Yazı İçeriği

Haber kaynağınız ne kadar güvenilir?

Koronavirüsten daha hızlı yayılır

Her öneriye kulak asmayın, gerekli önlemleri alın

Belirsizlik olduğunu düşünüyorsanız…

Her dinlediğinize ve okuduğunuza inanmayın

Kaygı fiziksel sorunlar yaratır

Sağlıklı kaygı mı, fobi mi?

Koronafobiden korunmak için bu önerile kulak verin

Afet salgın gibi durumlarda felaket senaryolarının yaygınlaşıp kaygı doğurduğunu biliyor musunuz? Tüm dünyada salgın olarak yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) de aynı etkiyi yaratıp toplumda kaygı düzeyini artırdı sonuç olarak ‘koronafobi’ doğdu. Bilgi kirliliği bu durumun körüklenmesine neden olurken neyin doğru neyin yanlış olduğu bilenemediğinden ‘önlem almak’ ile ‘aşırı kısıtlama’ arasında kalıyoruz. “Çok kesin kaynaktan duydum” ile başlayan konuşmalara inanmayın ve kaygı düzeyinizi kontol altına alın. Zira Covid-19 hastalığının yaratacağı kaygı bozukluğu koronavirüsten psikolojinizde daha kalıcı sorunlara yol açabilir. Aşırı korku ile oluşan koronafobiden korunmak için bu önerileri dikkate alın.


Haber kaynağınız ne kadar güvenilir?

Öncelikle haber kaynaklarınızı doğru seçin. Yalan haberler, gerçek dışı korkularına neden olur. Bu dönemde sadece güvenilir kaynaklardan haber almaya özen gösterin.

Koronavirüsten daha hızlı yayılır

Panik hissiyatı, koronavirüsten daha hızlı yayılır. Panik yapmadan sizde bu hisse neden kişilere ve konuşmalara maruz kalmamaya çalışın. Bir süre, konuşurken sizi huzursuz hissettiren kişilerle veya takipte olduğunuz kaynaklarla aranıza mesafe koyun.

Her öneriye kulak asmayın, gerekli önlemleri alın

Güvenilir, ilgili birimlerce paylaşılan güvenlik ve sağlık önlemlerini takip etmek iyi olacaktır. Covid-19 hastalığından korunmak için karşı ellerinizi yıkıyor, gerekli olduğunda dezenfektan kullanıyor ve en az 1 metre güvenli mesafe oluşturuyorsanız yeterli önlemi almışsınız demektir. Sosyal medyada ya da çevrenizde duyduğunuz gerçekliğini kanıtlanmamış önlemlere kulak asıp kaygı düzeyinizi artırmayın. Örneğin her kanalda gördüğünüz önerilen gıdaları tüketmeye çalışmayın. Bu öneriler başka sağlık sorunlarına neden olabilir.

Belirsizlik olduğunu düşünüyorsanız…

Merak ettiğiniz ve bilmediğiniz şeyleri öğrenmek için doğru sağlık kaynaklarından ya da kurumlardan destek alabilirsiniz. Onlara danışın. Zira belirsizlik de kaygı düzeyini artırır. Bu noktada doğru adres; sosyal medya, aile ya da arkadaş çevreniz değil, uzman kişi ve kurumlardır.

Her dinlediğinize ve okuduğunuza inanmayın

Covid-19’un diğer salgınlardan daha fazla panik yaratmasının en büyük sebebi sosyal medyanın yaygın bir şekilde kontrol olmadan kullanılması. Gerçekliği kanıtlanmamış ses kayıtları ve mesajlara inanmayın. Gerekirse bunları paylaşan hesapları takipten çıkın.

Kaygı fiziksel sorunlar yaratır

Kaygı ve korkunun kalp çarpıntısı, nefes düzensizliği ve öfke yarattığını biliyor musunuz? Bedeninizin kaygı ve korkuya cevabı bu sorunlardır. Buna karşılık nefes egzersizleri, meditasyon ve kalabalıktan uzak, sakin yerlerde yürüyüşler yapabilirsiniz. Fiziksel olarak fayda görürken psikolojik olarak da rahatladığınızı hissedeceksiniz.

Sağlıklı kaygı mı, fobi mi?

Salgın varken endişe duymanız son derece normal. Ancak endişeler artarak fobiye dönüşebilir. ‘Sağlıklı kaygı’ ile ‘fobi’yi ayırmak gerekir. İkisini birbirinden ayırmak önemli. Gerçekte duyulması gerekenden daha fazla kaygı duyuyorsanız bunun fobi olduğunu düşünüp bu fobiden kaçınmak gerekir. Peki, bu iki duygu arasındaki sınır nedir? Normal şartlar altında devam eden rutinlerin ya da uzmanlarca yapılan önerilerin sayıca ve sıklık olarak günlük hayat işleyişini ve ilişkileri aksatmaya başlaması bir sinyaldir. Kişinin rahatlamak için geliştirdiği takıntılı davranışlar da bu fobiye eşlik edebilir ve kişiyi zor sokabilir. Örneğin; bir AVM'den çıkıldığında ya da toplu taşıma aracından inildiğinde ellerin dezenfekte edilmesi sağlıklı bir kaygıya bağlı davranışken, evden çıkılmadan bile sürekli tekrar eden ve süresi uzayan temizlik ritüelleri, gerçek olmayan düşüncelere ve sağlıksız seviyede bir korkuya bağlıdır. Örneğin; evinizdeyken bile koronavirüs bulaşmıştır endişesiyle her 10 dakikada bir eli yıkamak, yıkayamadığınızda derin bir endişe ve sıkıntı hissetmek, koronafobinin takıntılı davranışlarla geldiğini gösterir.