Yazı İçeriği

Nasır tedavisi

Modaya değil, ayağınıza göre ayakkabı alın

İdeal bir ayakkabı nasıl olmalı?

Ayakta şekil bozukluğunu önleyecek öneriler

Nasır nasıl geçer?

Nasırlar ayak problemlerinin başında gelir. Kadın, erkek herkeste oluşabilen nasır sorunun altında yanlış ayakkabı seçimi ve ayak tabanındaki sorunlar yatar. Kadınlar, ayaklarındaki şekil bozukluğunun farkında olmadıkları için nasırlarının tedavisi amacıyla ayak bakımı yapılan merkezlere başvurarak bu sorunu gidermeye çalışır. Özellikle 5 cm’nin üzerinde topuk, tamamen topuksuz, önü çok dar veya ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı kullanımı ayak tabanında şekil bozukluğuna neden olur. Sağlıklı ayaklar için topuk yüksekliği ortalama 2-3 cm olan ayakkabılar önerilir.


Nasır tedavisi

Baskıdan, sürtünmeden, ayak basma bozukluğundan, taban düşüklüğünden ya da yanlış ayakkabı seçiminden kaynaklanan nasırlarda tedavinin önemli kısmı, nasırın nedeninin tespit edilmesi ile olur. Nedene yönelik tedavide taban deformasyonu varsa, destek malzemesi kullanılabilir. Nasır parmak arasındaysa o zaman ortez uygulanabilir. Ortez denilen malzeme, parmağı olması gerektiği gibi tutabilir. Parmakta duruş bozukluğu varsa, örneğin başparmağın yanındaki parmakta bir yükselti varsa, bu yükselti ayakkabıya temas ettikçe burada nasır oluşur.

Modaya değil, ayağınıza göre ayakkabı alın

Ayaklarınızın kemik yapısı, dolgunluğu ve genişliği, ayakkabı seçiminde size yol göstermeli. Aksi takdirde ayak şeklinize uygun olmayan ayakkabılar nedeniyle sık sık sağlık sorunları yaşayabilirsiniz. Uzun bir günün ardından eve döndüğünüzde ayakkabılarınızı çıkartırken sızlayan ayaklarınıza bakıp “Ah benim zavallı ayaklarım…” diyor musunuz? Ya da ayak ağrılarınız “Akılsız başın cezasını, ayaklar çeker” atasözünü sık sık hatırlatıyor mu size? Öyleyse, bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz. Ayakkabı seçiminde: Ayakların kemik yapısına, eklemlerin genişliğine veya dolgunluğu dikkat etmek gerekir, modaya değil.

İdeal bir ayakkabı nasıl olmalı?

Ayak sağlığınız için ideal bir ayakkabının özellikleri:

  • Ayağın şekline uygun olmalı ve tam oturmalı. Ayak üç boyutlu olduğu için ayakkabının sadece boydan uyması yetmez, eni ve yüksekliği de uymalı. Ayağı iyi kavramalı ve özellikle bilek kısmı iyi tutmalı.
  • Ayağı taraklı olanlar daha geniş kalıplı ayakkabılar kullanmalı, ince ayaklı kadınlar ise ince kalıplı olanları giymeli.
  • Ayağı destekleyen bir iç taban ve şoku emen, doğru noktalarda esneyen bir dış tabanı olmalı.
  • Ayakkabının önü ve yanları dar olmamalı, parmaklar yanlardan ve üstten rahat etmeli.
  • İçi ve dışı deri olmalı. Bu tür ayakkabılar hem nefes aldığı için terletmez, hem de ayağın şekline daha kolay uyum sağlarlar.
  • Derinin cinsi de önemli. Hassas cilde sahip, kemik yapısı belirgin ve çıkıntılı olanlar ile diyabeti olanlar yumuşak derileri giymeli.
  • Ayakkabı tabanının dış kısmı yeterince geniş olmalı. Özellikle denge ve burkulma sorunu olan kadınlar geniş, topuk kısmı daralmayan ayakkabılar seçmeli.
  • Çok sert deri ve sert rugan yerine, ayağın şeklini daha iyi alan süet ve nubuk deriler tercih etmeli.

Ayakta şekil bozukluğunu önleyecek öneriler

  • Ön kısmı geniş topuğu 5 santimi geçmeyen ayakkabıları tercih edin.
  • Genetik bir yatkınlığınız varsa 15 yaşından itibaren parmak arasına silikon makara takın.
  • Babet tarzı ayakkabıları tercih etmeyin. Ayakkabınız dümdüzse içerisine topuk yükseltici koyun.
  • Genetik yatkınlık durumunda ergenlik dönemindeki çocuğunuzu ortopedi muayenesine götürün.