Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Bartholin kisti; vajinaya kayganlık sağlayan bartholin bezlerinin bulunduğu vajinal aralığın tek ya da iki tarafında oluşabilen, içi sıvı dolu olan, küçük yumrulara verilen isimdir. Bartholin bezi kisti olarak da adlandırılan bartholin kistinde bulunan sıvı, kanallar vasıtasıyla vajinaya ulaşır. Bazen Bartholin bezlerinden biri veya her ikisi birden tıkanır ve sıvının bartholin bezinde birikmesi ile bartholin kisti oluşur.
İçindekiler

Bartholin bezleri vajina girişini çevreleyen dudakların hemen arkasında ve her iki yanında bulunan bezelye büyüklüğünde bir çift bezdir.

Bartholin kisti genellikle doğurganlık çağındaki kişilerde daha sık görülür. Kadınların yüzde 20’sinde bartholin kisti gelişir. 

Bartholin kistleri sıklıkla tek tarafta görülür. Bazı kişilerde ise vajinanın her iki tarafında bulunan bartholin bezlerinin iki tarafında da kist oluşabilir. Bartholin kistleri genellikle iyi huylu kistlerdir ve kanserli hücre barındırmazlar.

Bartholin kistleri bazen gözle rahatlıkla görülebilirken bazen de vajinal muayene sırasında fark edilir.

Bartholin kistleri genellikle ağrıya yol açmaz. Kistin içindeki sıvıda enfeksiyon gelişebilir. Bu durumda ağrı da yaşanır.

Bartholin kistinin tedavisi, kistin büyüklüğüne, ne kadar ağrılı olduğuna ve kistin enfekte olup olmadığına bağlıdır. Tedavi ılık suya oturularak yapılır. Kistte enfeksiyon geliştiyse antibiyotik tedavisi gerekebilir. Bazı durumlarda batholin kisti tedavisi cerrahi girişimler ile yapılır.

Bartholin Kisti Neden Olur?

Uzun süreli tahriş, vajinal bölgede doğum ve doğum dışı nedenlerle yaralanma, bel soğukluğu veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, E. coli gibi bakteriyel enfeksiyonlar ve başka diğer enfeksyonlar bartholin kistine neden olur. Bartholin kistlerinin çoğunda enfeksiyon gelişmez ve kistler cilt teması ile bulaşmaz.

Kistler genellikle doğurganlık yıllarında ortaya çıkar ancak nadir durumlarda menopozdan sonra da bartholin kistleri gelişebilir. Bu nedenle menopoz sonrası dönemdeki kadınlar da vajinalarında gelişebilecek kitleleri kontrol ettirmelidir. Kadınlar yaş aldıkça batholin kisti gelişme ihtimali azalır.

Bartholin Kisti Belirtileri Nelerdir?

Bartholin bezleri civarında şişme, kızarıklık, hassaslaşma, yürürken, otururken, vajinayı silerken irileşme hissi veya cinsel ilişki sırasında tahriş, rahatsızlık veya ağrı, tampon takıp çıkarırken yaşanan ağrı, akıntı, bazen ateş ve titreme (enfekte olduysa) bartholin kisti belirtileridir.

Kist büyükse, vajinanın dışındaki büyük deri kıvrımlarından bir tarafın diğerinden daha aşağıya sarkmasına da bartholin kisti belirtileri arasında yer alır.

Enfekte olmamış bartholin kistleri sıklıkla küçük ve ağrısızdır. Belirli bir büyüklüğe ulaşmadan fark edilmezler.

Enfekte olmuş bartholin kistlerinin belirtileri ise hızlı başlangıçlı ağrılı olmaları, vajinal aralık yakınında hassas bir kitle görünümü, yürürken veya otururken rahatsızlık, cinsel ilişki sırasında ağrı ve ateş - titremedir.

