Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Doktorlar
Mide ağrısı, mide bölgesinde hissedilen rahatsızlık veya acı hissidir. Bu durum genellikle çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkar ve bazı durumlarda ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Mide ülseri, gastrit, reflü, stres, yanlış beslenme, enfeksiyonlar veya bağırsak problemleri gibi faktörler sonucu gelişebilir. Mide ağrısı tedavisi, altta yatan nedenin belirlenmesine bağlıdır. Hafif vakalarda pratik uygulamalar takip edilirken şiddetli ve geçmeyen ağrılar için ilgili bölümlere müracaat etmek gerekir.
İçindekiler

Mide Ağrısı Nedir?

İnsan yaşamında sıklıkla karşılaşılan bir rahatsızlık olan mide ağrısı, göğüs ile kasıklar arasında hissedilir. Bu bölgede yer alan organlardan kaynaklı olarak çeşitli nedenlerden dolayı mide ağrısı gelişebilir. Hemen hemen her yetişkin hayatı boyunca mide ağrısı sorunu yaşar.

Mide ağrısı, altında yatan bir sindirim sorunu problemi yoksa genellikle yeme alışkanlıkları nedeniyle yaşanır. Stres, uzun süreli açlık, alkol ya da kahvenin aşırı tüketimi, sigara kullanmak, ilaç kullanmak, asitli ve baharatlı gıdalar tüketmek mide ağrısının nedenlerinin başında gelir. Mide ağrısı hafif yada şiddetli hissedilebilir. Mide ağrıları yine kısa ya da uzun süreli olabilir. Uzun süreli ve şiddetli olması kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkiler. Mide ağrısının nedeni kişi tarafından biliniyor olsa dahi sık sık yaşandığı takdirde gastroenteroloji hekimine başvurulmalıdır. Bu tür ağrılar, altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir ve uzman bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Hastalarda mide ağrısının yanı sıra mide kasılması, mide krampı, mide spazmı ve mide fesadı da meydana gelebilir. Her biri birbirine benzer belirtiler gösterseler de farklı nedenlerden kaynaklanan rahatsızlıklar olabilir. Örneğin mide ağrıları çoğunlukla gastrit, ülser, reflü vb. durumlardan kaynaklanırken mide kasılmaları gaz, sindirim sorunları, gıda intoleransları, dehidrasyon vb. nedenlerden kaynaklanabilir. Mide ağrıları, acı veren rahatsızlık olarak ortaya çıkarken mide kasılmaları istemsiz ve ani kasılmalar şeklinde kendini gösterir. Mide krampları ani ve keskin bir ağrı olarak ortaya çıkarken mide fesadı ise çok ve çeşitli yemenin yol açtığı bir rahatsızlığa işaret eder. Karın ağrısı, şişkinlik, bulantı ve hazımsızlık gibi belirtiler gösteren mide spazmı nedenleri arasındaki ise stres ve anksiyete, gıda introleransları gibi sorunlar başrol oynar.

Bazı mide ağrıları kıvrandırıcı boyutta rahatsız edici olabilir. Kıvrandıran mide ağrısı ile başa çıkmak için öncelikle altta yatan nedeni belirlemek önemlidir. Bu, bir doktor tarafından yapılacak detaylı bir değerlendirme ve gerekli testlerle mümkündür. Tedavi, genellikle ağrının kaynağına bağlı olarak belirlenir. Örneğin, mide ülseri tedavisinde antibiyotikler ve asit azaltıcı ilaçlar kullanılırken, safra kesesi taşları cerrahi müdahale gerektirebilir.

Mide Ağrısı Neden Olur?

Peki mide ağrısı neden olur? Mide ağrısı, altında yatan bir sindirim sorunundan ya da yaşam alışkanlıklarından kaynaklanıyor olabilir. Daha az önemli mide ağrısı nedenleri arasında kabızlık, bağırsak sendromu, mide enfeksiyonu ve gıda intoleransı gibi nedenler yer alırken daha önemli mide ağrılarının nedenleri arasında aort anevrizması, bağırsak tıkanıklığı ve kanser gibi nedenler sayılabilir. Mide ağrısının yaygın nedenleri şu şekildedir:

  • Yönetilemeyen stres mide ağrısına neden olur,
  • Uzun süreli açlık bir diğer mİde ağrısı nedenidir,
  • Kahve ve alkolün aşırı kullanımı,
  • Sigara kullanımı,
  • Gaz sıkışması,
  • Mide ağrısı neden olur sorusunun bir diğer yanıtı ise ağrı kesici ya da bazı ilaçların kullanımıdır.
  • Helicobacter pylori bakterisi ya da viral enfeksiyonlar da mide ağrısına neden olur.
  • Asit oranı yüksek gıdalar tüketmek.
  • Baharatlı ve acı gıdalar tüketmek bir diğer mide ağrısı nedenidir.
  • Çok fazla yemek yemek,
  • Gıda zehirlenmeleri de mide ağrısına sebep olur.

Beslenme Alışkanlıkları

Beslenme alışkanlıkları, mide ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Yağlı, baharatlı ve ağır yiyeceklerin sık tüketilmesi mideyi rahatsız edebilir. Ayrıca, düzensiz yemek yeme, aşırı yemek veya uzun süre aç kalmak da mide ağrısına yol açabilir. Mide, bu tür yiyecekleri sindirmekte zorlanabilir ve bu da ağrıya neden olabilir.

Stres ve Psikolojik Faktörler

Stres ve psikolojik faktörler de mide ağrısına neden olabilir. Günlük yaşamın getirdiği stres, anksiyete ve depresyon gibi durumlar sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Stres altındayken mide asidi üretimi artar ve bu da mide ağrısına yol açabilir. Ayrıca, stres, mide kaslarının kasılmasına ve spazmlarına neden olarak ağrıyı tetikleyebilir.

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Sindirim sistemi rahatsızlıkları da mide ağrısının yaygın nedenleri arasındadır. Mide ülseri, gastrit, reflü gibi durumlar mide ağrısına sebep olabilir. Bu rahatsızlıklar, mide asidinin mide duvarına zarar vermesi veya yemek borusuna geri kaçması sonucunda oluşur. Sindirim sistemi sorunları genellikle kronik hale gelebilir ve sürekli mide ağrısına neden olabilir.

