Yazı İçeriği

1. Geçici görme kaybı

2. Bulanık görme

3. Sarı beneklenmeler

4. Göz çevresinde ödem

5. Retinal kanamalar ve görme bozukluğu

6. Göz beyazındaki mavileşme

7. Gözün öne doğru çıkık olması

Hangi kalp hastalıkları hangi göz sorunlarına yol açar?

Dünyada da ülkemizde de ölüm nedenleri arasında başı çeken kalp ve damar hastalıkları özellikle gençlerde sinsice ilerleyebilir. Vücudumuzda dikkat etmediğimiz bazı sinyaller ise kalp hastalığının habercisi olabilir. Bu sinyalleri bazen gözlerimiz verebilir. Kalp hastalıklarının gözümüzde verdiği sinyaller…


1. Geçici görme kaybı

Kalp hastalıklarının temel nedeni damar sertliği gelişimidir. Damar sertliği sadece kalp damarlarını değil, vücuttaki bütün damarları tutabilir. Göz damarlarında gelişen damar sertliği ya da göz damarlarında oluşan pıhtılar geçici görme bozuklukları yapabilir. Ayrıca kalpte oluşan ritim bozuklukları da kalp içinde pıhtı oluşumunu tetikleyerek göz damarlarına pıhtı atılmasına sebep olabilir. Bu nedenle geçici görme kaybı yaşayan kişilerin hem kalp damar hastalığı hem de kalp ritim bozukluğu açısından kontrolden geçmeleri gerekir. Geçici görme kaybı aynı zamanda felç habercisi de olabilir. Bu hastaların 5’te birinde boyun damarlarında tıkanıklık izlenmiştir. Yapılacak tetkik ve tedavi ile olası felç riski önler.

2. Bulanık görme

Özellikle kontrolsüz yüksek tansiyon gözdeki toplardamarları tahrip ederek görme bozukluklarına yol açabilir. Özellikle baş ağrısının eşlik ettiği görme bozukluklarında yüksek tansiyon araştırılmalıdır. Yüksek tansiyon göz içine kanama ve toplardamarlarda genişlemeye yol açar. Göz dibi muayenesi ile yüksek tansiyon ciddiyeti anlaşılabilir.

3. Sarı beneklenmeler

Tıbbi deyimle ‘korneal ark’ ya da ‘ksantalesma’ denilen kornea köşelerindeki sarılaşma ve göz çevresindeki sarımsı yumrular aslında kolesterolün toplandığı lezyonlardır. Bu bulgular özellikle doğuştan gelen kolesterol yüksekliklerinde gözlenir ve bu grup insanlar ciddi anlamda kalp krizi riski taşır. Bu kişilerin kan kolesterol düzeylerini ölçtürüp kalp muayenesi olması gerekir.

4. Göz çevresinde ödem

Kalp yetersizliği hastalarında göz çevresinde ödem gelişebilir. Genelde ayaklardaki ödem de göz çevresi ödemine eşlik eder ve vücutta fazla miktarda sıvı varlığını işaret eder. Bu hastaların tedavisinin gözden geçirilmesi şarttır.

5. Retinal kanamalar ve görme bozukluğu

Özellikle kalp kapağı enfeksiyonları gözde küçük kanamalar şeklinde bulgu verebilir. Bunun sebebi mikrop içeren küçük pıhtıların göz damarlarına emboli atmasıdır. Göz dibi muayenesinde tipik olarak ortası beyaz nokta şeklindeki kanama odakları kalp kapak hastalığı varlığını düşündürebilir.

6. Göz beyazındaki mavileşme

Kandaki oksijen azlığı kendisini gözlerde, dudak ve tırnak uçlarında mavileşme olarak gösterebilir. Gözdeki bu mavileşme nadir görülmesine karşın, efor ve yorgunluk sonrası daha belirginleşir, dudaklarda morarma sıklıkla bu duruma eşlik eder. Hasta dinlendiğinde ya da oksijen solutulduğunda bu mavileşme kaybolur. Özellikle çocuk ve gençlerde gözlenen bu durum doğuştan gelen kalp hastalıkları ve kalp deliklerini düşündürmelidir.

7. Gözün öne doğru çıkık olması

Kalp yetersizliği ile birlikte özellikle sağ kalp kapak hastalıklarında ve kalp deliklerinde göz öne doğru çıkık olabilir. Toplardamarda oluşan basınç artışı ve sıvı fazlalığı ana mekanizmadır. İlerlemiş olgularda kalp atımı gözün öne doğu ritmik nabız atımları olarak gözlemlenebilir.