Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Mide yanması, genellikle yemek yedikten sonra mide asidinin ve sindirim sıvılarının özofagusa geri akışı sonucu göğüste hissedilen bir yanma hissidir. Yiyecekler yutulduğunda, alt yemek borusu sfinkteri gevşer, bu da yiyecek veya sıvının mideye akmasına izin verir. Mide yanması, bu sıvının yemek borusuna geri dönerek yanma hissi oluşturduğu bir durumdur. Genellikle evde uygulanan doğal yöntemlerle tedavi edilebilen mide yanması ve mide ekşimesi geçmemesi ve uzun sürmesi durumunda doktora başvurmayı gerektirebilir.
İçindekiler

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir? Mide Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Mide yanması, genellikle yemek yedikten sonra mide asidinin ve sindirim sıvılarının özofagusa geri akışı sonucu göğüste hissedilen bir yanma hissidir. Yiyecekler yutulduğunda, alt yemek borusu sfinkteri gevşer, bu da yiyecek veya sıvının mideye akmasına izin verir. Mide yanması, bu sıvının yemek borusuna geri dönerek yanma hissi oluşturduğu bir durumdur. Genellikle evde uygulanan doğal yöntemlerle tedavi edilebilen mide yanması ve mide ekşimesi geçmemesi ve uzun sürmesi durumunda doktora başvurmayı gerektirebilir.

Mide Yanması Nedir?

Mide yanması, göğüs kemiğinin arkasında yer alan yemek borusunda meydana gelen yanma hissi ve ağrı durumudur. Mide yanması özellikle yemek sonrasında, akşamları veya eğilme ya da uzanma sırasında artan bir ağırlık hissiyle kendini gösterir. Yemek borusu, ağızdan mideye uzanan kaslarla çevrili bir boru şeklinde bir yapıdır. Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını engelleyen özofagus sfinkteri adı verilen bir kas bölgesi bulunmaktadır. Mide, yiyecekleri sindirmek için çeşitli asit ve enzimleri içeren bir organdır. Yemek borusunun iç çeperi mide gibi koruyucu hücrelere sahip olmadığı için, mide asidi ve sindirim sıvıları yemek borusuna geri kaçtığında, iltihap ve zarara neden olarak mide yanması ortaya çıkar.

Birçok durumda mide yanması endişe yaratmayan yaygın bir durumdur. Mide yanması genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve reçetesiz satılan ilaçlarla yönetilebilir. Sık ve günlük yaşamı etkileyen mide yanması durumları, altta yatan daha ciddi bir sorunun belirtisi olabilir ve tıbbi değerlendirme gerektirebilir.

Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması genellikle mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkar. Alt özofagus sfinkteri adı verilen kasın zayıflaması veya gevşemesi, bu geri kaçışa neden olabilir. Yatarken mide içeriği yemek borusuna kaçabilir, bu da gece mide yanmasına sebep olabilir. Aşırı yemek yemek, yağlı, asit içeriği yüksek veya baharatlı gıdaların tüketimi, sigara kullanımı, stres, hamilelik, obezite gibi faktörler mide yanmasını tetikleyebilir. Reflü, mide fıtığı, gastrit gibi durumlar da mide yanmasına yol açabilir. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme düzeni, küçük öğünler ve dik duruş gibi yaşam tarzı değişiklikleri mide yanmasını azaltabilir.

Mide yanmasına neden olan başlıca durumlar aşağıdaki gibidir.

Gastroözofageal reflüGastroözofageal reflü (GERD), mide içeriğinin düzenli olarak yemek borusuna geri kaçması durumunu ifade eden bir sindirim sistemi hastalığıdır. Alt özofagus sfinkterinin gevşemesi veya zayıflaması, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasına neden olur. Bu durum, yemek borusu iç yüzeyinde tahrişe, iltihaplanmaya ve zamanla hasara yol açabilir. 

Gastroözofageal reflünün belirtileri arasında mide yanması, göğüs ağrısı, özofagusda yanma hissi, yutma güçlüğü ve öksürük bulunabilir. 

