Yazı İçeriği

Omuz yırtığı ileri yaşta daha çok görülür

Omuz yırtığı tedavisi

Protez yapılamayan kişilere kapsül

Omuz yırtığı ameliyatından sonrası

Omuz kası yırtığı nasıl tedavi edilir?

Omuz yırtıklarının tedavisinde protez yerine kişinin bacağından alınan doku kullanılmaya başlandı. Omuz yırtıkları, yaşlanmaya bağlı yıpranma ya da travma nedeniyle de olsa sorunun kalıcı hale gelmemesi için vakit kaybetmeden tedavi edilmeli. Ancak omuzda kas yırtığı sorunu yaşayan kişilerin yaklaşık yüzde 20’si cerrahiden korkar ve kaçar. Zaman kaybedilir. Bu nedenle kullanım güçlüğü yaşar, kol çalışmadığı için hayati temel fonksiyonlarını yapamaz hale gelir. Dolayısıyla hayat kalitesi çok ciddi etkilenir.


Omuz yırtığı ileri yaşta daha çok görülür

Vücudumuzdaki hareket açıklığı en geniş eklem olan omuz eklemi bu özelliğinden dolayı da travmaya çok fazla maruz kalabilir. Omuz çevresindeki ‘rotator manşet’ olarak tanımlanan kas gruplarında ortaya çıkabilecek yırtıklar da şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığına neden olduğu için yaşam kalitesini ciddi olarak etkiler. Ortopedinin en sık rastlanan sorunlarından biri olan omuzda kas yırtıkları 65 yaş üzerindeki kişilerde yüzde 60 sıklıkla görülür. Zaman içindeki yıpranma devam ettiği için sorun yaşla birlikte artar.

Omuz yırtığı tedavisi

Gençlerde de özellikle spor kazaları, travmalar ve ağır kaldırmaya bağlı olarak omuzda kas yırtıkları yaşanabilir. Üstelik sorun ortaya çıkar çıkmaz tamir edilmesi gerekir. Aksi takdirde kas öldüğü için canlılığını ve iyileştirme kabiliyetini kaybeder. Bu tip kişilerde yapılacak tedaviler de sınırlı kalır. Özellikle bu grupta son yıllarda kullanılmaya başlanan ‘superior kapsül rekonstrüksiyonu’ tedavisinin alternatif bir yöntem olarak önemli bir seçenek olduğu belirtildi. Bu yöntem özellikle tamir edilemeyen omuz kası yırtığında gençler için protez cerrahisine alternatif olarak kabul görür.

Protez yapılamayan kişilere kapsül

Sorunun ilerlediğinde iyileşme kabiliyetini yitiren yani tamiri mümkün olmayan ve ileri evreye ulaşmış kişilerde seçenekler sınırlı kalır. İlk seçenek olarak da protez gündeme gelir. Ancak protezin zaman içinde yenilenmeye ihtiyacı olduğundan çok tercih edilmez. Dolayısıyla 50-70 yaş arası ve tamiri mümkün olmayan kas yırtığı bulunan kişilerde bu tedavi kullanılır. Bacağın dış tarafındaki kalın kas tabakası alınarak omuzun içine dikilir. Böylelikle omuz tekrar çalışmaya başlar. Kişinin ağrıları azalır ve yaşam kalitesi de önemli oranda yükselir. Dahası, eklemin bozulmasının önüne geçilmiş olur.

Omuz yırtığı ameliyatından sonrası

Kişiye omuz fonksiyonlarını yeniden kazandırarak, kendi kıyafetlerini giyebilmesi gibi gündelik ihtiyaçlarını yapabilir hale gelebilmesinin amaçlandığı ameliyat kapalı olarak uygulanır. Kişi, ameliyat sonrası omuz kol askısı ve fizyoterapi ile 4 ay sonra gündelik yaşantıya dönülebilir.