Yazı İçeriği

Sigara iyi kolesterolü azaltıyor

Kalp krizi geçirme riskini yüzde 22 - 45 artırıyor

Çocuklarımıza sigaranın zararlarını nasıl anlatmalıyız?

Sigara kullanımı kalp krizi geçirme riskini yüzde 22 - 45 artırıyor

Sigara ve her türlü tütün mamulü, ağızdan başlayarak tüm solunum yollarını birinci derecede etkiler. Solunum yolundan alındığı için en önemli etkiyi bu bölgelerde bırakan sigara, dudak, dil, gırtlak ve akciğer kanserine neden olurken, nefes borusu ve bronşlara da büyük zarar verir. KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının tek, akciğer kanserininse birincil sebebi sigara. Ayrıca diğer organlara da etki ettiği için kişide bulunan diğer hastalıkların da tedavisini olumsuz etkiler. Sigara içenlerde koroner arter hastalıkları hızla artar. Türkiye'de yılda ortalama 200 bin kişi sigaraya bağlı oluşan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.


Sigara iyi kolesterolü azaltıyor

Sigara ile kardiyovasküler hastalıklar arasındaki sıkı ilişki iyi bilinmektedir. Sigara, damar iç yüzeyinde kolesterol birikimini ve yağ-kireç birikimini kolaylaştırmaktadır. Sigara kan fibrinojen konsantrasyonunu yükselterek, pıhtı hücrelerinin tepkilerini artırarak kan akışkanlığını bozmaktadır. Damar tonusunu ve elastisitesini bozmaktadır. Sigara, ayrıca HDL kolesterolünü azaltır ve LDL kolesterolün damar duvarındaki zararlı etkisini kolaylaştırır. Bir hipoteze göre de sigara dumanı ve içindeki metabolitler, mutajenik bir etki göstererek damar düz kas hücrelerinin aşırı artışına ve damarın içine doğru birikimine yol açabilirler.

Kalp krizi geçirme riskini yüzde 22 - 45 artırıyor

Kalp krizi geçiren kişilerin sigaraya devamı halinde tekrar kriz geçirme riski yüzde 22-45 artar. Koroner baypas sonrası sigaraya devam edilmesiyle can kaybı ihtimali iki kat artar. Sigara ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki süreklidir ve doza bağımlıdır. Erkeklerde, kalp damar hastalığı günde 1-14 sigara içenlerde 1,7 kat ve günde 25 üzeri içenlerde 2,6 kat daha yüksek bulunmuştur. Kadınlarda, günde 1-4 sigara içenlerde rölatif risk 1,9 kat, 14-24 sigara arası içenlerde 4,3 kat ve 25'ten fazla sigara içenlerde 5,4 kat artmış olarak bulunmuştur.

Çocuklarımıza sigaranın zararlarını nasıl anlatmalıyız?

Peki sağlığa bunca sorun yarattığı bilinen sigaradan çocuklarımızı nasıl korumalıyız? Çocuğun yetiştiği ortamda erişkinlerin sabit, tutarlı şekilde davranış göstermesi temeldir. Sigara ve benzeri alışkanlıkların zararlı olduğunu anlatabilmek için öncelikle kendi hayatımızda tercih etmediğimizi çocuğa göstermemiz gerekir. Çok öfkeli bir ebeveyn çocuğu öfkeyle baş etmekte zorluk çekiyorsa bunun bir model alma davranışı olabileceğini akla getirmeli. Bundan hareketle, sigara ve benzeri alışkanlıkları tüketen ve üstelik bundan zevk aldığı her halinden anlaşılan bir ebeveyn çocuğuna bu maddelerin zararlarından söz ediyorsa dürüst davranmamış olur.

Günlük yaşantısında bu tür alışkanlığı olan insanlara yakın durmak, bu davranışların sık sık tekrarlandığı filmler, diziler izlemek çocuk için yönlendiricidir. Çocuğun vücuduna zarar gelebileceği korkusunu sık sık dile getirmek rahatsız edicidir. Sıklıkla çocuklar çevrelerinden bu yönde bilgi alırlar. Ayrıca karaciğerine, böbreğine zarar gelebileceğinin sıklıkla anımsatılması amacını aşabilir. Anne ve babasını yitirmekle ilgili ya da kendi sağlığının bozulmasına ilişkin kaygıları olan çocuğu çok olumsuz etkileyebilir. Evde sigara içilmemesi, içen kişilerin çocuk yanında uyarılması, sıklıkla yeterli olur. Ergenlik çağına kadar düzenli spor yapan, fiziksel sağlığına özen gösteren kişilerle yaşayan çocuk dış çevresine karşı daha dayanıklı olur ve ilk denemelerden kaçınır.