Yazı İçeriği

Böbrek sağlığınızı korumanız için 8 öneri

Çocuklardaki kronik böbrek hastalığı riskine dikkat!

Böbreklerin görevi

Kronik böbrek hastası olmamak için öneriler

Böbrek sağlığınızı korumanız için 8 öneri

Son yıllarda çok önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen kronik böbrek hastalığı, aslında basit idrar ve kan testleri ile erken saptanabilir. Bu sayede de önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerler, bu da kötü yaşam kalitesi ve ölüm oranları ile hasta sağlığını, yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile de sağlık bütçesini ciddi bir şekilde tehdit eder. Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk gruplarını; diyabet hastalığı, hipertansiyon, kalp damar hastalığı ve ailesinde böbrek hastalığı olanlar ile yaşlılar oluşturur. Diğer risk faktörleri arasında; obezite, sigara, böbrek taşı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, sık ağrı kesici kullanımı ve bağ dokusu hastalıkları gelir.


Çocuklardaki kronik böbrek hastalığı riskine dikkat!

Tüm dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde 10’u böbrek hastası. Ülkemizde de her 7 erişkinden biri kronik böbrek hastası. Milyonlarca kişi bu hastalığı çekerken böbrek hastası olan 10 kişiden sadece biri hastalığının farkında. Kronik böbrek hastalığı sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresinde kendini gösterir. Günümüzde çocuklar da ciddi risk altında. Kronik böbrek hastalıkları görülme sıklığının çocuklarda da artması, bu hastalığın ilerleyen yıllarda toplumda büyük bir iş gücü kaybı ve tedavi maliyetine yol açacağının göstergesi. Özellikle çocuk ve genç nüfusta kronik böbrek hastalığı tanısını erken koymak ve tedavi etmek ciddi önem taşır. Sosyal ve ekonomik yükü her geçen gün artan bu hastalığın kontrolünü sağlamak için, toplumda yaşam biçimi değişikliklerine yol açacak ve böbrek hastalığının önlenmesi ve tedavisine dayalı hastalık yönetimi modelinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekli.

Böbreklerin görevi

Vücudumuz için hayati öneme sahip böbreklerimiz, karnımızın arka duvarında, bel bölgesinin iki yanında yer alır. Görünüm olarak kuru fasulyeyi andıran böbreklerin her biri ortalama 10 cm boyutunda ve 150 gram ağırlığa sahip. Böbrekler kanda bulunan zararlı maddeleri ve üreyi süzer, idrarla dışarı atılmasını sağlar. Bilinçsiz ilaç ve sık ağrı kesici kullanımından sigara ve aşırı alkole birçok yanlış alışkanlık böbreklere zarar verir. Kronik böbrek hastalığı önlenebilir bir hastalık, tedaviden çok hastalıktan korunmak önemli.

Kronik böbrek hastası olmamak için öneriler

  • Formda ve aktif olun.
  • Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.
  • Kan basıncınızı kontrol ettirin.
  • Sağlıklı beslenin ve ideal kilonuzu koruyun.
  • Yeterli ve sağlıklı sıvı tüketin. Normal kiloda erişkin bir kadın günde 1,5-2 litre, erkekler ise 2-2,5 litre su tüketmeli. Suyun azı gibi aşırısı da böbreklere zarar verir.
  • Sigara içmeyin.
  • Sık ilaç tüketmeyin.
  • Diyabet, yüksek tansiyon, obezite ve ailede böbrek hastalığı öyküsü gibi böbrek hastalığı gelişiminde etkili olan risk faktörlerinden birini veya birkaçını taşıyorsanız böbrek fonksiyonlarınızı düzenli olarak kontrol ettirin.