebilir.

Retinoid ve Retinol Farkı Nedir?

Retinol ve retinoid, cildin dokusunu ve görünümünü iyileştirmek için kullanılan A vitamini türevleridir. İkisinin arasındaki fark etkileri ile ilgilidir. Retinol, genellikle serum ve kremlerde ve bazı kozmetik ürünlerinde bileşen olarak yer alır. Retinoidler ise daha etkilidir ve önemli sadece doktorun reçete etmesiyle eczanelerden alınabilir.

Retinol İle A Vitamini Aynı mıdır?

A vitamini, insan sağlığının önemli bir unsurudur. Birçok gıdada bulunur bulunan ve yağda çözünen bir vitamin türüdür. A vitamini bağışıklık sisteminde, görmemizde ve ürememizde etken bir rol oynar. Retinol ise cildin renk tonunu ve dokusunu iyileştirmek için cilt üzerinde kullanılan bir A Vitamini formudur.

Retinol Kullanırken Doktora Gidilmesini Gerektiren Gelişmeler Nelerdir?

Retinol kullanımı sürecinde ciddi bir reaksiyon geliştirirsiniz acilen doktora gitmelisiniz. Bunun dışında reçetesiz olarak aldığınız bir retinol ürünününden beklediğiniz faydayı birkaç ay içerisinde elde edemediyseniz doktorunuzun önerisiyle başka bir retinol kaynağına yönelebilirsiniz.