Yazı İçeriği

Yulaf Faydaları Nelerdir?

Yulafın Zararları Nelerdir?

Yulaf Ne İşe Yarar?

Yulaf Nasıl Tüketilmeli?

Yulaf Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yulaf Nedir?

Yulaf, ‘avena sativa’ adı ile de bilinen poaceae familyasına bağlı bir tür tahıldır. Yulaf oldukça sağlıklı, besin değeri açısından faydalı ve düşük kalorili olması sebebiyle çoğunlukla sağlıklı beslenme ilkesini benimsemiş, spor ve diyet yapan kişilerce tüketilmektedir. Yulaf içeriğinde birçok mineral, vitamin ve lif barındırır. Yulaf, diğer tahıl türlerine oranla çok daha yeni bir tür olmuştur. Ortaya çıkışı M.S. 1. Yüzyıla dayanmaktadır. İlk üretildiği zamanlarda hayvan yemi olarak kullanılan yulaf, zaman içerisinde insanlarında tüketmeye başladığı bir tahıl türü olmuştur. Zengin içeriği ve sağladığı faydalar sayesinde fazlaca tercih edilen bir besindir.


Yulaf Faydaları Nelerdir?

Yulaf, en çok tüketilen tahıl türlerinden biridir. Lif açısından oldukça zengin olan yulafın birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar:

  • Antioksidan açısından oldukça zengin bir besindir.
  • Kolesterolü düşürme etkisi bulunur.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Tip 2 diyabet için oldukça faydalıdır.
  • Tok tutar ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Cilt bakımında kullanılır.
  • Kabızlığa iyi gelir.
  • Düzenli tüketimi kalp hastalığı riskini azaltır.
    Yulaf, içerdiği vitaminler, antioksidanlar ve beta-glukan sayesinde vücuda birçok fayda sağlar. Ancak yulafın faydalarından yararlanmak için yulafın düzenli tüketilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Yulafın Zararları Nelerdir?

Yulaf faydalı bir tahıl olmasıyla bilinir. Ancak bazı durumlarda fayda sağlamayabilir. Her insanın vücut yapısı ve toleransı aynı olmayabilir. Bu yüzden yulaf bazı insanlarda farklı etkiler yaratabilir. Bu durum kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Yulafın zararlı olabileceği bazı durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Şişkinlik gibi sindirim problemleri yaratabilir: Yulafın ilk etapta fazla kullanımı, bağırsakların alışık olmadığı lif miktarı ile karşılaşması sebebiyle şişkinlik yaratabilir. Bu yüzden yulaf kullanmaya başlanıyorsa az miktarlar ile başlayarak vücut alıştırılmalıdır.
  • Kilo artışına sebep olabilir: Yulaf kilo vermeye yardımcı olmasıyla bilinir. Ancak yüksek kalorili olduğu unutulmamalıdır. Yulaf çoğunlukla yulaf ezmesi olarak tüketilir ve içeriğine birçok besin eklenir. İçeriğine eklenen diğer besinlerinde kalori miktarına dikkat edilmelidir. Aksi halde yulaf kilo aldıran bir besine dönüşebilir.
  • Gluten hassasiyeti yaratabilir: Yulaf bilindiği üzere glütensiz bir besindir. Ancak glüten içeren diğer tahıllar ile aynı tesiste üretilen yulaflar çapraz kontaminasyona maruz kalabilirler. Çapraz kontaminasyon, aynı tesiste üretilen glutenli besinlerin glutensiz bölgeye temas etmesi ve glutensiz besini etkilemesi ile olur. Bu yüzden gluten hassasiyeti ya da çölyak olan kişilerin bu duruma dikkat etmesi gerekir. 

Yulaf Ne İşe Yarar?

Yulaf içeriğindeki yararlı maddeler sayesinde sağladığı birçok fayda ile bilinir. Besin değeri oldukça yüksek olan yulaf, kilo vermeye yardımcı olması, lif açısından zengin bir tahıl olması, kalp sağlığına faydalı olması ve kabızlığı önleme gibi faydaları bulunmaktadır. 
Yulaf besin değeri nedir?
Yulaf antioksidanlar, vitaminler ve mineraller açısından oldukça zengin bir besindir. Aynı zamanda lif kaynağı olması ile bilinir. 
Yarım bardak kuru yulaf için besin değerleri aşağıdaki gibidir:

  • Protein: 5g
  • Karbonhidrat: 27g
  • Yağ: 3g
  • Şeker:-
  • Kalori:153

Yulaf içeriğinde demir, çinko, bakır, fosfor, magnezyum, manganez, folat, B1 vitamini, B5 vitamini başta olmak üzere birçok bileşeni bulundurur. Aynı zamanda içeriğinde  yüksek miktarda beta-glukan lifi bulundurur. Beta-glukan, sindirim sistemini düzenleyerek yararlı bakteri miktarının artışını sağlar. Ayrıca beta-glukan, kan şekerinin düzenlenmesi konusunda, özellikle tip 2 diyabet hastaları için oldukça faydalı bir liftir.