Bartholin bezlerinde gelişen ağrılı bir kitle ılık oturma banyoları yardımıyla 2-3 gün içinde düzelmezse, şiddetli ağrı yaşanıyorsa zaman kaybetmeden bir doğum ve kadın hastalıkları uzmanından randevu alınması önerilir. 40 yaş üstü kişilerde doktora görünmenin önemi daha da artar. Oluşan yeni kitleler kanser riski arttığı için bir doktor tarafından mutlaka kontrol edilmelidir.

Bartholin Kisti Teşhisi

Bartholin kistinizin olup olmadığını net bir şekilde sadece doktorunuz teşhis edebilir. Küçük Bartholin kistleri bazen sadece rutin rahim ağzı tarama testi veya başka bir nedenden dolayı yapılan muayene sırasında bulunur.

Bartholin kisti teşhisi sırasında doktorunuz vajinal açıklığı kontrol etmek ve şişlik olup olmadığını kontrol etmek için pelvik muayene yapar. Akıntınız varsa doktorunuz örnek alarak bakteriyel enfeksiyonlar yönünden incelenmesi için laboratuvara gönderir.

40 yaşınızı geçtiyseniz doktorunuz vulva kanserini hitimalini teşhis edebilmek için biyopsi (kistten doku örneği alınması) almayı da tercih edebilir. Bartholin kistinden kaynaklanan vulva kanseri nadir olarak görülür ancak önemli bir sağlık sorunu olduğu için doktorunuz bu ihtimali de göz önünde bulundurarak ekarte etmek ister. Eğer 60 yaşın üzerindeyseniz bartholin bezinin kansere dönüşmesi daha sık yaşanan bir durumdur.

Bartholin Kisti Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Küçük ve ağrısız bartholin kistleri için öncelikle 3-4 gün boyunca, günde birkaç defa ılık suya oturma tedavisi önerilir. Enfekte olmuş kistler için antibiyotik tedavisi tercih edilir. Daha büyük veya ağrılı kistlerde ise doktorunuz basit bir cerrahi operasyon olan drenaj işlemini uygulayabilir.

Bartholin Kisti Ameliyatı

Bartholin kistini veya apsesini boşaltmak ve yeniden gelişmesini önlemek için farklı cerrahi 1teknikler uygulanabilir. Bu cerrahi girişimler arasında şunlar bulunur:

Balon Kateter Yerleştirilmesi

Kateter yerleştirme veya fistülizasyon olarak da bilinen balon kateter yerleştirme, apse veya kistteki sıvıyı boşaltmak için kullanılan bir yöntemdir. Ayakta tedavi şeklinde yapılan balon kateter işleminde biriken sıvıyı boşaltmak için kalıcı bir geçiş kanalı oluşturulur. İşlem sıklıkla lokal anestezi altında yapılır.

Apse veya kist içinde bir kesi yapılır ve içerideki sıvı boşaltılır. Daha sonra boş apse veya kiste bir balon kateter yerleştirilir. Balon kateter, bir ucunda küçük, şişirilebilir bir balon bulunan ince, plastik bir tüptür. Apse veya kistin içine girdikten sonra balon az miktarda tuzlu su ile doldurulur. Yaklaşık 4 hafta sonra balon boşaltılır ve kateter çıkarılır.

Marsupyalizasyon

Kist veya apsenin tekrar ortaya çıkması durumunda marsupyalizasyon olarak bilinen cerrahi bir prosedür uygulanabilir. Kist ilk önce kesilerek açılır ve içindeki sıvı boşaltılır. Daha sonra derinin kenarları, daha fazla sıvının dışarı akmasını sağlayan küçük bir kese oluşturacak şekilde dikilir. Bu işlem genellikle genel anestezi altında yapılır, ancak bunun yerine lokal anestezi de kullanılabilir.

Bartholin Bezinin Çıkarılması

Diğer tedaviler etkili olmadıysa ve bartholin kistleri veya apseleri tekrarlamaya devam ediyorsa, durumdan etkilenen bartholin bezinin çıkarılması için cerrahi işlem yapılabilir.

Bu operasyon genellikle genel anestezi altında uygulanır ve yaklaşık bir saat sürer. Bartholin bezinin çıkarılmasının ardından doktorunuz 2 -3 gün hastanede yatış verir.

