Tabak tabak değil, tane tane meyve yiyin!

Yazın da olsa daima sağlıklı ve dengeli beslenmek hedefiniz olmalı. Sebze ve meyve tüketimi yazı sağlıklı geçirmenin yollarından biri. Sebze ve meyve tüketiminde de aşırıya kaçmamakta fayda var. Özellikle rengarenk görüntüleri ve tatlarıyla cezbeden yaz meyveleri, aşırı tüketildiğinde sağlık açısından sorun yaratabilir. Yazın ana öğün olarak bile tüketilen yaz meyvelerinin içeriğindeki meyve şekeri olarak bilinen früktoz, kan şekerinin yükselmesine, sık acıkmaya, kilo alımı, insülin direnci, obezite, gaz ve karın ağrısına zemin hazırlar. Yani karpuz-peynir derken bir kez daha düşünün ve aşırıya kaçmayın!


1 10

Eriği tuzlamadan tüketin

Kalp ve böbrek hastalıklarından karaciğere dek birçok fayda sağlayan erik, buna karşın içeriğindeki asitli yapı nedeniyle sindirim sistemi hassasiyeti olanlar için zararlı olabilir. Diş çürükleri olan çocuklar da dikkatli olmalı. 10 tanesi bir porsiyona eşit olan eriğin aşırı tüketiminden kaçınmak gerekir. Eriği tuza batırarak yemeyi sevenler de dikkat! Tuza batırılarak tüketilen erik hipertansiyon riskinin artmasına neden olabilir.

2 10

Kiraz ödem söktürür

A, C, K vitaminleri ile potasyum, fosfor ve kalsiyum minerallerinden zengin olan kiraz; ödem söktürmesinin yanı sıra, vücudu zehirli maddelerden temizler, böbrek taşı ve kum yapımını önler, menopoz döneminde strese iyi gelir. Ancak aspirin etkisi yaratarak kanı sulandırması nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananlar çok dikkat etmeli. 1 porsiyon kiraz 15 taneye denk gelirken, gün içinde bu miktar geçilmemeli.

3 10

Kabızlığa iyi gelir ama…

A, B, C, P vitaminleri ve zengin mineralleri ile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, kabızlık, kansızlık ve migrene iyi gelen kayısı, vücuttan zararlı maddeleri dışarı atmaya yardımcıdır. 3 adet kayısı, bir porsiyona eşit. Kayısı aşırı tüketildiğinde kan şekerinin yükselmesine ve ishale neden olabilir. Diyabeti olanlar da kayısıyı dikkatli tüketmeli. Potasyumdan da zengin olan kayısı özellikle potasyum değeri yüksek olan böbrek hastalığı olanlarca tercih edilmemelidir.

4 10

İncir kaç kalori?

Demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve liften zengin bir meyve olan incir diğer meyvelere göre daha fazla lif içeriğine sahip. Kansızlığa ve kabızlığa iyi gelen, hücreleri yenileyen, kansere karşı önemli bir savaşçı olan incir, buna karşın glisemik en yüksek meyvelerden biri. 1 adedi 48-50 kalori içerir ve sadece bir adedi bir porsiyon meyveye eşit. Kilo problemi yaşamamak için dikkatli olunmalı.

5 10

Salkımı sağlık deposu

Sağlığa sayısız faydası bulunan üzüm yaşlanma karşıtı olması ve yorgunluğu gidermesiyle de dikkat çeker. Üzüm çekirdeğinde bulunan resveratrol çok güçlü antioksidan etkiye sahip olduğundan ara sıra çekirdeğini dişlerinizle ezerek yemenizde fayda var. Buna karşın glisemik indeksi yüksek bir meyve. Fruktoz içeriğinin ve vücut tarafından kan şekerine karışım hızının yüksek olduğu unutulmamalı. Bir porsiyonu 15 adet iri üzümden oluşur ve gün içinde bu sayının aşılmaması gerekir. Hamileler, karaciğer yağlanması ve diyabeti olanlar üzümü dikkatli tüketmeli.

6 10

‘Bir dilim daha’ demeyin

Yüzde 95’i su olan karpuz, antioksidan etkiye sahip. Alzheimer’dan kansere, kalpten felce kadar birçok hastalığa karşı faydalı. Ancak glisemik etkisi yüksek olduğundan kan şekerini aniden yükseltebilir ve sık acıkmaya neden olabilir. Tam bir şeker deposu olan karpuzu tüketirken aşırıya kaçmamalı. Gün içinde 3 üçgen dilimden fazla tüketilmesi aşırı şeker yüklenmesine neden olur ve kilo aldırır. Diyabet hastaları karpuzu peynirle tüketebilir.

7 10

Bir dilim huzur

Mis gibi kokusuyla iştah açan kavun, kalbi güçlendirmesinin yanı sıra sakinleştirici etkisi ile huzur verir. Yaz aylarında terleme sorununa karşı fayda sağlayan ve vücudu serin tutan kavun, kuru ciltleri de nemlendirir. Bu faydalarına rağmen ülseri olanların kavun tüketmesi fayda yerine zarar verir. Glisemik indeksi yüksek meyvelerden olan kavunu diyabeti olanlar da tüketirken çok dikkatli olmalı. Günde bir ince dilimden fazla kavundan kaçınılmalı.

8 10

Şeftalinin kabuğunu soyun

Yaz sıcaklarında ter ile atılan potasyumun karşılanmasına yardımcı olduğu gibi serinletici etkiye de sahip şeftali, antioksidan özelliğe sahip. Buna karşın kabuklarının ince olmasından dolayı, bakterilerin meyve içerisine yerleşme riski büyük olduğundan tarım ilacına maruz kalabilir. Sağlığa ciddi zararları olan böcek ilaçları doğuştan sakatlıklara ve kansere neden olurken, sinir sistemine zarar verir. Kabuğunu mutlaka soyarak tüketmeli. Günde bir şeftali yeterli.

9 10

Armut tansiyonu düşürebilir

Kalp hastalıklarından kansere birçok faydası bulunan armut, yazın şifalı meyvelerinden biri. Kalp çarpıntısından sindirim sistemine, hamilelik bulantılarından kabızlığa birçok faydası bulunan armut, aynı zamanda zihni de dinlendirir. Ancak tansiyonu düşürücü etkisi olduğundan özellikle tansiyonu düşük olanların armudu dikkatli tüketmesi gerekir. Günde bir armut yeterli; aşırısı ishale de neden olabilir.

10 10

Alerjiniz varsa böğürtleni unutun

Bir porsiyonu yarım su bardağına denk gelen yaz meyvesi böğürtlen, güçlü bir antioksidan etkiye sahip. Kanser ve tümör hücrelerinin gelişimini engellediği hatta küçülttüğü yapılan araştırmalarla ortaya konulan böğürtlen, solunum yolu hastalıklarına karşı da fayda sağlar. Ancak böğürtlende bulunan salisilat benzeri kimyasal madde nedeniyle, aspirine alerjisi olanların böğürtlen tüketmemesi gerekir. İyi yıkanmadığında da ishale neden olabilir.