Gastroözofageal reflünün risk faktörleri; obezite, hamilelik, aşırı yemek yeme, yağlı veya baharatlı gıdaların tüketimi ve genetik yatkınlıktır. Gastroözofageal reflünün tedavisi için sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek, diyet düzenlemeleri, antiasit ilaçlar, proton pompa inhibitörleri ve cerrahi prosedürler işe yarar. 

GastritGastrit midenin içini kaplayan koruyucu dokuda meydana gelen iltihaplanmaya verilen isimdir. Bu durumda yemek sonrasında mide yanmasına eş zamanlı olarak bulantı ve şişkinlik gözlemlenebilir. Tedavi edilmeden ilerleyen gastrit vakaları midede ülser oluşumuna, dolayısıyla artan mide kanseri riskine ve mide kanamasına sebep olabilir.

Helikobakter pylori

Helicobacter pylori normal şartlarda midenin asidik ortamında varlığını sürdürebilen bir bakteri türüdür. Bu bakterinin dışarıdan mide içine yerleşmesi ve midede normalde bulunan faydalı bakterilerin yerini alması her vakada en başta belirti vermez. Helikobakter pylori enfeksiyonları zaman içinde bulantı, iştah ve kilo kaybı veya mide yanması gibi belirtilere yol açabilir. Helikobakter pylori bakterisi temiz suya erişimin kısıtlı olduğu yerlerde, besin hazırlığı sürecinde gerekli hijyen standartlarının takip edilmediği ortamlarda yaygın olarak bulunur.

Asitli Gıdalarla Beslenmek

Asit oranı yüksek besinler ve içecekler, mide yanması için zemin hazırlayacak şekilde mide asidini yükseltebilir. Bunların arasında gazlı içecekler, ananas, greyfurt veya portakal suyu gibi asitli meyve suları, domates ve ketçap gibi domates ürünleri, greyfurt, mandalina, limon ve portakal gibi asitli narenciye yiyecekleri, çok yağlı besinler, baharatlı yiyecekler, soğan, kafein ve çikolata bulunur.

Besin İntoleransları

Besin intoleransları veya hassiyetleri, belirli gıdalara karşı vücudun aşırı tepkisine neden olarak mide yanmasına yol açabilir. Glüten intoleransı, laktoz intoleransı yaygın besin hassasiyetleridir. 

Mide fıtığı (Hiatal herni)

Midenin bir kısmı karın içi yerine göğüste bulunur. Bu nedenle mide fıtığı (hiatal herni), alt özofagus sfinkterinin işlevini yerine getirme şeklini doğrudan etkileyebilir ve reflü için bir risk faktörü oluşturabilir. Mide fıtığı genelde mide yanması dışında belirti vermez. Mide yanması mide fıtığının ayırt edici belirtilerinden biridir.

Hamilelik

Hamilelikte karın boşluğu içinde basınç artar. Hamilelik sırasında bu iç basınç artışına bağlı olarak etkilenen organ ve dokularda geçici işlev bozuklukları yaşanabilir. Alt özofagus sfinkterinin işlevinin etkilenmesiyle hamilelerde reflü ve mide yanması yaygın olarak görülür.

ObeziteObezite karın iç bölgesinde basınç artışına neden olduğu için reflüye neden olabilir.

Sigara tüketimi

Sigara içmenin alt özofagus sfinkterinin işlevini etkileme eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Sigara içmek, midenin üst kapakçığının gevşemesine ve asidin yemek borusuna geri akışına neden olur. Sigara yalnızca sindirim sistemi için değil, tüm vücut sağlığı için zararlı olduğu ispatlanmış kanserojen bir maddedir.

Aşırı alkol kullanımı

Alkol kullanımı, mide asidini artırarak mide zarını tahriş edebilir ve mide yanmasına sebep olabilir. Aşırı alkol tüketimi, alt özofagus sfinkterini gevşetebilir ve asidik mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması sonucu mide yanmasına neden olur.

Bazı ilaçların kullanımı

Belirli ilaçlar, özellikle steroid olmayan antienflamatuar yani NSAID türü ilaçlar mide yanmasına neden olabilir.  