Bartholin Kisti Nasıl Önlenir?

Bartholin kistlerini önlemenin kesin bir yolu olmamakla birlikte, güvenli cinsel ilişki uygulamaları ve hijyene dikkat etme, enfeksiyon riskini ve sonrasında apse oluşumu ihtimalini azaltabilir.

  • Düzenli bir şekilde genital hijyen uygulamalarının yapılması, enfeksiyon riskini azaltabilir ve bezlerin tıkanmasını önlemeye yardımcı olabilir.
  • Cinsel aktivite sırasında yeterli lubrikasyon sağlanması, bezler üzerindeki baskıyı azaltabilir ve tıkanıklık gelişmesi ihtimalini azaltır.
  • Düzenli sıcak su banyoları veya sıcak kompres uygulamaları, bezlerin açılmasına yardımcı olabilir ve olası tıkanıklıkların önüne geçebilir.
  • Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme, genel vücut sağlığını destekler ve enfeksiyon riskini azaltabilir.

Sık Sorulan Sorular

Bartholin Kisti Evde Nasıl Patlatılır?

Bartholin kistini evde patlatmak son derece önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Eğer bartholin kistiniz varsa mutlaka bir doktordan randevu alarak doktorun uygun gördüğü tedavi yöntemleri ile kist tedavi edilmeli ya da boşaltılmalıdır.

Bartholin Kisti Nasıl Geçer?

Küçük ve ağrısız bartholin kistleri için ılık suya oturma tedavisi önerilir. Enfekte olmuş kistler için antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu tedavilerle iyileşme elde edilemediyse doktorunuz cerrahi girişimleri önerebilir.

Bartholin Kisti Nasıl Anlaşılır?

Bartholin kisti bartholin bezleri civarında şişme, kızarıklık, hassaslaşma, yürürken, otururken, vajinayı silerken irilik hissi veya cinsel ilişki sırasında tahriş, rahatsızlık veya ağrı ile anlaşılır.

Bartholin Kisti Nerede Olur?

Bartholin kisti, bartholin vajinal aralığın iki yanında buluna bartholin bezlerinde oluşur. Bazen gözle görünür bir şekilde oluşur bazen de tespiti için vajinal muayene gerekir.

Bartholin Kistine Hangi Bölüm Bakar?

Bartholin kistine hastanelerin jinekoloji bölümü bakar. Jinekoloji bölümündeki uzman doktorlar tarafından ilk muayene yapılır ve teşhis için gerekli testler istenir.

Bartholin Kisti Ağrısına Ne İyi Gelir?

3-4 gün boyunca, günde birkaç defa ılık suya oturarak beklemek bartholin kisti ağrısına iyi gelir. Enfeksiyon varsa doktor önerisiyle antibiyotik kullanımı da bartholin kisti ağrısına iyi gelir.

Bartholin Kisti Nasıl Boşaltılır?

Bartholin kisti sadece cerrahi yöntemler kullanılarak hastanelerde boşaltılır. Bartholin kisti hastanelerde balon kateter yerleştirilmesi, marsupyalizasyon ve diğer cerrahi tekniklerle boşaltılır.

Bartholin Kisti Patlarsa Ne Olur?

Bartholin kisti patlarsa enfeksiyon riski yaşanabilir. Patlamanın ardından ağrı ve şişlik gelişebilir. Bartholin kistinin patlaması halinde kişi bir miktar rahatlama yaşayabilir.

Bartholin Kisti Nasıl Oluşur?

Bartholin bezlerinden tıkanıklık yaşanması ve bezlerdeki sıvının bulundukları yerde birikmesi ile bartholin kisti oluşur.

Bartholin Kisti Ne Demek?

Bartholin kisti; vajinaya kayganlık sağlayan vajinal aralığın kenarlarındaki bartholin bezlerinde oluşan, içi sıvı dolu kistlere verilen isimdir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 15 Mayıs 2024 Çarşamba Yayımlanma Tarihi: 15 Mayıs 2024 Çarşamba

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?