Yazı İçeriği

Mide Şişkinliği Neden Olur?

Mide Şişkinliği Belirtileri

Mide Şişkinliğine Sebep Olan Besinler

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Mide Şişkinliğine Neden Olabilen Hastalıklar

Mide Şişkinliği Hangi Hastalıkların Belirtileri Arasında Bulunur?

Mide Şişkinliği Nasıl Tedavi Edilir?

Mide Şişkinliğini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Mide Şişkinliği Kimlerde Daha Fazla Görülür?

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mide Şişkinliği Nedir?

Mide şişkinliği, karın bölgesinde hissedilen gerginlik, doluluk hissidir. Mide şişkinliği olanlarda karın şişmesinin gözle görülmediği durumlar da yaşanır. Mide şişkinliği bazen küçük bir rahatsızlık hissi şeklinde de yaşanabilir, yoğun bir acıya da neden olabilir. Bazı kişilerde bir süre sonra sorun kendi kendisine geçer. Bazı kişilerde ise sık sık ve uzun süreli yaşanabilir. Sindirim sistemiyle ilgili problemler ve kadınlarda adet dönemlerinde yaşanan hormon dalgalanmaları sıklıkla mide şişkinliğinin yaygın görülen nedenleridir. 

Sağlıklı insanların yüzde 10-25'i mide şişkinliği yaşayabilir. Yüzde 75'i yaşadıkları belirtileri orta ila şiddetli olarak tanımlar. Yüzde 10'u bu mide şişkinliğinden düzenli olarak şikayetçidir. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerde ise bu oran yüzde 90 seviyesine kadar çıkar. Kadınların ise yaklaşık yüzde 75’i adet öncesinde ve adet sırasında şişkinlikten yakınır.


Mide Şişkinliği Neden Olur?

  • Kabızlık (haftada üçten az dışkılama),
  • Bağırsak duyarlılığı veya irritabl bağırsak sendromu,
  • Yeme bozuklukları,
  • Diyet seçimi veya gıda hassasiyetleri,
  • İnce bağırsakta aşırı bakteri oluşumu,
  • Yumurtalıklar veya rahimle alakalı sorunlar,
  • Çölyak hastalığı,
  • İnflamatuar bağırsak hastalığı (sindirim sisteminizin iltihabı),
  • Gaz,
  • Kullanılan bazı ilaçlar,
  • Kanser,
  • Gastroparezi (midenin ince bağırsağa yavaş boşalması),
  • Gıda hassasiyeti.

Gaz Oluşumu

Gaz, sindirim sürecinin doğal bir sonucudur ancak çok fazla bağırsak gazı, sindirim sisteminizde bir şeylerin ters gittiği anlamına gelir. Gazları hava yutarak veya gazlı içecekler içerek aldığınızda, bu gazlar çoğunlukla bağırsaklarınıza ulaşmadan geğirme yoluyla kaçar. 

Gastrointestinal Bozukluklar

İrritabl bağırsak sendromu, ülseratif kolit ve kabızlık dahil olmak üzere birçok gastrointestinal sorun şişkinlik yapabilir. Bir araştırmaya göre irritabl bağırsak sendromu sorunu olan kişilerin yüzde 96'sı mide şişkinliği yaşar. 

İnce Bağırsakta Fazla Bakteri Olması

Vücudumuzda besinlerin sindirime sağlayan sıvılarla buluştuğu yer ince bağırsaklarımızdır. Normal koşullarda ince bağırsakta çok az miktarda bakteri bulunur. Ancak besinler bu bölgede çok yavaş hareket ederse bakteriler ince bağırsakta barınmaya başlar ve fermantasyon oluşarak mide şişkinliğine neden olabilir.

Hormonlarda Yaşanan Değişim

Bazı kadınlar özellikle regl dönemlerinde şişkinlik yaşarlar. Adet dönemlerinde yaşanan bu şişkinlik progesteron ve östrojen seviyelerindeki düşüşten kaynaklanabilir.

Kullanılan Bazı İlaçlar

Bazı ilaçlar yan etki olarak şişkinliğe neden olur. Bunların arasında lif takviyeleri ve bazı ağrı kesiciler bulunur.

Karbonhidrat Malabsorbsiyonu

Birçok insan belirli karbonhidratları sindirmekte zorluk çeker. Yaygın nedenler arasında laktoz, fruktoz buğday ve fasulyedeki karbonhidratlar yer alır. Bu yönde bir intoleransınız varsa bir beslenme uzmanına görünmeniz önerilir.