Yulaf Nasıl Tüketilmeli?

Yulaf birçok şekilde tüketilebilen bir besindir.
Yulaf unu: Yulaf unu, özellikle glütensiz beslenen kişiler ya da kilo vermek isteyen kişilerin tercih ettiği bir besindir. Yulaf öğütülerek un haline getirilebilir ve elde edilen un ile ekmek, lavaş, kek ve kurabiye gibi birçok besin elde edilebilir.
Yulaf sütü: Yulaf sütü, mideye fayda sağlaması ve sindirime yardımcı olması ile tercih edilen bir süt çeşididir. Özellikle vegan olan kişiler için iyi bir alternatif olmuştur. 
Yulaf sütü nasıl yapılır?

  • 2 bardak yulaf ezmesi iyice yıkanır. 
  • Üzerine 1lt soğuk su eklenerek blender yardımı ile çekilir. 
  • Süzgeç yardımı ile süzülerek tortularından ayrıştırılır. 
  • İsteğe göre tatlandırıcılar eklenebilir.

Yulaf lapası: Yulafın en çok kullanıldığı formlardan biri yulaf lapasıdır. Süt ve ya su ile şişmesi ve lapa halini alması sağlanan yulaf lapası, içeriğine farklı meyve ve kuruyemişlerin eklenmesi ile zenginleştirilebilir. Daha sağlıklı ve besin değerinin aza indirgenmemesi için yapay tatlandırıcılar yerine bal gibi doğal tatlandırıcıların kullanılması önerilir.
Yulaf lapası nasıl yapılır?
Yulaf lapası tarifi:

  • 4 yemek kaşığı yulaf küçük bir tencereye eklenir.
  • Üzerine 1 bardak süt veya su eklenir(tercihe göre yarı yarıya da kullanılabilir).
  • Kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Kıvamı yoğunlaştığında tenceren alınır ve üzerine istenen meyve ve kuruyemişler eklenir.

Omlet: Yulaf omlet içerisine eklenerek de tüketilebilir. Bir kaşık yulaf 2 yumurta ile çırpılarak omlet haline getirilebilir. Bu şekilde omletin besleyiciliği artacaktır.
Ekmek, simit, kurabiye içine veya üzerine: Yulaf, tam tahıllı ekmek, simit gibi sağlıklı ürünlerin içeriğine ya da üzerine eklenerek de kullanılabilir.
 

Yulaf Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Yulaf Nasıl Yenir?

Yulaf ezmesi nasıl yenir? Yulaf birçok şekilde tüketilebilir. Yulaf tarifleri, genellikle yulaf lapası ve yulaf sütü gibi formlara göre oluşturulur. Ayrıca un haline getirilerek bu undan glutensiz ekmek, lavaş ve kek gibi yiyecekler yapılabilir.

Yulafın Besin Değeri Nedir?

Yarım bardak kuru yulaf içeriğinde 5g protein, 27g karbonhidrat, 3g yağ içerir. Ayrıca yulaf şeker içermez ve yarım bardak kuru yulaf 150 kaloridir.

Yulaf Kilo Aldırır Mı ?

Yulaf çoğunlukla kilo vermeye yardımcıdır. Ancak yulaf kalori açısından yüksek bir besindir. Özellikle tüketimi sırasında içeriğine eklenen besinlere dikkat etmek gerekir. İçeriğine yüksek kalorili besinlerin eklenmesi yulafın kilo aldırmasına sebep olabilir.

Yulafın Cilde Faydası Var Mı?

Yulafın cilt için birçok faydası bulunur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Hassas ciltli bireyler için hafif temizleyicilik özelliği bulunur.
  • Cilt tonunu eşitler.
  • Cildin ihtiyacı olan nemi karşılar.
  • Anti aging etkisinin bulunur.

Yulaf Gluten İçerir Mi?

Yulaf gluten içeren bir besin değildir. Ancak glutenli tahıllar ile aynı yerde üretilen yulaf, çölyak ve glüten hassasiyeti olan kişiler için risk teşkil edebilir.

Yulaf Ezmesi Sağlıklı Mı?

Yulaf ezmesi içeriğinde bulunan vitamin, mineral ve lif seviyesi ile oldukça sağlıklı bir besindir ve birçok faydası bulunur. Özellikle yulaf lafası olarak tüketildiğinde içeriğine eklenen meyveler ve yemişler ile daha sağlıklı ve besleyici hale getirilebilir.

Yulaf Kaç Kalori ?

Yarım bardak yulaf ezmesi 153 kaloridir.