Gıda Zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesi, mide ağrısının ani ve şiddetli bir nedeni olabilir. Bozulmuş veya kontamine gıdaların tüketilmesi sonucu bakteriler veya toksinler mideye zarar verebilir. Gıda zehirlenmesi durumunda mide ağrısına genellikle kusma, ishal ve ateş gibi diğer semptomlar eşlik eder. Bu durum acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

Mide Kanseri

Mide kanseri, nadir fakat ciddi bir mide ağrısı nedenidir. Erken evrelerde belirti vermeyebilir ancak ilerledikçe mide ağrısı, kilo kaybı, iştahsızlık gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Mide kanseri tanısı konulduğunda tedavi süreci uzun ve karmaşık olabilir.

Laktoz İntoleransı

Laktoz intoleransı da mide ağrısına yol açabilir. Süt ve süt ürünlerindeki laktozu sindiremeyen kişilerde, bu ürünlerin tüketimi sonrasında şişkinlik, gaz ve mide ağrısı görülebilir. Laktoz intoleransı, genellikle diyet değişiklikleriyle yönetilebilir ve belirtiler hafifletilebilir.

Yemek yedikten sonra karın ağrısı hissedilmesi de yaygın görülen bir şikayettir. Karın ağrısı, midenin yanı sıra bağırsaklar, karaciğer, pankreas, apandisit veye başka organ ve yapılardan kaynaklanabilir. Doğru tedavinin uygulanması, doktorların yapacağı tetkiklerden sonra mümkündür.

Bazı koşullarda karın ağrısı uykuda uyandırıcı bir şekilde rahatsızlık verebilir. Uykudan uyandıran karın ağrısı ve ishal, çoğu kişi için oldukça rahatsız edici bir durumdur. Gecenin bir yarısında aniden ortaya çıkan bu semptomlar, kişinin uyku düzenini bozar ve ciddi bir rahatsızlık hissi yaratır.

Acı yedikten sonra karın ağrısı yaşamak oldukça yaygın bir durumdur. Özellikle baharatlı yiyecekler, mide ve bağırsak duvarlarını tahriş edebilir, bu da karın ağrısına yol açabilir. Acı biber gibi baharatlı gıdalar, kapsaisin adı verilen bir bileşen içerir. Bu bileşen, midedeki asit üretimini artırarak mide astarının hassaslaşmasına neden olabilir.

Mide kaslarının aniden ve istemsiz olarak kasılmasıyla ortaya çıkan mide spazmı ise virüs, bakteri ve parazitlerin neden olduğu mide ve bağırsak iltihaplanması, stres, anksiyete ve beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerden ortaya çıkar.

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Peki mide kaynaklı karın ağrısı nasıl geçer ve mideyi ne rahatlatır? Mide ağrısını hafifletmek için bazı doğal ve tıbbi yöntemler mevcuttur. İlk olarak, nane çayı gibi bitki çayları mide kaslarını gevşeterek rahatlama sağlayabilir. Zencefil de mide bulantısı ve ağrısına karşı etkili bir bitkidir; taze zencefil çayı hazırlayarak tüketmek faydalı olabilir. Mide ağrısına iyi gelen yöntemlerden herhangi birini denemeden önce mutlaka doktora danışılmasını önerilir. Mide kaynaklı karın ağrısı ile başa çıkmak şu öneriler tavsiye edilmektedir:

  • Probiyotik tüketmek,
  • Su içmek,
  • Egzersiz yapmak,
  • Zencefil tüketmek,
  • Nane çayı içmek,
  • Su ile karıştırarak elma sirkesi içmek,
  • Soda ve misket limonu tüketmek,
  • Isıtma yastığı kullanmak,
  • Papatya çayı içmek mide ağrısına iyi gelir.

Probiyotik Tüketin

Mide ağrınızın nedeni ishalse, probiyotik açısından zengin yoğurt, kefir veya şase şeklinde kullanıma sunulan probiyotik takviyelerini kullanmak mide ağrısına iyi gelir. Probiyotikler, doğal olarak sindirim yolunda bulunan faydalı bakterilerdir. Vücudundaki bu yararlı bakterilerin sayısının artması ishal, gaz ve şişkinliği geçirerek mide ağrısını hafifletir.

Su İçin

Bir bardak su içmek; eğer mide ağrınızın nedeni dehidrasyon yani yeterince sıvı alınamaması ise mide ağrısına iyi gelir. Dehidrasyon, mide ağrılarının yaygın görülen bir nedenidir ve su içerek bu sorunu aşabilirsiniz. Sindirim sisteminiz, yiyecekleri sindirmek için suyu kullanır. Hafif seviyede bir dehidrasyon bile sindirim sürecini engelleyerek karın ağrılarına, mide bulantısına ve kabızlığa neden olabilir.

Egzersiz Yapın

Egzersiz yapmak, bazı mide ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Mesela yürüyüş yapmak, sindirime yardımcı olur, kabızlık ve gazı hafifleterek mide ağrısına iyi gelir. Mide ağrısına iyi gelen diğer egzersiz yöntemleri ise bisiklete binme ve yüzmektir.

Zencefil Tüketin

Zencefil, yüzyıllardır mide rahatsızlıklarını gidermek için kullanılır. Zencefilin her formu mide ağrısına iyi gelebilir. İster zencefil çayı için ister küçük bir parça zencefili çiğneyerek yiyin… Her iki tüketim şekli de mide ağrısına iyi gelir. Kan inceltici ilaçlar kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza danışın.

Nane Çayı İçin

Nane çayı mide ağrılarını geçirmeye yardımcı olan bir diğer bitki çayıdır. Nanenin yapısında mentol ve metil salisilat bulunur. Bu bileşenlerin ikisi de antispazmodik etki yaratır ve bu özellikleriyle mide ağrısına iyi gelir. Mide ağrısını hafifletmek için nane yağını su ile seyrelterek de tüketebilirsiniz. Nane ayrıca, sindirim sıvıları olan safranın sindirim sistemi boyunca kolayca hareket etmesine yardımcı olur ve yiyeceklerin daha hızlı sindirilmesini sağlar.

Su ile Karıştırarak Elma Sirkesi İçin

Elma sirkesinin, kronik gastrit ile ilişkili mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Elma sirkesi ayrıca probiyotikler içerir ve bu probiyotikler, mide ve bağırsaklardaki bakteriyel ortamı düzenleyerek, Helikobacter Pylori nedeniyle yaşanan mide ağrısı, şişkinlik ve reflüyü hafifletebilir.

