Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
HPV, insan papilloma virüsünün bir diğer adıdır ve 100'den fazla HPV virüsü türü bulunmaktadır. Çoğu HPV virüsü kansere yol açmazken, bazı HPV türleri rahim ağzı kanseri dahil olmak üzere çeşitli kanserlere sebep olabilir. Genellikle cinsel yolla bulaşır, ancak ihtimal daha düşük olsa bile cilt temasıyla da bulaşabilir. HPV belirtileri arasında öne çıkan belirti vücutta, özellikle genital bölgede siğiller çıkmasıdır.
İçindekiler

HPV, cilt yüzeyinde siğil oluşumuyla karakterize olan, bazıları türleri kansere yol açan, büyük kısmı kansere yol açmayan, insan papilloma olarak da adlandırılan, 100’den fazla türü bulunan viral bir virüs grubuna verilen genel isimdir.

Bazı genital HPV türleri rahim ağzında kanser gelişmesine sebep olabilir. Hpv virüsünün neden olduğu kanserler arasında anüs, penis, serviks, vajina, vulva ve boğaz kanserleri bulunur.

HPV virüsü, en yaygın olarak cinsel ilişki yoluyla bulaşır. Cilt temasıyla da bulaşma riski vardır ancak bu ihtimal, cinsel ilişki ile bulaşmasından daha düşük bir ihtimaldir.

HPV belirtileri, genellikle genital bölgeler olmak üzere vücudun farklı yerlerinde gelişen siğillerdir. Siğiller sıklıkla genital bölgede görülürken bazen ağız ve boğaz civarında da oluşur.

HPV Belirtileri

HPV'nin belirtileri virüsün türüne göre değişiklik gösterir ve enfekte olan kişilerin büyük bir kısmı herhangi bir semptom göstermez. Çünkü çoğu HPV enfeksiyonu belirtiye neden olmaz ve kendi kendine yok olur. Bununla birlikte, virüs vücutta aktif kaldığında ve hücresel değişikliklere neden olduğunda, uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

  • HPV virüsünün yaygın görülen belirtileri, sıklıkla genital bölgeler olmak üzere vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkan siğillerdir. Kimi vakalarda ise ağız ve boğaz bölgesinde siğiller oluşur.
  • Siğiller; genital bölgede, anüste, vulva dış dudaklarında, vajinanın kendisinde, penis ve testislerde oluşur. Bu siğiller genel anlamda bezelye boyutunda ve karnabahar görünümündedir. Siğiller sıklıkla ağrı yapmaz ancak kaşıntıya neden olabilir.
  • Öte yandan HPV, ağız ve boğaz içerisinde siğil gelişmesine de sebep olabilir. Ağız ve boğaz bölgesinde oluşan siğiller sıklıkla oral cinsel ilişki nedeniyle yaşanır.
  • Bir diğer HPV belirtisi ise Pap Smear testlerinde görülen hücresel değişimlerdir. Hücresel değişimler genel olarak kanser gelişiminin ilk belirtileridir ve bu nedenle ciddi şekilde ve sık aralıklarla kontrol edilmelidir.

HPV’nin neden olduğu en yaygın kanser türü serviks kanseridir. Öte yandan HPV virüsü; vajina, anüs, penis, vulva ve ağız - boğaz kanserlerine de sebep olabilir.

HPV Belirtileri Kadın

HPV enfeksiyonunun kadınlarda görülen en yaygın belirtilerinden biri rahim ağzında anormal bir şekilde hücre büyümesi yaşanmasıdır. Bu büyümeye servikal displazi adı verilir. 

Kadınlarda görülen diğer HPV belirtileri ise vajina içi duvarlarda, vulvada, anüs etrafında ve serviks bölgesinde ortaya çıkan siğillerdir.

Öte yandan serviks kanseri gelişimi de kadınlarda görülen bir HPV belirtisidir. Serviks kanserinin gelişimi uzun yıllar boyunca sürdüğü için ancak düzenli kontroller ve Pap Smear gibi testlerle erkenden tespit edilir.

