Yazı İçeriği

İdrar kaçırma

Vajinal daraltma ve sıkılaştırma

Tekrarlayan mantarlar ve enfeksiyonlar

Menopoz dönemi vajinal kuruluk

Kararmalar, çatlaklar, genital siğiller

Lazer tedavisi nasıl uygulanıyor?

Jinekolojik lazerle tedavi edilen hastalıklar

Bir ışık teknolojisi olan lazer, enerjinin tek noktaya odaklanması ile doku içerisinde kolajenin yeniden yapılandırılmasını sağlıyor. Tıpta pek çok branş lazerden faydalanıyor. Fonksiyonel jinekolojide de kolajen dokuyla ilgili tüm hastalıklarda cerrahiye alternatif olarak, iyileşme amaçlı kullanılıyor. “Lazer uygulaması jinekolojide sadece kozmetik değil, fonksiyonel olarak da efektif olarak kullandığımız önemli bir tedavi yöntemi” diyen Acıbadem Taksim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Faruk Abike, lazerin yaygın olarak kullanıldığı hastalıkları anlattı.


İdrar kaçırma

Jinekolojik lazer uygulamaları en sık idrar kaçırma tedavisinde uygulanıyor. Bu sayede vajinanın ön ve arka duvarındaki sarkmalar, vajinanın genişlemesi ile hafif ve orta düzeyde idrar kaçırmalarda başarılı sonuçlar elde ediliyor. Kadınlar arasında idrar kaçırma son derece yaygın bir rahatsızlık. Özellikle 35-40 yaşın üzerinde neredeyse üç-dört kadından birinde orta hatta şiddetli düzeyde stres inkontinansına bağlı idrar kaçırma sorunu görülüyor. Öksürük, hapşırık gibi karın iç basıncını arttıran nedenlerden dolayı yaşanan bu sorun, günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Kadınların bu sorunu sıklıkla dile getirmediğini, normal bir durum gibi kabullendiğine dikkat çeken Doç. Dr. Abike, “Tedavide Kegel egzersizleri ve fizyoterapiye başvurulabiliyor. Cerrahi yöntemler, çok ileri vakalarda kullanılsa da artık lazer uygulamaları birçok hastada uygulanabiliyor. İki seans lazerle problem neredeyse sıfıra indirilebiliyor. Böylece hastaneye yatış oranlarının ve cerrahi sonrası görülebilen komplikasyonların azalması da sağlanıyor” diyor.

Vajinal daraltma ve sıkılaştırma

Kişinin genetik olarak bağ dokularının gevşek olması, doğum ya da yapılan cerrahiler vajenin genişlemesine yol açabiliyor. Bu da orgazm güçlüğü, çiftler arasında cinsel uyumsuzluk gibi tablolara neden olabiliyor. Sıklıkla, vajenin lazerle sıkılaştırılmasında ve daraltılmasında tercih ediliyor. Uygulama, o bölgedeki kolajen dokusunu stimüle ederek yeniden yapılandırıyor. Böylece doku güçleniyor, sarkmalar azalıyor ve vajinada toparlanma oluşuyor. Cerrahi ile kıyaslandığında ise komplikasyon neredeyse yok denecek kadar az.

Tekrarlayan mantarlar ve enfeksiyonlar

Lazer uygulamaları, tekrarlayan genital enfeksiyonlar ve mantarların tedavisinde de başarı ile kullanılıyor. Mantar ve enfeksiyonlar nedeniyle artık flora fonksiyonlarının bozulduğu; bu nedenle sürekli akıntı ve enfeksiyon problemlerinin görüldüğü inatçı durumlarda, vajina mukozasında yeniden yapılandırma sağladığı için lazerden son derece etkili sonuçlar alınabiliyor.

Menopoz dönemi vajinal kuruluk

Menopozda östrojen eksikliğine bağlı olarak genital sistemde ciddi farklılıklar ortaya çıkıyor. Özellikle ikinci yıldan sonra vajinal kuruluk problemleri baş gösteriyor. İdrar yollarında da atrofi olduğu için sık idrara çıkma, yanma, hassasiyet gibi problemler görülüyor. Menopozun cinsel aktivitenin bittiği bir dönem olmadığını ancak vajinal kuruluğun cinsel fonksiyonda bozulmaya yol açtığını belirten Doç. Dr. Abike, şöyle devam ediyor: “Kadınlar ağrı ve kuruluk hissiden dolayı cinsel ilişkiden kaçınmaya başlıyor. Kuruluk problemini aşmak içinse östrojeni yerine koymak gerekiyor ancak limitli kullanılabiliyor. Poliklinik ortamında 15 dakikalık lazer uygulaması ise özellikle ‘atrofit vajinit’ denilen menopoz sonrası döneme ait vajinal kuruluk problemlerinde son derece etkili oluyor. İtalya’da geniş hasta gruplarında yapılan araştırma, bir lazer uygulamasının bu problemi yaklaşık 24 aylığına çözebildiğini gösteriliyor.”

Kararmalar, çatlaklar, genital siğiller

Gebelik, diyabet, tekrarlayan enfeksiyonlar, kozmetikler, sık tıraş etme gibi bir dizi neden, genital bölgede kararmalara neden oluyor. Dış genital bölgeye yani vulvaya uygulanan yüzeyel lazer uygulamaları ile bölgenin orijinal rengine döndürülmesi sağlanıyor. Hiçbir yan etkisi olmayan vajinal beyazlatma işlemi 10-15 dakika sürüyor ve genellikle tek seansta başarılı sonuç veriyor. Bazı durumlarda birkaç seans gerekebiliyor. Ayrıca dış dudaklarda sarkma gibi problemler varsa onlar da toparlanabiliyor.

Bir diğer uygulama alanı da özellikle gebelikte meydana gelen “stria”lar yani çatlaklar. Bunlarda da lazerin çok etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Abike, “Genital bölgede ‘kondiloma’ denilen siğiller de günümüzde lazer ile başarılı şekilde tedavi ediliyor” diyor.

Lazer tedavisi nasıl uygulanıyor?

Vajinanın doğal bir boşluk olduğunu, bu nedenle lazer uygulamalarının PAP smear testi ya da muayene işlemi gibi basitçe gerçekleştirilebildiğini söyleyen Doç. Dr. Faruk Abike, işlemin nasıl yapıldığına ilişkin detayları şöyle anlatıyor: “Vajina ve rahim ağzı ağrıya duyarlı değil. Örneğin; idrar kaçırma sorununda anestezi gerekmeden, acısız, 15-20 dakikalık bir uygulama ile vajina içerisine 1-1,5 mm aralıklarla lazer uygulaması yaparak, ardından ortalama dört hafta sonra belki bir seans daha uygulayarak bu sorun çözülebiliyor. En önemlisi de robotik lazer sayesinde, işlem sırasında uygulanacak doz ve alan rahatsızlığa göre seçilebiliyor. Bu konuda yapılan yayınlar, cerrahi ile kıyaslanan yöntemin efektiflik açısından farksız olduğunu ortaya koyuyor. Neredeyse ameliyatlar kadar etkili olan lazerdeki en önemli fark ise hastanın günlük yaşamına dönüş süresinin daha kısa olması.”