Soda ve Misket Limonu Tüketin

Soda ve misket limonu, hazımsızlığı gidererek mide ağrısına iyi gelir. Ayrıca yiyecek alerjileri, mide gribi ve peptik ülser kaynaklı mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.

Isıtma Yastığı Kullanın

Sıcak su torbaları ve ısıtma yastığı kullanarak karın kaslarını gevşetmek, mide ağrısına iyi gelir. Isıtma yastıkları ayrıca irritabl bağırsak sendromu olan kişilerin mide ağrılarını da hafifletir.

Papatya Çayı İçin

Papatya çayı, mide ağrısına ne iyi gelir sorusunun bir diğer yanıtıdır. Mide ağrılarını rahatlatmak için yaygın olarak kullanılan papatya türleri Matricaria Recutita ve Anthemis Nobilis'tir. Papatya çayı, gastrit, gastroenterit gibi sorunları hafifletebilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Vücudun genel sağlık durumunu iyileştirmek için uygulanması gereken, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmektir. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları; mümkünse geceleri 7-9 saat aralığında uyumak, yaş ve kondisyona uygun düzenli egzersiz yapmak ve stresi yönetmektir.

Mide ağrısına iyi gelen öneriler arasında şunlar da bulunur:

  • Muz,
  • Tarçın,
  • Düzenli ve lif yönünden zengin beslenmek,
  • Gün içinde yeterli miktarda su içmek (mevsim koşullarına bağlı olarak değişebilir, yaklaşık 2-3 litre),
  • Rezene çayı içmek,
  • Keten tohumu,
  • Eğer laktoz intoleransı yoksa oda sıcaklığında yoğurt.

Stres kaynaklı mide ağrısını hafifletmek için birkaç etkili yöntem bulunmaktadır. Öncelikle, beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz gerekmektedir. Mideyi rahatlatıcı yiyecekler tüketmek, örneğin muz, yoğurt ve zencefil gibi gıdalar, mide ağrısını hafifletebilir. Ayrıca, kafein ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak da mide üzerindeki baskıyı azaltabilir.

Stres yönetimi de mide ağrısının kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynar. Düzenli olarak yoga veya meditasyon yapmak, stresi azaltarak mide ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Nefes egzersizleri de sinir sistemini sakinleştirerek mideyi rahatlatabilir. Günlük olarak kısa yürüyüşler yapmak veya hobi edinmek de stresi azaltmanın etkili yolları arasındadır.

Şiddetli mide ağrısına ne iyi gelir sorusuna yanıt olarak sıcak su torbası kullanımı, karbonatlı su tüketimi ve dinlenme gibi uygulamalar önerilir.

Bazı mide ağrıları sırt ağrısıyla birlikte görülebilir. Sırta vuran mide ağrıları için bitkisel çayların yanı sıra nane yağı ile masaj yapabilir ve ağrıyı hafifletebilirsiniz. Nane yağı, cilt üzerine uygulandığında soğutucu ve rahatlatıcı bir etki sağlar. Sırtınıza birkaç damla nane yağı uygulayarak hafifçe masaj yapabilirsiniz.

Mide Ağrısı Nerede Hissedilir?

Mide ağrısının yoğun olarak hissedildiği yer midenin bulunduğu üst karın bölgesidir. Üst karın bölgesinde hissedilen ağrı; göğüs kemiklerinin altında kalbin de bulunduğu alana yayılabilir. Mide ağrısına eşlik eden yanma, sıkışma ve gaz hissi nedeniyle bazı durumlarda mide ağrısı yemek borusuna doğru yayılabilir. Göğüs kemiklerinin bulunduğu alanda, yemek borusundan gırtlağa doğru ve bazen omuzlara vuran mide ağrısı yaşanabilir.

Mide ağrısının ve midedeki gaz sıkışmasının göğüs bölgesine doğru yayılması nedeniyle bazı durumlarda kalp spazmı ile karıştırılabilir. Mide ağrısı altında yatan nedenlere bağlı olarak, kişiden kişiye farklı bölgelerde ve farklı şiddetlerde hissedilebilir. Mide ağrısı başka bir sağlık sorunun semptomu olabilir ve bu durumda mide ağrısına sebep olan hastalıkların tedavisi gereklidir. Bu nedenle sebebi bilinmeyen ve geçmeyen mide ağrılarında hekime danışılmalıdır.

Üst Karın Bölgesi

Üst karın bölgesinde hissedilen mide ağrısı, genellikle mide veya yemek borusu ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bu bölgede hissedilen ağrı, gastrit, mide ülseri veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi durumlarla ilişkili olabilir. Üst karın ağrısı genellikle yemeklerden sonra artar ve mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla yanma hissi de görülebilir. Ayrıca, safra kesesi taşları veya pankreas iltihabı da üst karın bölgesinde ağrıya neden olabilir.

Orta Karın Bölgesi

Orta karın bölgesinde hissedilen mide ağrısı, hem üst hem de alt karın bölgesine yayılabilen genel bir ağrı olarak tanımlanabilir. Bu bölgede hissedilen ağrı, bağırsaklarla ilgili sorunlardan, irritabl bağırsak sendromu (IBS) veya bağırsak tıkanıklığı gibi durumlarla bağlantılı olabilir. Ayrıca, mide ve duodenum (on iki parmak bağırsağı) sorunları da orta karın bölgesinde ağrıya yol açabilir. Bu tür ağrılar, genellikle karın ortasında kramp şeklinde hissedilir ve bazen mide bulantısı ve şişkinlik eşlik eder.

Alt Karın Bölgesi

Alt karın bölgesinde hissedilen mide ağrısı, genellikle bağırsaklar, idrar yolları veya üreme organlarıyla ilgili sorunlardan kaynaklanır. Kadınlarda, bu bölgede hissedilen ağrı, yumurtalık kistleri, adet sancıları veya endometriozis gibi jinekolojik durumlarla ilişkili olabilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda, apandisit veya idrar yolu enfeksiyonları gibi sorunlar alt karın ağrısına neden olabilir. Bu ağrı genellikle keskin ve sürekli olabilir ve bazen ateş veya idrar yaparken yanma gibi diğer belirtilerle birlikte görülebilir.