Mide Yanması Risk Faktörleri Nelerdir?

Mide asidinin ve sindirim sıvılarının yemek borusuna geri akışı ile oluşan mide yanması, çeşitli risk faktörlerinden etkilenebilir. Mide yanması şikâyeti olan hastalar, bu risk faktörlerinden hangilerinin kendilerinde bulunduğunu tespit ederek, mide yanması durumunu azaltmak için tedbir alabilir. Alınan tedbirler sonucu geçmeyen veya azalmayan bir mide yanması sorununa ek belirtilerinde eşlik etmesi durumunda doktora başvurmak önemli bir adım olacaktır. 

Mide yanması risk faktörleri 2 gruba ayrılabilir. 

Mide yanmasının risk faktörlerden ilki tüketilen besinlerdir. 

  • Asitli ve Gazlı İçecekler: Kahve, çay, alkollü içecekler, asitli içecekler.
  • Baharatlı Gıdalar: Acı biber, acılı soslar, baharatlı yemekler.
  • Yağlı ve Ağır Yemekler: Fast food, kızartmalar, aşırı yağlı yiyecekler.
  • Çikolata: Çikolata ve çikolatalı ürünler.
  • Narenciye: Limon, portakal, greyfurt gibi asidik meyveler.
  • Soğan ve Sarımsak: Mideyi rahatsız edebilir.
  • Domates ve Domates Ürünleri: Özellikle salça ve ketçap gibi yoğun domatesli ürünler.
  • Siyah Çay ve Kakao: Asit içeriği yüksek içecekler.

Mide yanmasını artıran besinler için detaylı bilgi almak için tıklayınız. Mide yanmasının risk faktörlerinin diğer grubu da yaşam alışkanlıkları ve alışkanlıklardır.

Obezite: Fazla kilolu olmak, mide yanması riskini artırabilir.

Hamilelik: Hamilelik sırasında mide basıncındaki artış nedeniyle mide yanması daha sık görülebilir.

Aşırı Yemek Tüketimi: Büyük öğünler veya aşırı yemek yeme, mide yanmasını tetikleyebilir.

Yağlı ve Baharatlı Gıdalar: Bu tür gıdalar mide asidini artırabilir.

Sigara İçmek: Sigara içmek, alt özofagus sfinkterinin zayıflamasına neden olarak mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasını kolaylaştırabilir.

Yatmadan Hemen Önce Yemek: Yatmadan hemen önce yemek yemek, yerçekiminin etkisinin azalması nedeniyle mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma riskini artırabilir.

Mide Yanması Belirtileri

Mide yanması çoğu zaman kendisi bir hastalığın belirtisidir. Mide yanmasına eşlik eden belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Göğüs Ağrısı: Göğüs bölgesinde yanma veya acı hissi.
  • Ekşime: Yemek borusu içinde asidik içeriğin hissedilmesi.
  • Ağız ve Boğazda Yanma: Asit reflü nedeniyle ağız ve boğazda yanma hissi.
  • Öğürme ve Bulantı: Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması.
  • Gıda Geri Kaçışı: Yemek borusundan ağıza kadar gelen asidik içerik.
  • Kötü Ağız Kokusu: Asidik içerik nedeniyle oluşan kötü ağız kokusu.
  • Öksürük: Reflü nedeniyle gelişen öksürük.
  • Yutma Güçlüğü: Yemek borusunda tahrişe bağlı olarak yutma zorluğu.
  • Ağız, Gırtlak veya Boğazda İltihaplanma: Asidik içerik nedeniyle oluşan iltihaplanma belirtileri.

Mide yanması ile birlikte yukarıda açıklanan belirtilerin bulunması başka bir hastalığın habercisi olabilir. Bu durumda bir doktora başvurmak en doğru tercih olacaktır. 

Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Mide yanması sorununun önüne geçebilmek için birçok önlem alınabilir. Alınan önlemlerin başarı oranı mide yanmasının şiddeti ve sıklığına göre değişkenlik gösterebilir. Mide yanması şikâyeti olan kişiler, mide yanmasını hafifletmek için bazı yollar deneyebilir. 