Visseral Aşırı Duyarlılık

Normal bir gaz hacmi seviyesi, bazı kişilerde gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Bu durum sıklıkla irritabl bağırsak sendromu ya da bağırsaktan beyne giden sinir yollarını içeren diğer bozukluklarla ilgilidir. 

Kabızlık

Kabızlık sık yaşanan sağlık sorunlarından biridir. Diyet veya yaşam tarzı kabızlığa neden olabilir. Bunun dışında altta yatan bir duruma bağlı olarak kronik kabızlık yaşıyor olabilirsiniz. Kolonunuzdaki biriken dışkı, yakın zamanda sindirilen yiyeceklerin bağırsaklarda daha uzun süre kalmasına ve aşağı inememesine neden olur. Bu durum ise şişkinliğe neden olur

Bağırsak Tıkanıklıkları 

Kalın bağırsak ve ince bağırsakta karşılaşılabilen tümörler, yaralar, darlıklar ve fıtıklar gibi nedenlerle bağırsaklarda tıkanıklık yaşanabilir. Crohn hastalığı ve divertiküloz gibi inflamatuar hastalıklar ince bağırsaklara hasar verebilir ve sindirim içeriğinin geçişini daraltabilir.

Hareket Bozuklukları

Hareket bozuklukları kabızlığa yapabilir ya da sindirim sisteminizin yavaş çalışmasına neden olabilir. Bunlar genellikle sindirim kanalındaki sindirim içeriğini algılayan kas ve sinirlerle ilgili sorunlardır.

Mide Şişkinliği Belirtileri

Mide şişkinliği belirtileri şunlardır: 

  • Karın bölgesinin daha dolu ve sıkı olduğu hissi,
  • Karın civarında baskı ve basınç,
  • Karın ağrısı,
  • Mide krampları
  • Karından gelen guruldama benzeri sesler,
  • Geğirme, 
  • Gaz çıkarma.

Mide Şişkinliğine Sebep Olan Besinler

Lahana, brokoli; soğan, sarımsak; fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagiller; gazlı içecekler; şeker alkolleri; yağlı yemekler; süt ve sütten yapılan peynir gibi ürünler; karbonhidratlar, kafein, süt ve kafein içeren çikolatalar mide şişkinliğine sebep olabilir.

Lahana ve Brokoli

Lahana ve brokolinin yapısında bolca lif bulunur. Bu nedenle mide şişkinliğine yol açabilir.

Soğan ve Sarımsak

Soğan ve sarımsak kök sebzeler grubunda yer alır. Yapılarındaki yüksek lif ve fruktoz sindirim sisteminde sorun yaratabilir.

Baklagiller

Fasulye, bezelye, mercimek gibi baklagillerde de yüksek oranda lif lif ve oligosakkaritler bulunur. Bu nedenle sindirim sırasında, gaz açığa çıkabilir.

Karbonatlı İçecekler

Karbondioksit gazı ile hazırlanan içecekler şişkinliğe sebep olabilir.

Süt ve Süt Ürünleri

Eğer laktoz intoleransınız varsa süt ya da süt ürünleri tüketmeniz halinde mide şişkinliği sorunu yaşayabilirsiniz.

Çok Yağlı Yiyecekler 

Yağlı esinler sindirim sisteminin çalışma hızını kesebilir ve süreçte aksaklıklara neden olarak şişkinlik yapabilir. 

Karbonhidratlar

Kimi kişilerde yüksek miktarda rafine edilmiş karbonhidrat tüketimi mide mide şişkinliği ile sonuçlanabilir.

Kafein

Kafeinli içecekler çok içildiğinde sindirim sistemini uyarır ve şişkinlik gelişebilir. 

Çikolata

Çikolata, kafein ve süt içerebilir, bu da sindirim sistemini etkileyerek şişkinlik yapabilir.

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Mide şişkinliğinden kurtulmanın en kesin yolu bir doktora giderek altta yatan nedenin tedavisi ile mümkündür. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa doktorunuza danışmak şartıyla evde mide şişkinliğinizi dindirmek için bu yöntemleri deneyebilirsiniz.

Bitki Çayları

Nane, papatya, zencefil, zerdeçal ve rezene gibi bitki çayları sindirime yardımcı olarak gazın giderilmesine katkıda bulunabilir. Karahindiba çayı ise vücutta su tutulmasını hafifletmeye katkıda bulunabilir.

