Yazı İçeriği

Hastalıkları önlemenin yolu: Aşı

Aşı olmaya direnç göstermeyin

Toplum sağlığı açısından da aşılar önemli

Aşı takip planında bulunan aşılar

Diğer aşılar

Aşı ile hastalıklara dur deyin

Tıp dünyasının aşıları insanlığın hizmetine sunmasının ardından pek çok rahatsızlığa karşı insan vücudu savunma mekanizmaları geliştirebildi. Hastalıklara karşı savaşta en önemli silahlardan biri olan aşı koruyucu hekimliğin de vazgeçilmezlerinden. Bugün aşılanmayla birçok hastalığa karşı yüzde 100’e yakın korunma sağlanabiliyor.


Hastalıkları önlemenin yolu: Aşı

Günümüzde modern tedavi yöntemleriyle hastalıklara karşı ciddi ilerlemeler kaydedildiği bir gerçek. Ancak her şeye rağmen, hastalandıktan sonra yapılan tedaviler çok yüksek kişisel ve toplumsal maliyetler yaratıyor. Dolayısıyla koruyucu hekimliğin hastalıklardan korunmada görece çok daha ucuz, kolay ve düşük riskli bir uygulama olarak önemi ortaya çıkıyor. Koruyucu hekimlik deyince de ilk akla gelen aşılama oluyor. Kızamık aşısı örneğinde olduğu gibi aşı uygulamasıyla kişilerin yüzde yüz oranında korunma sağlanabiliyor. Benzer şekilde 20’ye yakın hastalık güncel aşı takvimi çerçevesinde önlenebilir haline gelmiş durumda.

Aşı olmaya direnç göstermeyin

Tüm bunlara rağmen günümüzde aşı olmaya karşı direnç gösteren bireyler ve aileler bulunabiliyor. Buradaki en önemli etken ise kulaktan dolma yanlış bilgilenmelerden kaynaklanıyor. Aşılanmanın, sağladığı faydaların yanında riskleri de yok denecek kadar az. Tüm aşılar uzun araştırmalar sonucu geliştirilmiş toplum sağlığına çok yüksek katkı sağladıkları kanıtlanmış ürünlerdir. Aşılar yanlış bilinen aksine zararlı maddelerden yapılmıyor. Hastalıklara neden olan ancak gücü azaltılmış organizmalardan üretiliyor. Aşılara hazırlanırken steril, güçlü ve güvenli olarak kalabilmeleri için test edilmiş ve güvenli olduğu kanıtlanmış az miktarda kimyasal madde eklenmesi gerekebiliyor. Herhangi bir çalışma sonucu olmamasına rağmen bu kimyasalın oluşturduğu sağlık riskleriyle ilgili çok sayıda endişe göz önüne alınarak kullanımı azalmış durumda. Bütün bu gerçeklere rağmen kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek son derece yanlış bir tutum. Unutmayın ki çocuğunuzun aşılanmasına karşı çıkarak onu büyük bir tehlikeye atmış olabilirsiniz. Üstelik çocuk aşılanma konusunda kendi kararını veremediği için sorumluluğunuz çok daha yüksek seviyelerde olur.

Toplum sağlığı açısından da aşılar önemli

Aşı kişinin kendi sağlığının yanında toplum sağlığı açısından da önem taşıyor. Zira, aşılanmamış kişiler kendileri hasta olabilecekleri gibi, başkalarına da bu hastalığı bulaştırabilme potansiyeli taşıyor. Dolayısıyla diğer kişilerin de sağlığı riske atılmış oluyor. Ülkemizde gelişmiş batı ülkeleri standartlarında kaliteli, etkili, güvenilir aşılar kullanılıyor. Üstelik aşılara ulaşmak son derece kolay ve bir maliyeti yok. Dolayısıyla anne ve babalar çocuklarının düzenli aşılarını güvenle yaptırabiliyor. Konuyla ilgili bilmek istediklerini ise mutlaka doktorlarına sormaları gerekiyor.

Aşı takip planında bulunan aşılar

  • Doğduktan Sonra: Hepatit B Aşısı
  • Ay: Hepatit B Aşısı
  • Ay: DaBT – IPV – Hib Aşısı, Pnömokok, BCG (verem)
  • Ay: DaBT – IPV – Hib Aşısı, Pnömokok
  • 6. Ay: DaBT – IPV – Hib Aşısı ve Hepatit B Aşısı, Oral Polio (Çocuk Felci Aşısı), Pnömokok
  • 12. Ay: Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak (KKK) Aşısı, Pnömokok, Suçiçeği
  • 18.-24. Ay: Hepatit A Aşısı
  • 18. Ay: DaBT – IPV – Hib Aşısı, Ağızdan Çocuk Felci Aşısı
  • 24. Ay: Hepatit A Aşısı
  • İlkokul 1. Sınıf: KKK, dabT-IPV
  • 8. Sınıf: dT (Sonrasında her 10 yılda bir tekrarı gereklidir).

Diğer aşılar

  • 2.-4.-6. Ay: Rota Virüs
  • 9.-12. Ay: Meningokok (KMA)
  • 9 yaş itibariyle: HPV