Bol Su İçmek

Su ve mineralli su içmek, sindirimi destekleyebilir. Su içmek mide yanmasına iyi geldiği gibi genel vücut sağlığı için de gereklidir. Her gün yeterli miktarda su tüketilmelidir. 

Karbonatlı Su İçmek

Mide asidini nötralize ederek asidin geri akışını engellemeye yardımcı olabilir. Karbonatlı su hazırlamak için, 1 çay kaşığı karbonat bir bardak içinde yavaşça eritilebilir.

Zencefil Tüketmek

Yemek veya çay şeklinde alınarak mideyi sakinleştirebilir. Zencefil mide dostudur ve iltihap önleyicidir. Günlük olarak tüketilebilir ve mide ağrısı mide yanması şikayetlerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Papatya ve Nane Çayı İçmek

Papatya çayı ve nane çayı mide yanmasına iyi gelir. Mide kaslarının gevşemesine ve sindirimin kolaylaşmasına yardımcı olarak, mide yanmasını hafifletir.

Elma Sirkesi Tüketmek

Seyreltilmiş elma sirkesi midedeki asit seviyesini düşürebilir. Sirke gibi asidik ürünleri tüketirken dikkat edilmesi gereken ürünün seyreltilmiş olmasıdır. Limon suyu gibi elma sirkesi de seyreltilerek düzenli olarak kullanılabilir. Yemeklere ilave edilebildiği gibi bir bardak su içinde seyreltildiğinde de mide yanmasına iyi gelir.

Meyan Kökü Takviyesi

Mide yanma ve ekşimesini hafifletmede yardımcı olabilir. Meyan kökü de zencefil gibi anti inflamatuar yani iltihap önleyici özelliğe sahiptir. 

Muz Tüketmek

Gastrointestinal spazmları hafifletebilir. Muz sindirimi kolay ve mide dostu bir meyvedir. Aşırı tüketimi kabızlığa neden olabildiğinden, uygun porsiyonlarda yenmelidir.

Çiğ Patates Suyu İçmek: 

Mideyi yatıştırarak mide yanmasına iyi gelir. Dispepsiye bağlı mide yanmalarını önlemede çiğ patates suyu içmek faydalı olabilir.

Lifli Gıdalar Tüketmek

Sindirimi iyileştirmeye yardımcı olarak mide yanmasını hafifletebilir. Sebze ağırlıklı yani lif oranı yüksek beslenmek sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesinde ve iyileştirilmesinde önemlidir. 

Yoğurt Tüketmek

Doğal yoğurt yemek mide yanmasına iyi gelebilir. Oda sıcaklığında yoğurt tüketmek mide yanmasını hafifleteceği gibi, probiyotik özelliği ile, yararlı bakterilerin bağırsaktaki aktivitesine de iyi gelecektir.

Hamilelikte Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelik sırasında mide yanması, hormonal değişiklikler ve rahim büyümesi nedeniyle sıkça görülebilen bir durumdur. Hamilelikte mide yanmasını hafifletmek için bazı doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Yemeklerinizi küçük, sık öğünlere bölmek ve yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınmak önemlidir. Mide yanmasını yatıştırmak için doğal yoğurt yemek, taze zencefil çayı içmek iyi gelebilir. Lifli gıdalar tüketmek sindirimi kolaylaştırabilir ve mide yanmasını hafifletebilir. Yatarken başınızı yüksek tutmak, asidin yemek borusuna kaçmasını azaltabilir. Eğer bu önlemler yeterli olmazsa, doktorunuzun önerdiği güvenli antiasitleri kullanabilirsiniz. 

  • Yemeklerden önce suya 3 kaşık elma sirkesi ekleyip içmek.
  • Ara öğünlerde badem yemek
  • Ara öğünlerde muz, armut, şeftali ya da elma tüketmek.
  • Lifli sebzeleri haşlanmış olarak tüketmek
  • Papaya çayı tüketmek, tercihe göre bal eklemek

Mide Yanması Nasıl Geçer?