Nane Yağı

Nane yağı hapları bağırsak kaslarınızın gevşemesine katkıda bulunarak hareketsizlik kökenli gaz sorununun rahatlamasına yardımcı olabilir.

Antiasit Kullanımı

Antiasitler sindirim sistemindeki iltihabı hafifletir ve gazın daha kolay geçmesine yardımcı olabilir. Antasitler barındırdıkları simetikon adlı aktif maddesi sayesinde küçük gaz kabarcıklarını birleştirerek çıkışı kolaylaştırabilir.

Magnezyum Takviyesi

Yine doktorunuzun önerisi ve belirttiği süre boyunca kullanabileceğiniz magnezyum takviyeleri mide asidinin nötralize edilmesine ve bağırsak kaslarının gevşemesine yardımcı olabilir. 

Probiyotik Kullanımı

Probiyotikler şaselerinin kullanımı, bağırsak bakterilerinizi dengelemeye katkıda bulunabilir. Probiyotikler besinleri daha iyi sindirmenizi sağlarken sindirim sisteminizde biriken gazların emilmesine yardımcı olabilir. 

Psyllium Kabuğu

Psyllium Kabuğu lifli yapısıyla düzenli olarak dışkılamanıza yardımcı olabilir. 

Düzenli Egzersiz

Düzenli egzersiz ya da yürüyüş yapmak sindirim sisteminizin daha verimli çalışmasını sağlayarak şişkinliğe neden olan gazın vücuıttan atılmasına destek olur. 

Mide Şişkinliğine Neden Olabilen Hastalıklar

Gastrit, ülser, gastroözofageal reflü hastalığı, laktoz intoleransı, sindirim sistemi enfeksiyonları, irritabl bağırsak sendromu, safra kesesi hastalıkları, kronik kabızlık gibi sağlık sorunları mide şişmesine neden olabilir.

Gastrit veya Ülser

Mide iç yüzeyindeki iltihaplanma gastrit olarak adlandırılırken, mide veya onikiparmak bağırsağındaki yaralara ülser denir. Her ikisi de mide şişkinliği ve rahatsızlığa neden olabilir.

Gastroözofageal Reflü Hastalığı

Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bir durumdur. Bu durum, mide asidinin yemek borusunun iç yüzeyini tahriş ederek şişkinlik ve yanma hissine neden olabilir.

Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı olan kişiler süt ve süt ürünlerini sindiremezler. Bu durumda, süt ürünleri tüketildiğinde mide şişkinliği ve gaz gibi sindirim sorunları yaşanabilir.

Sindirim Sistemi Enfeksiyonları

Mide şişkinliği ve diğer sindirim sorunları, bakteriyel veya viral enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Örneğin, Helikobakter Pylori adlı bakterinin neden olduğu bir mide enfeksiyonu, gastrite veya ülsere yol açabilir.

İrritabl Bağırsak Sendromu

İrritabl bağırsak sendromu, sindirim sistemi bozuklukları içerisinde sık yaşanan bir sağlık sorunu olarak öne çıkar. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerde mide şişkinliği, gaz, karın ağrısı ve dışkı alışkanlıklarında değişiklikler görülebilir.

Safra Kesesi Hastalıkları

Safra kesesi taşları veya safra kesesi iltihabı gibi durumlar, mide şişkinliği ve ağrıya neden olabilir.

Kronik Kabızlık

Kabızlık, dışkının düzensiz olarak atılması ve bağırsaklarda birikmesi durumudur. Bu durumda da mide şişkinliği sık görülebilir.

Bu belirtiler altta yatan ciddi bir sağlık sorununu işaret edebileceğinden, uzman bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir.

Mide Şişkinliği Hangi Hastalıkların Belirtileri Arasında Bulunur?

Gelip geçici bir düzende yaşanan mide şişkinlikleri sıklıkla sindirimle ilgili ya da hormonal nedenlerden kaynaklanır. Bu sorunlar mide şişkinliğinin yanı sıra hasta ve bitkin hissetmenize neden olabilir. Şişkinliğinizin geçmiyor olması başka sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu sorunlar arasında şunlar bulunabilir…

Sıvı Birikmesi 

Karaciğer hastalığından, böbrek ya da kalp yetmezliğinden kaynaklanan karın boşluğunda sıvı birikmesi mide şişkinliği nedenlerinden biridir.

Pankreas Yetmezliği 

Pankreasınızın yeterli sindirim enzimi üretememesi halinde mide şişkinliği yaşanabilir.

