Yazı İçeriği

Tekrarlayıcı

Zonklayıcı

Yarım baş ağrısı

Bulantı ve kusma

Aura

Migren ağrılarının karakteristik özellikleri

Zonklama şeklinde, tekrarlayan, bazen başınızın sadece bir tarafında hissettiğiniz baş ağrılarınız oluyorsa bunun nedeni migren olabilir.  Migren tipi baş ağrılarının karakteristik özellikleri şöyle sıralanabilir…


Tekrarlayıcı

Migren baş ağrıları, arada ağrısız dönemler olsa bile belli bir periyotta ortaya çıkar. Sıklığı ise kişiye göre değişir. Yılda üç kez ağrı çeken olduğu gibi, ayda dört kez atak geçiren kişilerde görülebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ağrının tekrarlayıcı olmasıdır. Tanının konulmasında bu nokta etkili olur. Eğer ayda dörtten fazla ve en az üç ay devam eden ağrılar varsa, şikayetler kronik migren adını alır.

Zonklayıcı

Migrene damarsal bir mekanizmanın yol açtığı düşünülür. Baş ağrısının zonklayıcı türde olması da bunu güçlendirir. Ağırlık ya da başı taşıyamama hissi veren ağrılardan farklı olarak, migrende kişi enseden başlayan zonklayıcı bir rahatsızlık yaşar.

Yarım baş ağrısı

Genellikle yarım baş ağrısı olarak görülür. Migren başın sağ ya da sol tarafına vuran bir ağrı ile karakterize olur.

Bulantı ve kusma

Baş ağrısının yanı sıra nedeni bilinmeyen bulantı ve kusma gibi belirtilere de rastlanır. Yine bu şikayetlere ek olarak, ışıktan ve sesten rahatsız olmak da sıklıkla karşılaşılan belirtiler arasında görülür. Bazı hastalarda kollarda ve bacaklarda uyuşma da görülebilir. Kişinin yaşamını güçleştiren migren atağının ardından yorgunluk ve bitkinlik hissi ortaya çıkar.

Aura

Migren atağına eşlik eden ya da öncesinde görülen görsel belirtiler, aura olarak adlandırılır. Işık çakmaları, kör noktada büyüme, görme bozuklukları gibi belirtiler olabileceği gibi, nesneleri büyük ya da küçük görmek gibi durumlar da yaşanabilir. Genellikle migrenden önce ortaya çıkan bu durum, bazen bir saat sürebilir. Ardından da baş ağrısı gelir. Daha çok görme ile ilgili sıkıntılar yaşandığı için migreni olduğunu bilmeyen birçok kişi, sorunun çözümü için göz hekimine gider. Bu tür şikayetleri olan ve göz hastalıkları uzmanına giden ancak gözlerinde herhangi bir sorun bulunamayan kişilerin mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurması gerekir.