Yazı İçeriği

Bazı Geceler Uyku Problemi Olabilir

Sağlıklı Uyku Süreleri

Uykusuzluk Tedavisi

Uyku İlacı

Uykusuzluk İlacı Bağımlılık Yapar mı?

Uykusuzluk Nasıl Geçer?

Hamilelikte Uykusuzluk

Bebeklerde Uykusuzluk Neden Olur?

Uykusuzluk Nasıl Giderilir?

Beden ve beyin, uyku için hazır olduğu zaman, yani vücut saati uykuya geçmek istediğinde uyku başlar. Bununla birlikte uykunun başlaması için uykuya uygun ortam, zaman ve fırsat olması gerekir. İşte bu koşulların oluşmaması uykunun başlamasını engeller. Ama fiziksel veya zihinsel olarak uyku için hazır olmama uykunun başlamasını ve sürmesini engelleyen en önemli faktördür. Dolayısıyla günlük yaşamdaki stres, gece uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı ciddi şekilde zorlaştırır ve uykusuzluk kaçınılmaz olur. Gece uykusuzluk bedeni yorgun düşürür.


Bazı Geceler Uyku Problemi Olabilir

Her gün çok iyi bir şekilde uyunacağı gibi bir beklentiye girilmemelidir. Bazı günler daha iyi ve kolay uykunun gerçekleştiği, bazı günler ise daha zor uyunduğu bir gerçektir. Ancak uykuya dalma veya sürdürmedeki zorluk, haftanın en az 3 gününde mevcut ise ve bu durum en az bir ay süreyle yaşanıyorsa uykusuzluk veya diğer adıyla insomni varlığından bahsedilebilir. Bu durumda doktora başvurmak en doğru yoldur.

Sağlıklı Uyku Süreleri

Sağlıklı uykunun süresi kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Sabah uyandığımızda kendimizi dinç, dinlenmiş, uykumuzu almış hissettiğimiz uyku süresi bizim için ideal uyku süresidir. Bu, bazı kişilerde 6 saatken bazı kişilerde ise 8.5 saattir. Ama bu sürenin 10 saatin üstünde olması veya uyanıldığında kendini uykusunu alamamış hissetme durumunda bir uyku hastalığı olma olasılığı yüksektir ve tıbbi yardım almak gerekir.

Uykusuzluk Tedavisi

Uykusuzluk tedavisi, uykusuzluğun tipine, süresine ve nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Temelde ilaç tedavisi, bazı uyarılardan ve uyku önerilerinden oluşan davranışçı tedavi yöntemleri dediğimiz tedavi şekilleri, bazen sadece yaşam şekli değişikliği önerileri uykusuzluk için çözüm olabilir.

Uyku İlacı

Özellikle uykusuzluk ya da insomni hastalığının erken dönemlerinde ilaç kullanılması gerekir. Bu, uykusuzluğun pekişmesini ve devamlı hale gelmesini engeller. Bazen de diğer tedavi yöntemleri ile birlikte ilaç kullanmak gerekebilir. Ancak unutulmaması gereken nokta uykusuzluk için verilen ilaçların mutlaka hekim kontrolünde, hekimin önerdiği doz ve sürede kullanılması gerektiğidir.

Uykusuzluk İlacı Bağımlılık Yapar mı?

Uykusuzluk için çok çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Bunların sadece bir kısmının alışkanlık yapma potansiyeli vardır. Bu ilaçlar da hekimin önerdiği doz ve sürede kullanılır ise alışkanlık ve bağımlılık yapma riski yoktur.

Uykusuzluk Nasıl Geçer?

  • Sabah aynı saatte kalkın.
  • Gündüz yatmayın, uyumayın.
  • Geceniz nasıl geçerse geçsin sabah yine aynı saatte yataktan kalkın.
  • Saat 15.00’ten sonra çay, kahve ve kafein içeren diğer gıda ve içecekleri tüketmeyin.
  • Akşam 19.00’dan sonra spor veya egzersiz yapmayın.
  • Aksam saatlerinde tütün ve sigara kullanmayın.
  • Akşam kanepede, oturma odasında, koltukta uyumayın, uyuklamayın.
  • Yatma saatinizden bir saat önce yatak kıyafetlerinizi giymiş olun.
  • Uykunuz geldiğinde yatak odasına gidin ve yatın.
  • Yatakta kitap okumayın, televizyon seyretmeyin.
  • Uyuyamazsanız yatakta uyumak için debelenmeyin. Yataktan kalkın, yarım saat kadar başka bir şeyle uğraşıp tekrar yatağa dönün.

Hamilelikte Uykusuzluk

Gebelikteki uykusuzluğun nedenleri çok çeşitlidir. Bunların başında uyku-uyanıklık döngüsünü oluşturan hormonal mekanizmalardaki değişiklik gelir. Ayrıca mide-bağırsak sistemindeki değişiklikler, solunum bozuklukları ve gebelikte çok sık ortaya çıkan huzursuz bacaklar sendromu uykusuzluğa neden olabilir.

Bebeklerde Uykusuzluk Neden Olur?

Bebeklerde uyku-uyanıklık ritmi erişkinlerden farklıdır. Bebekler yaşla değişmekle birlikte günün değişik saatlerinde ve değişik sürelerde uyurlar. Bazı genetik özellikler uyku süresini değiştirebileceği gibi; beslenme ritmindeki gereksinimler ve bazı solunum yolu bozuklukları da uykuyu bozabilir. Burada unutulmaması gereken nokta, bebeklere güvenli ve uyku için uygun ortamın hazırlanması gerekliliğidir. Bu ortam karanlık, sessiz ve konforlu olmalıdır.