Mide yanması birçok kişinin hayatında zaman zaman karşılaştığı yaygın bir rahatsızlıktır. Mide yanmasını geçirmek için yapılacak ilk şey, yemekleri küçük ve sık porsiyonlara bölerek yemektir. Böylece mide yorulmaz ve sindirim kolaylaşır. Yemeklerden sonra dik pozisyonda durmak ve uzanmamak gerekir. Böylece reflü ve mide yanması önlenebilir. 

Suyun düzenli ve yeterli bir şekilde tüketilmesi, mide asidini dengeleyerek rahatlama sağlayabilir. Asidik içecekler, kafein içerek kahve ve çay, baharatlı gıdalar mide yanmasını artırabilir. Bu ürünlerin tüketimini sınırlandırmak mide yanmasının önlenmesine yardımcı olur. 

Muz, doğal bir antiasit olarak görev yapabilir ve mideyi yatıştırabilir. Zencefilin anti-inflamatuar özellikleri sayesinde zencefil çayı içmek, mideyi sakinleştirebilir. Papatya ve nane çayları da mideyi yatıştırmada etkili olabilir.

Mide yanması şikayeti devam ederse veya şiddetlenirse doktora gitmek gerekir. 

Mide Yanması Nasıl Teşhis Edilir?

Mide yanması kalp krizi, pulmoner emboli, pnömoni ve göğüs duvarı ağrısı gibi diğer göğüs hastalıkları ile karıştırılabilen, ancak yaygın olarak görülen bir şikayettir. 

Mide yanması teşhisi, doktorun kişinin tıbbi geçmişini öğrenmesi ve tam bir fizik muayene gerçekleştirmesi ile başlar. Bu fizik muayene birçok vakada doktorun doğru tanı koyması ve bir tedavi planına başlaması için yeterli bilgi sağlar. Bazı vakalarda, daha fazla test ve inceleme yapılması gerekebilir. 

Bireye baryum ve gastrografin isminde kontrast madde verilir. Ardından hastaya verilmiş olan kontrast malzemenin aşağı yukarı hareketini incelemek için bir x ışını ya da floroskopi makinesi kullanılır. Bu test yöntemi hem yemek borusunun kendisinde hem de yemek borusunun iç duvarlarında duvarlarında olası düzensizlikler ile iltihaplanmaları saptamanın yanı sıra, yemek borusu kaslarının kontrast maddeyi mideye itmek için ritmik bir şekilde düzgün çalışıp çalışmadığını da belirleyebilir.

Endoskopi testinde ise bir gastroenterolog, yemek borusu ve midenin iç yüzeyine bakmak için esnek bir tüpün ucuna konulan bir fiberoptik kameradan faydalanır. Bu sayede herhangi bir inflamasyon veya ülser doğrudan tespit edilebilir. Tüpte bulunan bir aparat sayesinde kanser öncesi veya kanserli hücreleri aramak için küçük doku parçaları elde edilerek biyopsi yapılabilir.

Daha nadir vakalarda, geleneksel yöntemler teşhisi doğrulayamadığında veya semptomlar atipik olduğunda manometri ve pH testi için basınç monitörlerinin kullanılması ve yemek borusu içinden asit ölçümlerinin alınması da doktorun tanı koymasında yardımcı olabilir. Bu ambulatuvar asit prob testi için bireyin yemek borusuna yerleştirilen bir asit monitörü, bel çevresine veya omuz üzerinden bir kayışla takılan küçük bir bilgisayara bağlanır.

Mide Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

Mide yanmasının tedavisi, temel olarak yanmaya neden olan sorunun tedavisi sürecinde gerçekleştirilebilir. Bu süreçte ilaçlı tedavi veya cerrahi müdahale gerçekleştirilmesi gerekli olabilir. 

İlaçlı tedavi sürecinde, doktor tavsiyesi ile antasitler, hem midede fazla asidi bağlamak hem de yemek borusunu kaplayarak koruyucu tabaka oluşturmak için yemeklerden sonra, yatma vaktinde veya gerekli olduğu durumlarda alınabilir.

