Saç Dökülmesi
Saç dökülmesi, sık görülen bir sağlık sorunudur. Saç dökülmesinin arkasında pek çok farklı sağlık sorunu bulunabilir. Bu nedenle dökülmesi sorusunun yanıtı değişkenlik gösterir. Hem erkek tipi saç dökülmesinin nedeni hem de kadınlarda en yaygın saç dökülme biçimi androgenetik alopesidir. Androgenetik alopesi, genetik geçiş gösterir.
Saç dökülmesine iyi gelen öneriler:
- Saç derisine masaj yapın,
- Yeterli miktarda su için,
- Saçlarınızı her gün yıkamayın,
- Dengeli beslenin,
- Protein, demir, omega-3 yağ asitleri içeren besinler tüketin,
- Biotin ve vitamin takviyeleri kullanın,
- Saç derisi bakımını aksatmayın,
- Saçlı derideki sağlık sorunlarınız için doktora danışın,
- Saçlarınızı düzenli olarak tarayın,
- Stresten uzak durun,
- Düşük Isılı saç şekillendirme araçları kullanın,
- Kimyasal ürünlerden uzak durun,
- Doğru ve sağlıklı saç bakım ürünlerinni kullanın,
- Sigara ve alkol kullanmayın.
Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Saç dökülmesine iyi gelen öneriler:
- Saç Dökülmesi Tedavisi,
- Saçlarınızı Her Gün Yıkamamak,
- Dengeli Beslenme,
- Saç Derisi Bakımı,
- Kaygı ve Stres Seviyesinin Azaltılması,
- Kimyasal Ürünler Kullanılmaması,
- Yeterince Su İçmek,
- Saç Bakım Ürünlerinin Bilinçli Seçimi,
- Doğal Yağların Kullanımı saç dökülmesine iyi gelir.
Saç Dökülmesi Tedavisi
- Saç dökülmesine engel olacak en doğru tedavi bir doktora danışmaktır. Doktorunuzun önerisiyle kullanacağınız topikal ya da tablet tarzı ilaçlar saç dökülmesine iyi gelir. Bu tip tedaviler, bilhassa androgenetik alopesi sorununa karşı etkili bir çözümdür. Saç dökülmesine karşı birtakım yöntemler uygulanabilir. Bu uygulamalar şu şekilde sıralanır:
- Kişinin öyküsü, muayenesi ve tetkik sonuçları birleştirilerek ihtiyacına göre oral vitamin, uygun serum ve şampuanlar önerilmesi,
- Doktor tarafından hazırlanan karışımlar ile cilde enjekte edilerek saç köklerindeki yavaşlamış kan akımını hızlandıran, saçın ihtiyacı olan vitamin, mineral ve aminoasitler doğrudan saça en yakın damarlara ulaştıran mezoterapi uygulaması,
- Yine doktorlar tarafından uygulanan, kişinin kendi kanından özel yöntemlerle ayrıştırılan plazmanın içerdiği trombosit ve büyüme faktörlerinin saç derisine enjekte edildiği PRP uygulaması,
- Tüm tedavilerin yetersiz kaldığı ya da geç kalınmış durumlarda, özellikle erkek hastalarda saç ekimi uygulaması.
Saçlarınızı Her Gün Yıkamamak
Saçlarınızı her gün ve çok sıcak suyla yıkamayın. Bunun yerine günaşırı, ılık ve fazla basınçlı olmayan suyla yıkayın, saç tipinize uygun bir şampuan kullanın. Her yıkamada 2 kereden fazla şampuan veya sabun kullanmayın. Şampuanlama sırasında ise saç derisine hafifçe masaj yapın. Saçlarınızı seyrek dişli tarak ya da doğal kıllar içeren fırçalar ile her gün tarayın.
