Yazı İçeriği

Kimyasal peeling ciltteki hangi sorunların tedavisinde kullanılabilir?

Kimyasal peeling doğru koşullarda yapılmazsa...

Kimyasal peeling nasıl yapılır?

Kimyasal peeling sonrası kızarıklık

Kimyasal peeling kimlere yapılmamalı?

Göz çevresine ve dudaklara kimyasal peeling uygulanmaz

Kimyasal peeling sonrası ciltteki düzelmeler

Kimyasal peeling sonrası cilt bakımı

Bakım amaçlı kimyasal peeling 2-4 hafta arayla yapılmalı

Yaş sınırlaması yok

Kimyasal peeling nedir?

Kimyasal peeling uygulaması derinin üst katmanını uzaklaştırarak, derinin işlevlerini ve görünümünün iyileştirilmesini sağlayan kimyasal soyma işlemidir. Deri katmanlarının uzaklaştırılması ile hücre yenilenmesi sağlanarak kontrollü bir yara iyileşmesi uyarılır ve daha sağlıklı bir cilt oluşturulur. Kimyasal peeling uygulamalarında; alfa hidroksi asitler (AHA), laktik asit (LA), salisilik asit (SA), glikolik asit (GA), triklorasetik asit (TCA), retinol ve Jessner peeling solüsyonu gibi ajanlar, değişen yüzdelerde kullanılarak değişen derinliklerde soyma sağlanmış olur.


Kimyasal peeling ciltteki hangi sorunların tedavisinde kullanılabilir?

Kimyasal peeling; fotohasarlanmış deri, akne ve akne izleri, genişlemiş gözenekler, cilt lekeleri, hafif kırışıklıklar ile pürüzlü, mat ve soluk cilt  gibi dermatolojik durumların tedavisinde kullanılır.

Kimyasal peeling doğru koşullarda yapılmazsa...

Kimyasal peeling bir dermatoloji uzmanı tarafından steril şartlar altında uygulanmalıdır. Yapılan işleme bağlı gelişebilecek sorunların tanınması, kontrolü ve tedavisi açısından hastanede veya dermatoloji kliniklerinde uygulama yaptırmak daha uygun olacaktır. Doktor kontrolünde uygulanmayan işlem sonrası uzamış kızarıklık, lekelenme (beyaz lekeler/kahverengi lekeler), lokal deri enfeksiyonları, akne şiddetlenmesi, uçuk tetiklenmesi, alerjik reaksiyonlar ve kalıcı izler oluşabilir.

Kimyasal peeling nasıl yapılır?

Kimyasal peeling uygulaması öncesi anestezi uygulaması genellikle gerekmez. Göz çevresi gazlı bez ve gozluk ıle kapatılır. Cilt işleme hazırlık için uygun bır temızleyıcı ıle temızlenır. Kimyasal peelıng solusyonu alından başlayarak yüz yan kısımları, yanaklar, burun, dudak ustu ve cene sıralamasına uyarak cilde sürülür. Ciltte kızarıklık ve/veya beyazlaşma (frosting) gözlendiğinde işlem sonlandırılır ya da gerekiyorsa nötralizan solusyon kullanarak nötralize edilir. Koruyucu ve yatıştırıcı özellikte olan topikal nemlendirici ürün uygulanarak işlem tamamlanır.

Kimyasal peeling sonrası kızarıklık

Kimyasal peeling sonrası ilk 3-5 gün içerisinde kızarıklık, kuruluk, hafif ödem ve cilt hassasiyeti en sık karşılaşılan durumlardır. Ciltte sıkılaşma, doku ve kırışıklıklarda belirginleşme ve hafif  kaşıntı gözlenebilir. Süreçten sonraki 3 ila 5 günde deri dökülmesi başlar ve cilt tipine göre değişebilir. Eğer ciltte soyulma başlarsa, genellikle yüzün ortasından dışa doğru oluşur ve 2 haftaya kadar sürebilir. Deride soyulma olmasa bile deri kalitesinde iyileşme ve hücre düzeyinde yararın görüleceği hastaya anlatılmalıdır.

Kimyasal peeling kimlere yapılmamalı?

Kimyasal peeling uygulaması; peeling bileşenlerine karşı alerjisi olanlara, hamile ve emzirenlere, uygulama yapılacak alanda açık yarası, uçuğu veya aktif enfekisyonu olanlara, bozulmuş yara iyileşmesi veya vitiligo, atopik dermatit gibi dermatozları olanlara , son 6 ay içinde oral isotretinoin tedavisi veya uygulama alanına derin kimyasal peeling, dermabrazyon veya lazerle cilt soyma öyküsü olanlara, son 2 hafta içerisinde doğrudan güneşlenme ve solaryum kullanımında önerilmez.

Göz çevresine ve dudaklara kimyasal peeling uygulanmaz

Kimyasal peeling, yüz dışında boyun, dekolte, eller, ön ve arka gövde, bacaklar, kollar ve genital bölgeye de uygulanabilir. Göz cevresi ve dudaklara uygulama önerilmez.

Kimyasal peeling sonrası ciltteki düzelmeler

Tek bir seans kimyasal peeling sonrası cilt yapısında ve aydınlığında iyileşmeler gözlenebilir. Çoklu sayıda uygulamaların sonucunda daha belirgin gelişmeler (cilt düzgünlüğü, lekelerin, ince çizgilerin, yağlılığın ve sivilcelerin azalması) gözlenebilir. Sonuçlar peeeling ile mikrodermabrazyon (mikroiğneleme) ve bölgesel ev bakım ürünlerini birleştirerek daha da iyileştirilebilir.

Kimyasal peeling sonrası cilt bakımı

Kimyasal peeling sonrası 1-2 hafta boyunca yatıştırıcı ve nemlendirici ürün kullanımı önerilir. Hassas temizleyiciler ile günlük temizleme, gündüz 30 ve daha yüksek koruma faktörlü mineral filtre içeren güneş kremleri, akşam ise kapatıcı özellikte olmayan nemlendiricilerin kullanımı gerekir. Tedavinin hemen sonrası gelişen kızarıklık, yanma vs. var ise düşük oranda kortizon içeren kremler birkaç gün kullanılabilir. Bu durum özellikle koyu tenli kişilerde işlem sonrası lekelenme riski açısından önem taşır. tedaviden 24 saat sonra mineral içerikli makyaj ürünleri kullanılabilir. Direkt güneş ışığından ve solaryumdan en az 2 hafta uzak durulmalıdır.

Bakım amaçlı kimyasal peeling 2-4 hafta arayla yapılmalı

Yüz bölgesi için kimyasal peeling uygulaması 2-4 hafta arayla, ortalama 6 seans (3-8 seans) şeklinde planlanmalıdır. Tedavi aralığı cildin duyarlılığı ve tedavi yoğunluğuna göre belirlenir. başlangıçta 2 hafta arayla uygulansa da tekrarlayan işlemlerden sonra cildin soyulması ve tekrar yenilenmesi için daha uzun süreye ihtiyaç duyulabilir.

Yaş sınırlaması yok

Kimyasal peeling uygulaması için herhangi bir yaş sınırlaması yoktur. Sivilcelenme ve deri yağlanmasının başladığı yaşlardan itibaren cilt kalitesini arttırmak ve pürüzsüz bir cilde sahip olmak isteyen herkes doktor tarafından uygun görüldüğü takdirde kimyasal peeling yaptırabilir.