Mide ağrısının nerede hissedildiği, altta yatan nedeni belirlemede önemli bir rol oynar. Ağrının yeri, şiddeti ve eşlik eden diğer belirtiler, doğru tanı ve tedavi için bir sağlık profesyoneline başvurmayı gerektirebilir. Herhangi bir mide ağrısı durumu, özellikle şiddetli veya kronik hale geliyorsa, tıbbi değerlendirme ve müdahale gerektirebilir.

Mide Ağrısına Neden Olan Hastalıklar

Mide, sindirim sisteminin parçalarından biridir. Midede yaşanan herhangi bir sağlık sorunu, mide hastalıklarından ya da sindirim sisteminin diğer organlarının hastalıklarından kaynaklanıyor olabilir. Mide ağrısına sebep olan yaygın mide rahatsızlıkları ve sindirim sistemi hastalıkları şunlardır:

Gastrit

Gastritmide zarının iltihaplanması sonucu oluşan hastalıktır. Mide zarının iltihaplanmasına neden olan genellikle Helicobacter pylori isimli bakteridir. Bunun dışında gastrite neden olan durumlar genellikle yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarıdır.

Ülser

Midenin ya da duedonumun yüzeyinin aşınarak yara dokusu oluşturmasına ülseradı verilir. Duedonum, diğer adıyla oniki parmak bağırsağı; ince bağırsağın mideye en yakın olan kısmıdır. Ülserlerin de genel sebebi gastritte olduğu gibi Helicobacter Pyloriisimli bakteridir. Stresli yaşam, uzun süreli ilaç kullanımı ve beslenme düzeni gibi yaşam alışkanlıkları da ülsere neden olabilir.

Reflü

Midede sindirimi sağlayan asidik sıvıların yemek borusuna kaçması sonucu, mide ve göğüs bölgesinde hissedilen yanmaya reflüadı verilir. Reflü, hemen herkes tarafından yaşanabilen yaygın bir sindirim sorunudur. Reflüye neden olan genellikle yeme alışkanlıkları ve hamileliktir.

Mide Kanseri

Mide kanseri, midenin yüzeyini oluşturan epitel dokudaki hücrelerin yapısının bozularak, kontrolsüzce büyüyüp çoğalması sonucu meydana gelir. Mide kanserinin en önemli nedeni Helicobacter pylori isimli bakteridir. Stresli yaşam ve beslenme alışkanlıkları mide kanserine neden olabilir.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistis)

Safra kesesi, karaciğerin alt kısmında sindirime yardımcı armut şeklinde bir organdır. Safra kesesinin iltihaplanması durumunda bulantı, kusma ve mide ağrısı yaşanabilir.

Safra Kesesi Taşları

Safra kesesinde karaciğer tarafından üretilmiş safra sıvısı depolanır. Bazı durumlarda safra sıvısının akışı yavaşlayabilir ve safra sıvısı kesede kalması gerektiğinden uzun süre depolanır. Safra sıvısının yoğunluğunu etkileyen nedenler; karaciğer fonksiyonlarındaki değişim ya da kolesterolün yüksekliği olabilir. Bu durumda safra kesesinde taşlar oluşmaya başlar.

Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi kanseri, safra kesesini oluşturan dokulardaki hücrelerin, yapılarının bozularak kontrolsüzce büyüyüp çoğalması sonucu meydana gelir. Kadınlarda, erkeklerden daha fazla görülür. Tedavi edilmemiş enfeksiyonlar, obezite ve taşlar en büyük nedenleridir.

İltihabi Bağırsak Hastalıkları

Yapısal ya da çevresel birçok nedenle bağırsakların iltihabi hastalıkları oluşabilir. Kolitte iltihap kalın bağırsakla sınırlı kalırken, crohn hastalığında tüm sindirim sistemi tutulabilir.

Kolon ve Rektum Kanserleri (Kolorektal Kanser)

Kalın bağırsağın iç yüzeyini oluşturan dokulardaki hücrelerin yapısının bozulması sonucu, anormal yapıdaki hücrelerin kontrolsüzce büyüyüp çoğalması sonucu kolorektal kanserler meydana gelir. En sık görülen kanser türlerinden biridir. Erkeklerde ve ilerleyen yaşla görülme olasılığı yüksektir.

Divertikülit

Divertikülit, genellikle lif yönünden zayıf beslenmeye bağlı olarak, sindirim sisteminin iç yüzeyinde oluşan keseciklerdir. Bitkisel gıdalar lif yönünden zengindir ve günlük beslenmenin büyük kısmını lifli gıdalar oluşturmalıdır.

Bu hastalıklar dışında yönetilemeyen stres, kötü yeme alışkanlıkları, düzensiz yaşam mide ağrısına neden olabilir. Bununla birlikte karın içindeki bir organın veya yağ dokusunun kasık bölgesindeki zayıf bir noktadan dışarı çıkmasıyla oluşan kasık fıtığı da karın ağrısı ve özellikle fıtık bölgesine yakın alanlarda ağrıya neden olabilir.

Mide Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Mide ağrısı kendisi bir belirtidir. Mide ağrısına genellikle başka belirtiler de eşlik eder ve bu durumda bu semptomlar mide ağrısının belirtileri olarak değerlendirilebilir.

Mide krampı belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Şişkinlik hissi
  • Bulantı ve kusma
  • İshal
  • İştah kaybı

Bununla birlikte mideye mide ağrısı, kullanılan çeşitli ilaçlardan kaynaklı da olabilir. Mideye ilaç dokunması belirtileri genellikle ilaç alımından kısa bir süre sonra başlar ve bazen kramp şeklinde olabilir. Mideye dokunan ilaçlar, mide asidinin artmasına yol açarak yanma hissi ve ekşime gibi rahatsızlıklar yaratabilir. Bu durum, yemek borusunda bir yanma hissi ile birlikte olabilir ve hastalar bunu sık sık mide ekşimesi olarak tanımlar.