Mide hücrelerini asit üretmeye teşvik eden bir kimyasal olan histaminin midenin asit üreten hücreleri üzerindeki etkisini bloke eden ilaçlardır. Bu ilaç asit üretimini azaltarak mide yanması semptomlarını azaltabilir. Proton pompa inhibitörleri de, mide tarafından asit üretimini engelleyen başka bir ilaç sınıfıdır.

Bazı ilaçlar reçetesiz bulunabilirler. Ancak bu ilaçlar başka bazı reçeteli ilaçlarla potansiyel etkileşimler içine girerek istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Bu ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktora danışılması gereklidir. 

Yoğun tıbbi ilaç tedavisinin yeterli rahatlama sağlamadığı, Barrett özofagusu izlerinin görüldüğü ya da ses kısıklığına, zatürreye veya hırıltıya neden olacak kadar şiddetli reflü ile karşılaşıldığı durumlarda cerrahi müdahale mide yanmasında kullanılan bir seçenektir. 

Özofagus reflüsü için farklı cerrahi yaklaşımlar mevcuttur. Fundoplikasyonda, mide alt yemek borusu etrafına sarılır ve temel olarak alt yemek borusu sfinkterinin yerini alacak yeni bir fizyolojik kapak oluşturur. Alt yemek borusu sfinkterini birbirine bağlayan alt yemek borusunun etrafına sarılabilen bir takım yeni cihazlar üzerinde çalışmalar sürdürülmektedir.

Mide Yanması Nasıl Engellenir?

Mide yanmasını engellemek için bazı yollar denenebilir. Aşağıda belirtilen adımlar izlenirse mide yanması sorunu engellenebilir. Ancak engellenemeyen mide yanması sorununun bir hastalık belirtisi olabileceği unutulmamalıdır. 

  • Yatmadan kısa süre önce yemek yenmemelidir. Yemek yedikten sonra dik durulmalı en az 2 saat yatay pozisyona geçilmemelidir. 
  • Sigara tüketimi mide yanmasını tetikler. Sigara zararları ispatlanmış kanser yapıcı bir üründür. Kullanılıyorsa bırakılmalı ve pasif olarak dumanına maruz kalınmamalıdır. 
  • Alkol tüketimi mide yanmasına neden olabilir. Özellikle aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalı, alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. 
  • Baharatlı yiyecekler, acı yiyecekler mide yanmasını tetikleyerek artırabilir. Baharatlı ve acı yiyeceklerin tüketilmemesi mide yanmasının önlemesini sağlar.
  • Asitli gıdalar, midede yanma hissini artırabilir. Mide yanması yaşıyorsanız limon, domates, mandalina, portakal gibi asitli gıdaların tüketimini sınırlandırabilirsiniz. Limon ve sirke gibi ürünleri seyrelterek kullanabilirsiniz. 
  • Kafein içeriği yüksek olan kahve çayın tüketimini sınırlandırmak mide yanmasını önlemeye yardımcı olur. Özellikle boş mideye yani aç karna kahve ve çay içilmemelidir. 
  • Dengeli bir beslenme programı oluşturulmalıdır. Sık ve küçük öğünlerle beslenilebilir. 
  • İşlenmiş ürünler, paketli gıdalar, tuzla kurutulmuş etler, tras yağlı ürünler sindirim sisteminin hiçbir parçasına iyi gelmez. Bu tür ürünlerden uzak durmak gereklidir.
  • Kilo kontrolü sağlamak mide yanmasının önlenmesine yardımcı olur.
  • Yatarken yüksek bir yastık kullanmak mide asidinin ağıza gelmesini engelleyebilir. Ancak boynunuzda bir sorun bulunuyorsa, boyun düzleşmesi ya da boyun fıtığınız bulunuyorsa buna uygun yastık kullanmalısınız. Omurganızda buna engel bir durum yoksa sol tarafa doğru yatmak mide yanmasının önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek; dengeli beslenmek, mümkünse geceleri 7-9 saat aralığında düzenli uyku ile kondisyona uygun bir egzersiz programını uygulamak genel vücut sağlığının korunmasına yardımcı olur. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmek, bağışıklığı yükselterek hastalıkların önlenmesine ve var olan hastalıkların iyileştirilmesine katkıda bulunur.

