Yazı İçeriği

1. 1 yemek kaşığı keten tohumu

2. Günde 1 domates

3. 150 mg üzüm çekirdeği

4. En az 2 günde bir yeşil yapraklı sebze

5. Haftada 2 kez balık

6. Günde 2-3 yemek kaşığı doymamış yağ

7. Her gün 1 diş sarımsak ve 1 soğan

8. Haftada bir kuru baklagil

Kolesterolünüzü düşünün

Sağlıksız ve dengesiz beslenme pek çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar. Beslenme kalp damar hastalıklarıyla da doğrudan bağlantılıdır. Yapılan birçok araştırma, kalp damar hastalığına bağlı ölümlerin beslenme alışkanlığında yapılan olumlu değişikliklerle azaldığını ortaya koyuyor. İşte size kalbinizle dost besinler…


1. 1 yemek kaşığı keten tohumu

Keten tohumu, içerdiği omega 3 yağ asidi sayesinde koroner kalp hastalıklarını önleyici etki gösterir. Vücutta kolestrolün oluşmasını engellediği, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olduğu belirtilir. Her gün 1 yemek kaşığı keten tohumunu çorbanıza veya yoğurdunuza ilave edebilirsiniz.

2. Günde 1 domates

Likopen içeriği yüksek olan domates aynı zamanda yüksek oranda antioksidan içerir. Bu özelliği sayesinde kalbin büyümesini ve dıştan yağlanmasını önlerken, kolesterolün düşürülmesinde ve dengelenmesinde de etkili olur. Domatesi her sabah söğüş olarak tüketin ve salatalarınıza ekleyin. Ancak mevsiminde ve hormonlu olmayanları yemeye özen gösterin.

3. 150 mg üzüm çekirdeği

Üzüm çekirdeği en güçlü doğal antioksidan olarak nitelendirilen proanthocyanidin içerir. Üzüm çekirdeğinin antioksidan özellikleri, çok tanınmış antioksidan vitaminler olan C vitamininden 20 kat ve E vitamininden ise 50 kat daha üstün. Bu sayede iyi huylu kolesterolün (HDL) yükselmesine ve kötü huylu kolesterolün (LDL) azalmasına katkıda bulunur. Böylelikle damar sertliğini önlüyor ve kalp krizi riskini azaltır. Kilonuza göre günde 150-300 mg üzüm çekirdeği tüketebilirsiniz.

4. En az 2 günde bir yeşil yapraklı sebze

Yeşil yapraklı sebzeler omega 3 yağ asitlerinden zengin besinler arasında yer alır. Bu özellikleri sayesinde de LDL yapımını azaltarak kalbin düşmanı olan trigliserid düzeyini düşürürler. Ispanak ya da semizotu gibi koyu yeşil yapraklı sebzeleri haftada en az 2 kez sofranızda mutlaka bulundurun.

5. Haftada 2 kez balık

Omega 3 yağ asidi içeriği yüksek olan balık kan hücrelerinin birbirine yapışmasını ve pıhtılaşmayı önler. Ayrıca kan basıncının düşmesine, damarların esneklik kazanıp kan akışının düzelmesine yardımcı olur. Haftada en az 2 kez, orta büyüklükte bir porsiyon balık tüketmeye çalışın. Balıklarınızı özellikle fırında, buğulama veya ızgara yapmaya özen gösterin.

6. Günde 2-3 yemek kaşığı doymamış yağ

Kanola, fındık ve zeytinyağı… Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olan bu yağlar LDL ve trigliseridler üzerinde nötral etkiye sahip olmalarına rağmen, HDL düzeyini artırıcı etkiye sahipler. Ancak bu olumlu etkilerine rağmen tekli doymamış yağ asitlerinin miktarı total enerjinin yüzde 20’sini geçmemeli. Bu nedenle günde en fazla 2-3 yemek kaşığı tüketin.

7. Her gün 1 diş sarımsak ve 1 soğan

Soğan ve sarımsak kuvarsetin ve alicin gibi bazı bileşenleri içerirler. Bu bileşenler kolestrolün oksitlenip damar çeperlerine zarar vermesini ve kan pıhtılarının damarları tıkamasını engeller. Ayrıca kan sulandırıcı etkiye de sahipler. Kalp sağlığınız için her gün 1 diş sarımsak tüketmeye çalışın. Emiliminden fayda sağlamak için yutmak yerine çiğneyerek tüketmeyi tercih edin. Yine her gün 1 adet soğanı çiğ olarak veya yemeklere katarak tüketmeyi de ihmal etmeyin.

8. Haftada bir kuru baklagil

Nohut, mercimek, bakla ve soya fasulyesi gibi besinler yoğun posa içerirler. Çözünür posa da kolesterolün düzenlenmesine ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kalp sağlığınız için haftada en az 1 kez kuru baklagil yemeği veya mercimek çorbası, ezogelin çorbası ya da soğuk çorba gibi baklagil içeren gıdaları tercih edin.