Yaygın Belirtiler

Mide ağrısının yaygın belirtileri genellikle hafif ve geçici olarak kabul edilir. Yaygın belirtiler arasında şunlar yer alır:

  • Hafif karın ağrısı
  • Midede gaz sıkışması ve buna bağlı olarak hissedilen şişkinlik
  • Midede ekşime ve yanma hissi
  • Şişkinlik
  • Hıçkırık ya da geğirme
  • Mide bulantısı veya kusma
  • Hazımsızlık
  • Ağız kokusu
  • İshal veya kabızlık
  • İştahsızlık veya normalden daha az yemekle doymak

Şiddetli ve Acil Durum Belirtileri

Bazı mide ağrıları daha ciddi durumlara işaret edebilir ve acil tıbbi müdahale gerektirebilir. Şiddetli ve acil durum belirtileri şunlardır:

  • Ani ve şiddetli karın ağrısı
  • Kan gelecek şekilde kusma
  • Dışkıda kan
  • Yüksek ateş
  • Cilt veya göz aklarının sararması
  • Aşırı terleme ve soğuk ter

BelirtiMide AğrısıMide KasılmasıMide Krampı
Ani ve Keskin Ağrı
ŞişkinlikX
Bulantı
Kusma
İshalX
İştah KaybıX
Gaz
Yanma HissiXX
Karın Bölgesinde Ağrı
Göğüse Doğru Yayılma

Mide Ağrısına Eşlik Eden Önemli Semptomlar

Mide ağrısına eşlik eden semptomlar, mide ağrısına sebep olan sağlık durumuna göre çeşitlilik gösterebilir. Mide sindirim siteminin bir parçası olduğu için, eşlik eden semptomlar da genellikle sindirimle ilgili olur. Sindirim dışında, psikolojik etkenler; yüksek stres ya da üzüntü gibi duygu durumları mide ağrısına neden olabilir. Mide ağrısına eşlik eden ve hekime danışılması gerektiğini gösteren önemli semptomlar şunlardır:

  1. Kusma : Şiddetli mide ağrısının yanında mide bulantısı ve kusma görülebilir. Kullanılan bir ilaç varsa ve kusmaya sebep olan nedenin bu olduğu düşünülüyorsa, ilacı öneren hekimle görüşülmelidir. Bunun dışında kusma gıda zehirlenmesi gibi akut bir durumun göstergesi olabilir.
  2. İshal : Bazı mide hastalıkları, ishale neden olabilir ya da ishal kaynaklı olarak mide rahatsızlıkları yaşanabilir. İshalin devam etmesi durumunda, ciddi su ve mineral kaybı yaşanabilir.
  3. Dışkıda Kan : Mide ağrısı, ülser, ülseratif kolit, mide kanaması gibi durumlardan kaynaklanabilir. Dışkıda kan görülmesi ciddi bir sorunun semptomu olarak değerlendirilmelidir.
  4. Yüksek Ateş : Enfeksiyonlar ve gıda zehirlenmesi yüksek ateşe neden olabilir.
  5. İştahsızlık ve İstemsiz Kilo Kaybı : İştahsızlık ve planlanmamış kilo kayıpları her türlü sağlık sorunun işareti olabilir.
  6. Halsizlik : Mide ağrısına bağlı olarak kişi halsizleşebilir. Mide ağrısının ve yorgunluk halinin devamı sindirim sisteminde müdahale edilmesi gereken tıbbi bir durumun habercisi olabilir.
  7. Şişkinlik ve Gaz : Şişkinlikve gaz, tüketilen gıdalara göre hissedilebilir. İrritabl bağırsak hastalıklarında, çölyak hastalığında, laktoz intoleransı gibi durumlarda gaz yoğun bir şekilde hissedilebilir.
  8. Göğüs Ağrısı : Özellikle gastrit ve reflüde yemek borusuna doğru yayılan yanma hissiyle göğüs ağrısı yaşanabilir.

Mide ağrısı bu semptomlarla birlikte değerlendirilmeli ve devamı durumunda mutlaka bir gastroenteroloji uzmanına danışılmalıdır.

Mide Ağrısı Nasıl Geçer?

Mide ağrısını geçirmek için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Mide ağrısına neden olan duruma bağlı olarak mide ağrısını geçirme yöntemleri değişiklik gösterir. Bir doktorun değerlendirmesi, tanı ve tedavi sürecine rehberlik edebilir. Bazı ilaçlar, mide asidini nötralize ederek mide ağrısını hafifletebilir. H2 blokerleri veya proton pompa inhibitörleri, mide asidini azaltarak mide ülseri veya reflü gibi durumları tedavi edebilir. Antibiyotikler, mide ülseri durumunda Helicobacter pylori bakterisini hedef alabilir.

Evde Uygulanabilecek Yöntemler

Mide ağrısı tedavisi, ağrının nedenine bağlı olarak değişiklik gösterir. Evde uygulanabilecek yöntemler, mide ağrısını hafifletmede ilk başvurulan çözümler arasındadır. Öncelikle, mideyi rahatlatmak için bol su içmek ve ağır, yağlı yiyeceklerden kaçınmak önemlidir. Zencefil çayı gibi doğal bitki çayları da mide ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Aynı şekilde, nane çayı içmek de mide kaslarını gevşeterek rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, sindirimi kolaylaştırmak adına küçük ve sık öğünler tüketmek faydalı olabilir. Yatağa gitmeden önce ağır yemeklerden kaçınmak da mide sağlığını korumak açısından önerilen bir diğer yöntemdir.

Mide ağrısına evde neyin iyi gelebileceği ile ilgili uygulanan yöntemler arasında ılık suyla banyo yapmak, karın bölgesine sıcak su torbası uygulamak, hafif ve sindirimi kolay gıdalar tüketmek, su içmek ve stresten kaçınmak yer almaktadır. Ancak, sürekli veya şiddetli mide ağrısı durumlarında bir doktor ile iletişime geçmek önemlidir.

Mide Ağrısı Tedavisi

Mide ağrısı şikayetiyle hastanelerin gastroenteroloji bölümünde başvurulabilir. Mide ağrısının şiddeti, mide ağrısının kaç gündür sürdüğü, hangi durumlarda arttığı hekimle paylaşılır. Mide ağrısına eşlik eden diğer semptomlar ve varsa kullanılan ilaçlar doktora bildirilmelidir.

