
Genel Tanıtım
Tıbbi Onkoloji, yalnızca kanserli hastaların tedavisini değil, kanserden korunma, kanser taraması ve erken tanı uygulamalarını da kapsıyor.
Tıbbi Onkoloji Nedir?
Tıbbi onkoloji yalnızca kanserli hastaların tedavisini değil, kanserden korunma, tarama, erken tanı alanlarını da kapsayan bir bilim dalı. Yani, kanserin her aşaması tıbbi onkolojiyi ilgilendiriyor. Ayrıca kanser tanı ve tedavisinde, cerrahi ya da radyoloji gibi çeşitli alanlarla işbirliği yapılıyor ve hastaya yaklaşım, bilimsel veriler doğrultusunda multidisipliner olarak planlanıyor.
Tedavi Şekli Nasıl?
Tedavi, damardan ya da oral yolla verilen ilaç uygulaması şeklinde gerçekleşiyor. Ancak bu uygulama, kanserin türüne göre değişiklik gösteriyor. Tedavi planlaması; kanserin hücre tipine, başladığı organa ve yayıldığı bölgeye göre değişiyor. Tedavi, hastalığın tekrarlama riskini azaltmak amacıyla adjuvan, kitleyi operasyona uygun hale getirmek veya organı korumak amacıyla neoadjuvan, ileri evre hastalıkta ise yaşam süresini uzatmak ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla palyatif olarak uygulanıyor. Tedavi tek başına veya kombinasyon olarak da yapılabiliyor.
Tıbbi Onkoloji Hangi Yöntemlerle Uygulanıyor?
Kemoterapi (ilaçlı tedavi)
Kemoterapinin amacı, yapılarındaki bazı değişiklikler nedeniyle kontrolsüz büyüyen kanser hücrelerinin yok olmasını sağlamak. Çoğu durumda, farklı etki mekanizmaları olan birkaç ilaç birlikte verilerek kanser hücresinin öldürülmesi hedefleniyor.
Kanser kemoterapisi yapmak amacıyla ilaç kullanımı, ilk olarak 20. yüzyılın başında ortaya çıktı. Mustard gazının I. ve II. Dünya Savaşı’nda kullanılması sırasında, beyaz kürelerde düşüklük yaptığı saptanarak hızlı çoğalan kanser hücrelerinde de benzer şekilde öldürücü özellik göstereceği düşünüldü. 1940’lı yıllarda lenfomaların tedavisinde damar yoluyla uygulanarak o günün koşullarında tedavide başarılı bir adım atıldı. Bu gelişme, kanserde etkili olabilecek diğer maddelerin araştırılmasına yol açtı. Günümüzde çok sayıda kemoterapötik ilaç geliştirildi.
Hormon Tedavisi
Prostat ve meme kanseri gibi hormona duyarlı tümörlerin tedavisinde hormonal ilaçlar kullanılıyor. Uygulama genel olarak ağız yoluyla yapılıyor. Bir diğer uygulama şekli ise enjeksiyondur.
İmmunoterapi (Bağışıklık Tedavisi)
Vücudun savunma sistemini uyararak kanser hücrelerinin tanınması ve öldürülmesi için bağışıklık sisteminin doğal olarak ürettiği maddeler kullanılıyor.
Hedefe Yönelik Biyolojik Tedavi
Kanser hücrelerinin taşıdığı ancak normal hücrelerde bulunmayan hedefleri belirleyerek saptanan biyolojik tedaviler, kanser tedavisindeki son 10 yılın en önemli gelişmeleri olarak kabul ediliyor. Kanser tedavisinde geliştirilen hedefe yönelik tedaviler, meme kanseri, bağırsak kanseri, renal hücreli (böbrek) kanserler başta olmak üzere birçok kanser türünde uygulanıyor.
Tıbbi Onkolojiyle Hangi Kanser Türleri Tedavi Ediliyor?
Meme kanseri, akciğer kanseri, mide-bağırsak kanserleri, pankreas kanseri, karaciğer kanserleri, safra kesesi ve yolu kanserleri, baş-boyun tümörleri, osteosarkom ve yumuşak doku sarkomları, beyin tümörleri, böbrek - mesane kanserleri, prostat kanseri, malign melanom, tiroid kanseri, over (yumurtalık) kanseri, serviks (rahim ağzı) kanseri, endometrium (rahim) kanseri, testis kanseri, lenfomalar, multiple myelom gibi birçok kanser türü tıbbi onkoloji yöntemleriyle tedavi edilebiliyor.
İlgi Alanları
-
Ağız Kanseri
Erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla görülen ağız kanserlerinin erken dönemde yakalanabilmesi için düzenli olarak doktor ve diş doktoru muayene etmelidir.
Detaylı Bilgi -
Akciğer Kanseri
Sigaranın başlıca faktörlerden biri olduğu akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer alıyor. Erken evrede yakalandığında tedavi şansı oluyor.