Dengeli Beslenme
Saç dökülmesini önlemenin en temel yollarından biri dengeli beslenmektir. Dengeli beslenerek ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri alarak saç dökülmesini azaltabilirsiniz. Özellikle demir, çinko, B vitaminleri ve omega-3 yağ asitleri gibi besin öğeleri saç dökülmesine iyi gelir.
Saç Derisi Bakımı
Saç derisinin bakımının düzenli olarak yapılması saç dökülmesine iyi gelir. Saç derisinin temiz ve sağlıklı olması çok önemlidir. Saç derisine yapılan düzenli hafif masajlar, kan dolaşımına katkıda bulunur ve saç foliküllerinin beslenmesini sağlar.
Kaygı ve Stres Seviyesinin Azaltılması
Saç dökülmesinin önemli nedenlerinden olan stres ve kaygının azaltılması saç dökülmesine iyi gelir. Stres ve kaygınızı azaltmak için meditasyon, egzersiz gibi rahatlatıcı yöntemlerden yararlanabilirsiniz.
Kimyasal Ürünlerin Kullanılmaması
Saç ve saç derisi üzerinde kısa aralıklarla boyama, perma gibi kimyasal işlemler saçın yapısına zarar verebilir ve dökülmesini artırabilir. Bu nedenle çok gerekmedikçe kimyasal işlemler yapmamak ve saçın doğal yapısını korumak saç dökülmesine iyi gelir.
Yeterli Su Tüketimi
Vücudun yeterli miktarda su alması saçın nemlenmesine katkıda bulunur ve kırılganlığı azaltarak saç sağlığına katkıda bulunur. Böylece hem saçlarınız daha az dökülür hem de canlanır ve parlaklığı artar.
Saç Bakım Ürünlerinin Bilinçli Seçimi
Saç dökülmesine karşı saç yapınıza uygun ürünlerin kullanılması saçın ihtiyacı olan bakımı sağlar. Böylece saçlarınız daha sağlıklı olur ve daha az dökülür. Mesela sülfat içermeyen şampuan ve saç bakım ürünlerinin kullanılmaması saç dökülmesine iyi gelir.
Doğal Yağların Kullanımı
Lavanta, biberiye gibi bazı bitkilerin yağları saç büyümesine ve saç dökülmesinin engellenmesine katkıda bulunur.
Bu Besinleri Tüketin
Gür saçlar için dışarıdan yaptığınız uygulamaların yanı sıra beslenme şekliniz de oldukça önem taşıyor. Saçların köklerini beslemek ve büyümesini sağlamak için gereken protein, fasulye, mercimek, yumurta, yağsız yoğurt ve peynir ile karşılanabiliyor. Her gün 2 dilim peynir, 2 bardak süt, 2 kase yoğurt seçeneklerinden birini tüketerek saçlarınızın protein ve kalsiyuma doyurun. Bunun yanı sıra, günlük 1 porsiyon ( 6 yemek kaşığı susuz) baklagil, 150 gr kırmızı et/ balık veya 1 avuç badem/yer fıstığı, içerdiği çinko ile saç diplerini uyarıyor, o bölgede yer alan hücrelerin metabolizmalarını düzenliyor.
Her Gün 2 Bardak Süt İçin
Sağlıklı saçlar için önemli olan bir diğer vitamin ise biyotin. Biyotin ihtiyacı haftada bir kez karaciğer, böbrek, midye, alabalık, haftada 2-3 kez tavuk göğsü, yumurta sarısı, baklagil, karnabahar veya patates ile karşılanabiliyor. Saçların ihtiyacı olan A vitamini için zengin yeşil yapraklı sebze ve taze fasulye; saçların doğal döngüsünü korumak için de E vitamini ve esansiyel yağ asitlerinden zengin ceviz, fındık veya bademden her gün bir avuç tüketin. Saç köklerini ve saç derisini koruyan, saçın uzamasını, parlaklığını ve dayanıklılığını sağlayan havucun ise günde 1 adet tüketilmesi yeterli. Bunu yanı sıra sağlıklı saçlar için gerekli fitoöstrojen miktarını karşılayan iç kabak çekirdeği de her gün 1 kahve fincanı kadar tüketilebilir.