Mide İltihabı ya da Bağırsak İltihabı

Mide İltihabı ya da Bağırsak İltihabı sıklıkla bakteriyel bir enfeksiyondan ya da yoğun alkol kullanımından kaynaklanır. Peptik ülserler de mide şişkinliği yapabilir. 

Kanser 

Yumurtalık, rahim, kolon, pankreas mide kanseri belirtileri arasında mide şişkinliği bulunabilir.

Mide Şişkinliği Nasıl Tedavi Edilir?

Mide şişkinliğinizin nedeni belirli bir gıda intoleransı, perimenopoz veya tıbbi bir durumdan kaynaklanıyorsa doktorunuz size bazı tetkikler ve tedaviler önerecektir. Mide şişkinliğinde kullanılan tetkik ve tedaviler arasında şunlar bulunur…

Bazı Besinlerin Tüketilmemesi

Bazı besinlere hassasiyetiniz olabilir. Bir diyetisyen, gıda hassasiyetlerinizi belirlemek ve sindirim sisteminizin iyileşmesi için bazı besinleri tüketmemenizi isteyebilir. Doktorunuzun önerisiyle kısa bir süre boyunca sadece bazı besinleri tüketmeniz önerilir. Ardından beslenmenize sırasıyla farklı besinler eklenerek vücudunuzun bu besinlere nasıl tepki verdiği değerlendirilir. Böylece mide şişkinliğine neden olan yiyecekler belirlenir ve bu besinleri tüketmeyerek şişkinlikle başla çıkabilirsiniz. 

Hidrojen Nefes Testi

Basit bir solunum testidir. Bu test ile spesifik şeker intoleransları değerlendirilir. Bu yöntemle birkaç farklı türdeki sindirim sorunları tespit edilebilir. İnce bağırsakta aşırı bakteri üremesi de bu yöntemle tespit edilebilir.

Probiyotik Desteği

Doktorunuz ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi sorunundan ya da başka bir bağırsak bakteri dengesizliği teşhisi koyarsa, bakterilerinizi düzenlemek için probiyotik tedavisine uygulayabilir. 

Hormon Tedavisi 

Bazı kadınlar doktor önerisiyle doğum kontrol hapları alarak şişkinlikten ve diğer adetle ilgili sorunlarından kurtulabilir. Hormon replasman tedavisinin sizin için uygun olup olmadığına doktorunuz karar verir.

Antasitler

Antasit temelli ilaçlar besin kaynaklı şişkinliğin giderilmesine katkıda bulunabilir. Böylece vücudunuzda biriken gaz sindirim sisteminizden daha kolay geçer.

Simetikon Etken Maddesi İçeren İlaçlar

Simetikon adlı etken maddeyi ierirn ilaçlar doktor tavsiyesi ile kullanıldığında mide şişkinliğinin tedavisine katkıda bulunabilir.

Mide Şişkinliğini Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Lifli besinler tüketmek, sucuk ve salam gibi işlenmiş gıdalardan uzak durmak, bol su içmek, spor yapmak, besinleri yeterli süre boyunca çiğnemek, hassasiyetinizin olduğu, şişkinliğe neden olduğunu tecrübe ettiğiniz besinlerden uzak durmak, mide şişkinliğini önlemenize katkıda bulunur.

Lifli Besinler Tüketin

Lifli besinler tüketmek sindirim sisteminize iyi gelir. Normal beslenme düzeninizde lifli besinleri fazla tüketmiyorsanız bu besinlerin tüketimini kademeli bir şekilde arttırın. Lifli besinlerin miktarını artırdığınız ilk zamanlarda daha yoğun gaz sorunu yaşamaya başlayabilirsiniz. Ancak bu durum geçidir. Lif oranı yüksek besinler tüketenler otomatik olarak daha fazla su içerler ve bu durum daha az miktarda yemek yiyerek doymanızı sağlar. Lifli besinle ayrıca prebiyotik özelliktedir ve sindirim sisteminizdeki iyi bakterilerin beslenmesine katkıda bulunur.

Su İçmeyi İhmal Etmeyin

Vücudunuzu suya doyurmak sindirim sisteminizin hareketlenmesini sağlar ve sindirilen besinleri yumuşatır. Su tüketimi ayrıca tokluk hissini arttırır.

