Yazı İçeriği

Tüp bebek tedavisinden önce diyet

Tüp bebek tedavisinde ne yemeli, ne yememeli?

Omega 3’ü mutlaka tüketin

Rengarenk sebzelerle haftada 2 kez balık

Kafein tüketilmeli mi?

Su içmeyi ihmal etmeyin

Folik asit ve D vitamini önemli

Tüp bebek yaptıracaklar beslenmeye dikkat etmeli

Yeterli ve dengeli beslenme birçok hastalıktan korunmada ve birçok hastalığın tedavisinde altın anahtar olarak karşımıza çıkıyor. Beslenmenin doğurganlık üzerine etkileri ve tüp bebek tedavisi süresince beslenmenin önemli bir destek oluşu son yıllarda üzerinde sıklıkla çalışılan konuların başında geliyor. Yapılan çalışmalar sağlıklı beslenmenin doğurganlığı arttırıcı ve düşük riskini azaltıcı etkileri üzerinde yoğunlaşıyor. Beslenmenin bu etkileri dolaylı ve doğrudan olarak üç şekilde sağladığı düşünülüyor. Birincisi yiyeceklerin üreme sistemini etkileyen hormonların çalışması üzerindeki etkileri, diğerleri ise yiyeceklerin insülin direnci ve kronik inflamasyon üzerinden etkileri olarak görülüyor.


Tüp bebek tedavisinden önce diyet

Tüp bebek tedavisi öncesinde anne ve baba adaylarında fazla kiloluluk veya obezite durumu varsa mutlaka sağlıklı bir zayıflama programı uygulanması gerekir. Vücuttaki aşırı yağ hücresi birikiminin yumurta ve sperm kalitesini olumsuz etkileri kilo kaybı sağlanarak kontrol altına alınabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta; çok düşük kalorili veya çok düşük yağ içeren diyetler uygulamamaktır. Çalışmalar, bu tarz agresif diyetlerin yeni hücre oluşumu oranını düşürdüğünü gösteriyor.

Tüp bebek tedavisinde ne yemeli, ne yememeli?

Tüp bebek tedavisinde beslenme planı rafine karbonhidratların azaltıldığı, kırmızı etin sınırlı tüketildiği ve buna karşılık sebze ağırlıklı, balık ve bitkisel protein kaynağı baklagillerin arttığı şekilde düzenlenmelidir. Yapılan çalışmalar; şeker, beyaz ekmek, pirinç gibi kan şekerini hızlı yükselten yiyeceklerin tüp bebek tedavisinde başarı oranını azalttığını, buna karşılık tam tahıllı yiyecek tüketiminin artışının implantasyon ve başarılı doğum oranları ile ilişkili olduğunu gösteriyor. Günlük karbonhidrat ihtiyacınızı meyve, sebze, tam tahıllı yiyecekler, nohut, mercimek gibi baklagillerden almaya özen gösterin.

Omega 3’ü mutlaka tüketin

2011 yılından beri hem hayvanlar üzerinde hem insanlar üzerinde yapılan çalışmalar, omega 3 yağ asitlerinin embriyo kalitesini ve implantasyon oranlarını arttırdığını göstermiştir. Bu beslenmenizde mutlaka mevsim balıklarının yer alması, koyu yeşil yapraklı sebzeleri tüketmek gerekliliği ve ceviz, çiğ badem gibi kaliteli yağ kaynaklarına yer vermek gerektiğini gösterir. Hekiminize veya diyetisyeninize danışarak omega 3 takviyesi de kullanabilirsiniz.

Rengarenk sebzelerle haftada 2 kez balık

Sebze ve balık tüketimi yüksek olan kadınlarda yeni hücre oluşumu ile ilişkili blastosit formasyonu oranının arttırdığı gösterilmiştir. Bunu haftada 2 kere mutlaka balık tüketmek gerektiği şeklinde yorumlayabiliriz. Balık yendiğinde ızgara, fırında, buğulama gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Sebze tüketimi ise; her gün her öğünde söğüş tabağı, karışık bir salata, zeytinyağlı sebze yemeği, buharda veya haşlama sebze gibi her şekilde yer almalı. Sebzelerin rengarenk tüketilmesi her renkten faydalanmaya yardımcı olacaktır. Sebzeler antioksidan yiyeceklerdir ve hem kadınlar hem erkekler için antioksidanlardan zengin beslenme fertilite (üreme) üzerine olumlu etkilidir.

Kafein tüketilmeli mi?

Tüp bebek tedavisi süresince kontrollü tüketilmesi gereken yiyecek-içeceklerin başında kafein gelir. Günlük kafein alımının 200 mg ile sınırlandırılması gerekir. Bu içtiğiniz kahveye, demleme süresine göre değişmekle birlikte günlük 1-2 fincan kahve veya 3-4 fincan çaya denk gelir. Kahve ve çay tüketimini arttırmak yerine şekersiz limonata veya yalnızca meyvelerden yapılmış şekersiz içecekler ya da hem protein sağlayan hem bağırsakların daha iyi çalışmasına yardımcı olan ayran, kefir gibi içecekleri tüketmek iyi bir yöntem olacaktır.

Su içmeyi ihmal etmeyin

Günlük su tüketimi de kilo başına 30-35 ml olacak şekilde ayarlanmalıdır. Örnek verecek olursak; 60 kg birisi (60x30=1800 ml), yani en az 1.8 lt su içmelidir. İçtiğiniz suyun plastik şişelerde değil, cam şişelerde olmasına dikkat edin.

Folik asit ve D vitamini önemli

Tüp bebek tedavisi öncesinde ve tedavi sürecinde sizin için planlanmış bir beslenme programını takip etmek ve doktorunuza danışarak folik asit ve D vitamini kullanmak üreme sisteminin en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olacaktır.