Detaylı Bilgi -
Beyin Tümörleri
Beyin tümörleri, beynin kendi içinde oluşan tümörlerin yanı sıra çevredeki dokulardan kaynaklanan ve kafatası içine doğru büyüyen tümörleri de kapsıyor.
Detaylı Bilgi -
Böbrek Kanseri
Böbrek kanseri, normal işlevlerini yerine getiren hücrelerin işlev ve şekillerini yitirerek anormal derecede büyümesidir.
Detaylı Bilgi -
Car T Cell Tedavisi
Car T Cell Tedavisi kansere karşı savaşmak için hastanın bağışıklık sistemini yeniden hedeflendirme tedavisine denir.
Detaylı Bilgi -
Cilt (Deri) Kanseri
Melanom genellikle deri yüzeyinde başladığı için erken dönemde saptanma şansı çok yüksek kanserlerden biridir.
Detaylı Bilgi -
Endometrial Kanser
Rahmin iç yüzeyini kaplayan endometrium adlı yapıdaki kanserlere endometrial veya endometrium kanseri adı verilir. Kendini olağan dışı kanamalarla belli eder.
Detaylı Bilgi -
Gırtlak Kanseri
Gırtlak kanseri oluşumunda en büyük risk faktörü sigara ve tütün ürünleri kullanımı. Sigara kullanan kişilerde gırtlak kanseri riski 20 kat artıyor.
Detaylı Bilgi -
Gliomlar
Gliomlar beyinin destekleyici dokusu olan glial hücrelerde oluşan bir grup tümörü tanımlamak için kullanılan genel bir isimdir.
Detaylı Bilgi -
Hasta Yakınlarına Öneriler
Yakınlarınıza kanser teşhisi konulduysa, kendi duygularınızın farkında olmanız, tükenmişliğinizle başa çıkabilmek için faydalıdır.
Detaylı Bilgi -
Hücresel Tedavi
Hücresel Tedavi, kök hücre alanında hizmet vermektedir. Merkezde; gen tedavi ürünleri ve doku mühendisliği uygulamaları yapılmaktadır.
Detaylı Bilgi -
Kalın Bağırsak Kanseri
Kalın bağırsak kanserinin en sık görülen belirtilerinden biri makattan kan gelmesidir. Hastaların büyük bir kısmı şikayetlerin basur olduğunu düşünmektedir.
Detaylı Bilgi -
Kalıtsal Meme Kanserleri
Ailede bir veya birden fazla, birinci ya da ikinci derece akrabasında meme kanseri bulunması kalıtsal meme kanserini düşündürüyor.
Detaylı Bilgi -
Kanser (Onkoloji)
Kanser türlerinin tanı ve tedavisinin yapıldığı Acıbadem Kanser; cerrahi onkolojinin, radyasyon onkolojisi ve tıbbi onkoloji hizmetleri verilir.
Detaylı Bilgi -
Kanser Tedavisinde Beslenme
Kanser tedavisi sırası ve sonrasında hastaların kaliteli beslenmesi ve bol su tüketmesi öneriliyor. İlaçların bir an önce vücuttan uzaklaştırılması önemlidir.
Detaylı Bilgi -
Kanserde Psikolojik Destek
Eğer bir kanser hastası kendini mutsuz, kaygılı, karamsar, umutsuz, huzursuz veya öfkeli hissediyorsa mutlaka bir psikolog, psikiyatristten destek almalıdır.
Detaylı Bilgi -
Kemik Tümörleri
Kemik tümörleri temelde iki gruba ayrılır: Kemiğin kendi tümörleri ve diğer organların tümörlerinin kemiğe nüfuz etmesi, yani metastaz.
Detaylı Bilgi -
Kolon ve Rektum Kanseri
Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolon ve rektum kanseri tanısı konuyor. Hastalık, en çok yaşam kaybına neden olan kanser türlerinden biridir.
Detaylı Bilgi -
Lenf Kanseri (Lenfoma)
Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir.
Detaylı Bilgi -
Lösemi
Lösemi vücuttaki beyaz kan hücrelerinde oluşan kanser türüdür. Lösemi, kan kanseri veya kemik iliği kanseri olarak da bilinir.
Detaylı Bilgi -
Meme Kanseri
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonu meme kanseri riskini artırıyor.
Detaylı Bilgi -
Mesane Kanseri
Mesane kanseri genellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde; idrarda ağrısız kanama ile kendini belli eden mesane kanserinin bilinen en önemli risk faktörü sigaradır.
Detaylı Bilgi -
Mide Kanseri
Mide kanseri genellikle sinsi ilerleyen ve belirtilerini verdiğinde çoğunlukla ileri evrede tanısı koyulan bir hastalıktır.
Detaylı Bilgi -
Multipl Miyelom
Multipl Miyelom, plazma hücresi adı verilen bir tür beyaz kan hücresinden oluşan kanser türüne verilen addır.
