Grip; tıbbi literatürde influenza olarak adlandırılan, influenza adlı virüsün neden olduğu, ateş, baş ve vücut ağrıları, öksürük, burun tıkanıklığı ve burun akıntısına yol açan bir solunum yolu enfeksiyonudur. Yüksek ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, öksürük, vücut ağrıları, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve yorgunluk grip belirtileridir. Doktor önerisiyle antiviral ilaçlar kullanmak, bitki çayları içmek, dinlenmek, yeterince uyumak, tuzlu su ile gargara yapmak, pastil tüketmek, burun kanallarını açık tutmak gribe iyi gelir.
Grip Neden Olur?
İnfluenza virüsü gribe neden olan virüstür.
İnfluenza A, B ve C, insanları enfekte eden en yaygın grip nedenleridir. İnfluenza A ve İnfluenza B genellikle kış aylarında etkilidir ve etkileri daha güçlüdür.
İnfluenza C ise mevsimsel değildir ve ciddi semptomlara neden olmaz. H1N1
domuz gribi ve kuş gribi, influenza A'nın alt tipleridir.
Grip; saydığımız bu virüs türleri ile enfekte olmuş kişilerle yakın temasa geçilmesi ve onların kullandığı eşyalarla temas edilmesi halinde diğer kişilere de bulaşır.
Grip komplikasyonları gelişme riski yüksek olan kişiler şunlardır:
- 5 yaşın altındaki küçük çocuklar ve özellikle 2 yaşından küçükler
- 65 yaşından büyükler
- Gebe ve son 2 hafta içerisinde doğum yapmış kadınlar
- Bağışıklık sistemi zayıf kişiler
- Astım, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişiler
Grip Belirtileri Nelerdir?
Grip belirtileri:
- Yüksek ateş,
- Üşüme,
- Kas ağrıları,
- Terleme,
- Baş ağrısı ,
- Kuru veya kalıcı öksürük ,
- Yorgunluk,
- Burun tıkanıklığı ,
- Boğaz ağrısı,
- Halsizlik,
- Öksürüğe bağlı kusma grip belirtileridir.
Grip, özellikle genç ve sağlıklı kişilerde daha hafif bulgularla ortaya çıkabilir. Uzun süre devam eden grip tedavi edilmezse zatürre, bronşit, sinüzit gibi hastalıklara yol açabileceği gibi, öncesinde astım ve kalp yetmezliği bulunan hastalarda bu hastalıkların tablolarının ağırlaşmasına sebep olabilir. Özellikle risk altındaki hasta gruplarında, zatürre ciddi bir komplikasyondur.
Grip Nasıl Tedavi Edilir?
Grip virüsü şiddetine göre farklı tedavi seçenekleri ile tedavi edilebilir. Bu tedavilerin başında genelde bağışıklık sisteminin kuvvetli tutulması hedeflenmektedir. Bunun dışında mevsimsel geçiş döneminde grip aşısı yaptırarak, o sene salgınlara neden olması muhtemel virüs tiplerinden korunulabilir.
Grip tedavisi için genellikle burun spreyi, nefes açıcı spreyler, vitamin takviyeleri veya hekiminizin uygun görmesi halinde antiviral (virüslere karşı) ilaç tedavisi önerilebilir.
Grip virüsü hemen hemen her yaşta insanın karşı karşıya kalabileceği bir enfeksiyon türüdür. Fakat grip virüsünden korunmak bazı önlemler alabilirsiniz. Bunlar;
- Ellerin sık sık yıkanması
- Hapşırırken veya öksürürken ağız ve burnun kol ile kapatılması
- Hasta kişi sayısının arttığı dönemlerde kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmak.
Gribe Ne İyi Gelir?
Doktor önerisiyle antiviral ilaçlar kullanmak, bol su, bitki çayları ve sıcak tavuk suyu çorbası içmek, bol bol dinlenmek, yeterince uyumak, alın ve buruna sıcak kompres yapmak, tuzlu su ile gargara yapmak ve pastil tüketmek gribe iyi gelir.
Antiviral İlaçlar Kullanın
Reçeteli antiviral ilaçlar gribe yakalandıktan kısa bir süre sonra alındığında grip semptomlarını hafifletebilir.
Bol Su İçin
Grip sırasında vücudunuz sıvı kaybı yaşar. Gribe kusma ve ishal de eşlik ediyorsa vücudunuz ciddi şekilde susuz kalabilir. Bu nedenle gripken yeterli miktarda su veya sıvı tüketmelisiniz. Su, meyve suları ve elektrolit içecekler gribi daha rahat atlatmanıza yardımcı olur. Ballı bitki çayları hem susuzluğa hem de boğaz ağrısına iyi gelir. Eğer mide bulantınız varsa sıvıları yudum yudum tüketin. Susuz kaldığınızı idrarınızın renginden anlayabilirsiniz. Hafif sarıdan daha sarı bir idrar renginiz olması yeterince su tüketmediğiniz anlamına gelir.
Tavuk Suyu Çorbası İçin
Annelerimizin gripken bizlere içirdiği sıcak tavuk suyu çorbası grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Gripken tavuk suyu içmenin gribe iyi geldiği yapılan bazı çalışmalarla da desteklenmiş durumda.