Mide ağrısı için hekim, hastanın öyküsünü dinledikten sonra fiziksel muayene yapar. İleri tetkikler için endoskopi kullanılabilir. Endoskopi ile hastanın yemek borusu dahil midesinin içi bir kamera ile izlenir. Gerekirse patolojik incelemeler için biyopsi yapılabilir, parça alınabilir. Eğer mide ağrısı rahatsızlığının ciddi olduğunu düşünüyorsanız Acıbadem hastanelerimizdeki İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümündeki doktorlara müracaat edebilirsiniz.

Mide ağrısının tedavisi için öncelikle mide ağrısının nedeni belirlenir, ardından uygun tedavi planlanır.

Mide ağrısı tedavisinde doktorlar, gerekli gördüğü takdirde mide şurupları önerebilir. Antiasit, karminatif, mukozal gibi sınıflandırılan bu tür şuruplar mide rahatsızlıklarını hafifletmek için kullanılan sıvı formdaki ilaçlardır. Mide şuruplarının doğru kullanımı ve yan etkileri hakkında daha fazla bilgi için bir doktora veya eczacıya danışılması gerekir.

Alternatif ve Destekleyici Tedaviler

Mide rahatsızlığını hafifletmek ve sindirim sistemini desteklemek için bazı bitkiler ve bitkisel çaylar oldukça faydalıdır. Mideye iyi gelen bitkiler arasında zencefil, papatya, nane, rezene, aloe vera ve meyan kökü bulunur. Mide rahatsızlıkları yaşandığında bu bitkilerin çayları tüketilebilir.

Mide ağrısını gidermek için bazı doğal yöntemler uygulanabilir. Ayrıca mideyi neyin temizleyebileceği ile ilgili bazı doğal besinler tavsiye edilmektedir. Bunlar arasında su, lifli gıda, zencefil ve yoğurt tüketimi yer alır.

Mide Ağrısı Nasıl Önlenir?

Mide ağrısına neden olan bir hastalık yoksa beslenme düzenini değiştirerek mide ağrısı hafifletilebilir hatta önlenebilir. Mide ağrısını tetiklediği bilinen bazı gıdalar vardır. Bunlardan sakınmak mide ağrısının şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Bu gıdalar şu şekildedir:

  • Baharatlı ve acı yemekler yemeyin,
  • Hazır çorbalar içmeyin,
  • Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durun,
  • Tuzla kurutulmuş etler tketmeyin,
  • Turşu tüketmeyin,
  • Çiğ soğan ve sarımsak yemeyin,
  • Asitli içeceklerin tümünden uzak durun,
  • Kahve tüketmeyin,
  • Çikolatadan uzak durun,
  • Yağlı yemekler yemeyin.

Nişasta içeren gıdaların sindirimi ağızda başlar ve ince bağırsakla devam eder. Dolayısıyla mide ağrısında haşlanmış patates, yağsız pirinç lapası gibi gıdalar rahatlama sağlayabilir. Et ise sindirimi uzun süren ve midede sindirilen bir gıdadır. Dolayısıyla mide ağrısı yaşarken et yemek ağrının süresini uzatıp, şiddetini artırabilir.

Mide öz sıvısı asidik yapıdadır. Sindirim sırasında, midede bulunan gıdanın miktarına ve türüne göre sıvı artar. Sağlıklı gıdalar olmasına karşılık; portakal, limon, domates gibi asit oranı yüksek gıdalar mide ağrısını tetikleyebilir. Mide ağrısı yaşarken bu tür gıdaların tüketimini azaltmak önemlidir. Asitli beslenmek uzun dönemde gastrite neden olabilir.

Mide Ağrısı Hakkında Sık Sorulan Sorular

Mide Ağrısı Nereye Vurur?

Mide ağrısı, genellikle vücudun üst kısmında, göğüs kemiğinin hemen altında ve kaburgaların bitiminden karın ortasına kadar devam eden bölgede hissedilir. Ağrının nedeni mide kaynaklıysa, ağrı genellikle üst karın bölgesinde hissedilir. Mide ağrısı bazı durumlarda sırtın üst kısmına veya göğsün alt bölgesine de yayılabilir.

Oruçluyken Mide Ağrısı Nasıl Geçer?

Oruçluyken mide ağrısını geçirmek için iftarda ve sahurda yavaş yavaş ve küçük lokmalar halinde yemek yiyin. Böylece midenize fazla yüklenmemiş olursunuz. Yine iftarda ve sahurda baharatlı, yağlı ve asitli yiyecekler tüketmeyin. Bu tip yiyecekler mide asidini artırır. İftarda ve sahurda hafif, kolay sindirilen besinler tüketin.

Oruç tutmadan önce yeterli miktarda su tüketmek vücudun dehidrasyon yaşanmasını önler. Bu sayede sahur ve iftarda yediğiniz yemekler hızla sindirilir. Kahve gibi kafein içeren içecekler mide asidini artırır. Bu nedenle oruç tutuğunuz günlerde fazla kahve içmeyin. Bunun yanı sıra çay tüketimini de azaltın. Sahur ve iftarı aynı saatlerde yaparak, bedeninizin oruç düzenine uyum sağlamasını teşvik edin.

Hafif egzersizler yapmak oruç tuttuğunuz günler boyunca sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını destekler. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca hafif egzersizler yapmayın ihmal etmeyin.

Artan stres seviyesi mide asidini artırarak mide ağrısına neden olabilir. Oruç tutarken stresten uzak durun, derin nefes alma tekniklerini kullanarak stresle mücadele edin.

Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelik döneminde mide ağrısı sıkça karşılaşılan bir durumdur ve bu durum, hormonel değişiklikler, büyüyen rahmin mideye baskı yapması ve sindirim sistemindeki yavaşlamalar nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu dönemde mide ağrısını hafifletmek için bazı basit yöntemler uygulanabilir. İlk olarak, küçük ve sık öğünler tüketmek mideyi rahatlatabilir. Bu şekilde midenizin aşırı dolmasını engelleyerek sindirimi kolaylaştırabilirsiniz. Aynı zamanda, yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak, mide rahatsızlıklarını önlemede etkili olabilir.

Hamilelik sırasında bol miktarda su içmek de oldukça önemlidir. Su, sindirimi düzenleyerek mide ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak, yemeklerle birlikte aşırı su tüketiminden kaçınılmalıdır çünkü bu durum midenin daha fazla gerilmesine neden olabilir. Ayrıca, yatmadan önce ağır yemekler yememek ve yemeğin ardından hemen uzanmamak da mide ağrısını önleyebilir.

