Onkoloji
Onkoloji; kanserin tedavisiyle ilgilenen, vücuttaki tümörlerin oluşumunu, nedenlerini, teşhisini, tedavisini içeren tıp alanıdır. Kanser hücrelerinin yanı sıra kanserli olmayan hücreleri de inceler. Bu, onkolojinin ilgi alanlarını genişletir. Kanser hastalarının psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını karşılama konusunda deneyimli, uzman onkoloji hemşirelerinden oluşan bir ekip, tıp uzmanlarının rehberliğinde kemoterapi uygular ve kanser hastalarının bakımını sağlar.
Birçok farklı uzmanlık, kanser tedavisinin yönetilmesine yardımcı olur. Cerrahi onkoloji, kanserli hücreleri kişinin vücudundan çıkararak tedavi etmek için yapılan operasyonları içerir. Tıbbi onkolojide meme, bağırsak ve akciğer kanseri gibi katı tümörleri tedavi etmek ilaçlar kullanılır. Radyasyon onkolojisi, tümörleri tedavi etmek için çoğunlukla güçlü röntgen makinelerinden gelen radyasyonu kullanır. Hematoloji, lösemi ve lenfoma gibi kan tümörlerini tedavi eder. Palyatif bakımda ise herhangi bir acıyı hafifletmek amacıyla kanser semptomlarını kontrol altına almak için ilaçlar kullanılır.
Onkoloji nedir, onkoloji neye bakar, medikal onkoloji ne demek, tıbbi onkoloji neye bakar gibi sorularınızın yanıtlarını almak için içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Tıbbi Onkoloji Neye Bakar?
İyi huylu ve kötü huylu neoplazmların tanı ve tedavisini içeren dahili tıp alt uzmanlığıdır ve kanserin ilaç kullanılarak tedavi edilmesine odaklanan bölüm, “Tıbbi onkoloji nedir?” sorusunun yanıtını verir. Onkoloji doktoru, tipik olarak genel dahiliye doktorlarına ve diğer doktorlara malignite riski taşıyan bireylerin belirlenmesinde ve altta yatan kanseri düşündüren klinik semptomların araştırılmasında yardımcı olur.
Tıbbi onkolojiye yalnızca kanser taramasına yönelik prosedürler dahil değildir. Aynı zamanda kemoterapi uygulamalarının analiz edilmesini, kanser önleme uygulamalarının incelenmesini ve erken teşhis konusunda çalışmalar yapılmasını içerir.
Onkoloji Bölümünde Hangi Hastalıklara Bakılır?
Onkoloji bölümü, aşağıdaki kanser türlerinin teşhis ve tedavisine odaklanır:
- Mesane kanseri
- Meme kanseri
- Rahim ağzı kanseri
- Üst gastrointestinal sistem kanseri
- Kolorektal kanser
- Böbrek kanseri
- Karaciğer kanseri
- Akciğer kanseri
- Melanom
- Yumurtalık kanseri
- Prostat kanseri
- Sarkom
- Testis kanseri
- Endometriyal kanser
Beyin tümörleri de buna dahildir. İlk olarak kanserli hücrelerin veya tümörlerin oluşum nedenleri incelenir. Tanı konduktan sonra tedavi aşamasında kemoterapi uygulamalarına geçilir.
Onkoloji ne demek, onkoloji nedir, hangi hastalıklara bakar, onkoloji hangi bölüm, tıbbi onkoloji ne demek gibi merak edilenlerin yanı sıra tedavi seçenekleri de hastalar tarafından araştırılır.
Medikal Onkoloji Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Tıbbi onkoloji doktorları; meme, kolon, akciğer ve prostat kanserleri gibi bazı kanser türlerinin birincil bölgesini ve kemikler, beyin ve diğer organlar dahil olmak üzere metastaz görülen ikincil bölgeleri tedavi eder.
İlaç tedavisi aktif ve klinik olarak belirlenen kanseri tedavi etmek için kullanılabilir. Erken evre kanserlerde kolayca tespit edilemeyen hastalığı ortadan kaldırmak için tek medikal onkoloji tedavisi olarak veya cerrahi ya da radyasyon terapisine ek olarak bir adjuvan olarak kullanılabilir. Kişiye özel planlama yapılarak, yapay zeka destekli Ethos cihazı tercih edilebilir.