Bol Bol Dinlenin
Gripken bol bol dinlenmek de gribe iyi gelen önerilerden biridir. Gerekiyorsa bütün günü yatakta dinlenerek geçirmenizde hiçbir sakınca yok. Bol bol dinlenerek vücudunuza griple savaşması için destek vermiş olursunuz ve gribi daha rahat atlatırsınız. Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için geceleri yeterince uyumayı ihmal etmeyin.
Bulunduğunuz Odayı Nemlendirin
Bulunduğunuz odayı bir soğuk buhar makinesi ile nemlendirin. Nemli hava solumak burun tıkanıklığını ve boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Günde birkaç kez buharlı duş almak da aynı görevi görür.
Solunum Yollarınızı Açık Tutun
Grip nedeniyle tıkanan solunum yollarınızı açmak için bir tencerede su kaynatıp altını kapattıktan sonra önünüze koyun. Havluyla başınızın üzerini örtün ve bu sıcak suyun üzerine doğru eğilerek 30 saniye boyunca burnunuzdan derin nefes alın. Balgam atmayı kolaylaştırmak isterseniz suya bir veya iki damla nane veya okaliptüs yağı da ekleyebilirsiniz. Belirli aralıklarla bu suyu 30 saniye boyunca solumaya devam edin.
Sıcak Kompres Yapın
Alnınızın ve burnunuzun üzerine sıcak bir bez koyarak kompres yapmak baş ağrısını hafifletir ve sinüslerinizi rahatlatır.
Boğaz Pastilleri Tüketin
Boğaz pastilleri ve şeker emmek öksürüğünüzü veya boğaz ağrınızı hafifletmeye yardımcı olur.
Tuzlu Su İle Gargara Yapın
Tuzlu su ile gargara yapmak, yattıktan sonra boğazın arkasında birikebilecek kalın mukustan kurtulmanıza yardımcı olur. Tuzlu su ile gargara yapmak kulak tıkanıklığına da iyi gelir. Eczanelerde satılan nazal deviasyon aparatları ile burun temizliği yaparak burun kanallarınızı temizlemek de gribe iyi gelen bir diğer öneridir.
Grip Nasıl Geçer?
Tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz pastilleri ve şeker emmek, alnınızın ve burnunuzun üzerine sıcak bir bez koyarak kompres yapmak, bol bol dinlenerek vücudunuza griple savaşması için destek vermek, bulunduğunuz ortamı buhar makinesi ile nemlendirmek, bol su içmek, bitki çayları tüketmek, burun kanallarınızı açık tutmak gribin geçmesine katkıda bulunur.
Grip ve COVİD-19 Farkı Nedir?
Grip ve koronavirüs benzer belirtilere sahip oldukları için gribe mi yoksa COVID-19'a mı yakalandığınızı kesin olarak bilmenin tek yolu test yaptırmaktır. Bu enfeksiyonlara farklı virüsler neden olur ve doktorunuz bu virüsleri farklı ilaçlarla tedavi eder.
Grip Hakkında Sık Sorulan Sorular?
1 Günde Grip Nasıl Geçer?
1 günde grip geçirmenin herhangi bir yolu yoktur. Gribi daha rahat atlatmak için doktorunuzdan randevu alarak antiviral ilaçlar kullanabilirsiniz.
Grip Nasıl Geçer?
Tuzlu su ile gargara yapmak, boğaz pastilleri ve şeker emmek, doktor önerisiyle bol bol dinlenerek vücudunuza griple savaşması için destek vermek gribin geçmesine yardımcı olur.
Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Grip aşısı zamanı ekim başında başlar ve Kasım ortalarına kadar devam eder. Bu zamanı kaçırdıysanız yine de kış aylarında grip aşısı yaptırabilirsiniz.
Grip İlaçsız Nasıl Geçer?
Bol bol dinlenerek vücudunuza griple savaşması için destek vermek, bulunduğunuz ortamı buhar makinesi ile nemlendirmek, bol su içmek, bitki çayları tüketmek gribin ilaçsız geçmesine yardımcı olur.
Grip İçin Ne İyi Gelir?
Bol sıvı tüketmek, dinlenme, sıcak çorba içmek, buhar inhalasyonu, ağrı kesiciler ve gerektiğinde doktor tavsiyesiyle antiviral ilaçlar kullanmak gribe iyi gelir
Hamilelikte Grip Nasıl Geçer?
Hamilelikte gribi geçirmek için doktor önerisiyle antiviral ilaçlar kullanabilir, sıcak tavuk suyu çorbası içebilir, bol dinlenebilir ve yine doktor önerisiyle bitki çaylarından yararlanabilirsiniz.
Bebeklerde Grip Nasıl Geçer?
Bebeklerde gribi geçirmek için bebeğinize bol sıvı verin, sık sık burnunu temizleyin, bulunduğu ortamı nemlendirin ve sakin bir ortamda dinlenmesini sağlayın ve çocuk doktoruna gidin.
Grip ile Soğuk Algınlığı Arasındaki Fark Nedir?
Grip ve soğuk algınlığı, burun akıntısı ve öksürük gibi benzer semptomlara sahip olabilir. Ancak soğuk algınlığı semptomları genellikle hafiftir ve grip semptomları daha şiddetlidir. Soğuk algınlığına ve gribe farklı virüsler neden olur.
Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
Güncellenme Tarihi: 12 Ağustos 2024 Pazartesi
Yayımlanma Tarihi: 31 Ocak 2019 Perşembe