Saç Dökülmesi Neden Olur?
Saç Neden Dökülür?
Genetik Faktörler,
- Hormonlarda Yaşanan Değişimler,
- Bazı Sağlık Sorunları,
- Bazı Tedaviler ve Kullanılan İlaçlar,
- Beslenme Eksiklikleri,
- Stres ve Kaygı,
- Saç Bakım Koşulları,
- ve Çevresel faktörler saç dökülmesine neden olur.
Genetik Faktörler
En yaygın saç dökülme türü olan androgenetik alopesi genetik faktörlerden kaynaklanır. Androgenetik alopesi, saç foliküllerinin erkeklik hormonlarına karşı artan hassasiyeti sebebiyle yaşanır.
Hormonlarda Yaşanan Değişimler
Kadınlar belirli dönemlerde hormonal değişiklikler yaşarlar. Menopoz süreci, gebelik ve doğum sonrası lohusalık dönemi gibi zamanlarda hormonal değişiklikler yoğun şekilde yaşanır ve saç dökülmesi görülebilir.
Bazı Sağlık Sorunları
Tiroid ile ilgili sorunlar, demir eksikliği anemisi, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine saldırmasına yol açan lupus ve skleroderma gibi bazı sağlık sorunları, saç foliküllerinin işlevini yerine getirememesi sebep olarak saç dökülmesine neden olur.
Bazı Tedaviler ve Kullanılan İlaçlar
Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve yöntemler saç dökülmesine neden olur fakat bu durum geçici bir dönem için yaşanır. Saç dökülmesine neden olan kanser ilaçlarının başında kemoterapide kullanılan ilaçlar gelir. Bunun yanı sıra antidepresan kullanımı, kan sulandırıcı ilaçlar ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da saç dökülmesine neden olabilir.
Beslenme Eksiklikleri
Yetersiz beslenme sık karşılaşılan saç dökülme nedenlerinden bir diğeridir. Demir, çinko, B vitamininin eksikliği kişinin beslenme alışkanlığından kaynaklanabilir ve bunların eksikliği saç dökülmesine neden olabilir.
Stres ve Kaygı
Stres ve kaygı gibi etkenler saçın büyüme döngüsünü bilir ve kontrol altına alınmazsa telogen effluvium olarak adlandırılan saç dökülme türüne neden olabilir.
Saç Bakım Koşulları ve Kullanım
Saç bakımında gereksiz ve yıpratıcı yöntemlerin kullanılması, yüksek ısıda fön makinesi kullanımı, saça uygulanan ağartma ve boyama gibi kimyasal işlemler, saçların aşırı sıkı olarak toplanması şaç kırılmasına ve dökülmesine neden olabilir.
Çevresel Faktörler
En yaygın görülen saç dökülme nedenlerinden bir diğeri ise çevresel etkenlerdir. Güneş ışığına aşırı derecede maruz kalma, hava kirliliği ya da farklı etkenlerle saç kirliliği saçın kırılganlığını artırabilir ve saç dökülmesine neden olabilir.
Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Saç dökülmesi için dematoloğa, cilt sağlığı uzmanına ya da endokrinoloji uzmanına gidilebilir. Doktor seçimi altta yatan neden ile ilişkilidir. Saç dökülmesine genellikle bir dermatoloji uzmanı bakar. Dermatologlar, saç dökülmesinin altında yatan nedeni belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemlerini önerebilirler. Saç dökülmesinin ardında endokrinoloji ile ilgili bir tedavi ya da hormonlara dayalı bir sağlık sorunu varsa endokrinoloğa da gidilebilir.
Kadınlarda Aşırı Saç Dökülmesi
Kadınlarda aşırı saç dökülmesi birçok nedenden kaynaklanıyor olabilir.