Medikal onkoloji kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılan tedaviler şunlardır:
Kemoterapi
Medikal onkoloji nedir, medikal onkoloji neye bakar, tıbbi onkoloji ne demek, tıbbi onkoloji ne yapar gibi sorularına yanıt almak isteyenlerin öncelikle karşılaşacağı tedavi yöntemlerinin başında kemoterapi gelir. Kemoterapi, genel olarak tümörlerin kimyasal preparatlarla tedavisini ifade eder. Cerrahi ve radyoterapi ile birlikte tümör tedavisinde ana yöntemlerden birini oluşturur. Hastanın bireysel özellikleri dikkate alınarak tümör tipine göre reçete edilir. Tümör içinde hızla bölünen hücreleri hedef alır. DNA yapısına veya hücre bölünmesine müdahale edebilir.
Bazı tümör türleri için kemoterapi mümkün olan tek tedavi yöntemidir. Bazı kanser tümörleri radyoterapi ve kemoterapinin eş zamanlı veya ardışık kullanımını gerektirirken bazı kanser türleri ameliyat öncesi ve sonrası kemoterapi seanslarını gerektirebilir.
Kemoterapi, genellikle enjeksiyon veya infüzyon yoluyla verilir ancak bazen tablet veya kapsül şeklinde verilebilir. Ayaktan tedavi olarak düzenli olarak verilebilir ya da hastaların hastaneye yatarak tedavi edilmesi gerekebilir. Tedaviye bağlı olarak kemoterapi sıklığı haftalık ila dört haftalık olabilir. Çoğu tedavinin süresi 4 ila 6 ay arasında değişir.
Hormon tedavisi
Vücut, belirli hücrelerin çalışmasını kontrol etmek için farklı türde hormonlar üretir. Hormonlar arasında östrojen, progesteron, testosteron, kortizol, insülin ve adrenalin bulunur. Bazı kanserlerin büyümesi için hormonlara ihtiyacı vardır. Hormon tedavisi, hormonları bloke ederek veya ortadan kaldırarak hormona duyarlı kanserlerde kanser hücresinin büyümesini yavaşlatır veya durdurur.
Meme, endometriyal, adrenal ve prostat dahil olmak üzere farklı kanserleri tedavi etmek için hormon tedavisi kullanılır. Hormon tedavisi, ağızdan ilaç olarak veya enjeksiyon yoluyla alınabilir.
Biyolojik Tedavi
Biyolojik tedaviler, bağışıklık sistemi aracılığıyla dolaylı olarak veya kanser hücrelerine doğrudan saldırarak kanser hücrelerini yok etmeye çalışır. Tedavi; enjeksiyon, infüzyon veya tablet şeklinde verilebilir. Monoklonal antikorlar, anjiyogenez inhibitörleri ve hücre büyüme inhibitörlerinin tümü biyolojik tedavilerin örnekleridir. İlacın çok spesifik bir alanı hedef alması nedeniyle bağışıklık sisteminin düşmesi gibi geleneksel sistemik etkiler meydana gelmez.
İmmünoterapi
Kanser hücreleri bazen kişinin bağışıklık sisteminden kaçabilir ve fark edilmeden kalabilir. İmmünoterapi; kanser hücrelerini tanımak ve onlarla savaşmak için vücudun doğal savunmasını güçlendirir. Belirli lösemi ve lenfoma türlerini hedef alan tedavileri içerir.
Hedefe yönelik tedavi
Antikorlar, sitokinler ve kinaz inhibitörleri gibi moleküller, vücudun geri kalanıyla karşılaştırıldığında yalnızca kanser hücrelerine özgü olan zayıf noktalara saldırmak üzere tasarlanır. Hedefe yönelik tedavide kullanılan ilaçlar, bağışıklık sistemine kanserin yok edilmesi konusunda yardımcı olabilir.
Onkoloji Bölümü ile Alakalı Bilmeniz Gerekenler
- Bakım: Onkoloji hastanesinde tıbbi onkologlar ve diğer uzmanları içeren multidisipliner bir ekip görev alır. Bu ekip, kanser hastalarına kapsamlı bakım sağlamak için iş birliği içinde çalışır.
- Teşhis: Onkoloji bölümünde, kanserin türünün ve evresinin doğru bir şekilde teşhis edilmesi için gelişmiş teşhis araçlarını ve teknolojileri kullanılır. CT, MR, PET taramaları ve biyopsiler gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır.
- Tedavi: Tedavi, her hastanın spesifik kanser türüne ve evresine göre planlanır. Bunlar; kemoterapi, radyasyon terapisi, onkoloji cerrahisi, immünoterapi, hedefe yönelik tedavi, hormon tedavisi, kök hücre nakli ve palyatif bakımı içerebilir.
- Klinik Araştırmalar: Onkoloji bölümü, klinik araştırmalar ile hastalara henüz yaygın olarak mevcut olmayan yenilikçi tedavilere ve terapilere erişim olanağı sunabilir. Klinik araştırmalara katılım, hastalara ileri düzeyde bakım fırsatları sunmasının yanı sıra kanser araştırmalarındaki ilerlemelere katkıda bulunabilir.
