Yazı İçeriği

Kalbin pompaladığı kanın miktarı artar

Doğuştan kalp hastalıklarına dikkat

Kardiyolojik muayenenin önemi büyük

Kardiyolojik testler ihmale gelmez

Önce kalp kontrolü sonra spor

Aileler için en önemli konulardan bir tanesi de çocuklarını spora yönlendirmektir. Spor, her yaşta olduğu gibi çocukluk çağında da sağlıklı yaşamın önemli bir parçasıdır. Büyüme ve gelişmenin daha iyi olması, şişmanlığın önlenmesi, kemik yoğunluğunun artırılması, fiziksel ve psikososyal gelişime olumlu katkısı sporun başlıca faydalarıdır.


Kalbin pompaladığı kanın miktarı artar

Spor yapılırken fizik aktivitenin ağırlığına göre vücudun oksijen gereksinimi artmaktadır. Artan oksijen gereksinimini karşılamak için kalp hızı ve kasılma gücü artarak kalbin pompaladığı kan miktarı artar. Yani sportif aktiviteler sırasında kalbin yükü artar. Sağlıklı kişilerde bu değişikliklere vücut uyum sağlar. Sağlıksız kişilerde ise önemli sorunlar yaşanabilir.

Çocuğun spor yapmaya engel oluşturan bir problemi yoksa ve herhangi bir kalp hastalığı şüphesi bulunmamış ise spor aktivitelerini rahatlıkla yapabilir ve özellikle düzenli spor yapması için desteklenmelidir. Kalp hastalığı bulunan çocukların çoğunda da aktivite kısıtlaması gerekmez. Bu çocukların egzersiz kapasiteleri genellikle normaldir ve doktorları da uygun görüyor ise spor yapabilirler.

Doğuştan kalp hastalıklarına dikkat

Bazı hastalıklarda ise çocuğun "yarışma" gibi aşırı efor gerektiren aktiviteler yapması yasaklanır. Hastalığın türüne ve ağırlığına göre aktivite kısıtlaması gerekebilir ve daha az efor gerektiren aktivitelere yönlendirilirler. Spor aktivitelerinin riskli olması nedeniyle bazı doğuştan kalp hastalıkları (aort darlığı, koroner arter anomalileri), akciğer basıncının arttığı hastalıklar, ameliyat olmuş bazı kalp hastalıkları ve ritim bozukluğu olan bazı çocukların spor yapması kısıtlanır veya önerilmez.

Kardiyolojik muayenenin önemi büyük

Spor yapmaya başlamadan önce kardiyolojik yönden değerlendirme çok önemlidir. Bu değerlendirme için muayene, elektrokardiyografi ve ekokardiyografi genellikle yeterli olabilmektedir. Bu şekilde, spor sırasında oluşabilecek istenmeyen durumlar ve hatta ani can kaybı riski azaltılabilir.

Kardiyolojik testler ihmale gelmez

Doğumsal kalp hastalıkları her zaman bulgu vermediği ve hayatı tehdit eden durumlara neden olabileceği için her çocukta mutlaka bir kez de olsa kardiyolojik testler yapılması ve doğumsal hastalık olmadığının netleştirilmesi önerilir. Özellikle, aktif spor (lisanslı) yapacak her çocuğun mutlaka bir çocuk kalp doktorunca muayene edilmesi gerekir. Ayrıca lisanslı spor yapan çocukların ilk kalp muayeneleri normal olsa bile iki yılda bir kalp kontrollerini tekrarlamaları önerilir.