Spor Yapın

Spor yapmak bağırsaklarınızın hareketlendirir. İş hayatınızın yoğunluğu nedeniyle spor yapamıyorsanız akşam saatlerinde ve hafta sonlarında yürüyüş yapabilirsiniz. Ofiste çalışırken sık sık masanızdan kalkıp biraz yürümek bile mide şişkinliğinin önlenmesine katkıda bulunur. 

İşlenmiş Gıdaları Yemeyin

İşlenmiş gıdalardaki lif oranı düşüktür. Tuz ve yağ miktarı ise yüksektir. Tuzun yüksek olması vücudun su tutmasını teşvik ederken yağlı olması sindirim hızını düşürür. Bütün bu etkenler bir araya geldiğinde ise kabızlık ve mide şişkinliği yaşanır. Bir diğer sorun ise işlenmiş gıdaların besin değerlerinin düşük olmasıdır. Besin değeri düşük bu tür gıdalar kendinizi aç hissetmenize neden olurlar. Bu durum ise daha besin tüketmenize yol açar. 

Besinleri Yeterince Çiğneyin

Yemek yerken gıdaları ağızınızda yeterli sür boyunca çiğneyin. Beslenirken kendinizi doymaya yakın hissettiğinizde yemek yemeyi durdurun. Yediğini besinler midenize ulaştığında tokluk hissi oluşur. Bu nedenle tokluk hissi hissedene kadar yemek yememelisiniz. 

Size Dokunduğunu Bildiğiniz Şeyleri yemeyin

Hassas olduğunuzu,  size dokunduğunu bildiğiniz besinleri tüketmemeye ya da az yemeye özen gösterin. Böylece daha az sorun yaşarsınız.

Mide Şişkinliği Kimlerde Daha Fazla Görülür?

Mide şişkinliği hemen her yaşta her insanda görülebilir. Buna karşın bazı etkenler mide şişkinliğinin daha fazla yaşanmasına yol açabilir. Yavaş sindirimi olan kişiler, gaz yapan yiyecek ve içecekleri tüketenlerde, laktoz intoleransı sorunu ve hormonal değişiklikler yaşayanlarda, irritabl bağırsak sendromu olanlarda, hızlı yemek yiyenlerde, yüksek stres seviyesi olanlarda ve sigara ve tütün türevlerini tüketenlerde mide şişkinliği daha fazla görülür.

Yavaş Sindirim Sorunu 

Sindirim sistemi yavaş olanlarda, tam olarak sindirilmemiş besinler bağırsaklarda kümelenerek şişkinlik yapabilir.

Gaz Yapan Besinler Tüketmek

Karnabahar, lahana gibi gaz yapıcı yiyeceklerin tüketilmesi, şişkinlik yaşanma ihtimalini arttırır. Kola, gazoz gibi gazlı içecekler, çikolata, sakız ve kimi tatlandırıcılar mide şişkinliği yapabilir.

Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı olan kişiler, süt ve peynir benzeri süt ürünlerini sindirmekte zorlanırlalr ve bu durum şişkinliğe neden olabilir.

Adet Dönemi Hormonal Değişiklikler

Kadınlar özellikle adet öncesi ya da gebelik dönemlerinde hormonal değişiklikler yaşarlar ve bu durum mide şişkinliği yaşanmasına neden olur.

İrritabl Bağırsak Sendromu

İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerde sık sık mide şişkinliği yaşanabilir. 

Hızlı Yemek Yeme

Hızlı yemek yeme veya az çiğneme, sindirimin zorlaşmasına ve dolayısıyla mide şişkinliğine neden olabilir.

Sigara Kullanımı

Sigara ve diğer tütün türevleri tüketen kişilerde mide asidi üretimi artar yaşanan bu durum ve sindirim sürecini etkileyebilir mide şişkinliği yaşanmasına neden olabilir.

Stres

Stres ve kaygı bozukluğu olan kişilerde sindirim sistemini etkilenir ve mide şişkinliği yaşanabilir.

Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Mide Şişkinliği Gebelik Belirtisi midir?

Mide şişkinliği hamilelik belirtileri arasında bulunur. Gebelik dönemimde yaşanan hormon kökenli değişiklikler ve fizyolojik farklılaşmalar sindirim sistemimi de rutin düzenden uzaklaştırır. Hamileliğin ilk dönemlerinde progesteron hormonu artar. Progesteron hormonunun artması sindirim sisteminin yavaşlamasına sebep olur. Böylece tüketilen besinlerin sindirimi daha uzun sürmesine ve dolayısı ile mide şişkinliğine ve gaz baskısına yol açar. Bir diğer etken ise hamilelik sırasında uterusun büyümesi ve mideye baskı yaparak gastroözofageal reflüye yol açar ve beraberinde mide yanması ve şişkinlik görülür.