Doğal ve bitkisel çaylar da mide ağrılarına iyi gelebilir. Özellikle zencefil çayı, mide bulantısını ve ağrısını hafifletmede oldukça etkilidir. Aynı şekilde papatya çayı da rahatlatıcı etkisiyle mide ağrılarını azaltabilir. Ancak, bu bitkisel çayları tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız önemlidir.

Fiziksel aktiviteler ve egzersizler de mide ağrısına iyi gelebilir. Hafif yürüyüşler ve yoga, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak mide rahatsızlıklarını azaltabilir. Bunun yanı sıra, stresin mide ağrılarını tetikleyebileceği unutulmamalıdır. Stres yönetimi teknikleri, hamilelik döneminde mide ağrılarını hafifletmede önemli bir rol oynayabilir.

Mide Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Mide ağrısı ile birlikte bazı önemli semptomlar görülüyorsa bu durum ciddi sağlık sorunlarının işareti olabilir. Mide ağrısı şiddetli, bir türlü geçmeyen bir şekildeyse, mide ağrısıyla birlikte; kusma, koyu renkli dışkı, kusmukta kan, şiddetli mide bulantısı, kilo kaybı, yutma güçlüğü varsa zaman kaybetmeden doktora gidilmesi gerekir. Mide ağrısına eşlik eden bu belirtiler; mide ülseri, gastrit, pankreatit veya altta yatan daha ciddi hastalıkların işareti olabilir.

Mide Ağrısını En Hızlı Ne Geçirir?

Mide ağrısını en hızlı geçirmek için; doktor önerisiyle antasitler gibi ilaçların kullanılması gerekir. Antasitler, mide asidini nötralize eder ve kısa sürede mide ağrısını geçirir. Öte yandan ılık suya birkaç damla zencefil ya da nane yağı damlatarak yavaş yavaş içmek de mide ağrısını hafifletebilir. Şiddetli ve sürekli mide ağrılarında mutlaka bir doktora muayene olmak gerekir.

Kabızlık Mide Ağrısı Yapar mı?

Kabızlık mide ağrısına neden olabilir. Kabızlık nedeniyle bağırsak hareketleri yavaşlar ve dışkı sertleşir. Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, sindirim sistemini baskılayarak mide ağrısına yol açar. Öte yandan, uzun bir süre boyunca yaşanan kabızlık, sindirim sisteminin üst bölümlerinde, bilhassa mide civarında ağrıya neden olabilir. Lifli besinler tüketmek, bol su içmek ve belirli aralıklarla hafif egzersizler yapmak kabızlığı önlemeye katkıda bulunur.

Mide Ağrısı İçin Hangi Bölüme ve Doktora Gidilir?

Mide ağrısı için gastroenteroloji bölümüne gitmek gerekir. Gastroenterologlar, sindirim sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlardır. Öte yandan mide ağrısının altında pek çok neden bulunabilir. Bu yüzde bir dahiliye doktoruna da gidilebilir. Dahiliye uzmanı, diğer mide ağrısı nedenlerini elemine ederek, bu alanlarda bir sorununuz yoksa sizi gastroenteroloji uzmanına yönlendirilirler.

Kıvrandıran Mide Ağrısı Neden Olur?

Kıvrandıran mide ağrısı genellikle çeşitli sağlık sorunlarına işaret eder. Kıvrandıran mide ağrısı mide ülseri, safra kesesi iltihabı, pankreatit, apandisit, bağırsak tıkanıklığı veya böbrek taşları gibi ciddi durumların belirtisi olabilir. Mide ağrısının yanı sıra kusma, ateş, şişkinlik veya dışkıda kan gibi ek belirtiler varsa vakit kaybetmeden hekime başvurmak gerekir.

Mide Üstünde Ağrı ve Acıma Neden Olur?

Mide ülseri, gastrit, reflü hastalığı, safra kesesi iltihabı ve kalp yetmezliği gibi durumlar, mide üstünde ağrı ve acımaya neden olabilir. Ayrıca, stres, yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı alkol tüketimi ve mideyi irrite eden maddeler de mide üstünde ağrı ve acımaya sebep olabilir. Tam bir teşhis için bir hekim ile görüşmek gereklidir. Midenin üst kısmında hissedilen acı ve ağrı ciddi sağlık sorunlarını işaret edebilir.

Mide Ağrısına Evde Ne İyi Gelir?

Mide ağrısını hafifletmek için evde uygulanabilecek birkaç yöntem bulunmaktadır. Ilık bir banyo almak veya sıcak su torbasını karın bölgesine yerleştirmek rahatlatıcı olabilir. Hafif ve sindirimi kolay gıdaları tercih etmek mideyi rahatlatabilir. Ayrıca su içmek vücuttaki sıvı kaybını önleyebilir. Mide ağrısı sürekli ve şiddetli ise, doktora görünmek gereklidir. Evde uygulanan yöntemler belirtileri hafifletebilir ancak altta yatan nedenin teşhisi ve tedavisi için profesyonel tıbbi yönlendirmeye ihtiyaç vardır.

Mideyi rahatlatan yemekler arasında çorba, pirinç pilavı, yoğurt ve bitki çayları yer alır. Özellikle tavuk suyu çorbası, mideyi rahatlatarak sindirimi kolaylaştırırken pirinç ise mide asidini dengeleyerek sindirim sorunlarını hafifletir. Yoğurdun probiyotik içeriği, sindirimi düzenlerken başta papatya çayı gibi bitki çayları sindirimi kolaylaştırır. Mideyi rahatlatan diğer yiyecekler arasında ise muz, elma püresi, haşlanmış patates, kraker ve havuç da bulunur.

Mideyi rahatlatan içecekler tüketmek de evde mide ağrısına iyi gelen şeyler arasında göstirebilir. Bunlar bitkisel çaylardan oluşmaktadır.

Mideye Ne İyi Gelir?

Mide sağlığını desteklemek için bazı doğal yöntemler bulunmaktadır. Mide dostu gıdalar tüketmek, özellikle yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren besinler sindirim sistemini dengeleyebilir. Mide ağrısına iyi gelen çaylar arasında zencefil, nane ve papatya çayı bulunur. Bu bitki çayları, midenin yatışmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, lif açısından zengin meyve ve sebzeleri tercih etmek sindirimi kolaylaştırabilir. Yeterli miktarda su içmek tüm vücut sağlığına iyi geldiği gibi mideye de iyi gelir.