Mide Yanmasında Nasıl Beslenmek Gerekir?

Yüksek asitli gıdalar mide yanmasını tetikler. Mide ekşimesini azaltmak için öncelikli olarak yüksek asitli besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Düşük asitli besinlerle beslenmek midenin rahatlamasına ve ekşimenin azalmasına yardımcı olacaktır.

  • Su: Sindirimi kolaylaştırarak mide yanmasını hafifletebilir.
  • Yağsız Proteinler: Tavuk, hindi, balık gibi yağsız protein kaynakları.
  • Tam Tahıllar: Yulaf ezmesi, esmer pirinç gibi tam tahıllar.
  • Sebzeler: Brokoli, havuç, kabak gibi sebzeler.
  • Meyveler: Muz, elma, armut gibi alkali özelliklere sahip meyveler.
  • Yumuşak Süt Ürünleri: Yağsız yoğurt, az yağlı süt gibi hafif süt ürünleri.
  • Zencefil: Anti-inflamatuar özellikleri ile mideyi sakinleştirebilir.
  • Yüksek Lifli Gıdalar: Fasulye, mercimek, mercimek çorbası gibi yüksek lifli gıdalar sindirimi destekleyebilir.

Herkesin toleransı farklıdır, bu nedenle mide yanması devam ederse, şiddetlenirse bir doktora danışılmalıdır.

Mide Yanması İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Bireyin gerçekleştireceği çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri mide yanmasını hafifletmeye yardımcı olabilir. 

Sağlıklı kilonun korunması önemlidir. Fazla kilo karna baskı uygulayarak midesini yukarı iter ve asidin yemek borusuna çıkmasına neden olur. Karna ve özellikle alt yemek borusu sfinkterine baskı uygulayan dar giysilerden kaçınmak önemlidir. Mide ekşimesini tetikleyen gıdaların tüketilmesi azaltılmalıdır. Geç saatte ve büyük öğünlerden kaçınmak gereklidir. Bunun yerine gün boyunca küçük öğün tercih edilmelidir.

Uzanmak için öğün sonrasında en az üç saat beklenmelidir. Geceleri veya uyumaya çalışırken düzenli olarak mide yanması yaşayan kişiler yastığını yükseltebilir. 

Sigara içmek ya da alkol almak, alt yemek borusu sfinkterinin düzgün işlev görme yeteneğini azaltır.

Mide Yanmasında Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Mide yanması belirtileri hafifse ve nadiren ortaya çıkıyorsa genellikle evde alınan önlemlerle rahatlama sağlanabilir. Eğer mide yanması sürekli tekrarlıyorsa, şiddetliyse, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi diğer belirtilerle birlikte ise veya mide yanması sürdükçe kilo kaybı yaşanıyorsa, derhal bir sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir. Ayrıca, hamilelik, kronik asit reflü, mide ülseri veya başka bir sindirim sistemi rahatsızlığı gibi özel durumlar söz konusuysa, doktora başvurmak uygun olacaktır. Uzun süren ve ciddi mide sorunları altında yatan bir sağlık durumunun belirtisi olabilir.

Mide Yanması Hakkında Sık Sorulan Sorular

Evde Mide Yanmasına Ne İyi Gelir?

Evde mide yanması için rahatlama sağlayabilecek birkaç doğal çözüm bulunmaktadır. Taze zencefil tüketmek, mideyi yatıştırabilir. Doğal yoğurt, mideyi sakinleştirebilecek probiyotikler içerir. Elma sirkesi, bir miktar su ile karıştırılarak tüketildiğinde mide asidini dengeleyerek, mide yanmasına iyi gelir. Mide yanması sürekli devam ederse veya şiddetlenirse, bir hekimle görüşmek gereklidir çünkü altında yatan ciddi bir durumu işaret edebilir.

Mide Ekşimesi Neden Olur?