Mide şişkinliği Nefes Darlığı Yapar mı?

Mide şişkinliği karın civarında baskıya neden olarak diyaframın alt kısmına baskı yapabilir. Bu nedenle diyaframda oluşan baskı nefes alıp vermeyi güçleştirir ya da sık aralıklarla nefes alınasına neden olur. Yaşanan bu tabloya gastroözofageal reflü de eşlik ederse, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması nedeniyle solunum sorunları gelişebilir. 

Hamilelikte Mide Şişkinliğine Ne İyi Gelir?

Hamilelikte mide şişkinliğine dengeli ve hafif beslenme, ağır ve yüksek miktarda yağ barındıran yiyecekleri tüketmeme, lifli ve sindirimi daha kolay yiyeceklere yönelme, bol sıvı tüketimi, nane çayı ve zencefil çayı gibi bitkisel çayların tüketimi, çok zorlu olmamak kaydıyla egzersiz yapmak, baharatlı ve acı yiyecekler tüketmemek, yemekten hemen sonra uyumamak ve uzanmamak, dar elbiseler giymemek, yatarken yüksek yastık kullanmak mide şişkinliğine iyi gelebilir.

Mideyi Rahatlatan İçecekler Nelerdir?

Nane Çayı mideyi sakinleştirebilir, sindirimi kolaylaştırabilir ve gazı azaltabilir. Zencefil çayı sindirimi rahatlatabilir ve böylece mide şişkinliğini rahatlatabilir, papatya çayı mideyi sakinleştirebilir ve sindirim sorunlarını hafifletebilir. Rezene çayı sindirimin rahatlatabilir ve mide kramplarını azaltarak gaz miktarını düşürebilir, zencefilli limonlu su rahatsızlıkların giderilmesine katkıda bulunabilir. Evde yapılmış elma suyu, mideyi yatıştırabilir ve sindirimi kolaylaştırabilir, hindistancevizi suyu hidrasyona katkıda bulunarak sindirimi destekleyebilir.

Karın Şişliğine Hangi Hareketler İyi Gelir?

  • Mide şişkinliğine iyi gelebilecek en kolay yapılabilecek hareketler listesinin başında yavaş ve düzenli bir tempoda yürümek yer alır. 
  • Yürüyüş dışında dairesel hareketlerle mideye masaj yapılması mide şişkinliğine iyi gelir. 
  • Bir kedi gibi sırtı kamburlaştırmanın ardından sırtı düzleştirerek karnı yere doğru baskılamak sindirim sisteminin hareketlenmesine katkıda bulunur. 
  • Yere sırt üstü uzanarak kollarınızı başınızın üstünde çapraz pozisyona getirin ve bacaklarınızı karnınıza doğru geririp bir süre bu pozisyonda kalarak bacaklarınızı tekrar uzatın.
  • Meditasyon ve derin nefes egzersizleri yapın. Stresin azalması sindirimi de rahatlatır.
  • Bazı yoga hareketleri karın bölgesini rahatlatabilir. 

Tüm bu hareketler sindirime katkıda bulunarak karın bölgesindeki gazın çıkmasına yardımcı olur.

Reflü Hastalığı Mide Şişkinliği Yapar mı?

Mide şişkinliği nedenlerinde biri de reflü hastalığıdır. Reflü hastalığında mide asidi yemek borusuna kaçarak mide şişkinliği, yanma hissi, mide ekşimesi ve mide yanması gibi belirtilere neden olabilir.

Mide Şişkinliği Ne Kadar Sürede Geçer?

Şişkinliğiniz yediğiniz, içtiğiniz bir şeyden ya da hormon dalgalanmalarından kaynaklanıyorsa birkaç saat ila birkaç gün içinde azalmaya başlar. Kabızsanız dışkılamaya başlayıncaya kadar azalmaz. Su, egzersiz ve bitki çayları size yardımcı olabilir. 

Mide Şişkinliğinde Bunlara Dikkat!

  • Mide şişkinliğiniz giderek kötüleşiyorsa,
  • Yedi günden uzun süredir devam ediyorsa,
  • Sürekli olarak ağrıya neden oluyorsa,
  • Mide şişkinliğine ateş, kusma veya kanama başka belirtiler geliyorsa mutlak doktora gitmelisiniz.