Yazı İçeriği

Küçük alışkanlıklarla sağlığınızı güçlendirin

Domates sizi korur!

Keçiboynuzu özü öksürüğe iyi gelir

Vücudunuzu destekleyin

Basit tedbirlerle hastalıklardan korunabilirsiniz

Enfeksiyonlar mevsim geçişlerinde kapınızı çalabilir. Özellikle yazın sıcak günlerinin ardından gelen serin havalara uyum sağlayamayan vücudunuzu yorgun düşürmeye ve sizi hasta etmeye yetebilir. Çocuğunuz için durum daha da ciddi olabilir. Zira okulda kalabalık ortama giren çocuğunuz kolayca hasta olabilir. İşte sonbaharda hastalıklardan korunmak için yapabilecekler...


Küçük alışkanlıklarla sağlığınızı güçlendirin

Gündelik yaşamda edineceğiniz küçük alışkanlıklar sizi hastalıklardan korumada büyük rol oynar. Hastalıklardan korunmak kişisel temizliğe önem verilmesiyle engellenebilir. Tabii bağışıklık sistemini de güçlendirmek hastalıklardan korunmada yardımcıdır. Enfeksiyon hastalıkları temas ve damlacık yoluyla bulaştığı içim en önemli korunma; mekanın havalandırılması ve hasta kişiyle temasın olmamasıdır. Bu nedenle el hijyenine dikkat edilmesi gerekir. Ellerin sık sık yıkanması önerilir.

Domates sizi korur!

Bağışıklığı artıran doğal besinlerin alımına özen göstermek gerekir. Domates özellikle içerdiği C, E vitamini ve antioksidanlar (likopen) nedeniyle grip ve nezleden koruyucudur. Kayısı ve elma da bağışıklık sistemini güçlendiren meyvelerdendir. Kayısı; A ve B3 (niasin) vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor sayesinde grip ve nezleye karşı bünyenizi korur. Elma ise; B3 ve E vitamini, potasyum ve bol miktarda pektin içerir. Üzüm, demir oranının yüksek olması nedeniyle vitaminlerin yanı sıra bağışıklığı artırır. Nar ve portakal C vitamini bakımından en zengin meyvelerin başında gelir. Demir ve potasyum içeriği yüksek olduğundan da bağışıklığı güçlendirir. Nar çekirdeğindeki punisikasid sayesinde, immün sistem (bağışıklık sistemi) üzerine uyarıcı bir etkiye sahiptir. Nar çekirdeği, enflamasyonu baskılayıcı etkileri ve antioksidan özelliği nedeniyle günümüzde artan şekilde kullanılır.

Keçiboynuzu özü öksürüğe iyi gelir

Portakal, portakal kabuğu ve zencefilin bağışıklığı güçlendirici etkisi dışında öksürüğü azaltıcı etkisi olduğu bilinir. Vişne ve vişne suyu da potasyum ve A vitamini bakımından zengindir. Doğal bir ateş düşürücüdür. Ama hazır değil, doğal olmasına dikkat edin. Gribal enfeksiyonlar sırasında öksürük refleksi üzerine etkili olan ve bağışıklığı artıran çörek otu yağı, zencefil-bal karışımı ve keçiboynuzu özü çocuklarda sık kullanılan ve kabul görmüş doğal ürünlerdendir. Keçiboynuzu özünün geniz ve bronşlardaki balgamı atıcı etkisi yıllardır bilinir. Pekmezden farklı olarak yoğun kıvamlı olan bu öz, çocukların öksürüklerinde ekspektoran olarak etkilidir. Çocuğunuzu ve sizi de sonbaharda hastalıklardan korunmaya yardımcıdır.

Çörekotu tohumu yağı, esansiyel yağ asitlerinden zengin olması nedeniyle hastalıklardan korunmada bağışıklık sistemi üzerine olumlu uyarıcı etki yapar. Son yıllarda yorgunluk giderici olduğu bilenen ruşeym yağı ise A, D ve E vitaminlerinden çok zengin bir yağdır. Hastalıklardan korunmak için güçlendirmeniz gereken bağışıklık sisteminize etkileri bilinir. Çocuklarda yeni yeni kullanım alanı bulmaya başladı.

Vücudunuzu destekleyin

Vücut direncini yüksek tutmak için iyi beslenmek gerekiyor. Sürekli hazır gıda yiyen, az sebze-meyve tüketen, aşırı kirli ve ileri derecede yorucu işlerde çalışanların vücudunu özellikle C vitamini ve diğer vitaminlerle desteklemesi önerilir.