- Destek: Kanser tedavisi, fiziksel ve psikolojik açıdan hastalar ve aileleri için zor bir süreç olabilir. Onkoloji bölümü, hastaların kanser tedavisinin zorluklarıyla başa çıkmalarına yardımcı olmak için danışmanlık verebilir. Destek grupları, beslenme rehberliği, ağrı yönetimi ve semptom kontrolü dahil olmak üzere çeşitli destek hizmetleri sağlanabilir.
- Takip: Onkoloji bölümü, tedavinin ardından potansiyel nüksetmeyi yönetmek için hastaları izlemeye devam eder. Takip; düzenli kontrolleri, görüntüleme taramalarını, kan testlerini ve diğer izleme prosedürlerini içerebilir.
Yeni nesil teknolojiler ve tedavi yöntemleri sunan Acıbadem Hastanesi’ndeki Onkoloji Bölümüne randevu alabilirsiniz.
Doktorlar
- Profesör Doktor ABDULLAH BÜYÜKÇELİK Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ALİ ARICAN Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor AZİZ YAZAR Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor BAŞAK OYAN ULUÇ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor BÜLENT KARABULUT Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ERTUĞRUL SEYREK Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor FAYSAL DANE Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor GÖKHAN DEMİR Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor GÜL BAŞARAN Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor HANDAN ONUR TOPUZLU Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor HÜSEYİN ENGİN (M) Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor İBRAHİM YILDIZ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor LEYLA ÖZER Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ÖZGE GÜMÜŞAY Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ÖZKAN KANAT Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ÖZLEM ER Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ÖZLEM SÖNMEZ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor SİNAN YAVUZ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor TANER KORKMAZ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor YEŞİM ERALP Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ZÜLEYHA ÇALIKUŞU Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor AHMET ÖZVEREN Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor ATAKAN DEMİR Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor ERSİN ÖZASLAN Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor GÜRBÜZ GÖRÜMLÜ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor HASAN ÜSTÜN Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor HATİCE YILMAZ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor HİLMİ KODAZ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor RUMEYSA ATABEY Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor SEMİHA URVAY Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor SÜLEYMAN ŞAHİN Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor UMUT DİŞEL Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor YUSUF KARAKAŞ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor ALPER SONKAYA Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor EMRAH GEZER Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor GÜLBOY GOTA Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor GÜLHAN İPEK DENİZ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor HÜLYA ERTAŞ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor MEHMET TEOMETE Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor MUSTAFA BOZKURT Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor ORÇUN CAN Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor OSMAN BÜTÜN Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor RAHIB HASANOV Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor ŞAFAK YILDIRIM DİŞLİ Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
- Doktor ZUHAL BAŞKAN Tıbbi Onkoloji Hızlı Randevu Al
Medikal Teknolojiler
Birimin Tüm İlgi Alanları
- Ağız Kanseri
- Akciğer Kanseri
- Anal (Makat) Kanseri
- Beyin Tümörü
- Böbrek Kanseri
- Car T Cell Tedavisi
- Cilt (Deri) Kanseri
- Endometrial Kanser
- Fibroblast Aktivasyon Proteini İnhibitörü (FAPI)
- Gebelikte Meme Kanseri
- Gırtlak Kanseri
- Gliomlar
- Hasta Yakınlarına Öneriler
- Hücresel Tedavi
- İnce Bağırsak Kanseri
- Kalıtsal Meme Kanserleri
- Kanser (Onkoloji)
- Kanser Belirtileri
- Kanser Tedavisinde Beslenme
- Kanserde Psikolojik Destek
- Kemik Tümörleri
- Kemoterapi
- Lenf Kanseri (Lenfoma)
- Lösemi (Kan Kanseri)
- Meme Kanseri
- Mesane Kanseri
- Mide Kanseri
- Multipl Miyelom
- Nadir Tümörler
- Noninvaziv Kanserler
- Özofagus (Yemek Borusu) Kanseri
- Penis Kanseri
- Prostat Kanseri
- Radyasyon Onkolojisi
- Radyoterapi (Işın Tedavisi)
- Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri
- Testis Kanseri
- Tiroid Kanseri
- Vulva Kanseri
- Yumurtalık (Over) Kanseri
Hastaneler
-
Adana Hastanesi
-
Altunizade Hastanesi
-
Atakent Hastanesi
-
Ataşehir Hastanesi
-
Bakırköy Hastanesi
-
Bodrum Hastanesi
-
Bursa Hastanesi
-
Eskişehir Hastanesi
-
Fulya Hastanesi
-
İzmir Kent Hastanesi
-
Kayseri Hastanesi
-
Maslak Hastanesi
-
Taksim Hastanesi