Yazı İçeriği

Yumurtalık kanseri belirtileri bağırsak şikayetleriyle karıştırılıyor

Genler rol oynuyor

Yumurtalık kanseri tedavisinde öncelik…

Yumurtalık kanseri erken evrede belirti vermiyor

Yumurtalık (over) kanseri kadınlarda en sık görülen kanserler arasında üçüncü sırada yer alıyor. Jinekoloji kanserlerin yaklaşık yüzde 27’sini oluşturan yumurtalık kanseri, aynı zamanda jinekolojik kanserlere bağlı can kayıplarının da yaklaşık yüzde 53’ünden sorumlu tutuluyor. Yumurtalık kanseri, genellikle menopoz sonrasında ortaya çıkmasına karşın genç yaştaki kadınları da etkileyebiliyor. Araştırmalara göre, bir kadının yaşam boyu yumurtalık kanseri olma riski yüzde 1,4 olarak gösteriliyor. Erken teşhis ve tedaviyle yumurtalık kanserinde yüzde 90 başarı sağlanıyor. Ancak yumurtalık kanseri erken evrede hiçbir belirti vermeyebiliyor. Bu nedenle düzenli jinekolojik takipler çok önemli.


Yumurtalık kanseri belirtileri bağırsak şikayetleriyle karıştırılıyor

Çok sinsi bir hastalık olan yumurtalık kanseri genellikle belirti vermeden ilerliyor. Hastalığa bağlı ortaya çıkabilen ilk belirtiler karında şişkinlik hissi, hazımsızlık, kasık bölgesine basınç hissi, bel ağrısı gibi günlük yaşamda da sık sık karşılaşılan şikayetler olduğundan yanıltıyor. Genellikle kadınlarda sık görülen ve aynı şikayetlerle kendini gösteren irritabl bağırsak sendromu ile karıştırılabiliyor. Ancak bu şikayetler nedeniyle kadın doğum uzmanına başvurmak birçok kişinin aklına bile gelmiyor. Belirtilen şikayetler uygulanan tedaviye rağmen devam ediyorsa, mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurulması gerekiyor. Kasık ultrasonu ve bilgisayarlı tomografi yardımıyla tanı koymak mümkün olabiliyor. Özellikle menopoz döneminde bu şikayetleri olan kadınlar dikkatli olmalı ve yıllık düzenli jinekolojik muayenelerini yaptırmalı.

Genler rol oynuyor

Yumurtalık kanserinin nedenleri tam olarak bilinmese de hastalığın gelişiminde bazı faktörlerin etkili olduğu düşünülüyor. Bunlardan en bilinenin ‘kesintisiz yumurtlama’. Hamilelik veya doğum kontrol hapı nedeniyle yumurtlama kesilebiliyor. Her yumurtlama sırasında yumurtalık zarında doğal olarak hasar oluşuyor ve tamir ediliyor. Ancak yıllar içinde bu mekanizma sürekli tekrarlanırken, bazen bilinmeyen bir uyaran ile kanser gelişebiliyor. Ayrıca genetik nedenler de yumurtalık kanserinin gelişmesinde önemli rol oynuyor. Birinci derece yakınlarda meme, bağırsak ve yumurtalık kanseri olan kişilerin kontrollerini ihmal etmemeleri önemli.

Yumurtalık kanseri tedavisinde öncelik…

Yumurtalık kanserinde temel tedavi yaklaşımı cerrahidir. Çoğu zaman cerrahiye kemoterapi de ekleniyor. Cerrahinin riskli olduğu veya hastalığın çok yaygın olduğu durumlarda önce kemoterapi ardından cerrahi tedavi de uygulanabiliyor.