Mide Spazmına Ne İyi Gelir?

Mide spazmlarını hafifletmek için bazı yöntemler denenebilir. Isı uygulamak, sıcak su torbası veya ılık bir banyo mide spazmına iyi gelebilir. Nane çayı veya zencefil çayı içmek, mide kaslarını yatıştırabilir. Sindirimi kolay gıdaları tercih etmek, öğünleri küçük parçalara bölmek de mide spazmları azaltabilir. Yine de mide spazmları devam ederse veya şiddetlenirse, doktora başvurmak gerekir.

Stres Kaynaklı Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Stres kaynaklı mide ağrısıyla başa çıkmak için birkaç rahatlatıcı yöntem denenebilir. Derin nefes almak, meditasyon yapmak veya yoga gibi stres azaltıcı teknikler uygulamak, zihinsel ve fiziksel rahatlama sağlayarak stres kaynaklı mide ağrılarını geçirebilir. Bitki çayları arasında nane çayı, papatya çayı veya lavanta çayı içmek de mideyi yatıştırabilir. Hafif egzersiz yapmak endorfin salgılayarak stresi azaltabilir. Ancak stres kaynaklı mide ağrısı kronikleşirse veya ciddiyse hekime danışmak gerekir.

Geçmeyen Mide Ağrısı Neden Olur?

Geçmeyen mide ağrısı bir dizi farklı nedenle ilişkilendirilebilir. Mide ülseri, gastrit, safra kesesi problemleri, reflü hastalığı, bağırsak sorunları veya bazı organlardaki iltihaplanmalar geçmeyen mide ağrılarına neden olabilir. Geçmeyen mide ağrısının diğer nedenleri olarak; kronik stres, yanlış beslenme alışkanlıkları ve bazı ilaçların yan etkileri sayılabilir. Geçmeyen mide ağrısı, tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorununun belirtisi olabilir, bu nedenle uzun süren veya şiddetlenen ağrılar için hekime danışmak gerekir.

Mideyi Hangi Yiyecekler Rahatlatır?

Muz, elma, haşlanmış patates gibi sindirimi kolay gıdalar mideyi yatıştırabilir. Yoğurt, kefir gibi probiyotik içeren besinler sindirim sistemini destekleyerek, mideyi rahatlatabilir. Zencefil çayı veya nane çayı, mide spazmlarını azaltabilir ve mideyi sakinleştirebilir. Tam buğday ekmeği, yulaf ezmesi gibi lifli gıdalar sindirim sistemini düzenleyebilir. Her kişinin bedenin farklı olduğu dolayısıyla mide hassasiyetinin de farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.

Midenin Üstüne Bastırınca Neden Ağrı Olur?

Midenin üstüne bastırınca hissedilen ağrı, genellikle mide veya sindirim sistemi problemleriyle ilişkilidir. Mide ülseri, gastrit, reflü hastalığı veya safra kesesi problemleri gibi durumlar, bu bölgede ağrıya neden olabilir. Ayrıca, şişkinlik, gaz birikimi, irritabl bağırsak sendromu veya kas spazmları da midenin üstünde hissedilen ağrılara neden olabilir. Midenin üstüne bastırınca hissedilen ağrı, sindirim sistemi organlarının hassasiyeti veya inflamasyonu ile ilgili olabilir.

Sırta Vuran Mide Ağrısı Neden Olur?

Sırta vuran mide ağrısı genellikle mide ve çevresindeki organlarda ortaya çıkan bir problemi yansıtabilir. Mide ülseri, safra kesesi hastalıkları, pankreatit veya reflü gibi durumlar sırt bölgesine yayılan ağrılara neden olabilir. Sırta vuran mide ağrısı genellikle mide asidi, sindirim problemleri veya iç organlarda iltihaplanma ile ilişkilidir. Mide ağrısı sırt bölgesine yayılıyorsa ve şiddetliyse, bir hekimle görüşmek ve altta yatan nedeni belirlemek önemlidir.

Süt Mideye İyi Gelir Mi?

Süt, bazı durumlara mide ağrısına iyi gelir ve bazı durumlarda mide ağrısının nedeni süt olabilir. Bazı insanlar sütü tüketerek mide ağrısı veya gastrit gibi sorunlarda geçici rahatlama hissedebilirken, laktoz intoleransı veya süt alerjisi olan kişilerde aksine mide ağrıları şiddetlenebilir. Süt, içeriğindeki kalsiyum ve proteinle mide asidini nötralize edebilir ancak inek sütünde bulunan kazein birçok insan tarafından sindirilemez. Mide sorunları yaşayanlar, süt tüketimine başlamadan önce doktorlarına danışmalı ve bireysel toleranslarını göz önünde bulundurmalıdır.

Kabızlık Mide Ağrısına Neden Olur Mu?

Evet, kabızlık mide ağrısına neden olabilir. Kabızlık, bağırsaklardaki durağanlık nedeniyle sindirim sistemi problemlerine yol açabilir. Gıda maddelerinin yavaş ilerlemesi, şişkinlik, gaz ve mide ağrısına sebep olabilir. Kabızlık, aynı zamanda mide asidinin yukarı yönlü hareketine de neden olarak reflü ve mide yanmalarına yol açabilir. Lifli gıdalar, yeterli su tüketimi ve düzenli egzersiz kabızlığı hafifletebilir. Kronik mide ağrısı veya kabızlık durumunda hekime danışılmalıdır.

İshal ile Birlikte Mide Ağrısı Neden Olur?

Viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, gıda zehirlenmesi, irritabl bağırsak sendromu, inflamatuar bağırsak hastalıkları gibi durumlar ishal ile birlikte mide ağrısına yol açabilir. İshale neden olan patojenler veya bağırsakta oluşan irritasyon, mide kaslarını uyararak ağrıya sebep olabilir. Su kaybıyla birlikte gelen ishal, dehidrasyona bağlı olarak mide ağrısını artırabilir. İshal ve mide ağrısı belirtileri devam ederse doktora danışılmalıdır.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 26 Temmuz 2024 Cuma Yayımlanma Tarihi: 11 Eylül 2023 Pazartesi

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?