HPV Belirtileri Erkek

Erkeklerde en sık görülen HPV belirtisi kadınlarda olduğu gibi siğil oluşumudur. Bu siğiller genellikle penis üzerinde, testislerde, anüs civarında ve uyluk bölgesinde oluşur. Grup halinde ve münferit olarak da görülürler. Siğillerin büyüklükleri ve şekilleri farklılık gösterir. HPV virüsü erkeklerde ağız ve boğazda kanser oluşumuna neden olabilir ve bu durum da erkeklerde görülen siğil belirtilerinden biridir. Bir diğer belirti ise ürolojik testlerde enfeksiyona işaret eden test sonuçlarının elde edilmesidir. Öte yandan erkeklerde anüs bölgesi ve peniste anormal hücre büyümesi durumu görülebilir ve bu sorunlar ilerleyen aşamalarda kansere yol açabilir.

HPV Virüsü Nasıl Bulaşır?

HPV virüsü en yaygın olarak her türlü cinsel ilişki nedeniyle bulaşır. Kişilerden birisi HPV virüsü taşıyorsa, ilişkiye girilen kişiye de HPV virüsü bulaşabilir. Öte yandan iki tarafta da HPV virüsü belirtisi görülmese de cinsel ilişki sırasında bir tarafta belirti vermeden bulunan virüs diğerine bulaşabilir. Bu nedenle tek eşli olmayan kişilerin cinsel ilişki sırasında kondom kullanmaları çok önemlidir. Virüsün bulaşmasından yıllar sonra bile belirtiler gelişebilir. HPV virüsünün ten temasıyla ya da ortak tuvalet kullanımından bulaşma ihtimali de vardır ancak bu risk korunmasız cinsel ilişki ile bulaşmasından daha düşük bir ihtimaldir.

HPV Enfeksiyonun Yayılımını Artıran Faktörler

HPV enfekisyonunun yayılımını artıran faktörler arasında şunlar bulunur:

  • Düşük Bağışıklık Sistemi,
  • Cilt Yüzeyinde Kesikler ve Yaralar,
  • Çok Eşlilik,
  • Diğer Cinsel Enfeksiyonlara Sahip Olmak,
  • Sigara Tüketimi.

Düşük Bağışıklık Sistemi

Bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmayan kişiler, HIV gibi bağışıklık sistemini sıkıntıya sokan rahatsızlıkları olan kişiler HPV enfeksiyonu açısından risk grubunda yer alırlar. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanan kişilerde de HPV enfeksiyonu daha sık görülür.

Cilt Yüzeyinde Kesikler ve Yaralar

Özellikle ağız ve genital organlarında kesik, yara gibi sorunları olan kişilere HPV virüsü çok daha kolay ve etkili şekilde bulaşır.

Çok Eşlilik

Çok eşli kişilerin HPV virüsü ile karşılaşma riski tek eşli kişilerden çok daha yüksektir. Cinsel ilişkiye girilen partner sayısı arttıkça risk de artar.

Diğer Cinsel Enfeksiyonlara Sahip Olmak

Chlamydia, gonore gibi başka cinsel ilişkiyle yayılan hastalıkları olanlar, HPV enfeksiyonu açısından daha yüksek seviyede risk altındadır.

Sigara Tüketimi

Sigara tüketimi bilhassa kadınlarda HPV’nin servikal hücrelerde neden olduğu olumsuz etkilerini çoğaltabilir. Bu durum ise enfeksiyonun daha da hasar verici bir tabloya yol açmasına neden olabilir.

HPV İle İlişkili Kanserler

Bazı HPV türleri diğerlerine göre daha risklidir. Bu HPV türleri, HPV'nin enfekte ettiği yerlerde kanser gelişmesine sebep olabilir.

HPV ile ilişkili kanserler arasında şunlar bulunur:

  • Anal Kanser,
  • Vajinal Kanser,
  • Rahim Ağzı Kanseri,
  • Vulva Kanseri,
  • Penis Kanseri, Boğaz Kanseri.

Anal Kanser

Anal kanserin yüzde 90'ından fazlası HPV virüsü nedenlidir.

Vajinal Kanser

Nadir olarak görülen vajinal kanserin neredeyse yüzde yüzde 75’i HPV kökenlidir.

Rahim Ağzı Kanseri

Rahim ağzı kanserinin hemen hemen tamamına HPV virüsü yol açar.

Vulva Kanseri

Vulva kanserinin yüzde 70’e varan kısmının nedeni HPV’dir.