Mide ekşimesi, mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu oluşan bir durumdur. Alt özofagus sfinkterinin gevşemesi veya zayıflaması, bu geri kaçışa neden olabilir. Aşırı yemek yemek, yağlı veya baharatlı gıdaların tüketimi, obezite, hamilelik, mide fıtığı gibi faktörler mide ekşimesini tetikleyebilir. Yemek borusunun iç yüzeyinde tahrişe ve iltihaplanmaya yol açarak yanma hissine neden olur. Mide ekşimesi tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri, diyet düzenlemeleri ve gerekirse ilaç kullanımını içerebilir.

Mide yanması nasıl geçer?

Mide yanmasını geçirmenin ya da azaltmanın birçok doğal yolu bulunur.  Mide yanması yaşanıyorsa, baharatlı ve asitli yiyecek ve içecekleri azaltmak gerekir. Bu yiyecek ve içecekler mide yanmasını tetikleyebilir. Zencefil, nane ve papatya gibi çaylar mideyi rahatlatarak mide yanması şikâyetini azaltabilir. Muz yemenin midedeki asit oranını dengeleme konusunda başarılı olduğu bilinmektedir. Ayrıca suyun düzenli tüketimi de mide yanması şikâyetinin azalması konusunda etkili olabilir. Geçmeyen ve şiddetli mide ağrısı şikâyeti bulunuyorsa doktora başvurmak gerekir.

Mide Asidine Ne İyi Gelir?

Taze zencefil tüketmek, papatya çayı içmek, doğal yoğurt yemek ve elma sirkesi içmek mide asidine iyi gelebilir. Herkesin vücut tepkileri farklı olduğu için etkileri kişiden kişiye değişebilir. Mide asidi sorunları devam ederse bir doktorla görüşmek gerekir.

Süt Mide Yanmasına İyi Gelir Mi?

Süt mide yanmasına iyi gelir çünkü kalsiyum içerir ve mide asidini nötralize edebilir. Ancak bazı durumlarda süt mide ağrısına ve mide yanmasına neden de olabilir. Laktoz intoleransı veya süt alerjisi olanlar için süt mide sorunlarına neden olabilir ve var olan mide yanmasını artırabilir.

Mide ve Yemek Borusunda Yanma Neden Olur?

Mide ve yemek borusunda yanma, genellikle mide asidinin yemek borusuna geri kaçması sonucu ortaya çıkar. Alt özofagus sfinkterinin gevşemesi veya zayıflaması, bu geri kaçışa neden olabilir. Yemek borusunun iç yüzeyinde tahrişe ve iltihaplanmaya yol açarak yanma hissi oluşur.

Geceleri Mide Yanması Neden Olur?

Geceleri mide yanması, yatarken mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasının sonucu olabilir. Yatarken yerçekimi etkisi azaldığı için, alt özofagus sfinkteri gevşeyebilir ve mide içeriği yemek borusuna geri kaçabilir. Bu durum, genellikle yatmadan önce ağır yemek yemek veya yatarken mide üzerinde baskı oluşturan faktörlerle ilişkilidir.

Geçmeyen Mide Yanması Neden Olur?

Geçmeyen mide yanmasının nedeni, mide asidinin sürekli olarak yemek borusuna geri kaçması olabilir. Alt özofagus sfinkterindeki sorunlar, mide fıtığı, gastrit veya reflü gibi durumlar mide yanmasının kronikleşmesine neden olabilir.

Mide Yanmasını Ne Keser?

Mide yanması için birkaç doğal çözüm denenebilir. Taze zencefil tüketmek, papatya çayı içmek, doğal yoğurt yemek ve elma sirkesi içmek mide yanmasını kesebilir. Bu tür besin uygulamalarının etkisi her vücutta farklı olabilir bu nedenle kontrollü denenmelidir.

Maden Suyu Mide Yanmasına İyi Gelir Mi?

Maden suyu, içerdiği bikarbonat sayesinde mide yanmasına iyi gelebilir. Bikarbonat mide asidini nötralize ederek midedeki yanma hissini azaltabilir. Öte yandan maden suyunun sodyum içeriği yüksek olduğu için aşırı tüketim önerilmez.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 26 Mart 2024 Salı Yayımlanma Tarihi: 1 Aralık 2020 Salı

Benzer İlgi Alanları

DAHA FAZLA GÖRÜNTÜLE

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler