
Genel Tanıtım
Endodonti tedavisi, kanal tedavisi olarak da bilinir ve çürümüş ya da enfekte olmuş dişi kurtarmak amacıyla yapılır.Bilinenin aksine tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez. Diş ve çevre dokular etkin bir şekilde uyuşturulur ve en fazla 1 saat içinde işlem tamamlanır. Kök kanallarını genişletmek için kullanılan cihazlar ve sistemlerin gelişmesi sayesinde işlem oldukça kolay ve konforlu şekilde tamamlanabilir.
Kliniklerimizde çoğu zaman dişin çekimine gerek kalmadan ağrılı ve enfekte dişlerin tedavi edilmesi mümkündür.
Dişlerin dış kısmında sert olan mine dokusu, iç kısmında ise diş kökü boyunca uzanan damar ve sinir paketinden oluşan bir boşluk yer alıyor. Dişe canlılık ve hayat veren dokular, dişin merkezindeki bu boşlukta yer alan ve pulpa adı verilen damar ve sinirlerdir.
Bu doku çeşitli nedenlerle iltihaplanabiliyor ya da bakteriler nedeniyle enfekte olabiliyor. Bu durumda dişte ağrı, kararma, sıcak ve soğuğa hassasiyet gibi belirtiler ortaya çıkıyor.
Endodontik tedavi, pulpadaki damar ve sinirlerin uzaklaştırılması, pulpa boşluğunun dezenfekte edilmesi, kanalların genişletilmesi ve kanalların kanal dolgu malzemesi ile doldurulması aşamalarından oluşuyor.Nedenleri
Uyumsuz restorasyonlar, eski dolguların çevresinde oluşan yeni çürükler, derin çürükler veya kaza sonucu dişin sinir ve damar dokusu canlılığını kaybediyor veya enfekte oluyor.
Hiç çürük olmadan da bazı nedenler diş iltihaplanmasıyla sonuçlanabiliyor. Bunların başında da travmaya maruz kalma geliyor: Şiddetle gelen bir darbe, dişin dolaşımını kesebiliyor ve böylelikle diş beslenemediğinden zamanla canlılığını kaybediyor.
Diş sıkma/gıcırdatma, yüksek yapılan dolgular ve restorasyonlar da kronik travma nedenleri arasında yer alıyor ve iltihaplanmaya neden olabiliyor.
Bununla birlikte uzun süre tedavi edilmeyen periodontal (dişeti ve çevresi) hastalıkları da dişin iltihaplanmasında etken faktörler arasında yer alıyor. Bu durumlarda da tedavi olarak kanal tedavisi gündeme geliyor.
Belirtiler
Pulpa bölgesi zedelenmiş dişlerde sıklıkla ağrı, apse, yüzde şişme meydana gelebiliyor.
Kök Kanal Tedavisine Olabilecek Belirtiler
- Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı,
- Sıcak veya soğuğa hassasiyet (ağrı),
- Diş renginin kararması,
- Yakındaki diş etlerinde şişme ve hassasiyet,
- Diş etlerinde kalıcı veya tekrarlayan sivilce benzeri beyaz kabarcıklar.
Diş bu aşamada tedavi edilmezse bakteriler dişin özüne İlerleyerek iltihaplanmaya neden oluyor ve bu durumda kanal tedavisi uygulanması gerekiyor.
Tedavi Yöntemleri
Tedavi Öncesi
Kanal tedavisi yapılacak dişin özü canlı ise ve kişinin genel bir sağlık problemi, sistemik (tüm vücudu etkileyen) bir hastalığı yoksa tedavi yapılmadan önce antibiyotik kullanmaya gerek duyulmuyor. Ancak enfeksiyonun ileri olduğu durumlarda ve diş hassasiyeti durumunda antibiyotik verilebiliyor.
Tedavi Aşamaları
Kanal tedavisi bir diş hekimi ya da endodontist tarafından uygulanabilir. Endodontist; dişin pulpasındaki sorunlar ve tedavileri konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir. Dişinizdeki sorun ileri düzeydeyse ve karmaşık bir işleme gerek duyuluyorsa, diş hekiminiz sizi bir endodontiste yönlendirebilir.
Kanal Tedavisinin Aşamaları
- Diş röntgeni ile kök kanalları ve çevre kemiklerdeki iltihaplanma görüntülenir.
- Lokal anestezi ile diş çevreniz uyuşturulur. Sinirin öldüğü durumlarda anesteziye gerek duyulmaz ancak hekiminiz sizi rahatlatmak için anestezi uygulayabilir.
- Dişe bir delik açılarak pulpa dokusu çevresindeki bakteriler ve enfekte doku ile çıkarılır.
- Sonrasında kök kanalları temizlenir ve oluşan boşluğa dolgu yapılarak tekrar enfekte olması önlenir.
Dişteki boşluğa yapılan dolgu için günümüzde dijital porselen dolgu sistemi kullanılabiliyor. Bu tip dolgular dişe destek açısından çok daha etkili oluyor. Yani tedavisi yapılan dişin ömrü kısalmıyor.
Kaç Seans Sürer?
Pupa denilen dişin özünün canlı olduğu durumlarda tedavi tek seansta bitirilebiliyor. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyon olduğu ve kanal tedavisi tekrarı yapıldığı durumlarda seans sayısı dişin durumuna göre değişebiliyor.
Tedavi Sonrası
Kanal tedavisi yapılan dişin, pulpası denilen özü alındığı için soğuk – sıcak gibi dış uyaranlara karşı duyarlılık olmuyor. Eğer diş canlı bir diş ise kökün uç kısmında sinir damar paketi koparılması sırasında bir yara oluşuyor ki bu hekimin yarattığı bir yara.
Bu yara iyileşene kadar çiğneme sırasında baskı ile hafif ağrı olması normaldir. Asla aşırı ve şiddetli ağrı olmaz. Eğer böyle bir durum söz konuysa normal gitmeyen bir şeylerin olduğu düşünülerek hekime başvurmak gerekir.
Kanal Tedavisi Yapılan Diş Tekrar İltihaplanır Mı?
İyi yapılmış bir kanal tedavisinin başarı oranı yüzde 90-95 olarak gösteriliyor. Yani iltihap ya da ağrı gelişmiyor. Ancak, kişinin ağız hijyenine dikkat etmemesine bağlı olarak dişte yeni bir çürük, diş sert dokusunda kırık oluşması gibi kök kanallarının içine yeniden bakteri sızıntısı yaşanması halinde tekrar enfeksiyon gelişebiliyor.
Kanal tedavisi tekrarlanabilen bir işlem. Tedavinin başarısız olduğu durumlarda, kanal dolgusu boşaltılıyor, kök kanalları tekrar şekillendirilip dezenfekte edildikten sonra tekrar doldurulabiliyor.
İlgi Alanları
-
Ağız ve Diş Sağlığı
Ağız ve Diş Sağlığı kliniklerinde; çocuk ve yetişkin hastalar için ağız, diş ve çene sağlığı ile ilgili hastalıkların tanı ve tedavisinde hizmet veriliyor.
Detaylı Bilgi