Penis Kanseri

Nadir olarak yaşanan penis kanserlerinin yüzde 63’ünün sebebi HPV virüsüdür.

Boğaz Kanseri

Orofaringeal kanserin yaklaşık yüzde 70’ine HPV virüsü sebep olur.

HPV Virüsünden Nasıl Korunulur?

HPV virüsünden korunma yolları arasında şunlar bulunur:

  • HPV Aşısı Yaptırmak,
  • Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek,
  • İlişki Sırasında Korunmak,
  • Tek Eşlilik,
  • Genital Bölge Temizliği Yapmak,
  • Sigara İçmemek.

HPV Aşısı

HPV virüsünden korunmanın en erken atılabilecek adımı çocukların; 9 yaşından 15 yaşına kadar HPV aşısı olmalarıdır. Yetişkinlerde aşı 45 yaşına kadar yapılabilir. HPV aşısı özellikle ciddi riskler yaratabilecek HPV türlerine karşı etkilidir. HPV aşısı sayesinde HPV virüsü ile ilişkili kanserlere yakalanma ihtimali azalır.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek

Sağlıklı ve dengeli beslenerek, egzersiz yaparak, uyku düzeninize ve yeterince uyumaya dikkat ederek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi sizi başka virüs ve hastalıklara karşı da daha dayanıklı hale getirir.

İlişki Sırasında Korunmak

Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanılması, cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkların neredeyse tamamının bulaşma ihtimalini azaltır.

Tek Eşlilik

Tek eşlilik hem HPV’nin hem de diğer cinsel yolla bulaşan sağlık sorunlarının bulaşma ihtimalini azaltır.

Genital Bölge Temizliği

Genital bölgenin temizliğine dikkat etmek ve cinsel ilişki öncesi ve sonrası uygun hijyen uygulamalarını yapmak enfeksiyon riskini azaltabilir.

Sigara İçmemek

Daha önce de belirttiğimiz gibi sigara içmek, HPV'nin etkilerini artırabilir. Sigarayı bırakarak diğer sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

HPV Aşısı Yaş Sınırı Kaçtır?

HPV aşısı mümkünse cinsel aktivite başlamadan önce yapılmalıdır. Bu nedenle çocuklarda 9-14 yaş arası HPV aşısı yapılması önerilir. Öte yandan HPV aşısı 9 -45 yaş arasındaki erkek ve kadınlara da önerilir.

9-14 yaş grubuna sıklıkla iki doz HPV aşısı yapılır. 15 yaş ve üzeri kişiler içinse sıklıkla üç doz HPV aşısı önerilir. İlk dozdan sonra ikinci doz 1-2 ay sonra yapılır. Üçüncü HPV aşısı dozu ise ilk uygulamadan 6 ay sonra yapılır.

HPV Aşısını Kimler Yaptırmamalıdır?

HPV aşısını hamile kadınlar yaptırmamalıdır. Bunun dışında 9-45 yaş aralığındaki herkese, kronik bir sağlık sorunu yoksa doktora danışılarak HPV aşısı yapılabilir. Aşı olmadan önce aşıda bulunan herhangi bir maddeye karşı alerjik reaksiyon riskini öğrenmek için doktora danışılması gerekir. Öte yandan hemen her aşıda olduğu gibi ağır bir kronik hastalığı olanlar ya da aşı sırasında yüksek ateşi olanlar HPV aşısı yaptırmadan önce doktora danışmalıdır.

HPV Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

HPV aşısı yaptıranlarda sıklıkla yan etki görülmez. Olası yan etkiler ise aşının yapıldığı bölgede acı, kızarıklık ve şişlik oluşmasıdır. HPV aşısından sonra geçici ateş yükselmesi hafif baş ağrısı yaşanabilir. Birçok aşıda olduğu gibi HPV aşısı da halsizliğe neden olabilir ya da aşı sonrası kas ve eklem ağrıları gelişebilir. Bu yan etkilerin tamamı geçicidir. Ciddi yan etkiler ise nadir olarak görülebilir.

