Yazı İçeriği

Sigara solunum sistemini hedefliyor 

Sigara içenlerde akciğer kanseri riski 20 kat fazla

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta nasıl değişimler görülür?

Can kaybına davetiye: Sigara

Sigara içildiği andan itibaren vücudumuzu zehirlemeye başlıyor. Saatte 200-250 km hızla ve 100 derecenin üzerinde sıcaklıkla duman dil, boğaz, yemek borusu, solunum yolları, akciğerlere ve mideye ulaşıyor. İçerisinde 4 bin 500’den fazla zararlı kimyasal maddenin olduğu bilinen sigara, tüm organlara ciddi derecede zarar verirken özellikle akciğerler üzerinde ölümcül riskler oluşturabiliyor. 


Sigara solunum sistemini hedefliyor 

Dumandaki zehirli maddeler saniyeler içinde kalp, beyin, kan damarları, böbrekler, mesane gibi pek organa ulaşarak zarar veriyor. Sigara, en çok ve en hızlı şekilde solunum sistemine zarar veriyor. Solunum yollarını örten hücreler üzerindeki koruyucu yapıyı bozarak akciğerler hücrelerinin yapısını tahrip ediyor. Kronik akciğer hastalıklarının yüzde 80-90’nın nedeni sigaradan kaynaklanıyor.

Sigara içenlerde akciğer kanseri riski 20 kat fazla

Tüm dünyada en sık rastlanan ve en çok ölümle sonuçlanan kanserlerden biri olan akciğer kanserinin nedeni yüzde 90 sigaradır. Sigaranın içindeki zararlı maddelerin bazıları kanserin oluşumuna neden olurken, bazıları kanserin ilerlemesini hızlandırıyor. İçenler, içmeyenlere oranla 20 kat daha fazla akciğer kanseri riski taşıyor. Günlük bir paket sigara tüketen bir kişide kansere yakalanma riski 10 kat fazla iken, iki paket sigara içenlerde bu risk 25 kata çıkıyor. Pasif içici olarak dumana maruz kalan kişilerde ise kanser ve kalp hastalığı riski artıyor.

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta nasıl değişimler görülür?

Bağımlılık nedeniyle pek çok kişi bırakamadığından şikayet ediyor. Ancak sigara bırakıldığı andan itibaren vücutta bir takım değişikler görmek mümkün. Bırakıldığında vücutta görülen değişimler:

  • Kan basıncı ve nabız 20 dakikada normale dönmeye başlıyor ve dolaşım artıyor.
  • Kalp krizi geçirme riski 8 saatten itibaren azalmaya başlıyor.
  • Vücut karbonmonoksitten 24 saatte arınıyor.
  • Tat alma ve koku duyusu 48 saatte artıyor.
  • Solunum yolu enfeksiyon riski 2-12 haftada azalmaya başlıyor.
  • 3-9 ayda öksürük ve nefes darlığı azalıyor.
  • 12’nci ayın sonunda kalp hastalığı, kalp krizi, yemek borusu ve ağız içi kanser riski yarı yarıya azalıyor.
  • 10-15 yıl sonra kalp krizi geçirme riski, hiç sigara içmeyenlerle aynı seviyeye iniyor. Akciğer kanseri riski de sigara içenlere göre yüzde 50 azalıyor.

Dünyada önlenebilir can kaybı nedeni olarak kabul edilen sigaraya hiç başlamamak ve maruz kalmamak sağlıklı bir hayatın temelini oluşturan öğelerden biri. Ancak geç kalındığı düşünülüp bırakmaya yanaşmamak da doğru değil. Zira sigarayı bırakmak da ciddi bir iyileşme sağlıyor.