Yazı İçeriği

Karbonhidrat ve Lif İçeriği Yüksektir

Sindirime Yardımcı

Antioksidan Zengini

Bağışıklığınızı Yükseltir

Kansere Karşı Koruyucu

Hamilenin Dostu

Tansiyonu Dengeler

Abur Cubur Yerine Kestane Yedirin

Kestane Kaç Kalori?

Kestane Yediyseniz Ekmeği Kesin

Kilonuzu Kestaneyle Koruyabilirsiniz

Kestane Nasıl Tüketilir?

Kestanenin Faydaları

Soğuk kış gecelerinin sıcacık yiyeceği kestane… Kestane eski zamanlarda sobanın üzerinden yayılan kokusu ve çıtır çıtır sesiyle iştah açıyordu. Demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E ve C vitamini gibi birçok besin ögesini bulunduran kestanenin faydası çok. Damağa hitap eden vitamin deposu kestane, özellikle kışın salgınla gelen gribe karşı bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirir. Lezzetine kanıp aşırı tüketilmemesi gereken kestanenin bilinmeyen faydaları…


Karbonhidrat ve Lif İçeriği Yüksektir

Kestane, karbonhidrat içeriği yüksek bir besindir. 3 orta boyu, 1 dilim ekmeğe eşittir. Düşük yağlı, bol lifli ve kabuklu bir tohum olan bu besin, diğer kabuklu yemişlerin aksine vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir. Ancak yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle diyabeti olanlar tüketirken mutlaka porsiyon kontrolü yapmalı.

Sindirime Yardımcı

Yüksek lif içeriği sayesinde kestane, tuvalete çıkmayı da kolaylaştırabilir. Bağırsak sağlığınıza fayda sağlayacak olan bu besin, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin beslenmesine ve sindirime yardımcı olur.

Antioksidan Zengini

Kestanenin antioksidan içeriği çok güçlüdür. C vitamini, gallik asit, ellagaik asit, tanenler, alkoloidler, lutein, zeaksantin ve çeşitli polifenoller kestanedeki antioksidanlardır. C vitamini serbest radikallerin neden olduğu hastalıkların önlenmesinde güçlü bir antioksidan olarak öne çıkar. Gallik ve ellagik asidin kalp hastalıkları riskini düşürmeye, tümörlerin büyümesini ve yayılmasını engellemeye ve insülin direncini azaltmaya destek olduğu belirtilmiştir.

Bağışıklığınızı Yükseltir

Enfeksiyonlara karşı koruyucu özelliği olan A vitamini, antikor oluşumuna yardımcı olan C vitamini, antioksidan olarak görev yapan E vitamini bağışıklığı güçlendiren vitaminlerdir. Ara öğünlere yayılarak tüketilecek günde 3-6 tane küçük boyu, içerdiği C vitamini ile bağışıklığın güçlendirilmesine katkı sağla; hücrelerin yaşlanmasına karşı da savaşır.

Kansere Karşı Koruyucu

Kanser hücrelerinin çoğalmasını engellemeye yardımcıdır ve metastazı önlemeye katkı sağlar. Aynı zamanda mükemmel bir potasyum kaynağıdır.

Hamilenin Dostu

Kestane, hamilelik süresince de sağlıklı bir seçim olabilir. Hamilelikte yüksek seviyede folik asit içeriği sayesinde fetusun sinir sistemi ve sağlıklı beyin gelişimine katkı sağlar.

Tansiyonu Dengeler

İçerdiği yüksek potasyum ile kan basıncını düzenler, hipertansiyonu önler, kalp damar hastalıklarından korur. Bu özelliklerinden dolayı tuzlu kuru yemişlerden ziyade daha çok sağlıklı bir alternatif olabilir. Sodyum ile birlikte çalışarak vücudun su dengesinin ayarlanmasında görevli olan kestanenin 100 gramında 486 mg potasyum bulunur. Bu yüksek içerik ile diyetle alınan potasyum ihtiyacını karşılamak için de iyi bir kaynak olarak öne çıkar.

Abur Cubur Yerine Kestane Yedirin

Sağlıklı beslenme yaşamın her döneminde olduğu gibi, büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu çocukluk çağında da çok önemli. Çocuğunuza sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırdığınızda, yaşamının ilerleyen dönemleri için de sağlıklarına iyi bir yatırım yapmış olursunuz. Çocuklarınızı boş kalorilerden, yüksek yağ ve şeker içerikli atıştırmalıklardan uzak tutmanız, anlayacakları bir dille bu konuda onları bilinçlendirmeniz çok önemli. Kestane ise zengin besin içeriği ile burada devreye girer ve çocuklar için sağlıklı bir atıştırmalık seçeneğidir. Herhangi bir sağlık problemi veya alerjik durumu olmayan çocuklar günde 3-6 kestaneyi rahatlıkla tüketebilir.

Kestane Kaç Kalori?

100 gramında yaklaşık 160-180 kalori civarında ve yaklaşık 40 gram karbonhidrat bulunur. Yüksek karbonhidrat içeriği ve barındırdığı yüksek lif ile tok tutucu özelliğe sahip. Fakat 3 tanesi 1 dilim ekmek yerine geçtiği için porsiyon kontrolü yapılmadığında kilo almaya neden olabileceğini unutmayın.

Kestane Yediyseniz Ekmeği Kesin

Bireysel özellikleriniz ve beslenme düzeninize göre değişmekle birlikte 3-6 adet kestaneyi ara öğün alternatifi olarak değerlendirebilirsiniz. Yanında süt veya sütlü kahve içerek; tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Ancak miktarı kaçırdıysanız gün içerisinde tükettiğiniz ekmek, pilav, makarna gibi yiyeceklerin miktarını uygun ölçüde azaltarak denge kurun.

Kilonuzu Kestaneyle Koruyabilirsiniz

Sağlıklı kiloyu korumak ve sürdürmek adına da kestane iyi bir alternatif olabilir. Kestane, yüksek lif ve karbonhidrat içeriği sayesinde de doygunluk hissi verir. Ancak kestanenin bir karbonhidrat kaynağı unutulmamalıdır. Badem veya fıstıktan yüzde 50 daha az yağ içeriğine sahiptir. Badem ve fındık gibi glutensiz olduğundan, gluten hassasiyeti, çölyak veya buğday alerjisi olanların da rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Ancak yine de özellikle diyabetiniz varsa kestane tüketirken dikkat edin ve aşırıya kaçmayın.

Kestane Nasıl Tüketilir?

Kestane farklı şekillerde tüketilebilir. Fırında kestane yapıp sağlıklı atıştırmalık olarak gün içinde onu tüketebilirsiniz. Kestaneyi haşlayıp da pişirebilirsiniz.

Haşladığınız ya da fırında pişirdiğiniz kestaneleri salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Kestaneli pilav gibi tariflerin sınırlı tüketilmesi önemlidir. Çünkü kestanenin başlı başına bir karbonhidrat kaynağı olduğu unutulmamalıdır.

Kestaneyi humus gibi ezme şeklinde yenen yiyeceklerinize de ekleyebilirsiniz. Çorbalarınızı kestaneyle süsleyebilirsiniz.

Kestane sağlıklı olsa da tüketilirken dikkat edilmelidir. Yüksek potasyum içeriği nedeniyle de böbrek hastalarının doktora danışarak tüketmesi önerilir. Diyabeti olanlar ve zayıflama diyeti yapanlar da tüketirken dikkat etmeli. Ayrıca kestaneye lezzet katmak için mangal tercih edenler dikkat! Ateşe yakın pişirilmesi durumunda kanserojen bir etki gösterir.