- Kadınlarda aşırı saç dökülmesine hormonal değişiklikler,
- Demir Eksikliği Anemisi,
- Tiroid Sorunları,
- Beslenme eksiklikleri,
- Stres ve Psikolojik Faktörler,
- Otoimmün Hastalıklar,
- Kimyasal İşlemler,
- İlaçlar ve Uygulanan Tedaviler neden olur.
Hormonal Değişiklikler
Kadınlar, menopoz, hamilelik, doğum sonrası ve polikistik over sendromu (PCOS) gibi etkenler nedeniyle hormonal değişiklikler yaşar ve bu değişimler saç dökülmesine neden oalabilir.
Demir Eksikliği Anemisi
Demir eksikliği, kadınlarda özellikle adet döngülerinin ağır geçtiği durumlarda sık görülür ve saç dökülmesine neden olabilir.
Tiroid Sorunları
Hipotiroidizm veya hipertiroidizm saç dökülmesine yol açabilir.
Beslenme Eksiklikleri
B vitaminleri, çinko, demir ve omega-3 yağ asitleri gibi besin öğelerinin eksikliği kadınlalrda aşırı saç dökülmesine sebep olabilir.
Stres ve Psikolojik Faktörler
Fiziksel veya duygusal stres, saç foliküllerinin erken dinlenme fazına geçmesine neden olan telogen effluvium'a yol açabilir. Bu durum, aşırı saç dökülmesiyle sonuçlanabilir.
Otoimmün Hastalıklar
Alopesi areata gibi otoimmün hastalıklar kadınlarda aşırı saç dökülmesi yapabilir.
Kimyasal İşlemler
Saçı sık sık boyama, perma gibi kimyasal işlemlere tabi tutmak veya saçı sıkıca çekerek toplamak, saçın yapısına zarar verebilir ve dökülmesine neden olabilir.
İlaçlar ve Tıbbi Tedaviler
Bazı antidepresanlar, kemoterapi, kan inceltici ilaçlar ve yüksek tansiyon ilaçları da aşırı saç dökülmesi yapabilir.
Erkek Tipi Saç Dökülmesi
Erkek tipi saç dökülmesi, tıbbi literatürde androgenetik alopesi olarak adlandırılır. Erkeklerinm yanu sıra kadınlarda da görülebilir. Hormonal etkenlerden kaynaklanır. Erkek tipi saç dökülmesinin ardında genetik yapı, erkeklik hormonları ve yaş faktörü bulunur.
Saç Dökülmesi İçin Bunları Yiyin
Mevsim geçişleri, stres ve dengesiz beslenme ile bazı zararlı alışkanlıklar, bağışıklık sistemimizi olumsuz şekilde etkileyen faktörlerden birkaçı. Ancak bu faktörlerden yalnızca vücudumuz değil, saçlarımız da aynı oranda etkileniyor, özenle bakılan saçlar tel tel dökülüyor. Ancak saç dökülmesi tamamen durdurulabilir. Saçlar yıkanırken, taranırken ya da kendiliğinden dökülebiliyor. 1 günde 50-100 adet saçın dökülmesi olağan kabul edilirken, bu miktar 100 telin üzerine çıkıyorsa, saçlarda belirgin azalma hissediliyorsa, saç telleri giderek inceliyorsa bunun altında yatan nedenleri öğrenmek ve gerekli tedaviyi uygulamak için doktora başvurmak gerekiyor. Çünkü saç dökülmesinin ardında demir eksikliği, romatizma, tiroit hastalıkları, çinko ve biyotin eksikliği gibi çeşitli pek çok sağlık sorunu yatabiliyor. Doktora başvurmakta gecikmek, eğer varsa hastalığın daha da ilerlemesine hem de saç dökülmesinin kalıcı hale gelmesine neden oluyor. Saç dökülmesi için basit önlemlerle alışkanlıklara dikkat edilmesi, daha sağlıklı ve gür saçlara sahip olunmasını sağlıyor.