HPV Teşhisi

HPV teşhisi için doktor muayenesi şarttır. Doktor, muayene sırasında kişinin yakınmalarını dinler. Siğil gibi belirtiler varsa bunları inceler. HPV teşhisi için bu kontrollere ek olarak Pap Smear Testi istenir. HPV teşhisinde kullanılan bir diğer test ise HPV DNA Testi’dir. Bu test için servikal veya anal bölgeden alınan örnekler alınır ve laboratuvara gönderiler. HPV DNA Testi, yüksek risk barındıran HPV tiplerinin teşhisinde kullanılır. Şüpheli alanlar varsa, doktorunuz bu bölgelerden minik dokular alarak, bu dokuların kanser veya ön kanser belirtileri açısından incelenmesini isteyebilir.

HPV Tedavisi

HPV’ye özel bir tedavi yoktur. Öte yandan HPV virüsünün neden olduğu sağlık sorunları tedavi edilebilir. Genital siğiller için dondurma tedavisi, elektrik ile yakma, lazer tedavisi veya doktor reçetesiyle topikal ilaçlar kullanılır. HPV’nin neden olduğu kanserler içinse cerrahi, radyoterapi, kemoterapi tedavileri uygulanabilir.

HPV ile İlgili Sık Sorulan Sorular

HPV Nasıl Bir Hastalık?

HPV, cinsel yolla bulaşan geniş bir virüs ailesinin neden olduğu bir hastalıktır. Bazı HPV tipleri genital siğillere, basıları ise kansere neden olabilir. Çoğu HPV enfeksiyonunda ise belirti görülmez ya da olan belirtiler de kendiliğinden geçer.

HPV Virüsü Vücuttan Nasıl Atılır?

HPV’yi vücuttan atacak bir yöntem yoktur. HPV virüsü çoğu durumda bağışıklık sistemi tarafından etkisiz hale getirilir.

HPV Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

HPV varlığı, Pap smear, HPV DNA testi ve genital siğillerin fiziksel muayenesi ile teşhis edilebilir. Çoğu enfeksiyon belirtisiz olduğundan, düzenli taramalar önem taşır.

HPV Hangi Test ile Anlaşılır?

HPV, Pap smear testi ve HPV DNA testi ile anlaşılır. Bu testler, servikal anormallikleri ve yüksek riskli HPV tiplerinin varlığını tespit etmek için kullanılır.

HPV’li Erkek Nasıl Anlaşılır?

HPV'li erkeklerde genellikle belirti görülmez ancak genital siğiller ve belirli testler (örneğin, anüs veya penisin biyopsisi) HPV enfeksiyonunun varlığını tespit edebilir.

HPV Tedavi Edilmezse Ne Olur?

HPV tedavi edilmezse, bazı tipleri servikal, vulvar, vajinal, penis ve anüs kanserlerine neden olabilir. Genital siğillerin miktarı ve etkisi artabilir ve bu nedenlerden dolayı farklı kronik sağlık sorunları gelişebilir.

HPV Vücuttan Kaç Senede Atılır?

HPV genellikle bağışıklık sistemi tarafından 2 yıl içinde etkisiz hale getirilir. Ancak bazı durumlarda virüs daha uzun süre vücutta kalabilir veya kalıcı hale gelebilir.

HPV WC’den Bulaşır mı?

HPV'nin tuvalet oturağı gibi yüzeylerden bulaşması mümkündür ancak bu durum çok düşük bir ihtimaldir. HPV sıklıkla cinsel ilişki ile bulaşır.

HPV’de Akıntı Olur mu?

HPV’de doğrudan akıntı görülmez. Öte yandan HPV ile bağlantılı bazı servikal veya vajinal problemler nedeniyle vajinal akıntı yaşanabilir.

Tek Eşli Kadınlarda HPV Olur mu?

Tek eşli kadınlarda da HPV olabilir. Bu kişiler geçmişteki cinsel ilişkileri sırasında virüsü almış olabilir ve virüsün etkileri yıllar sonra bile ortaya çıkabilir.

HPV Sabunla Ölür mü?

Birçok virüsü etkisiz hale getiren sabun, HPV virüsünü de etkisiz hale getirebilir. Sabun, virüslerin yapısını bozarak etkisiz hale gelmelerini sağlar.

HPV Pozitif Olan Aşı Olabilir mi?

Evet, HPV pozitif olanlar da aşı olabilir. Aşı, mevcut enfeksiyonları sonlandırmasa da diğer HPV türlerine karşı koruma sağlar.


Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 1 Nisan 2024 Pazartesi Yayımlanma Tarihi: 1 Nisan 2024 Pazartesi

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?