Detaylı Bilgi -
Noninvaziv Kanserler
Yayılma göstermeyen (in situ) kanserler de kendi arasında ‘duktal karsinoma in situ’ ve ‘lobüler karsinoma in situ’ olmak üzere yine iki gruba ayrılıyor.
Detaylı Bilgi -
Özofagus Kanseri
Özefagus kanserlerinin tedavisi kanserin çeşidine (yassı hücreli kanser veya adenokarsinom) ve evresine göre yapılabilmektedir.
Detaylı Bilgi -
Prostat Kanseri
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Kansere bağlı ölümlerde ise ikinci sırada yer alır.
Detaylı Bilgi -
Radyasyon Onkolojisi
Acıbadem Sağlık Grubu, Radyasyon Onkolojisi bölümleri, iyonizan radyasyon kullanarak radyasyonun kansere etkilerini, tümörlerin davranışları incelenmektedir.
Detaylı Bilgi -
Rahim Ağzı Kanseri
Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülse de, herhangi bir yaşta ortaya çıkabiliyor.
Detaylı Bilgi -
Testis Kanseri
Testis kanserlerinin çoğu, sperm üretiminde kullanılan ve “germ hücreleri” adı verilen hücrelerden meydana gelir.
Detaylı Bilgi -
Tiroid Kanseri
Tiroid kanserleri genellikle boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak görülür.
Detaylı Bilgi -
Vulva Kanseri
Vulva kanserinin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Vulva kanseri de birçok kanser türü gibi, genellikle hücrelerdeki mutasyonlara bağlı olarak gelişir.
Detaylı Bilgi -
Yumurtalık (Over) Kanseri
Yumurtalık kanserinin tek bir tanı yöntemi yoktur. Hastaların bir bölümünde tanı, başka nedenlerden dolayı olunan ameliyatlar sırasında konulur.
Detaylı Bilgi
Hastaneler
-
Adana Hastanesi
-
Altunizade Hastanesi
-
Atakent Hastanesi
-
Bakırköy Hastanesi
-
Bodrum Hastanesi
-
Bursa Hastanesi
-
Dr. Şinasi Can (Kadıköy) Hastanesi
-
Eskişehir Hastanesi
-
Fulya Hastanesi
-
Kayseri Hastanesi
-
Kocaeli Hastanesi
-
Maslak Hastanesi
Doktorlar
-
Profesör Doktor ABDULLAH BÜYÜKÇELİK
-
Profesör Doktor ALİ ARICAN
-
Profesör Doktor AZİZ YAZAR
-
Profesör Doktor BAŞAK OYAN ULUÇ
-
Profesör Doktor ERTUĞRUL SEYREK
-
Profesör Doktor FAYSAL DANE
-
Profesör Doktor GÖKHAN DEMİR
-
Profesör Doktor GÜL BAŞARAN
-
Profesör Doktor İBRAHİM YILDIZ
-
Profesör Doktor ÖZKAN KANAT
-
Profesör Doktor ÖZLEM ER
-
Profesör Doktor SİNAN YAVUZ
-
Profesör Doktor SÜLEYMAN ALICI
-
Profesör Doktor TANER KORKMAZ
-
Profesör Doktor YEŞİM ERALP
-
Profesör Doktor ZÜLEYHA ÇALIKUŞU
-
Doçent Doktor ATAKAN DEMİR
-
Doçent Doktor ERSİN ÖZASLAN
-
Doçent Doktor HASAN ÜSTÜN
-
Doçent Doktor HİLMİ KODAZ
-
Doçent Doktor LEYLA ÖZER
-
Doçent Doktor ÖZGE GÜMÜŞAY
-
Doçent Doktor ÖZLEM SÖNMEZ
-
Doçent Doktor RUMEYSA ATABEY
-
Doçent Doktor SEMİHA URVAY
-
Doçent Doktor SÜLEYMAN ŞAHİN
-
Doçent Doktor UMUT DİŞEL
-
Doçent Doktor YUSUF KARAKAŞ
-
Doktor Öğretim Üyesi HİLMİ EGE
-
Doktor ALPER SONKAYA
-
Doktor ASLIHAN GÜVEN MERT
-
Doktor BAHAR DELİORMANLI
-
Doktor GÜLHAN İPEK DENİZ
-
Doktor HANDE BÜŞRA KAZANCI
-
Doktor HATİCE DORUK
-
Doktor MEHMET TEOMETE
-
Doktor MEVLÜT ZENGİN
-
Doktor MUSTAFA BOZKURT
-
Doktor NECLA DEMİR
-
Doktor RAHIB HASANOV
-
Doktor RIZA UMAR GÜRSU
-
Doktor SEMA YILDIZ
-
Doktor SÜLEYMAN TEMİZ
-
Doktor VİLDAN KAYKU
-
Doktor ZUHAL BAŞKAN