Yazı İçeriği

Siz de farkında olmadan tırnaklarınızı mı yiyorsunuz?

Şekerli yiyecekler değil, posalı besinler yiyin

Dişlerinizi bu hareketlerle zorlamayın

İçtiklerinize dikkat

Kahve ve çay sarartır

Sigara sadece dişleri sarartmaz

Dişlerinizi sıkmayın

Bu alışkanlıklar dişlerinize zarar veriyor

Ağız ve diş sağlığı tüm dünyada yaygın bir sorun. Öyle ki diş çürükleri ve di şeti hastalıkları nezle kadar çok görülüyor. Üstelik bu sorun kalp hastalıkları, diyabet ve ağız içi kanserler gibi ciddi sonuçlar doğurabilir. Ağız ve diş temizliğinin yetersiz olması sindirim sistemi sorunları ve çiğneme sorunları da yaratır. Diş kontrolünü geciktirmek diş kayıplarına kadar götürür. Bu nedenle diş çekimleri yaşla birlikte artar. Kontrolün yanı sıra sıklıkla yapılan hatalı davranışlar da diş eti hastalıkları, diş kayıpları ve diş çürüklerini beraberinde getirir. İşte dişlerinize zarar veren hatalı alışkanlıklar…


Siz de farkında olmadan tırnaklarınızı mı yiyorsunuz?

Tırnak yemek özellikle çocuklukta sıklıkla karşılaşılan bir problem. Bir şeyleri ısırmak veya kemirmek de yine hatalı bir davranış. Örneğin; çalışırken farkında olmadan kalem ısırmak. BU tür hatalı alışkanlıklar dişlerinizde şekil ve pozisyon bozukluklarına sebep olabilir. Hatta aşınmalar görülebilir.

Şekerli yiyecekler değil, posalı besinler yiyin

Şekerli gıdaların tüketilmesi diş çürüklerini ağız içi asidi artırdığı için doğru değil. Şekerli ve işlenmiş paketli gıdalar, diş yüzeylerine yapışır. Kolaylıkla da temizlenemez. Şekerli gıdalar yerine posalı, şeker miktarı az, çiğ ya da az pişmiş sebze ve meyveleri tüketebilirsiniz. Bu besinler diş yüzeylerinde bir temizlik de yapar. Özellikle atıştırmalık halinde şekerli ve rafine gıdalar yenilirse, vakit kaybetmeden ağız hemen suyla çalkalanmalıdır. Akşam yemeğinden sonra bu tür şeyler tüketiliyorsa, dişler yatmadan hemen önce yapılmalıdır.

Dişlerinizi bu hareketlerle zorlamayın

Dişlere zarar veren en kötü alışkanlıklardan biri de dişlerinizi bir ‘alet’ olarak görmektir. Şişelerin kapaklarını dişlerinizle mi açıyorsunuz? Peki ya ipliği dişlerinizle mi koparıyorsunuz? Dişlerinizin arasına çivi sıkıştırmak, pipoyu ve buzu ısırmak gibi hatalı davranışları da mı yapıyorsunuz? En yaygın hatalarınız da biri de kuru yemişleri dişleriniz mi kırmak? Bu hareketler, öncelikle mine tabakasında aşınmalara, çatlaklara, kırıklara, hatta diş kayıplarına neden olabilir. Örneğin buz ısırmak hem sert bir yüzeyle dişleri zorlarken, hem de termal şok yaşanmasına sebep olur. Termal şok da dişin içindeki sinir ve damar dokularının aşırı ısı değişikliği nedeniyle hassasiyetine ve sık tekrarlarında da nekrozuna, yani kaybına neden olabilir.

İçtiklerinize dikkat

Asit mine tabakasını yumuşatır. Asitli içecekler bu ve şeker içerikleriyle yüzünden diş çürüklerine zemin hazırlar. Şekersiz meyve suları, kefir veya süt benzeri içecekleri tüketmeye özen gösterin.

Kahve ve çay sarartır

Aşırı kahve ve çay, diş yüzeylerinde birikir. Renklenmeler ve birikimlerden rahatsız olanlar ise dişlerini daha sert fırçalarla temizlemeye çalışır yay da aşınmaya sebep olan diş macunları kullanılırlar. Bu da daha çok çizilme ve aşınmaya neden olur. Aşınan dişlerde renklenmeler daha çok ve kirlenmeler daha hızlı olur.

Sigara sadece dişleri sarartmaz

Sigara, içe çekilen sıcak duman yüzünden dokularda yanma yaratarak kalınlaşmalarına ve diş eti hastalıklarına sebep olur ve diş eti kanamaları görülür. Sigara içen kişilerde kızarmalar, kanamalar ve ödemler kolaylıkla görülmeyebilir. Diş eti dokularında dolaşım bozuklukları yaşanırken ağız içi yaraların iyileşmesi de gecikir. Diş yüzeylerindeki renklenmeler, birikmeler kişileri de rahatsız eder. Ağız içi kanser riski de artar.

Dişlerinizi sıkmayın

Sıklıkla karşılaşılan diş sıkma ve gıcırdatma dişlerde aşınmalara neden olurken çene ekleminde bozukluklara ve çiğneme kaslarında hastalıkları da beraberinde getirebilir. Diş sıkmayla birlikte çene kasları aşırı geliştiği için köşeli bir çene yapısı oluşturabilir. Bu da dişsizmiş gibi bir görürüme sebep olabilir.