Yazı İçeriği

Onların da damak tadı var

Eğlenceli tabaklar hazırlayın

Çocukları oyundan koparmadan yemek yedirin

İştahsız çocuğunuza nasıl yemek yedirebilirsiniz

İştahsız çocukları olan anne ve babalar çocuklarının yeterli beslenmediği endişesine düşebilir. Ancak ebeveynler, çocuklarına “Yemeğini yemezsen, seni sevmem” gibi ifadeler kullanarak yemek yedirme ve sevgi arasında bir ilişki kurmamalıdır. Yemek yedirmede ısrarcı davranmak çocukta aşırı tepkisel davranışlara ve iştahsızlığa neden olabilir.


Onların da damak tadı var

Çocuğunuza yemek yedirirken sabırlı davranmak ve çatışmaya girmemek çok önemlidir. Çocuğunuzun yemek süresi 30 dakikayı aşmamalıdır. Çocuğunuza her yemeğin tadına baktırılmalı ancak sevmediği yemekleri bitirmeye zorlamamalısınız. Çocukların da yetişkinler gibi damak tadı olduğunu asla unutmayın.

Eğlenceli tabaklar hazırlayın

Her çocuk her şeyi sevmek zorunda değildir. Çocuklar özellikle gelişme döneminde bazı besinleri sevmez ve reddedebilirler. Bu besinler süt, yoğurt, sebze, kurubaklagil ve meyve olabilir. En çok reddedilen besin ise sebzedir. Bir besini çocuğa zorla yedirmeye çalışmak doğru değildir. Zorlandığı için besine daha fazla tepki göstererek onu hiç tüketmeyebilir. Çocuk yemediğinde çok üstüne gitmeden az miktarda, farklı zamanlarda 10-20 kez sebze yedirmeyi deneyin. Bir diğer yapılması gereken de yemeğin sunumunu değiştirmektir. Karnabaharı kıymalı, sulu yemek şeklinde tüketmiyorsa fırında, az su ile üzerine kaşar serperek pişirin ve öyle yemesini sağlayın. Çocuğunuz için hazırladığınız tabağı da eğlenceli hale getirin. Tabağına zeytinden göz, havuçtan burun ve domatesten ağız yapabilirsiniz. Bu yöntemle sebze yemeyen pek çok çocuk sebze yemeklerini istediğiniz gibi tüketebilir.

Çocukları oyundan koparmadan yemek yedirin

9’uncu aydan itibaren bebeğinizi de sofralarınıza dahil edin. Yemek saatlerinde ailece masada olmaya özen gösterin ve yemek yemeninin sosyal bir aktivite olduğunu ona gösterin. Bu tür bir düzende eğlenerek yemek yiyebilir. Çocuğu yemek için oyundan apar topar kaldırmamak çok önemli. Özellikle oyun çağındaki çocuklar için yemek yedirmek ebeveynler için daha zor olabilir. Oyun aktivitesi bitmeden yemeğe çağrılan bir çocuğun yemeğe tepki göstermesi son derece normaldir. Bu konuda hassasiyet göstermeniz çocuğunuzun beslenmesi için önemli.